Belysning

Ljuskronor i nuvarande stilar

När man inreder interiören i alla rum kan många inte välja en belysningsarmatur som matchar rummets stil och designkonceptet. I moderna butiker placeras produkter slumpmässigt, vilket gör det svårt att hitta en lampa som passar inredningen. Därför är det nödvändigt att vara medveten om vilka typer av belysningsarmaturer som finns i butikerna och hur man väljer rätt lampa för rummets design. Det finns ett antal av de mest relevanta stilarna för vilka processen att välja belysning blir lätt och till och med intressant..

Vad ska vara en modern belysningsarmatur?

Det händer ofta att när vi kommer till affären vet vi inte ens vilka modeller av ljuskronor som finns. Detta hindrar oss från att designa önskad design i förväg och besluta om val av enheter.. Den moderna produktlistan innehåller följande typer av taklampor:

 • Hängande ljuskronor kännetecknas av närvaron av nyanser av olika former och fixering i taket med en plastsladd eller kedja. Det säregna med sådana modeller är att sladden hänger ner från det område där strukturen är ansluten till taket. Det finns enarmade lampor och ljuskronor med flera lampor. I den senare typen är sladdarna fästa vid en gemensam stång och bildar en komposition. Ibland hänger lamporna i sådana modeller inte på samma nivå, vilket ger piquancy till standarddesignen. Formerna på de hängande produkterna är varierade – nyanser är runda, fyrkantiga, imiterar blommor och andra former.
 • Om ditt hus har lågt i tak, då är det idealiska alternativet taklampor, som har en platt eller konformad nyans. Dessa strukturer är monterade under själva taket, men de ger inte mindre ljus än de övergripande modellerna. För att byta en glödlampa är det absolut nödvändigt att ta bort locket varje gång, men denna nackdel kompenseras enkelt av det faktum att det är mycket bekvämt att ta bort damm och smuts från sådana ljuskronor..

 • Om taklampor är en hel komposition, inkluderar de ofta LED lampa. De bildar ofta en slags illustration eller prydnad. LED -lampor installeras för ytterligare färg i belysningen – lila eller blått, vilket perfekt avstängde huvudljuskällan.
 • Vissa taklampor är gjorda av sammanvävda diodspiraler, vilket ser väldigt ovanligt ut.. Diodbelysning skapar inte bara en punkt, utan också ett jämnt mönster, som uppnås genom att placera dioderna nära varandra. I hjärtat av sådana lampor råder formen av en cirkel, som är förkroppsligad i olika kompositioner..
 • En klassisk ljuskrona skiljer sig från en hängande genom att den kombineras flera nyanser och lampor, som ligger över nivån för produktens huvudram. Sådana modeller har ofta mycket komplexa konstruktioner, gjorda med kristall och andra sköra material. Målet med denna design är att skapa ett ljusspel genom själva ljuskronans design. Ljus reflekteras i pärlor och kristaller, vilket skapar en extra iriserande effekt och förvandlar hela rummet. Sådana mönster är de svåraste att rengöra och kräver största noggrannhet vid hantering..

Kom ihåg att när du väljer en ljuskrona ska du inte glömma syftet med rummet där den kommer att ligga. Kristall utsmyckade mönster kommer att se malplacerade ut på kontoret. För hemmet är ett bredare utbud av modeller lämpliga, beroende på vilken stil rummet är inrett i..

Populära stilar

Nyligen blir en sådan trend som design av rum i vissa stilar populär. Designvärlden erbjuder ett stort antal olika riktningar, för var och en av dem bör du välja rätt belysning. De viktigaste har följande egenskaper:

 • Stil minimalism nära besläktad med geometri. Det domineras av hängande ljuskronor med nyanser av olika geometriska former, vanligtvis i ett enda färgschema. Belysningsarmaturen kan ta en accentroll i interiören.

 • kinesisk stil – en original riktning, som i sig speglar alla finesser i öst. Takbelysning spelar en viktig roll i inredningen eftersom det speglar en del av den kinesiska traditionen. Ljuskronans nyanser är omfattande, de kan vara gjorda av tyg eller naturmaterial, imitera kinesiska ornament i form och innehålla bilder av drakar, hieroglyfer eller graciösa tofsar.

 • Lampans fängslande och extraordinära design är karakteristisk för stilen. “Art déco”. Upphängda modeller tillverkas ofta i form av en enda massiv plafond med flera nivåer. Kristallhängen kan passera genom ett tätt ringskikt och bilda graciösa ljusflöden. Om modellen innehåller flera nyanser fixeras de på en sammanvävd bas och måste kompletteras med dekorativa stenar eller kristall “droppar”.

 • Återhållsamhet Engelsk stil manifesterar sig i utformningen av takbelysningsarmaturer. Nyanser av alla modeller är dekorerade i återhållsamma färger: beige, persika, ljusgul eller mörkgrön. Den konservativa riktningen tillåter närvaron av en liten prydnad eller rutigt tryck på nyanserna

. Den engelska ljuskronan är baserad på korthet, återhållsamhet och elegans..

 • Begrepp amerikansk stil innehåller element i andra designriktningar, men har fortfarande en viss grad av originalitet. Ljuskronor presenteras vanligtvis i form av upphängda strukturer med små cylindriska eller koniska nyanser. Deras design är ganska återhållsam – den matta pastellfärgen i skuggmaterialet kombineras med ljuskronans utsmyckade ram..

 • De mest pompösa och fängslande modellerna är inneboende i stilen barock – en verkligt kunglig inredning. En ljuskrona i sådana rum är en indikator på lyx och välstånd. Det är en massiv struktur, gnistrande med hundratals bitar av kristall, guld och stenar. Ofta i denna design presenteras en imitation av kandelabrar, mellan vilka hängda kedjor av pärlor och stenar, fyller utrymmet med en elegant “spindelväv”.

 • Slarvig, oförskämd, men samtidigt otroligt kreativ stil Steampunk ägnar särskild uppmärksamhet åt belysningsarmaturer. Konceptet bygger på det futuristiska temat för uppfinningar, ofta förkroppsligat med retroelement. Taklampans fästen liknar oftast rör, sladdar, mätinstrument.

Skärmar är ofta en imitation av själva lampdesignen eller tillverkade med metallmaterial.

 • Stalinistiska riket, närvarande i många byggnader under Sovjetunionens tid, är det alltid igenkännligt för sin korthet och omfattning. Dessa funktioner återspeglas i många inredningsdetaljer, inklusive taklampor. Ljuskronor är ofta baserade på en rund metallstruktur med en kupol, grenar i form av kandelabrar eller ytterligare nyanser sträcker sig från denna del. Ett obligatoriskt attribut i ljuskronor är kristaller och dyra material. Färgen på nyanserna är vanligtvis vit eller i varma färger..

 • Ljuskronor i medelhavsstil – förkroppsligandet av ljushet, friskhet och färger på sommaren. Produktramen, vanligtvis krökt på ett elegant sätt, ser ut som en sammanflätning av tunna stavar. Medelhavsstil kännetecknas av övervägande färger som blått, vitt, gult och andra glädjande för ögat..

 • I hjärtat av ljuskronor med stil “chalet” ligger en metallram i form av en rund båge. Det finns lampor på den, som är en imitation av ljus eller nyanser av en annan form. Ofta är ramen dekorerad med ett repbeklädnad eller träelement som betonar stilens originalitet och originalitet. Takprodukterna är ofta en rund träram med inbyggda lampor..

 • Belysningsarmaturer i ekostil omfatta en mängd olika mönster – från lågt hängande till nästan inbäddat i taket. Huvudprincipen för riktningen är materialens naturlighet, därför är även nyanser för lampor utformade enligt konceptet med utsökta träsniderier. Ekostil kännetecknas av modeller med rund eller konformad form, det är ofta möjligt att se en upphängd struktur med tre eller flera lampor placerade i rad.

Föredragna färger i utformningen av belysningsarmaturer – beige, vit, brun.

 • Huvudfärg i skandinavisk riktning – Vit. Du kan använda enstaka stora strukturer där plattan liknar en kupol i form. Det kan vara tillverkat av fast material eller från åtskilda plattor. Det senare alternativet släpper in mycket mer ljus in i rummet. Ramen på en skandinavisk ljuskrona består ofta av mörka böjda grenar, i vars ändar små lampor sitter..

 • Vintage ljuskronor är huvudsakligen upphängda enstaka strukturer. Deras sladd är ganska lång, så sådana produkter är inte lämpliga för rum med lågt i tak. Den första typen nyanser är gjord av massiv plast. Ljuskronor i retrostil är också gjorda av transparent eller till och med iriserande plast som delar skuggan i många ansikten. Vintage utesluter inte både diskreta modeller och produkter som imiterar en discokula eller skapar ett spel med nyanser..

 • För dem som bestämmer sig för att inreda ett rum i en glamorös stil “Shabby chic”, det är värt att titta närmare på de speciella ljuskronorna i denna stil. Nästan alltid är modellerna utformade i en kombination av vita och rosa nyanser. Sådana ljuskronor är mycket omfattande och utsmyckade. De liknar barockstycken, men shabby chica lampor är ofta dekorerade med plastblommor, plafonds och andra glamourattribut. Ramen på sådana ljuskronor är dekorerad med kristall eller kedjor av dekorativa stenar som hänger mellan nyanserna..

 • Ljuskronor är ett riktigt upplopp av färger i arabisk stil. Suspenderade strukturer, gjorda i likhet med ikonlampor, är gjorda av snidad metall och är ofta placerade omedelbart i grupper på kedjekablar. Dämpat ljus tränger igenom spåren i strukturen och skapar en speciell atmosfär i rummet. Men det är svårt att helt belysa ett rum, endast begränsat till lampor, därför väljer de utöver dem en takhylsa i tak med en kupolformad skärm. Det är dekorerat med flerfärgade glasögon som glasmålningar eller hängen, som visar lyxen i rummet..

 • En annan riktning med kupoliga armaturer är marockansk stil. Huvudprincipen för hängande och takkronor är deras snidade textur, som överför ljus i strålar. Plafonds levereras ofta med dekorativa tofsar, som är ett viktigt inslag i den indiska kulturen..

 • Jaktstil distinkta ljuskronor av trä och metall, ofta dekorerade med djurhorn och trädgrenar.

 • Ljusa runda nyanser med prydnader runt kanterna är typiska för takkronor. Grekisk typ. Produkten kan bestå av en dimensionell lampa eller flera lampor placerade på ramen av en brons- eller guldskärm..

 • Gotisk stil accepterar inte små storlekar och enkla mönster. Ljuskronorna i mörka färger är mycket massiva. De är gjorda i form av snygga vävar, ljuskronor uppåt, mörka pärlor och spetsiga tallrikar..

 • I den mån som etno -stil förmedlar den nationella smaken i många länder, designen på lamporna möjliggör användning av olika material – från naturligt trä till exotiska element som djurskinn eller kokosnötter. En oföränderlig egenskap hos etnos är övervägande av varma färger i lampskärmen.

 • Ljuskrona nyanser i stil modern ofta runda eller fyrkantiga. De fästs antingen på släta eller skarpa geometriska linjer i ramen..

 • Techno -stil eliminerar praktiskt taget hängande ljuskronor på en lång kabel. Alla produkter är nästan i linje med taket och är gjorda av metall eller plast, åldrade i grått, svart eller vitt. Vanligtvis består en produkt av flera armaturer..

 • De mest invecklade belysningsdesignerna är karakteristiska för stilen futurism. Du kan hitta en kombination av lysrör eller runda nyanser av stängt eller transparent material – glas eller plast.

 • Den sanna utföringsformen av lampor i industriell stil – modeller som kombinerar ett takfäste i trä med flera hängande lampor. Skärmar är gjorda för att efterlikna formen av en glödlampa och fästs på en träbotten med fint vävda sladdar.

Spektakulära exempel i inredningen

Valet av stil är utan tvekan viktigt, men syftet med rummet spelar en lika viktig roll vid valet av en ljuskrona..

Representation och komfort är viktiga i vardagsrummet, därför väljs ofta en ljuskrona och en golvlampa i samma stil..

Modeller av belysningsarmaturer väljs för sovrummet, med hänsyn till särdragen i möblernas och textiliernas färg. Tonen i belysningen och plattan väljs också med hänsyn till den sida som rummets fönster vetter mot.

Ibland kombineras en takkrona med små lampor på sängbord eller lampor.

I barnrummet väljs oftast en kraftfull lampa, inramad av en färgad golvlampa av ovanlig form. Många butiker erbjuder roliga lampskärmar speciellt för att dekorera rummet för de minsta..

Oavsett vilken stil och design du väljer, kom ihåg att en vacker ljuskrona kommer att ge ljus inte bara till ditt rum utan också till ditt humör..

För information om hur man väljer en ljuskrona för inredningen, se nästa video..