Belysning

Retro vägglampa

En av de viktiga elementen för att skapa en mysig atmosfär hemma är belysning. Det är lampor, lampor eller ljuskronor som hjälper till att justera rummets yta, för att fokusera på en viss plats, de används som dekorativa element. Retro vägglampor är populära enheter för belysning av alla lokaler idag. Denna stil är mångsidig och lämplig för både en lägenhet och ett café..

Funktioner och urvalsregler

Varje stiliserat objekt har sina egna egenskaper.. Belysningsarmaturer i retrostil har följande funktioner:

 1. Standard eller extravagant form – både av enskilda delar och av ljuskronan som helhet.
 2. Tydlighet och enkelhet hos mönster.
 3. Minsta detaljer och dekorationer.
 4. Förekomsten av horn i en mängd från 2 till 5. Oftast är de böjda, men raka modeller är också karakteristiska för denna stil.
 5. Imponerande ljuskronor och små vägglampor.
 6. Huvudmaterialen för tillverkning av enheter är porslin, trä, plast, ibland kristall och metall.

För att dessa enheter ska kunna utföra sin huvudfunktion (belysning) är det nödvändigt att välja dem korrekt:

 • För ett rymligt vardagsrum bör ljuskällan vara en ljuskrona. I ett litet rum kan det vara vägglampor, lampor eller golvlampor..
 • För effektiv och säker belysning bör enheter fixeras på en höjd av 2 meter från golvet.
 • För att skapa ett dämpat och mjukare ljus, välj matta nyanser.
 • För starkt och starkt ljus bör du välja ljuskronor och lampor där ljuset riktas nedåt..

Sådan belysning skapar mys i huset, en lugn atmosfär och låter ägarna dyka in i nostalgiska minnen..

Se nedan för mer information.

Typer av belysningsenheter

Lampor i retrostil, golvlampor, lampor och ljuskronor ser mycket bra ut i moderna lägenheter. Dekorerade oljelampor med färgat glitter kan placeras i sovrummet. Neonskyltar i olika färger markerar färgglatt väggen i vardagsrummet.

För att belysa ett specifikt område i köket, kontoret eller vardagsrummet är det lämpligt att använda vintage lampor: Edison lampor, lampor av glas i olika färger. En ljuskrona i trä eller en stor ljuskrona i smidesjärn kan placeras i mitten av rummet. Du kan sätta en golvlampa med en standardskärm på golvet.

Belysningsarmaturer i retrostil är vanligtvis gjorda av de material som var populära i antiken.. Moderna enheter, stiliserade i antik stil, är vanligtvis indelade i:

 • smidd;
 • kristall;
 • trä-.

Smidda ljuskronor i vintagestil innebär en ram och enskilda delar av metall. Sådana föremål är vanligtvis stora i storlek och hängs ofta från kedjor. Vanligtvis har sådana ljuskronor inte nyanser, och lampor presenteras i form av ljus..

En mer kompakt ljuskrona är möjlig, men med smidesjärnarmar och dekorerade detaljer. Färgerna på sådana ljuskronor är oftast mörka: grå, svart, brun. Dessa ljuskronor kommer att se bra ut i hem med högt i tak, på restauranger och hotell..

Antika lampor presenteras också i form av kristallkronor. En sådan ljuskrona ansågs vara en symbol för hög rikedom och ställning i samhället. Idag finns sådana ljuskronor i alla hem, kaféer eller barer..

De ser mer harmoniska ut i rymliga rum med medelhöga tak..

Det överflöd av ljus som skapas av ljuskronans transparenta detaljer fyller rummet med en känsla av frihet och lätthet. Symmetriska former av plattor, många små detaljer – det här är egenskaperna hos en retro kristallkrona.

Ljuskronor i trä med nyanser av plast och detaljer var mycket populära under förra seklet. Detta berodde på deras rimliga pris. Nyanser hade vanligtvis standardformer.

Modern retrostil välkomnar inte plast i ljuskronan, det mest populära materialet är trä. Idag tillverkas ljuskronor med träbotten och detaljer både i produktion och för hand. Dessa ljuskronor har både fördelar och nackdelar..

Trakronor i vintagestil

Trä är ett naturligt och miljövänligt material, varför det blir allt mer populärt.. Trälampor har ett antal fördelar:

 • Sådant material är lätt att bearbeta, du kan ge det olika former utan problem..
 • Dessa lampor skapar en lugn atmosfär i rummet..
 • Dessa produkter kan skapas med dina egna händer, detta kräver inga betydande kontantkostnader.
 • Förekomsten av en mängd olika raser tillåter användning av färg till ett minimum.
 • Kombinerar harmoniskt med andra material: metall, plast, glas.
 • Slitstarkt och robust material som tål tung belastning.

Listan över fördelar är mycket imponerande, men sådana lampor har några nackdelar:

 • Kräver särskild behandling mot eld och insekter.
 • Vissa raser är väldigt dyra, så själva instrumenten blir dyra..
 • Noggrann och långvarig behandling krävs. Om ett dåligt torkat träd används i arbetet, kan lampan efter ett tag börja deformeras.
 • Rummet där trälampan är placerad kräver konstant och stabil luftfuktighet, samt en viss temperatur. Annars kan det börja spricka och ändra form..

Även med ett antal nackdelar blir sådana lampor inte mindre populära och relevanta. Idag är det allt vanligare att se ljuskronor som ser ut som en träbalk hängande från kedjor eller rep. Vissa enheter har ovanliga nyanser, som kan vara lerkrukor, glasflaskor och glasögon. Sådana enheter ser original och lämpliga ut – både på ett kafé och i huset.

Retrostil förblir oförändrad ledare – både i lägenhetsdesign och i belysning.. Lampor i denna stil kännetecknas av ett antal funktioner som utmärker dem positivt på belysningsmarknaden..

12 foton