Byggnaderna

Bastu från skumblock: fördelar och nackdelar

Bastu från skumblock: fördelar och nackdelar

När vi pratar om ett ryskt bad dyker direkt upp en bild av en mysig struktur gjord av en träram i vårt minne. Faktum är att det ursprungligen nationella badhuset var byggt av trä, och än idag föredrar de flesta ägare detta mycket miljövänliga material. Samtidigt ökar priserna på stockar och balkar ständigt, så konsumenterna började leta efter ett alternativ. Numera byggs ångrum av tegel, liksom kvarnstenar och andra stenråvaror överallt. Men det mest lönsamma anses vara skumbetong..

Särdrag

Ett privat bad är ett nästan oumbärligt tillstånd för en bekväm och välorganiserad vila. Detta är komfort, värme och allmän förbättring av kroppen. Det händer att badet är det enda sättet att tvätta noggrant (till exempel i en sommarstuga). Och, naturligtvis, har badhuset varit och förblir huvuddelen av den utanför staden rekreation av ett vänligt företag med grillar och grill. Samtidigt är byggandet och arrangemanget av en sommarstuga ingalunda ett billigt yrke – kostnaden för material och arbete är så hög att många tvingas överge tanken på att bygga ett ångbad på sin webbplats eller se ut för alternativ för att minska kostnaden för projektet.

Och i denna situation skulle en gör-det-själv-dacha gjord av skumblock vara ett bra alternativ. Skumblocket är ett högkvalitativt och praktiskt material, och dess priser är mer än demokratiska..

Nästan alla med den minimala konstruktionserfarenheten kan bygga en förlängning av skumblock. Blocken är stora och lätta, så det tar väldigt lite tid att lägga väggarna. Om all teknik följs korrekt, tar det inte mer än en månad tillsammans med fundamentets konstruktion, väggkonstruktion och installation av taket.

Som material för konstruktion av ett bad började skumblocket användas relativt nyligen – inte mer än 10 år sedan, men det erövrar snabbt marknaden på grund av dess praktiska, ergonomiska och extremt effektiva tekniska och operativa egenskaper..

Fördelar och nackdelar

Skumbetong är tillverkad av en blandning av flera komponenter: Portlandcement, kvarts, vatten och en speciell luftliknande komposition, på grund av vilken bubblor bildas i hålrummet. Materialet uppvisar många fördelar i jämförelse med tegel-, trä- och snittblock.

Låt oss bo mer detaljerat om fördelarna med bad av detta material. Skumbetong är lätt, varför allt arbete kan utföras manuellt utan specialutrustning och hjälp utifrån.

Skumblocken är ganska stora, så det kommer inte att ta mycket tid att bygga ramen, arbetet tar inte mer än en månad (inklusive bildandet av en bandfundament och takutrustning).

Materialet är känt för sin prisvärdhet. Som jämförelse kommer byggandet av ett bad från ett skumblock att kosta hälften av kostnaden för att installera en struktur av samma storlek från ek. Och med tanke på att arbetet kan utföras manuellt och inte spendera pengar på att locka specialister, kommer kostnaden för badkomplexet att vara minimal och det kommer att vara möjligt att utrusta ett mysigt och funktionellt rekreationsområde i landet utan att ens ha ett imponerande budget.

Tillverkningen av skumblock är baserad på användningen av de mest miljövänliga råvarorna. Under påverkan av höga temperaturer börjar materialet inte avge skadliga och giftiga ämnen, avger inte strålning. Brandfarlighet är kanske en av materialets främsta fördelar – det stöder inte förbränning och antänds inte. Detta skiljer positivt skumbetong från trä, eftersom varje dacha alltid hänvisar till föremål med ökad brandrisk.

Värmekapacitet – denna indikator är på samma nivå med trä och tre gånger bättre än en liknande parameter för tegel. Skumbetong är en miljö där sådana farliga mikroorganismer som svamp och mögel inte förökar sig, och dessutom gör gnagare och irriterande sådana inte bosätta sig i skumbetonginsekter. Materialet skärs enkelt med den vanligaste sågen. Detta underlättar avsevärt installationsarbetet och gör det enkelt att klippa alla element. utan att använda speciell teknik.

Skumblocken är mycket hållbara. Enligt denna indikator är materialet inte på något sätt sämre än betong, tack vare vilket det är möjligt att bygga inte bara envånings, utan också två- och till och med tre våningar bad- och bostadskomplex.

Skumbetong är inte rädd för några temperaturfluktuationer, materialet vrider sig inte eller spricker.

Det finns verkligen många positiva egenskaper hos skumblock. Men det finns också negativa, och först och främst är detta materialets förmåga att absorbera vatten. Block absorberar fukt som en svamp, så när du dekorerar ett bad från detta material måste du fokusera på frågor om effektiv hydro- och ångspärr.

Dessutom är materialet något mindre hållbart än tegel, och miljövänligheten är lägre än trä. Trots alla dessa nackdelar är materialet fortfarande efterfrågat bland ägarna till deras egna tomter.. Ett badhus byggt av moderna skumblock är en lönsam och ekonomisk lösning, vilket kommer att vara optimalt under förhållanden med begränsad budget och brist på möjligheter att använda inhyrd arbetskraft och ytterligare arbetskraft för att organisera byggnadsarbete.

Projekt

För varje byggnad är det mycket viktigt att utforma grundtypen, byggnadens dimensioner och dess placering i sommarstugan. Bad i den meningen är därför inget undantag, även i förberedelsestadiet för konstruktion Det är nödvändigt att utarbeta ett detaljerat projekt där flera viktiga punkter bör beaktas:

 • teknisk förmåga att tillhandahålla teknisk kommunikation;
 • högkvalitativ hydro- och ångspärr;
 • grundvattennivå;
 • isolering;

 • arrangemang av ventilationssystemet;
 • möjligheten att inkludera ytterligare strukturella element – en liten pool, rekreationsrum, veranda eller vind, möjligheten att placera ett garage under ett tak med ett bad;
 • ventilationsanordning;
 • dräneringstyp.

I enlighet med de angivna parametrarna utarbetas ett detaljerat projekt och ritningar av byggnaden, men byggare har inte alltid nödvändig kunskap och färdighet för att utarbeta sådana projekt. Därför används färdiga standardplaner oftast, där det bara är nödvändigt att justera dimensionerna något och göra ändringar med hänsyn till kundens önskemål..

I regel föreskriver projektet byggande av ett ångrum, ett litet omklädningsrum och ett tvättrum, samt en bilaga.

Om du planerar att använda badhuset under vintersäsongen, bör du definitivt se till att det finns en vestibyl. Det kan dock alltid fyllas i separat. Fördelningen av funktionella områden beror endast på de personliga preferenser som ägaren av webbplatsen har. Det enda man bör tänka på är att det är optimalt att utrusta ingången från södra sidan, eftersom det bildas mindre snödrev i denna riktning på vintern, och fönstren är monterade i västlig riktning, på grund av vilket kvällssamlingar tar placeras i naturligt ljus i solnedgångens strålar.

Men om du har de vackraste landskapselementen på andra sidan, flytta gärna fönstren dit. De vanligaste är följande badlayouter.

4×4

Den fyrkantiga designen låter dig ergonomiskt avgränsa utrymmet med en enkel skiljevägg. I detta fall kommer en del att tilldelas ångbadet med dusch, och den andra till relaxrummet. Utrustningen i ett separat tvättrum är meningsfullt endast i en finsk bastu med torr ånga. För klassiska ryska versioner kan dessa två rum kombineras till ett.

5×5 och 5×6

Dessa och andra dimensioner gör det möjligt att utrusta ytterligare utrymme för badutrustning med ytterligare funktionella element. Beroende på område kan du här installera en soffa eller ett biljardbord i rekreationsrummet och lägga till bockar i duschrummet och installera flera typsnitt med vatten.

Om du inte behöver ett rymligt toalett kan du säkert utrusta ett separat omklädningsrum – det kommer att vara mycket bekvämt om du kombinerar garderoben med ett tvätt- eller ångbad. Med det här alternativet kan gästerna flytta till rekreationsområdet som redan är klädd..

Skumblock är lätta material, därför används de i stor utsträckning för att bygga ett bad med vind. I det här fallet kommer ett ångrum, ett tvättrum och ett omklädningsrum att utrustas på första våningen, men redan på det andra vindsgolvet ordnar de en mer komplett relaxavdelning och utrustar den med allt du behöver.

6×4

Om platsens dimensioner tillåter det kan du bygga en liten veranda eller en liten veranda, som kommer att bli en snygg design accent, och dessutom kommer det att göra det möjligt att utrusta en högre grund.

6×6

Bad av denna storlek anses vara genomsnittliga. Det är detta område som räcker för att utrusta alla viktiga funktionsområden så att det är bekvämt och bekvämt att bada minst tre semesterfirare.

6×8 med vind

Sådana områden gör det möjligt att avsevärt utöka rummets funktionalitet. I detta fall kan vindsgolvet utrustas med ett fullvärdigt biljardrum eller gym, eller en hemmabio kan installeras i det..

Design

Om vi ​​pratar om badhuset som en plats för avkoppling och stämningsfulla sammankomster med vänner, glöm inte inredningen i rummet. Det är han som till stor del bestämmer graden av komfort och uppriktighet för sådana möten..

Rysk folkinredning

Fördelen med denna design är att den inte kräver stora utgifter och enkelt kan utrustas själv. Badhusets inre, skapat enligt ryska nationella traditioner, utmärks alltid av sin komfort och speciella värme. För att göra detta behöver du en duk med broderi, björk och ekkvastar på väggarna, ett plankgolv, grova bänkar samt ett obligatoriskt attribut – ett stort bord av naturligt trä.

Denna design är idealisk för de ägare som inte har bråttom att skilja sig från de saker de älskar från sina morföräldrar – en massiv skänk av karelsk björk, en Tula samovar eller en träskänk för vatten. Artiklar genomsyrade av historiens anda och blir grunden för att skapa en folklig stil i badets inre.

Land

En annan folklig stil, som innebär implementering av begreppet “rustik” stil utan överdriven sofistikering och glamour. Om vi ​​betraktar dem som en helhet, så är den ryska stilen och countrymusiken väldigt lika varandra, men den senare tar in designelementen i inredningstraditionerna i andra länder – som regel är det fransk och amerikansk countrymusik . De skiljer sig något i färg, men behåller i allmänhet gemensamma egenskaper..

Ljusa möbler av naturligt trä i shabby chic stil, artificiellt åldrade och täckta med dekorativa emaljer, skulle vara lämpligt. Rätter behövs i ljusa färger från trä och keramik. Blå, ljusgula koppar och tallrikar är lämpliga här, liksom redskap som visar landsbygdens landskap..

Bomullstyg i varierade färger är lämpliga för inredning. Väggarna inuti är gjorda av stockar eller balkar. I taket måste balkar vara utrustade och betonade. Golvet är utrustat med brädor eller keramiska plattor.

Östra traditioner

Designen i orientalisk stil innebär introduktion av ljusa färger, frodiga tyger och alla slags exotiska element i badhusets inredning. Om vi ​​betraktar hamam och det ryska badet ur designens synvinkel, är det uppenbart att den enda skillnaden är dekorationen: hamamet är alltid dekorerat med användning av mosaikteknik.

Naturligtvis är mosaik mycket dyrare än trä. Ångrummets allmänna utseende kommer dock att glittra med helt andra färger – det blir förfinat. lyxigt och riktigt dyrt. Men om dina planer inte inkluderar en global omvandling av hela badkomplexet, då det kommer att räcka för att få en ljus orientalisk smak till poolen eller ett rum med dusch – det är här mosaiken kommer att vara mest lämplig.

Skandinavisk anda

Detta är en mycket populär stil idag, som ofta används i utsmyckningen av bostadslokaler. Nyligen har ångälskare börjat använda den. Huvuddragen i denna trend är en kombination av enkelhet och korthet med strikta former av klassikerna, liksom etniska anteckningar.

Japansk riktning

Ett badhus i japansk stil är kanske det mest exotiska alternativet. Dess huvudsakliga egenskap är frånvaron av ett ångrum som sådant, det ersätts av ett enkelt fat varmt vatten och en rektangulär behållare med aromatiserat sågspån uppvärmt till 60-70 grader.

Rummet där tunnorna placeras är också inrett därefter: bambuskärmar, en japansk fläkt på väggen, naturliga nyanser i inredningen.

Och om du inte tänker överge ångbadet och ersätta det med ett fat, kan du bara ordna rekreationsområdet därefter. Allt är enkelt här: tatami, sakura ritning på väggen, anime – vem som helst kan göra det.

Klassisk

Som regel används den för att dekorera rymliga bad. Samtidigt byggs pelare, funktionella områden dekoreras med valv och stuckaturer. Den klassiska stilen är oftast utrustad i interiören i ångrum byggda av skumbetong och tegel..

Modern

Denna stil används sällan i bad, men ändå har den sina anhängare. Samtidigt är det inte alls nödvändigt att göra ett litet omklädningsrum till en analog av en antik hall. Ibland är det tillräckligt att utrusta dörröppningarna i form av en båge, dekorera taket med takelement gjorda av polyuretan, lägga ut golvet med matta plattor och köpa möbler med raka, lakoniska former..

Vi måste genast varna dig för att Art Nouveau inte används särskilt ofta i det inre av ett bad, men ändå har det sina anhängare. Det kan kallas den absoluta motsatsen till country eller ryska klassiker. Abstrakta färger, krökta inredningslinjer, blommig prydnad råder här – i ett ord allt som inte på något sätt är förknippat med ett bad.

Modern lägger nästan inga ramar och begränsningar i valet av färgschema och maximalt låter dig använda de mest avancerade trenderna inom designmode.

fundament

Ett skumblockbad kännetecknas av låg vikt, så om badets designplan inte ger byggandet av en andra våning, räcker det med det enklaste bandfundamentet.

Med tanke på att bastun är en struktur med hög luftfuktighet, bör du noggrant förbereda marken innan du bygger fundamentet. För att göra detta behöver du inte bara ta bort allt skräp, utan också att ta bort det bördiga jordlagret och bli av med fallna löv och grenar – vid fuktspridning kommer de snart att börja ruttna och förstöra grunden och till och med byggnadens väggar.

Grundmurarnas djup och tjocklek beror på väggarnas parametrar och jordtypen. Som regel sträcker sig djupet från 0,5 till 1 meter, och bredden är cirka 0,3 m. Vid beredning av fundamentets djup är det nödvändigt att ta hänsyn till utrustningen i flera isoleringsskikt och skapandet av en luft prydnadskudde. När det gäller bredden tas den vanligtvis med lite mer skumblock, eftersom ytterligare läggning av flera lager vattentätning krävs.

Uppförande av en struktur

Efter att grunden har härdat helt (vanligtvis händer detta 2-3 veckor efter att du hällt den) kan du börja lägga direkt. I sig är den här lektionen inte svår, det enda som är viktigt är strikt efterlevnad av horisontella och vertikala, därför bör en byggnivå alltid finnas till hands, med vilken du kan kontrollera jämnheten i murverket.

I det första stadiet är grunden vattentät. Oftast används polyeten eller takmaterial, som tillval – du kan belägga grunden med mastik baserad på bitumen. Denna beläggning skyddar också effektivt mot fuktgenomträngning..

Det första lagret av block är sammankopplade med hjälp av en sandcementmurbruk, det bereds i samma proportion som kompositionen för installation av tegelväggar. Detta är ett mycket viktigt tekniskt stadium, det måste utföras tekniskt korrekt – hela byggnadens kvalitet beror på det.. Badhuset kommer att hålla i många år endast om installationen inte tillåter snedvridningar och deformationer. För att förenkla uppgiften använder många en sträckt linje – på detta sätt blir det mycket lättare och bättre att lägga block längs de avsedda gränserna..

Från den andra raden av skumblock går arbetet mycket snabbare, eftersom speciellt lim används för att fästa dem vid varandra. Det är väldigt enkelt att förbereda det – för detta, späd helt enkelt den torra blandningen med vatten och rör om. Kompositionen appliceras på ytan av skumbetongen i ett tunt lager. För att ytorna ska fästa ordentligt räcker det med cirka 5 mm lim. Om sömmarna görs tunnare, ger detta inte den nödvändiga vidhäftningen, och om de är tjockare bildas “kalla broar”, vilket avsevärt ökar värmeförlusten i badet. Förstärkning utförs var 3-4: e lager – detta är nödvändigt för att stärka hela strukturen.

I slutskedet är taket på badet utrustat. Oftast är den gjord enkel eller gavel, med särskild uppmärksamhet på utrustning för högkvalitativ ångborttagning och ventilation..

Taket kan byggas av träbjälkar; takmaterial bör föredras som huvudmaterial – det är lätt och skyddar samtidigt på ett tillförlitligt sätt mot regn, snö och smältvatten.

I överlappningen är det nödvändigt att utrusta ett antal hål och göra ventiler och galler där överflödig ånga kommer ut ur badet.

Avslutande arbete

Även skumblock av högsta kvalitet absorberar vatten väl, varför även i fasen av utarbetandet av ett badprojekt måste man ägna stor uppmärksamhet åt fasadens dekoration. Det är optimalt att använda gångjärn med ett ventilationsalternativ. I detta fall återstår ett litet gap mellan skumblocken och slutmaterialet, på grund av vilket överskott av vatten kommer ut ur badet, samtidigt som skumblockens integritet bibehålls.

Förutom sidospår kan vi rekommendera en ”våt fasad” av trä, som skapas med speciella dekorativa plåster. En enkel keramikplatta limmad över skumblock kan vara ett bra alternativ..

Inredningen förtjänar inte mindre uppmärksamhet. Det är mycket viktigt att installera fullständig isolering av skumblock från varm kondens. För att göra detta rekommenderas att använda aluminiumfolie eller ett speciellt ogenomträngligt membran, som inte bara kan skydda väggarna från fukt utan också isolera strukturen..

Tja, i slutet bör du ta hand om skönheten i ditt bad. Traditionellt är väggarna klädda med träpaneler – sidospår eller plåt. Manteln är fixerad på en förutrustad ram, medan avståndet mellan väggen och manteln ska vara cirka 5-6 cm.

Förutom trä uppfyller det alla krav för badrum väl, keramiska plattor eller vattenavvisande gips.

Ägarrecensioner

Många ägare av sommarstugor och privata hus talar mycket positivt om skumblock som ett material för att bygga ett bad och noterar att dess användning avsevärt minskar de totala byggkostnaderna och minskar arbetskraftens intensitet. Samtidigt utförs allt arbete mycket snabbt utan några förseningar, vilket gör de framtida ägarna till sitt eget badhus mycket glada..

Vissa konsumenter noterar att användningen av skumbetong ställer höga krav på isolering av block – mycket pengar måste läggas på högkvalitativ väggbeklädnad på båda sidor..

I vissa natur- och klimatzoner, särskilt i regioner med svåra vintrar, observeras ibland sprickor av block, vilket är förknippat med påtagliga temperaturförändringar. Ganska intressant är det faktum att ibland invånare i samma region uttrycker olika åsikter om materialets parametrar: vissa hävdar att stratifieringen inträffade redan den första vintern, medan andra – att defekterna kände sig bara några år efter starten att använda badet.

Det kan antas att orsaken till denna avvikelse är relaterad till kvaliteten på själva blocken, som användes under konstruktionen, därför är det mycket viktigt att köpa skumblock, precis som alla andra byggmaterial, bara i pålitliga butiker. och endast från pålitliga tillverkare.. Processen att bygga ett bad i sig är ganska enkelt-steg-för-steg murverk är enkla och okomplicerade.

Vackra exempel på byggnader

 • Du kan bygga ett- och tvåvåningsbad från skumblocket.

 • Inredningen kan vara vad som helst, men bad i klassisk rysk stil och land är särskilt populära..

 • Orientaliska och japanska motiv i dekoration ser väldigt snygga ut.

 • Några fler vackra exempel på bad, baserade på skum- och gasblock.

I nästa video hittar du en översikt över skumblocken.