Byggnaderna

Bastuprojekt med ett andra ljus

Det andra ljuset är ett attribut, vars rätt har inte bara ett fullvärdigt hus på landet, utan också badbyggnader. Detta är den andra nivån av fönster, belägna ovanför den första eller fönstren en och en halv mänsklig höjd, från höjden på midjan på en stående person nästan till taket.

Fördelar och nackdelar

Bastu med andra ljus kombinerar båda våningarna. Det finns delvis inget tak på första våningen – utrymmet på andra våningen är anslutet till det. Kojfönster ger utrymme i detta fack. Alternativ – fönster med dubbel eller trippel höjd, som sträcker sig till själva taket.

Omklädningsrummet eller entrén, som fungerar som en badportal, kan utrustas på detta sätt. Men försök att återskapa samma vy direkt i själva ångrummet kommer att leda till ökad energiförbrukning för att bibehålla den optimala temperaturen..

Det mesta av området i badbyggnaden kommer att upptas av vilorum. Ett badhus med ett andra ljus kallas ett badhus – vilorum gör att du kan utrusta ett fullvärdigt vardagsrum.

Utan överlappning mellan golv verkar även ett litet rum vara stort, och det andra fönsterskiktet ger bättre dagsljus (solljus). Detta gör att du kan minska energikostnaderna för konstgjord belysning..

Ju mer naturligt ljus, desto friskare människor som kommer för att ta ett ångbad.

Hus och bastur med ett andra ljus – en indikator på charm, lyx. En gäst som först kom för att ta ett ångbad i ett sådant bad kommer, bildligt talat, att bli överväldigad av ett sådant beslut, som låg till grund för arkitekturen och stilen för badbyggnader, som har en stor nivå och fönster..

Om en badbyggnad ligger i ett område där människans och naturens närhet är tydlig – en skog vid en sjö, en flodbank eller en reservoar, öppnar en person som kommer för att ta ett ångbad i ett sådant bad utsikt över skogen, gräsmattor runt huset, en flod, en sjö eller till och med havet. Men inte mindre attraktiv blir utsikten över den närmaste staden, dacha -byar, när badhuset ligger på en kulle, på en kulle, på sluttningen av ett lågt berg. I detta fall är det tillåtet att organisera det andra ljuset huvudsakligen från denna sida.. Det är önskvärt att panoramafönstren vetter mot söder, för Ryssland är det i denna riktning som middagssolen är.

På grund av behovet av att ta bort ytterligare utrymme från andra våningen är det omöjligt att organisera vilorum på hela bostadsytan som tilldelats badet. En sådan nackdel kommer inte att märkas av ägarna som inte bor i denna byggnad permanent, liksom gäster som kommer just för att använda ångbadet, och inte för permanent boende under ett visst besök.. Ökade uppvärmningskostnader påverkar inte konsumentens utgiftspost endast under den varma säsongen.

Reparationsarbete i rum med andra ljus är svårt. Stegar med längre längd kommer att krävas, ytterligare åtgärder kommer att vidtas för att öka säkerheten i arbetet. I ett antal sådana fall är det bara möjligt att kontakta specialister på hög höjd..

Projekt

Badkar på 6×6, 6×8 m och liknande kvadratmeter byggs utifrån specifika lösningar. Byggnadens storlek är en variabel egenskap: alla liknande projekt läggs till grund.

“Bogatyr”

Projektet under varumärket Bogatyr har en originalkonfiguration på 7×6 m – detta är en mellanlösning mellan 6×6 och 6×8 m. Den totala ytan på 7×6 m – 78 m2. Taket på första våningen är på en höjd av 2,2 m, på den andra – exakt 2 meter. Grunden kan vara vad som helst. Om ett badhus byggs på grundval av denna lösning, kan den klassiska rems-och-kolonnfundamentet hällas. I den görs fördjupningen av “band” (under väggarna) till 1 m djup och pelarna (i hörnen, mellanliggande, “vägg”) – till ett djup av 2 m. A 16 -cm (i tvärsnitt) ram används som material. och stången har en sida på en kvadrat på 15 cm.

“Bogatyr” – ett bad med funktionen som ett pensionat. Andra våningen är ett fullvärdigt studiorum, som påminner om studiolägenheter. Om takhöjden på 2 m inte räcker för dig kan du ändra projektet genom att höja det ytterligare, säg att göra tak på 3 m på vart och ett av våningarna. I det här fallet kommer höjden på det andra ljuset att närma sig 6 m från golvet. Första våningen har ett omklädningsrum, en terrass, ett badrum, ett kök-matrum, ett omklädningsrum, en dusch och ett ångbad. På andra våningen kan du placera en TV-panel eller en videobandmonitor i brett format, utrusta ett biljardområde och ordna upp till 5 sovplatser. Detta projekt kommer att tilltala driftiga ägare som hyr ut en badbyggnad att hyra, eller tar emot besökare i den som vill ta ett ångbad..

“Mobilt bad”

Det är baserat på 4 små byggnader “Mobile Bath” – 2,2×6 m. För att passa in i dimensionerna 6×8 reduceras varje sådant fack till 2 m i “diameter”. Om du lägger ett block ovanpå ett annat och tar bort från det nedre taket på projektet får du ett fullvärdigt bad med ett andra ljus. Sedan placeras blocken i två nivåer, takhöjden når samtidigt minst 4,4 m, och detta gör att du kan utrusta den andra nivån av fönster. För att genomföra projektet 6 x 8,8 krävs 8 sådana block.

Båda alternativen uppförs från profilerade eller limmade balkar. Om utrymmet i ett sådant bad inte visade sig vara tillräckligt, är det vettigt att lägga till ett burspråk – ett fönster som ligger något utanför omkretsen, vilket resulterar i att byggnadens väggar inte är linjära, men som det var, skjuter utåt upp till en halv meter inom varje fönster.

Designalternativ

Badhuset kan inredas i medeltida stil – en struktur gjord av handskurna stockar, en blockering, enkla fönster av standardstorlekar, minimalism i design och i en mer modern. Till exempel innebär ett loft att utrusta alla golv med sneda distanser mellan vägg och tak, imitera en vind.

Vackra exempel

Som ett av exemplen – ett badhus 6×8 m. Beläget i staden Batetsk, regionen Novgorod. Skapad på grundval av Bogatyr -badprojektet. Byggnadens totala yta är 65 m2. Första våningen är inte mer än 2,3 m hög, den andra – 2,2 m. Byggd på en högskruvfundament. Projektet positionerar sig som en byggnad med låg golvhöjd och en mysig vind. Byggnaden har en terrass, en vestibyl, ett ångbad, ett duschrum, ett separat badrum och en liten front.

Som en imponerande bonus finns ett kök-vardagsrum och ett rekreationsrum. Byggnaden uppfördes av kammartorkat trä, isolerat med basalt mineralull med en tjocklek av minst 15 cm. Taket är tillverkat av ondulin.

Strukturen är exakt densamma som den befintliga, den kan byggas från en profilerad balk med hjälp av ramkonstruktionsteknik.