Byggnaderna

Funktioner på enheten och badets design

Att upprätthålla renhet och hygien är mycket viktigt för varje person. För människor som arbetar på marken eller bor utanför staden är det dessutom mer logiskt att utrusta ett bad. Det kommer också att vara till nytta för dem som helt enkelt är ett fan av bastukulturen..

För att göra ett bad ordentligt och uppnå ett anständigt resultat måste du noggrant studera alla nyanser och förstå strukturen i ett sådant rum. Det kommer inte att skada att fördjupa sig i designens invecklingar..

Särdrag

Konstruktionen av ett badhus skiljer sig från byggandet av ett hus först och främst genom att det är nödvändigt att regelbundet skapa mycket höga temperaturer enligt hushållsstandard i ångrummet. Samtidigt, även i “torra” versioner, visar sig luftfuktigheten oundvikligen vara mycket signifikant. Därför måste du tänka på hur du skapar högkvalitativ ventilation och släpper ut luften från överflödig vätska..

För att lösa detta problem används alternativ som aldrig används i bostadshus, särskilt i grovkök..

Och allt efterbehandlingsmaterial, alla elektriska enheter måste lugnt klara sådana extraordinära förhållanden, utan oönskade konsekvenser..

Projekt

Förutom traditionella ryska och finska bad blir andra typer av bad- och tvättområden mer och mer populära. Passionen för hamam har ökat de senaste åren.

Ett litet turkiskt badhus till ytan föreslår att det kommer att matas in i 10–20 minuter högst två gånger i timmen. Ett blygsamt område är att föredra eftersom annars en mycket kraftfull ånggenerator skulle krävas.. För fyra personer räcker det med en volym på 250 x 250 cm.

Men det finns ett undantag: i en liten hamam är det inte möjligt att sätta ett massagebord. I vilket fall som helst måste du ta hänsyn till att den yttre finishen, väggarna och värmeisoleringen kommer att absorbera minst 7-10 cm i tjocklek. Hammamar designar plana sittytor samt liggytor.. Sätena måste vara utrustade med rygg, det är lämpligt att använda anatomiska säten, solstolar.

Ångutloppet genom munstycket bör ske på den säkraste platsen för tvätt.

Taket i turkiska bad är mestadels välvda, eftersom det här är den enklaste lösningen..

Om medel finns tillgängliga kan du locka designers och utveckla ett originalprojekt:

 • vanligt eller spetsigt valv;
 • “Kuvert”;
 • halvklot.

Förvänta dig inte att arrangemanget av ett turkiskt bad, även med en total storlek på 3 x 4 m, drastiskt kommer att spara pengar. När allt kommer omkring kommer du definitivt att behöva en marmorskål – ett oumbärligt attribut för alla hamam. Det är nödvändigt att tillhandahålla bildandet av ett isolerat tekniskt block där ånggeneratorn kommer att vara placerad. Oftast tilldelas 1–1,5 kvadratmeter för ett sådant fack. m.

Om ett turkiskt bad är fäst vid huset måste det vara helt isolerat från det., eftersom 100% luftfuktighet snabbt kommer att börja skada huvudstrukturerna.

Hammam byggs alltid omedelbart och under hela användningscykeln. Det är väldigt svårt att göra om det, nästan omöjligt. Därför kostar designen av en byggnad mycket pengar och utförs uteslutande av utbildade specialister..

Det rekommenderas att använda strikt naturliga material i inredningen.. Men samtidigt klarar inte alla av dem långvarig exponering för absolut fuktighet..

Det kommer inte att vara möjligt utan avgasventilation, och i designstadiet används nödvändigtvis tredimensionella modeller.

Många tror att det blir mycket lättare att bygga en bastu med pool. Ja, den kulturtradition som födde det är närmare och mindre exotisk för Rysslands invånare än det turkiska tillvägagångssättet. Men samtidigt finns det finesser och nyanser som måste beaktas. Först och främst måste du bestämma om poolen kommer att vara öppen eller stängd..

Ett öppet bad är alltid täckt med en baldakin, detta kommer att förhindra att olika skräp faller ner i det.

Enligt marknadsundersökningar föredrar de flesta konsumenter nu kaskadpooler. Skålserien möjliggör en systematisk sänkning av badtemperaturen och underlättar organiseringen av härdningen.

Den uppenbara nackdelen är att mycket utrymme kommer att krävas, medan det inte blir så mycket vattenbesparing jämfört med en stor enkelkammarpool. Klassiska rotade lösningar kan utföras i en mängd olika konfigurationer; när du gör dina egna händer skulle det mest praktiska alternativet vara en klassisk rektangel. Landbad är något annorlunda än de som är byggda vid bostadshus i staden..

Det är absolut nödvändigt att orientera byggnaden mot kardinalpunkterna – om utgången riktas söderut kommer snön nära den att smälta snabbare på våren, och du behöver inte rensa platsen eller gå i en pöl.

Nästan alla människor går till badhuset på eftermiddagen när saker är klara. Därför är fönstren som vetter mot väster och fångar solens strålar det bästa valet. Det är mycket viktigt att välja om badet ska vara autonomt eller fäst vid huset..

Som många människors praxis visar, påverkar ett bifogat alternativ, om det är väl isolerat, inte på något sätt bostadens tillstånd. Det finns ingen anledning att oroa sig för fukt eller bli för varm. Men det finns andra överväganden: till exempel är en fristående byggnad säkrare vid brand. Och om de ska dit för en semester, då kan du göra buller, sjunga sånger och liknande, utan att vara rädd för att störa freden för dem som är kvar i huset igen.

Det är bättre att inte göra sommarstugans storlek för stor, för då blir det mindre utrymme kvar för andra trädgårdsbehov och byggnader.

Badhus kompletteras ofta med en öppen veranda – men även här finns det nyanser och knep. Så det rekommenderas att ägna mer uppmärksamhet åt verandaens utrustning, som ska vara bred. Det är mycket viktigt att vid designtiden bestämma hur ingången till terrassen ska formas. Den är gjord antingen stel eller fäst på väggen.

För din information: under konstruktionen av verandan används samma grundmaterial som för själva badet.

Oftast innebär projekt av detta slag användning av timmer, liksom handgjorda räcken. Ett annat alternativ är en grund (2 x 4 m) veranda; det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att hålla te där, förutom en eller två personer. Men det är fullt möjligt att samla ved och lagra andra saker som behövs i hushållet..

Om verandan är större kan den utrustas med flera fönster på ena sidan och en stängd vägg på den andra. Då blir det möjligt att isolera områden för rekreation och firande..

En mycket viktig punkt är skillnaden mellan bad med en våning och två våningar. En struktur med ett enda golv har sedan länge erkänts som ett klassiskt format, och det är dessa byggnader som oftast används.

Orsakerna är uppenbara:

 • spara på volymen av byggmaterial och arbete;
 • förenkling av grundkonstruktionen;
 • spara pengar när du använder.

Om badet upptar en yta på 6 x 8 meter är det lätt att placera både ett ångbad och ett tvättrum med tillräckligt med yta i det, och till och med utrusta ett bekvämt omklädningsrum. Det är också lämpligt att tänka på ett fritidsrum. När det finns tillräckligt med plats på platsen är det lämpligt att utrusta den med en sanitär enhet och / eller ett kök.

En tvättbar ska vara från 1 kvm. m i rummet, och för att tvätten ska förbli bekväm bör denna indikator ökas med en och en halv gånger.

Att göra ett badhus i en våning för ett företag på 4 personer eller fler kommer inte att fungera om dess yta är mindre än 50 m².

Om det inte finns tillräckligt med plats på platsen, är en våning inte längre tillräckligt, du måste kompensera för bristen på territorium genom att öka höjden. Situationen är annorlunda när det krävs för att frigöra utrymme så mycket som möjligt, och även ett enkelt bad i en våning är inte lämpligt. Då bör du tänka på dess plats i källaren i ett privat hus..

En sidofördel med denna lösning är att du kan tvätta i alla väder, direkt från vardagsrummet. Byggandet av ett källarbad, med tillbörlig aktsamhet, är ganska tillgängligt för alla, även utan särskild utbildning..

I källarrummen, där det tidigare fanns något annat, måste du återskapa:

 • avloppssystemet;
 • vatten rör;
 • ventilation.

Oavsett om huset byggs från grunden eller om det har använts en tid måste du förbereda ett projekt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas skorstenar, eftersom det är de som orsakar de största svårigheterna i denna version.. Alla ledningar dras under golvet, i extrema fall – bara höj dem något över golvet. Som i alla andra badhus behöver endast värmebeständiga ljuskällor och elektriska apparater installeras i källaren..

Det är lämpligt att inte förlita sig på ventilation ensam, utan också att använda luftavfuktare – och för källarbad utrustade med pooler är detta i allmänhet ett obligatoriskt krav..

Byggnaden måste isoleras från alla sidor, eftersom hög luftfuktighet inte kan undvikas. Och hon måste möta ett oöverstigligt hinder på vägen till väggarna, golvet på första våningen, grunden. Lufttunneln från väggen till isoleringen ska vara 0,1–0,2 m – om du gör det större, kommer kostnaderna att öka orimligt, och resultatet kommer inte att löna sig.

Isolering av badkällare med skum är kategoriskt oacceptabelt, tenderar att avge giftiga ångor vid uppvärmning. Väggar rekommenderas att mantlas med naturligt trä, men inte lackeras eller målas.

För att tillföra vatten till källarbadet och dränera smutsiga avlopp utanför är det värt att använda en pumpstation.

Att spara på vattentätningsmaterial är oacceptabelt. En separat utgång bör göras från rummet; ytterligare en nödutgång förbereds i huvudbyggnaden. Det kommer inte att vara möjligt att ta hänsyn till alla finesser och problem ordentligt utan hjälp från utomstående. Därför är det mycket viktigt att kontakta ett professionellt byggföretag.

Både inhemska och belägna i landet är bad ofta utrustade med en andra våning. Detta beslut är motiverat inte bara för att spara utrymme, även om det också är mycket viktigt. Tack vare honom visar det sig att skilja mellan heterogena rum och tvätta (ånga) på en nivå och sedan slappna av på den andra.

I de flesta projekt är den första nivån reserverad för tvätt- och pannrummen., och på övervåningen har de ett vilrum; detta är det mest praktiska sättet. Få människor kommer att vilja lyfta bränsle och vatten till andra våningen.

Många projekt syftar till att göra andra våningen till bostäder. Även om vissa människor försöker hitta en verkstad eller ett annat grovkök där.

Det är oerhört viktigt att bestämma lämpliga dimensioner av strukturen, för att beräkna antalet som kommer att tvätta i badet. Och här avslöjas återigen fördelen med den två våningar långa strukturen. Även om dess dimensioner är mindre än 6 x 8 m kommer företag på fyra eller fem personer att kunna använda en sådan byggnad. Men i fall där det definitivt kommer att bli fler besökare, eller om den övre delen är planerad som bostad, är det lämpligt att göra byggnaden mer rymlig..

Omklädningsrummet ligger alltid på bottenvåningen, där ett ångbad och ett tvättrum oftast förbereds. När det gäller den övre loben var det senaste arkitektoniska sättet utrustningen i en SPA-hall med vibrationsmassagerare och simulatorer..

Tja, för dem som inte har råd, det är lämpligt att göra ett litet lager av lager och olika tillbehör där. Konstruktionen av vinden gör att du kan lätta strukturen och förkorta tiden för dess konstruktion som helhet, spara pengar och förenkla arbetet med grunden.

Separat bör det sägas om bastuugnarna, eller snarare, om deras korrekta placering. En autonom grund är alltid utrustad för kaminerna. Hela området under och runt dem är bäst av sten eller tegel. En stålplåt som läggs på en träbas i ett bostadshus kommer fortfarande att visa sig vara ett tillförlitligt skydd mot brand, men i ett badhus är en sådan lösning inte längre tillräckligt.

Avstånd till väggar, räcken, bänkar och hyllor måste vara minst 30 cm.

Och även under detta villkor är det nödvändigt att förbereda yttre skydd mot icke-brännbara material..

Du kan inte lägga ett bad nära själva vattnet eller där vårfloden kan nå.. Tvåvåningshus är mest organiskt placerade på förhöjda platser, där en naturlig sluttning underlättar avloppsvatten. Du kan inte tömma dessa avlopp i några vattendrag., både naturligt och konstgjort.

En tvåvåningsbyggnad ställer vanligtvis ökade krav på grunden.. De bästa ugnarna, enligt proffs, är gjorda av tegel.; men om det är nödvändigt att värma två våningar på vintern, kommer gasvärme att krävas.

Material (redigera)

Efter att ha behandlat funktionerna i projekten kan du tänka på material som är lämpliga för att bygga ett bad. En av de mest attraktiva lösningarna på senare tid är användningen av SIP-paneler, som allt mer efterfrågas i låga byggnader.

Dessa strukturer är ett par orienterade spånskivor, vars gap är fyllt med expanderad polystyren. Tack vare strukturens lätthet kan du klara dig utan en tung komplex grund och få allt arbete gjort snabbt. Samtidigt är värmeisolering av väggarna mycket hög, den är mycket överlägsen både tegel och block..

Det dåliga med sandwichpaneler är att du inte kan göra arbetet med dem med egna händer. Ramen bör endast tillverkas av utbildade specialister inom beprövad teknik..

En annan viktig punkt är mantel av innerväggar från vattentätande material, bäst av allt plast. Använd folie och lämna ett luftgap mellan den och väggarna. Du kan bygga ett bastuhus helt från ett träd på egen hand..

Detta är ett djupt traditionellt material som har använts vid konstruktion av bad i mer än ett sekel. Men trä representeras av åtminstone några få nyckelarter. En balk tillverkad av barrträd används oftast. Den behåller sin form, behåller värmen väl – och lider samtidigt ofta av krympning. Ytterytan måste vara mantlad på utsidan och insidan för att få det mest estetiska utseendet.

Den profilerade typen av virke är dyrare än limmat virke och har initialt exakta geometriska konturer.

Kylan är inte tillåten inuti, och väggarna blir mindre våta om du använder sådant material. När det gäller problemen, du måste vänta tills de beredda råvarorna torkar ut; även efter konstruktion måste du vänta på att den ska sitta ner.

I vissa fall byggs bad av brädor, tegel, luftbetongblock och ett antal andra material..

Enhet

Badhuset kan bli ett mycket trevligt och bekvämt rum – men för detta räcker det inte att välja rätt material och välja en eller två våningar. Alla riktiga bad, även om de är hemlagade, måste planeras ordentligt. Att inte uppmärksamma detta ögonblick kommer inte bara att skapa betydande olägenhet, utan kan också skada människor..

Typiska layouter inkluderar:

 • omklädningsrum;
 • omklädningsrum (ibland kombinerat med ett omklädningsrum);
 • tvättrum;
 • ångbastu.

I bad inbyggda och anslutna till hus är det preliminära facket ofta helt frånvarande. Men med en autonom struktur är det nödvändigt, eftersom det garanterar att kall luft inte kyler ut hela rummet när dörren öppnas. Omklädningsrummet är alltid ordentligt isolerat. Med tanke på att badprocedurer främst sker på kvällarna är det värt att ta hand om solid och pålitlig belysning..

I entréfacket är det önskvärt att tillhandahålla platser för platsen:

 • kvast (kvastar);
 • vattenhinkar;
 • ved eller kol;
 • galgar;
 • skohållare eller skåp;
 • bänkar.

I mer komplexa versioner är detta rum utrustat med bord och TV, eldstäder och kylskåp – vad ägarna än önskar. Det enda villkoret är utrymme och ekonomiska möjligheter..

Tvättstugan är utrustad på olika sätt, beroende på hur människor är vana vid att utföra hygienprocedurer. Duschar och brickor, ett enkelt rum med panna (spis) och skopor, exotiska alternativ för bad eller pool – allt efter eget val. Dessutom kan det finnas hyllor, fästelement för tvättmedel, krokar för handdukar och badrockar..

   Det är lämpligt att separera ångrummet från tvättfacket, eftersom de erforderliga temperatur- och luftfuktighetsförhållandena skiljer sig åt.. Ångrummet är noggrant isolerat, för att undvika att kyla den för snabbt. Förutom isolering måste du använda träklädsel (foder).

   I parrum rekommenderas att installera spisar som en värmare, vid val av typ och modell, uppmärksammas slumpmässiga faktorer:

   • utrymmet;
   • typ av energi som används;
   • erforderlig värmeeffekt.

   Viktigt: ångrummen får inte vara högre än 230 cm. Annars kommer för mycket av ångan att slösas bort.

   Inuti lägger de hyllor i två nivåer: på den ena sitter de, på den andra ligger de. Höjden på de övre hyllorna är ungefär lika med användarnas höjd.

   Ett oumbärligt krav för ett modernt ångbad är användningen av termometrar. Det är bättre att vägra kvicksilveranordningar, de är för farliga i ett sådant rum; men en extra hygrometer är tvärtom mycket användbar.

   Hur man värmer?

   En mycket viktig punkt när du väljer ett badprojekt och under dess konstruktion är uppvärmningsalternativet.

   Olika typer av bränsle kan ge vatten och luft den nödvändiga värmeimpulsen:

   • ved;
   • pellets;
   • elektricitet;
   • kol;

   • naturgas;
   • termiska konvektorer;
   • varmt golv;
   • infraröda värmare.

   Nästan alla spisar som använder ved kan också användas för att värma kol. Men nackdelen med detta alternativ är omöjligheten till automatisering. Det innehas endast av ett stort antal människors traditionella engagemang.

   I den meningen är pellets enklare och bekvämare, men även den längsta tvätten tar bara några timmar. Därför kan de inte avslöja deras främsta fördel – lång bränning.

   Användning av naturgas för uppvärmning av ett bad är inte alltid möjligt. Detta kräver kostsam infrastruktur, strikt efterlevnad av säkerhetsföreskrifter. Samordning av allt detta med statliga organ blir också en dyr sak..

   Elvärme kräver inte så komplexa uttalanden, men samtidigt är det dyrare än gasuppvärmning och innebär en kraftfull matningsledning eller en kraftfull strömkälla.

   Infraröd uppvärmning är lämplig för dem som kan ta ut en stor summa direkt för att spara pengar senare..

   Användningen av golvvärme i badet är vanligtvis av sekundär karaktär – särskilt eftersom de inte ger varmt vatten för badprocedurer och “ger” ånga.

   Oavsett vilken metod som används måste brandsäkerhetsreglerna följas strikt. Älskare av ryska och andra traditionella bad har inte mycket att välja på: de måste använda klassiska vedeldade eldstäder. Även de bästa imitationerna skapar bara en yttre sken av originalet, men kan inte skapa en attraktiv atmosfär i badet..

   I allmänhet måste du i detta fall ta hänsyn till din egen smak, ekonomiska och tekniska förmåga..

   Utrymmezon

   Uppdelningen av badutrymmet i separata rum är oundviklig. Men när du tänker på indelningen i zoner måste du ta hänsyn till de viktigaste planeringsnyanserna. Det är lämpligt att använda låga rubriker och höga trösklar i alla rum., för att minska värmeförlusten.

   Ett ångbad även i ett 4 x 4 kvadratbad kan göras bekvämt, men du bör inte ge mer än 5 kvadratmeter för det. m.För zonindelning av enskilda rum inuti är det värt att använda hyllor på olika nivåer.

   fundament

   Efter att ha funderat över design och layout, valt material, är det dags att göra sig redo för konstruktionen av badet. Och det första steget i detta arbete är konstruktionen av grunden. Nästan alltid är den gjord i pelare eller tejp – valet bestäms av materialtypen och byggnadens totala vikt.

   Pelaren basen är förberedd i fall då:

   • en höjdskillnad hittades på platsen;
   • det finns ett hot om översvämningar under översvämningar eller kraftig nederbörd;
   • jorden innehåller leriga komponenter eller grov sand eller fint grus.

   På en plan yta med jordig jord visar tejpbaser sig mycket bättre. För kvarts, steniga stenar eller solid komprimerad sand är valet av grund inte viktigt.

   Oavsett vilken grund du skapar måste du ta bort allt skräp och ta bort buskar, träd, gräs, gamla rötter. Fruktbar jord måste avlägsnas helt och tas bort med 10-15 cm. Platsen är alltid noggrann, utskjutande fragment klipps av och gropar och dopp fylls.

    Innan du markerar grunden måste du välja typ av avloppssystem. Varken septiktankar, än mindre enkla cesspooler, bör placeras i omedelbar närhet av andras platser, reservoarer eller vattenintag. Om du planerar att dränera avlopp i det centrala avloppssystemet är valet av badplats inte begränsat.

    Formning av bandfundament görs med en höjd av 45 cm ovanför diket. För tillverkning används sådana fästelement som sedan enkelt kan tas bort utan att deformera den frysta betongen..

    Ram

    En betydande del av markägarna föredrar ram- och rampanelbad framför alla andra. Om det görs korrekt kan strukturen hålla värmen mycket bra. Oftast döljs stolpar under ett ramhus. Själva ramen är gjord av ett par remmar och väggelement.

    Brädan är tagen med tvärgående mått på 3,8 x 10 eller 3,8 x 14 cm.

    Om ramen är monterad från en stång kan du använda delar med en storlek på 10 x 10, 12 x 12 eller 15 x 15 cm Vattentätning av väggar är ibland försedd med tjära och takpapp, även om dessa material redan är ur datum.

    Det rekommenderas att fästa strukturerna med spikar eller skruvar. De flesta byggare gör den nedre selen från hörnet och monterar den i en cirkel. Men det blir mycket säkrare att sätta selen först på de två längsta sidorna och sedan på den förkortade.

    Efter att du avslutat arbetet och kontrollerat resultatet med hjälp av en nivå kan du ta tag i ställen och den övre selen. Mellanstolparna är inställda på ett avstånd av 60 cm från varandra; ett undantag görs endast för platser där fönster och dörrar ska placeras.

    Övre och nedre begränsningen av öppningarna uppnås med hjälp av ledgers fästa vid de vertikala delarna. Innan du skapar den övre remmen måste stolparna fixeras med tillfälliga hängslen, som är gjorda av onödiga föremål.

    Tak

    Alla väggar, oavsett om de är ram eller annat, stöder taket på badet. Det utförs antingen som en gavel eller en slängad. Exotiska takkonstruktioner syns bara ibland ovanför badhusen. Även vindsgolvet är inte alltid utrustat, i många fall är det begränsat till att skapa ett tak som ligger bakom taket.

    Skjultak är främst utrustade i fallet när badet kommer nära huset; deras fördel är också möjligheten att drastiskt minska kostnaderna.

    Två ramper används ofta för att täcka timmerbad. Om det finns tillräckligt med höjd vid sluttningarna och taket har utarbetats som det ska är det enkelt att organisera en extra- eller bostadsloft i takgapet.

    Skridskans höjd bestäms av ägarens estetiska avsikter och om utrymmet under taket behöver användas eller inte.. Att öka vinkeln förbättrar nedgången av nederbörd – men samtidigt ökar installationskostnaderna och risken för att tunga takbeläggningar faller ihop ökar. Antingen används de övre överlappande balkarna eller Mauerlats som är fästa vid den övre trimmen som takstöd.

    Det andra alternativet är efterfrågat främst på väggar gjorda av:

    • tegelstenar;
    • skumbetong;
    • luftbetong;
    • slaggbetong;
    • sandbetong.

    För att sätta de övre överlappande balkarna på ett träbad är kronorna strikt på samma nivå utrustade med bon. I detta fall är det nödvändigt att noggrant verifiera om de förberedda spåren är tydligt på en horisontell linje. Tillbakadragande av balkar utanför badets väggar är tillåtet, men utan stödpelare kan det inte vara mer än 50 cm.

    För att forma spärren kan du ta helt färdiga prefabricerade block eller självständigt montera delar från stockar med minst 12 cm i diameter.

    Väggar

    Att bilda ramen är inte det enda alternativet för att göra väggarna i badet ordentligt. Det finns andra sätt, var och en av dem har sina egna finesser och möjliga problem. Timmerstrukturer föredras ofta eftersom de andas och ger naturlig ventilation..

    Detta betyder inte att speciella ventilationslösningar kan undvikas..

    Dessutom måste träet behandlas med vattentätning, antiseptika och brandskyddsmedel..

    De bästa arterna är gran och tall. från de norra delarna av landet. Linden är ett bra substitut för dem, dessutom är detta material också billigare än ett barrmassiv. I vilket fall som helst bör du överge trä som innehåller många hartsartade fickor samt knutigt material..

    Vid stapling av stockar, arbeta så att den tjocka änden av varje stock överlappar med en tunn, och vice versa. Den allvarligaste motståndaren till naturligt trä är fukt som ackumuleras i dess massa..

    Förutom takmaterial och glasin ger speciella polymerfilmer och aluminiumfolie skydd mot det. De placeras ovanför isoleringen och fästs antingen med små spikar eller med en häftapparat. Tegel och byggstenar inuti är mantlade med plåt, och i intervallet från den till huvudväggen placeras värmeskydd.

    Skiljeväggar är gjorda i ½ eller ¼ tegel. När du lägger källaren ovanför vattentätningen används ihåliga tegelstenar.

    Tegelväggar kräver isolering i alla fall. Plåtisoleringsmaterial är utbredda. Det finns inga speciella skillnader mellan dem, förutom små nyanser.. Viktigt: det är lämpligt att lämna ett luftgap från isoleringsskiktet till ytterväggen.

    Tätning av tegel görs genom att måla eller klistra. I det första fallet används bituminösa mastik eller primers av en speciell komposition, förstärkta med antiseptiska komponenter..

    Vid putsning används lösningar från en blandning av kalk och cement med tillsats av pimpsten, expanderad lera och andra lätta fyllmedel. Ett lager gips kan appliceras på den yttre ytan, men du måste också använda foder där. Denna teknik garanterar högsta termiska stabilitet..

    Från insidan används träkorkar aktivt, inbäddade i själva murverket..

    Det är mycket lättare och lättare att fästa fullfjädrade lameller genom dessa pluggar än direkt på en tegelsten..

    Golv

    Golvutrustning i bad är inte mindre ansvarig än att arbeta med väggar och tak. Dessa strukturer måste tåla stabil fukt och vara säkra att gå på. Ofta är de en av elementen i avloppssystemet, och om badet bara används under den varma perioden måste de också tolerera frost..

    Att hälla betong i basen är svårare och tar längre tid än att lägga stockar. Men å andra sidan överstiger beläggningens livslängd 50 år..

    Om du använder sågat virke måste de bytas efter 7-9 år. Du kan naturligtvis använda starkare träslag – bara kostnaden är nästan densamma som betong, men det fungerar fortfarande inte för att uppnå dess egenskaper..

    När du väljer en golvdesign bör du omedelbart skilja mellan vattengenomsläppliga och vattentäta alternativ.. Den första typen rekommenderas om du kan släppa ut avloppsvatten direkt i en dräneringsgrop., gömd under basen av badet.

    Som ett resultat är de utrustade med:

    • bad i de södra regionerna;
    • eller används säsongsmässigt;
    • eller byggnader kvar i privata hus (på vintern värms de upp ungefär en gång i veckan).

    Att utrusta ett golv som inte läcker alls kräver mycket mer ansträngning. Golven på stockarna är gjorda av räfflat material (strikt lärk eller tall) och se till att även försumbara luckor inte kvarstår. Det finns alltid ett undergolv under detta lager. Ibland praktiseras dess extra isolering. Golvbrädornas lutning rusar i alla fall till den punkt där avloppen samlas upp och passerar in i ett avloppsdike eller in i en septiktank.

    Innan betong hälls tampas och förstärks jorden, och det första murbrukskiktet ska vara 50 mm. Sedan sätts en värmare i, främst filt eller expanderad lera; ovanför det finns ett förstärkningsskikt med ett Rabitz -nät och ett utjämningsskikt. Först då kan topplack appliceras. Lutningen är densamma som för träprodukter – det är 10 grader.

    Att känna till dessa enkla krav undviker många problem vid användning av ett bad..

    Ventilation

    Oavsett hur stark och gedigen strukturen är, oavsett vilken typ av golv- och väggdekoration som väljs – allt detta kan bli oanvändbart på några månader. En väl utformad ventilation hjälper till att undvika en sådan negativ utveckling av händelser..

    Bastuluften ackumulerar ständigt koldioxid och vattenånga, och syrehalten minskar gradvis. Därför är att anpassa luftväxlingen med den yttre miljön också ta hand om din egen hälsa och säkerhet..

    Samtidigt förvränger genomtänkt ventilation inte den termiska regimen och leder inte till alltför intensiv värmeförlust..

    Frånluftsflöde sker genom en kanal, som rekommenderas att placeras diagonalt från inloppet. Du måste ventilera inte bara ångrummet utan också alla andra rum i badet.

    Särskilda galler på luftkanalerna hjälper till att förhindra att gnagare och insekter tränger in i interiören.. Kaminen placeras på ett sådant sätt att det färdiga golvet ligger ovanför fläkten: denna teknik låter dig använda den som huva. Ventilationskanalen i golvet ligger nära själva plåten, då minskar risken för antändning till noll.

    Extern efterbehandling

    Badets inre och yttre dekoration är lika viktig för ägarna själva. Men för främlingar är utsidan fortfarande i första hand. Det är lämpligt att komma överens om designkonceptet för badet och dacha (hus på landet) som helhet.

    Oftast används för utomhusdekoration:

    • foder;
    • olika typer av kakel;
    • sidospår.

    Viktigt: det är oönskat att stänga de hackade byggnaderna med något alls.

    Deras estetik är självförsörjande, till och med kapabel att bli en arkitektonisk dominerande på platsen.. Plast och andra avancerade material är starkt oönskade.. Även om hela utrymmet är inrett i en konstruktivistisk stil, låt det vara åtminstone ett hörn fritt från ultramoderna läckerheter..

    Ett originellt drag: att göra ett “badhus som inte erkänns som ett badhus” – en imitation av ett bostadshus eller andra strukturer gör att du kan göra ett gott intryck. Om ytan är obeskrivlig i utseende (kantad med färdiga block, till exempel), är en ventilerad fasad ovärderlig..

    Metallbeklädnad är icke brandfarlig och är välförtjänt erkänd som en av de bästa lösningarna för grunda bad. Paneler som säljs nu kan målas i en mängd olika färger, men de flesta konsumenter föredrar grädde och choklad nyanser..

    Det är värt att omedelbart överväga att fästa panelerna, eftersom misstag i det kan leda till snabb skada på materialet..

    Mörkt sidospår blir för varmt i solen på sommaren. Imitation av en bar är dyrare än den, men samtidigt kommer den helt att tillfredsställa den mest krävande estetiska smaken.

     Att simulera en stapel är användbart eftersom den här lösningen:

     • 100% miljövänligt;
     • monterad utan onödiga problem;
     • har en mängd olika storlekar;
     • kan arbeta från 20 år och ger bra värmeisolering hela tiden.

     Problem kan vara förknippade med finishens brandfarlighet och dess insekts känslighet..

     Särskild behandling löser dem i stor utsträckning, men det ökar kostnaden för konstruktion eller reparationer. Det är lämpligt att beräkna den erforderliga mängden material innan du köper, annars uppnås onödiga kostnader. Du kan bara trimma de jämnaste väggarna ovanpå en trä- eller metallkista.

     Svarven av trä måste också genomgå all föreskriven förebyggande behandling..

     Inredningsdesign

     Byggandet av byggnaden och dess yttre inredning betyder inte att allt arbete är över. Inredning – och i var och en av rummen enligt sina egna särskilda regler – är av yttersta vikt. Experimentera inte med originalstilar eller försök att uppfinna din egen metod i onödan..

     En oklanderlig, erfaren klassiker är mycket bättre lämpad för en jämn, lugn vila. Innerväggar och andra ytor får inte ha för ljusa färger, prickiga geometriska former eller ytbehandlingar av radikalt nya material.

     När man vänder inifrån med trä är ett oumbärligt krav användningen av en art, annars uppstår en obehaglig variation. Det är mycket mer korrekt att placera accenter med traditionella tillbehör – kvastar, samovarer, hattar och diskreta möbler. Alla dekorativa element ser mest lönsamma ut i ljuset av mjuka gula lampor..

     Vardagsrummet är i de flesta fall sytt med plåt; lampor monteras både i taket och på väggarna. Golven är övervägande belagda med kakel för att säkerställa enkelt underhåll tillsammans med visuell attraktion..

     Modern underhållning och elektronisk teknik bryter oundvikligen det klassiska tillvägagångssättet. Men detta är felet som är ganska acceptabelt även i den mest klassicistiska interiören..

     Maximal uppmärksamhet bör ägnas åt att dekorera ångrummet, huvudmaterialet i detta fall är foder av trä på väggarna och kakel på golvet. Trohet mot traditionen uttrycks med en spis som ser naturlig och enkel ut. Som en sista utväg kan du prova en design gjord av natursten eller enstaka insatser av eldfast glas..

     En blind trädörr till ångbadet är ett traditionellt drag; en eftergift till moderna designprinciper kan göras med en glasdörr. Ett sådant steg är definitivt bättre ur säkerhetssynpunkt (det blir lättare att kontrollera vad som händer inifrån och utifrån, och det blir lättare att komma ut). Den yttre öppningen är klart mer korrekt än inåt, eftersom den inte absorberar det lediga utrymmet i ångrummet.

     Det rekommenderas inte att använda tallbrädor i dekorationen, det är för lätt att bli bränd på dem.

     Stil

     Design är oupplösligt kopplat till stil – och det finns goda skäl att tro att det ryska lanthuset, om än imiterat på modern nivå, inte kommer att gå in i det förflutna på åtminstone ett par århundraden. Mättnaden av det inre utrymmet med ytterligare funktioner gick naturligtvis inte obemärkt förbi. Ett obetydligt antal människor går med på att drunkna i “svart” och inte ens ha ett separat ångbad eller vilrum. Men desto viktigare är det att underhålla var och en av lokalerna i en enda traditionell stil..

     Demonstration av att följa det kommer att hjälpa:

     • grovt, oavslutat eller snidat trä;
     • smidda delar;
     • handgjord inredning.

     Avkopplingsrummet för ett bad, tillverkat i rysk stil, innehåller många textilier av hög kvalitet. Det är lämpligt att inte måla golven, men blötlägg endast med hydrofoba medel.

     Rollen som dekorativa tillbehör är stor – träskedar och bastskor, tematisk målning, betonade antika gardiner. Förutom specialaffärer kan du hitta lämpliga alternativ på marknaderna på landsbygden och på specialiserade webbplatser. Det bästa och trevligaste sättet att få önskad inredning är att göra inredningen själv..

     Det är inte alls nödvändigt att begränsa dina designsökningar endast till det ryska klassiska tillvägagångssättet.. Lantlig stil har förtjänat inte mindre popularitet nu – den är avsedd för träbyggnader av nytta. Den enklaste subtypen av landet dök upp i USA, men franska är något mer elegant och graciöst..

     Huvudkravet, oavsett nationellt format, är användningen av ljust trä i dekorationer och möbler.

     Snidade mönster och polering gör möbler mer attraktiva än i rysk stil – men de kan bara installeras i omklädningsrum och vilorum. Rätterna som uppfyller landets krav målas alltid i ljusa färger, främst blåvita eller ljusgula. Bilder av pastorala landskap, färgglada naturliga tyger kommer också att vara en bra idé. Bjälkar i taket och en planka eller klinkergolv hjälper till att komplettera ensemblen..

      I det orientaliska badet designmetoden är något annorlunda.

      Han antyder redan:

      • ljusa och saftiga färger;
      • snygga textilier;
      • möbler som strikt motsvarar andan;
      • exotiska designartiklar.

      Mosaic hjälper till att öka interiörens attraktivitet i orientalisk stil.

      När det inte finns någon önskan att omvandla badet helt, kan du placera det inte i ångrummet, utan i tvättrummet eller runt poolen. Avkopplingsområdet förvandlas till en vattenpipabar med lättare inslag. Om detta inte är nödvändigt kan ett bord med vackert böjda ben lägga till orientaliska toner. Sätena är i alla fall dekorerade med mosaik, eftersom detta verkligen krävs av kanonen..

      Ingen lyx och pomp kan ses i ett skandinaviskt bad. Det är inte alls nödvändigt att använda det specifikt för en bastu – i vanliga tvättstugor ser denna lösning också attraktiv ut. Huvudkravet är en flexibel kombination av klassiska proportioner och accentuerad yttre grovhet..

      Företräde ges för ljusa färger, ett överskott av designdetaljer är kategoriskt oacceptabelt. Men samtidigt kommer det inte att vara någon speciell synd mot kanonerna att bilda accenter på iögonfallande föremål..

      Baddesign i japansk stil blir allt populärare. Dess princip är uteslutningen av ångrummet som sådant. En furakotunna, där varmt vatten hälls, liksom en annan fat fylld med små stenar eller sågspån, hjälper till att ersätta den. För att förbättra effekten av “fast tvätt”, använd aromkomponenter. Bambuprodukter kommer att komplettera den japanska inställningen till inredningen..

      Ibland (men relativt sällan) används den moderna stilen vid utformningen av badutrymmet.. Det kan kort beskrivas så här: allt som strider mot landets anda. Huvudidén är att ersätta den raka klassiska konfigurationen med böjda, till och med konstiga former. Kombinationen av en mängd interiörartiklar och finish är välkommen..

      Den modernistiska inställningen är nästan perfekt för de mest vågade och radikala experimenten. Det är lämpligt att avsluta vilorummen med läder-, glas- och kromdelar..

      möbel

      På tal om dekorativa föremål och stil kan man inte annat än beröra en mycket viktig aspekt – vilken typ av möbler är bättre att sätta i badet. I ångrummet bör du definitivt utrusta två gardiner och en bänk. En bänk eller bänk bör också installeras i vilrummet (för henne är detta det minsta). Det enklaste alternativet är acceptabelt om de i badet bara kommer till sig efter tvätt och sedan går hem direkt.

      Men för en mer grundlig vila bör du leta efter en lämplig soffa..

      En baldakin av trä görs enkelt för hand. Det viktigaste är att tydligt förstå dess önskade form, längd och träslag. En sådan design kan göras av steg på en specifik plats eller det kan vara en hylla som sträcker sig längs rummets omkrets..

      Den övre baldakinen rekommenderas att monteras på väggen, och den nedre till golvet. Vid tillverkning av säten används både välpolerade brädor och foder..

      Separata block är placerade 100–150 cm från varandra för att underlätta dränering av vatten och påskynda torkningen av sätet. Trädynor är bättre än naglar när du arbetar med badrumsmöbler, eftersom du inte kan bränna dig på dem.

      Om det finns en önskan att åtminstone regelbundet sitta i badet vid bordet, är det bästa stället att placera det i omklädningsrummet.

      Varje bräda slipas noggrant innan arbetet påbörjas, även med sandpapper. Extrema delar, hörn och avskurna områden bearbetas så noggrant som möjligt.

      Professionella möbeltillverkare tror det badsetsartiklar erhålls bäst från högkvalitativ pedunculate ek. Det ser aristokratiskt och sofistikerat ut, skapar det mest välvilliga intrycket. Men samtidigt är remsor av sådant material mycket sköra och kan spricka om de hanteras vårdslöst..

      Aspen är mycket mer praktiskt, är relativt billig och kan användas i den mest estetiska inredningen. Dess nackdel är dess tendens att torka snabbt och utseendet på mekanisk deformation..

      Alder är också välbearbetad hemma., och till och med låter dig skapa ett mönster som dyrare träslag. Erfarna människor kontrollerar noggrant hur väl alimassivet torkas, och om det finns ett överskott av knutar i det. Det är i denna ras som liknande problem uppstår ganska ofta..

      Användningen av MDF och spånskiva är opraktisk. Även billigheten i de strukturer som gjorts av dem kan inte vara en ursäkt.

      Råd

      Den huvudsakliga slutsatsen som kan dras när man studerar recensionerna av badägarna är att när man utformar dem ska man inte jaga snabba mode eller försöka justera interiören, utseendet till status. Du måste tänka på vad som krävs för dig själv personligen, fokusera främst på din egen smak och inställning. Naturligtvis, om de inte gör badet farligt.

      Det finns inget särskilt materialval i ångrummet, men det är fullt möjligt att experimentera med geometriska former av strukturer och dold belysning.

      Fritidsrummet kommer att dra nytta av tillägget av en grill.

      Många människor tänker inte ens på det – och helt förgäves; den som vågar prova ett sådant element överger det aldrig. När du inreder ett rum måste du flytta dig så långt som möjligt från ett vanligt kontor eller massrum. Även eklekticism i design är acceptabelt, förutsatt att objektet som kommer att vara arrangören tydligt markeras. Oftast är det en storformat -TV.

      Du bör inte försumma också organisationen av rymden på vinden..

      Av tradition är vissa av baden fortfarande gjorda utan sanitetsenhet, men varje år blir det färre och färre av dem. Även anhängare av gammal rysk stil eller gotisk arkitektur kommer sannolikt inte att ge upp ett så bekvämt element..

      Användningen av simbassänger är också ett användbart komplement till badet. Detta är långt ifrån bara en “behållare med rent vatten med en viss temperatur.” Det är trots allt ganska billigt att utrusta en pool med belysning av en sofistikerad geometrisk form..

      Om byggnaden är stor kan du utrusta ett fritidsrum direkt framför ångbadet. Om det inte finns tillräckligt med utrymme omvandlas omklädningsrummet till det..

      Belysning sker på två nivåer: centrala ljuskällor ger huvudflödet och lokala visar accenter.

      Det ska finnas ett rikt ljus i mitten av rummet, och avslappnat ljus är bättre vid kanterna..

      Om det är planerat att flera personer ska besöka badet på en gång blir en hörnsoffa den optimala vägen ut för ett litet rum..

      Vackra exempel

      Badhuset kan i praktiken vara ett konstverk, inte lämna någon likgiltig i princip. Så här ser ett av alternativen för ångrummet ut, stoppat med brädor inifrån och noggrant utformat.

      En av de möjliga badtyperna utanför (framifrån). Ett tak som kraftigt skjuts fram är överraskande till en början. Men sedan blir det klart att detta bara är ett originellt drag, och i allmänhet är hela konceptet byggt på maximal originalitet. Vad är åtminstone vridna kolonner med öppna takstöd, harmoniskt kombinerade med fasadväggens böjda träytor?.

      Se nedan för mer information.