Byggnaderna

Hur bygger man ett sommarhönshus för 10 kycklingar?

Även på en liten personlig tomt kan du utrusta ett kompakt fågelhus för att ha egna hemlagade ägg, kostkött och organiskt gödselmedel för trädgårdsskötsel i form av fågelspillning. För en liten familj räcker det med att hålla 10 kycklingar för att möta behoven av ägg och kött..

Det är inte svårt att bygga ett sommarhönshus med egna händer, en sådan design kommer att vara särskilt relevant om du tänker behålla fågeln bara under den varma årstiden. Men när väggar och golv är isolerade kan en sommarfågelbostad enkelt förvandlas till en vinterversion..

Särdrag

Ett sommarhönshus för 10 kycklingar kommer först och främst att skilja sig i sin kompaktitet, men det bör ha följande zoner:

 • sovplatser för fåglar;
 • bon för värphöns;
 • kycklingmatningsområde;
 • ett separat område för simning (fjäderfä gillar att rengöra sina fjädrar, bada i aska eller bara i jordens damm) och promenera.

I den stängda delen ett hönshus, där det kommer att finnas sängar och bon, ventilation och ett fönster måste finnas. Sommarhönshuset bör ha en voljär med baldakin..

Kycklingar är rädda för fukt och vind, så valet av plats för fjäderfä måste tas med allt ansvar..

Projekt

Kycklinghuset är bättre placera på en kulle så att vatten inte stagnerar i den. Han ska inte heller stå i utkast och på en bullrig plats – kycklingar stressas av yttre påverkan, särskilt buller, och detta påverkar äggproduktionen.

Efter att ha bestämt platsen för konstruktion måste du utarbeta ett projekt. Vid utförande av en preliminär ritning beaktas följande punkter.

 1. Coop mått (längd och bredd). Detta beror på det uppskattade antalet huvuden du tänker behålla i coop. För en bekväm vistelse på 10 kycklingar behövs en yta på minst 5-6 kvadratmeter-denna beräkning baseras på följande normer: 1-1,5 kvadratmeter för 2-3 fåglar.
 2. Kycklingens höjd. Det bör sättas upp minst 2 meter, kom ihåg att ägaren ibland måste titta dit.
 3. Fördelning av användbart område. För sittande tar 30 cm för varje fågel, det vill säga för 10 kycklingar måste 2-3 abborre vara utrustade för övernattning, men det rekommenderas inte att placera dem ovanför varandra. I ett sådant hönshus bör det finnas minst 3-4 bon, inte mindre än 30×30 vardera, och det är bättre att placera dem mittemot ingången. En frizon väljs för mataren och dricksbägaren, de är inställda på en nivå av 10-15 centimeter från golvet.

Byggs separat för sommarens hönshus voljär för promenader kycklingar. Det ska vara rymligt och bättre än den öppna typen. Vid ritningen tas ytterligare en viktig punkt i beaktande – dörrarna måste öppnas utåt. Annars kan fåglar skadas..

Ett hönshus för 5-10 personer kan vara rörligt, sådana konstruktioner är gjorda på hjul eller med handtag och transporteras lugnt genom hela platsen.

Detta måste beaktas vid upprättandet av ett diagram, och för tillverkning av sådana alternativ behövs endast lätta material. De kan tillverkas av plywood, tunna brädor, OSB -skivor och andra..

Byggstadier

Bygg ett hönshus av sommartyp med dina egna händer teckning, det blir inte svårt. På den valda platsen, beroende på projektets storlek, görs markeringar, och sedan fortsätter de baserat på typen av hönshus. För ett stillastående rum kan du lägga ut och fundament, att göra en kapitalstruktur.

För en lättare design, välj barer rätt storlek som golvramens bas. Sedan gör de från samma balkar ramen till själva hönshuset och täcker det brädor. Efter det, montera tak, täck den med samma trä eller annat lämpligt material.

Till hönshuset bifoga webbplatsen för vandrande fåglar, med nät som staket. Du kan låta den vara öppen, gör inte taket. För att spara utrymme kan du bygga två våningar hönshus: botten, gör en plats för promenader kycklingar, staket det med ett nät, och på toppen, på stöden, installera ett träfågelhus.

Det är absolut nödvändigt att göra en stege för att flytta boskapet upp och ner och vice versa. Installera dörrar, fönster och möblera.

Hur man utrustar?

Arrangemanget av hönshuset måste också närma sig med kunskap om saken.. Här är några regler som hjälper dig att få det rätt..

 1. Så att det är ljust i hönshuset hela dagen, är det bättre att placera det på norra sidan av platsen och göra fönstret på södra sidan. Så solljuset kommer inte bara att ge fågelhuset naturligt ljus, utan det kommer också att värma upp rummet väl, vilket innebär att det inte blir fuktigt inuti. Kycklingar är rädda för fukt.
 2. På sommaren hönshus, tillförsel och avgasventilation görs. En avgaslucka är installerad på toppen av en av väggarna, och tvärtom, på en halv meters höjd från golvet, är ett rör monterat för luftflöde. Alla sprickor efter dessa arbeten täcks för att förhindra drag från insidan..
 3. För att säkerställa fri tillgång till alla interna möbler – matare, drinkare, bon, sittpinnar för abborre – är det bättre att planera rummet mer fritt. Detta kommer att ha en bra effekt på äggproduktionen av kycklingar..
 4. Platser för värphöns väljs i det torraste, varmaste och mörkaste hörnet, men bekvämt för ägaren. Det är alltid trevligt att ta ägg från boet och du vill inte gå igenom hinder för detta. Använd lådor, lådor eller korgar som bon..

Det ska vara bekvämt att mata och vattna fågeln – drinkare och matare (brickor, kärl, tråg) måste också finnas i åtkomstområdet för både boskap och ägare till denna gård. Kom ihåg och om att upprätthålla renheten inuti hönshuset – det är nödvändigt att rengöra och ta ut ackumulerat skräp och spillning i tid.

Men i området för badfåglar ska det alltid finnas sand, aska eller bara jord. Kycklingar älskar att bada i dem, och detta är nödvändigt för att de ska rengöra sina fjädrar och förhindra parasitangrepp. Kycklingar som lever under bekväma förhållanden kommer att bära bättre och kommer inte att bli sjuka..

Vackra exempel

Bra gjort hem hönshus kan helt dekorera din webbplats. Till exempel ser varianten med cykelhjul som är fäst på framsidan för rörelse ut som ett intressant fordon, där kupén är en stängd del av hönshuset, och det öppna näthöljet ser ut som en släpvagn..

   Och här hönshus byggt i form av ett hus, med två fönster och tegeltak – en sådan struktur passar harmoniskt in i byggnaden i landet, både i färg och design. Dessutom gör designen att kycklingar alltid kan njuta av gräset, det är mobilt och kan installeras var som helst.

   För hur man bygger ett hönshus med egna händer, se nästa video..