Byggnaderna

Hur man bygger ett växthus “Khlebnitsa” korrekt?

Hur man bygger ett växthus

Fällbara växthus har många fördelar – de är bekväma, hållbara och enkla att installera. Det kompakta växthuset “Khlebnitsa” är särskilt relevant om platsen är liten. Du kan bygga en struktur på egen hand av polykarbonat- och polypropylenrör enligt en exakt ritning, med hänsyn till de allmänna kraven och med kunskapen om konstruktionens finesser.

Vad är?

Denna typ av växthus har sina egna egenskaper – strukturen består av tre huvudelement: två höljehalvor och en grund. I allmänhet ser strukturen ut som en halvcirkelformad båge, mycket snygg och estetisk, så växthuset bryter inte mot det övergripande landskapet i bakgårdsområdet.

Tack vare gångjärnsenheter öppnas väggarna – detta är nödvändigt för att skapa en viss mikromiljö för odling av grödor. Ett ensidigt växthus med gångjärn i botten av ramen används mer vanligt. Det är inte för ingenting som växthuset fick detta namn, eftersom driftsprincipen liknar att öppna locket på brödbehållaren – strukturens halvcirkelformade vägg lyfts också i samma rörelse.

Ramen är i regel gjord av metall- eller metall-plastprofiler, och en tät film eller polykarbonat används för att sätta in i ramen.

Växthusmodeller från fabriken har begränsade dimensioner. I de flesta fall är byggnadens bredd högst två meter, längden varierar från 2 till 4 meter och höjden varierar från 0,5 till 1,5 meter..

Det finns några funktioner i färdiga växthus:

 • de är utrustade med ben som måste sänkas ner i marken;
 • det finns alternativ med en kant över grunden och utan den;
 • strukturen öppnas med en eller två klaffar;
 • vissa modeller har ingen bottenram.

När du skapar ett växthus med egna händer är det alltid möjligt att välja ett annat material och en annan storlek med ditt eget designschema. Det är sant att proffs rekommenderar att du inte använder en film för täckning, utan polykarbonat, som är starkare och mer hållbart, och som också installeras snabbare..

Fördelar och nackdelar med ett växthus

När du väljer denna typ av växthus bör du i förväg fråga om dess fördelar och nackdelar. Det finns en hel del fördelar med denna design:

 • växthuset är lätt och snabbt demonterat, om det är gjort utan en solid grund, om så önskas, kan det flyttas runt territoriet;
 • det är en kompakt struktur, så det är bekvämt att placera den på ett litet område, eller att installera flera växthus på ett stort område;
 • “Brödlåda” har en liten höjd, och av den anledningen är inte ens starka vindar rädda för det, särskilt om det har ben som är begravda i jorden;
 • om en polykarbonatbeläggning väljs, kommer snö inte heller att vara ett problem, honungskakan av detta cellmaterial ger dessutom odlade växter diffust belysning, samtidigt som de skyddas mot skadliga ultravioletta strålar;
 • trots att växthuset ser litet utåt, är dess användbara område för plantering ganska stort;
 • öppna dörrar gör det möjligt att ventilera strukturen, utföra jordbruksarbete med full tillgång till växter.

Den positiva punkten är att du kan göra ett växthus med egna händer, installationen är enkel och utförs med konventionella verktyg. Om det behövs kan den repareras och ändras.

Men strukturen har fortfarande några nackdelar:

 • gångjärnsenheten kräver regelbunden inspektion och smörjning;
 • ett obehagligt pip kan observeras under mekanismens funktion;
 • om växthuset inte är fixerat till grunden eller marken, kan en stark vind förskjuta strukturen;
 • när man bygger en stor struktur kommer 2-3 personer att behövas för installationen;
 • på grund av den låga höjden i växthuset kan endast låga växter odlas; för klättring av grödor, liksom de med höga stjälkar och grenar, behövs högre och rymligare byggnader.

Växthuset “Khlebnitsa” kan användas för odling av trädgårdsjordgubbar, alla sallader; grönsaker som rödbetor och morötter, örter – dill, salladslök, persilja.

På vintern, om strukturen är uppvärmd, kan du odla färska gröna under hela den kalla perioden, men detta är främst lämpligt för de södra regionerna i vårt land..

Förarbete

Naturligtvis, först och främst, behöver du kompetent ritade ritningar, som anger de exakta måtten på alla element i strukturen. För sommarboende är ett litet kompakt växthus med standardmått lämpligt – 1 meter i höjd och 2-4 meter i längd. Ett växthus med en skärm ger en bredd på cirka 1,5 meter, med dubbelsidig öppning bör det vara minst två meter.

Korrekt preliminär märkning är särskilt viktigt eftersom polykarbonatark har vissa dimensioner – 210×300 cm (600, 1200 cm), därför kommer det att vara nödvändigt att anpassa det efter täckmaterialets dimensioner efter att ha skapat schemat. I förväg bör du bestämma platsen för installationen – det är lämpligt att installera byggnaden bort från boendena, staketet och stora träd som kommer att skymma ljuset som är nödvändigt för de odlade grödorna.

Det bästa alternativet om växthuset ligger med breda sidor i söder eller norr.

I det här fallet är det viktigt att följa de fastställda reglerna:

 • ett avstånd på 5 meter måste hållas till bostadshus;
 • till bastun (bad) – 8-10 meter;
 • till ett autonomt avloppssystem (luftning, septisk installation) – 25 meter.

Ett av de viktiga kraven är plan mark på byggarbetsplatsen. Du kan kontrollera det med byggnadsnivån..

Växthusinstallation

Material och verktyg som krävs för konstruktion måste förberedas i förväg..

För arbete behöver du:

 • en grund som kan vara gjord av tegel, träplankor eller balkar, metall och även sliprar;
 • polykarbonatduk;
 • för konstruktion av ramen – galvaniserade eller polypropenrör;
 • fästelement (termoskivor, fästen, rostfria skruvar);
 • gångjärn;
 • för montering av skelettet – slipmaskin, borr, svetsutrustning, hammare, byggkniv, rörbockare.

Innan trä används måste det förbehandlas, inklusive skyddande, antifungala medel.

Först läggs grunden. För växthuset, som kommer att uppföras till en permanent plats, markeras sängarnas gränser först, sedan ska ett dike 20-30 cm brett till ett djup av 50 cm grävas. Krossad sten hälls i botten med ett lager 10-15 cm. Ett tegel läggs ut över hela området eller en träformning görs till en modul i vilken betongblandningen sedan hälls.

När du skapar en bärbar modell för fundamentet används balkar på 150×150 mm – de placeras runt omkretsen, nedsänkta i marken med 10 cm, hörnen fixeras med bultar.

Vi listar byggstadierna.

 • För att göra en ram behöver du en rörbockare – en speciell maskin för böjning av profiler. Du behöver två bågar för sidorna av ramen och två bitar för lyftdelen, bågarnas längd är 1 meter, mitten bör markeras på sidorna med en markör.
 • De börjar montera från den nedre ramen – för detta måste profilrören med en längd av 4 och 1 meter svetsas i hörnen, varefter sömmarna måste rengöras. Sidodelarna är också svetsade på ramen och markerar deras mitt.
 • Därefter ska änddelarna svetsas på sidorna och bottenramen, och hål för gångjärn görs på utsidan.
 • Vid alla markerade punkter på toppen av strukturen svetsas ett fyra meter långt rör. Sedan svetsas sidobågar, tvärgående remsor av växthusets rörliga del.

 • Ytterligare åtgärder syftar till att säkerställa att väggen öppnas med gångjärnet. Det är nödvändigt att svetsa de axiella remsorna till den stigande väggen och sedan klippa av dem i en vinkel på 45 grader och löda ihop dem. Hål för gångjärn är också gjorda på insidan. Nu kan de installeras i ändarna och lyftdelen kan hängas. Skelettet ska målas.
 • Detta följs av att klippa och justera polykarbonatarket – du behöver ett ark per persienn och rörlig sida, samt 4 bitar för sidodelarna. Det återstår att montera strukturen på grunden, fixa den med självgängande skruvar på tegel eller betong och fäst den på trädet med hjälp av metallfästen.

Det är bättre att skära polykarbonat med en kniv eller en vinkelslip på en plan och fast yta. Efter installationen måste alla luckor limmas och stängas med aluminiumprofiler.

Hjälpsamma ledtrådar

Vid självresistens måste du vara uppmärksam på några viktiga punkter:

 • för att skapa naturlig uppvärmning av marken är det lämpligt att täcka växthusets bas med gräs, löv och gödsel – organiskt material kommer att släppa ut värme under diskussionen;
 • det är nödvändigt att göra ett stöd av trä i förväg, som kommer att fixera skärmarna när väggen lyfts;
 • ett varmt mikroklimat skapar polykarbonat med UV -skydd;
 • för att rensa bort smuts och damm från täckmaterialet automatiskt kan du installera en tunn skiva med borstar fästa på den på den övre delen av ramen på den icke öppnande sidan;
 • före svetsning måste du kontrollera alla parametrar med nivån – på detta sätt kan du undvika misstag när du bygger ett växthus.

När du skapar ett växthus “Khlebnitsa” är det viktigt att göra alla beräkningar i förväg, inklusive beräkning av byggkostnader. I genomsnitt kan sådana fabrikstillverkade strukturer ha ett pris från 4 till 8 tusen rubel, beroende på dess dimensioner..

Kanske, i vissa fall, är det fördelaktigt att köpa en färdig konstruktion, särskilt om du inte har nödvändig erfarenhet och skicklighet i konstruktion.

Hur man gör "brödkorg" gör det själv från ett profilrör och polykarbonat, se nästa video.