Byggnaderna

Hur man gör ett hönshus för 5 kycklingar med egna händer?

Idag finns kycklinghus i många förortsområden. I konstruktionen visar de sig inte vara så komplicerade som det kan tyckas vid första anblicken.. I den här artikeln kommer vi att lära dig hur du kan bygga ett litet hönshus för 5 kycklingar med egna händer..

Primära krav

Tänk inte att det inte finns några krav på byggandet av ett hönshus. Faktum är att även här måste byggaren ta hänsyn till ett antal viktiga nyanser för att konstruktionen ska vara tillförlitlig och av hög kvalitet.. Tänk på alla de grundläggande kraven för att bygga ett minikycklinghus för 5 fåglar.

 • Byggnad konstruerad för drift året runt, måste byggas uteslutande av högkvalitativa, praktiska material, för att hålla rummen varma.

 • För att hälla grunden brukar använda betong av hög kvalitet, som dessutom måste täckas med takmaterial. Sådana åtgärder är nödvändiga för att förhindra att det bildas skadlig mögel på väggarna i hönshuset..

 • För att göra byggnaden mer bekväm, väggarnas inre ytor är mantlade med plywoodskivor. Därefter är plywood mycket lättare att utsättas för olika behandlingar från farliga skadedjur..

 • En voljär för 5 kycklingar är gjord av metallnät. Denna process är inte så komplicerad, den kan enkelt implementeras på egen hand..

 • För att kycklingar ska kunna visa bra äggproduktion under varje säsong måste en person tänka efter noga belysning inne i byggnaden. Bakgrundsbelysningen är alltid fixerad ovanför fågelmatarna. Det är tillåtet att använda lysrör, vars effekt är 50-60 W.

 • Ett av de viktigaste kraven är väl utfört ventilationssystem. Ett fönster och en dörr räcker för 5 fåglar. En sådan prestation är dock mer lämplig endast för sommarsäsongen. På vintern kan dörren och fönstret inte lämnas öppna, så en person måste montera ett pålitligt ventilationsrör med tillgång till taket. Å andra sidan förbereds ett inflödeshål ovanför golven. Den resulterande designen ger inte bara naturligt sug, utan också tar bort överflödig fukt från kycklinghuset..

Om strukturen uppfyller alla ovanstående krav, kommer det att hålla mycket länge, och kycklingarna kommer att vara tillräckligt bekväma i det, vilket kommer att ha en positiv effekt på deras hälsa och äggproduktion..

Att välja plats

För byggandet av ett bra hönshus i landet eller i byn är det mycket viktigt att korrekt välja den perfekta platsen. Detta är ett av de viktigaste stadierna i byggandet av ett sådant uthus.. När du letar efter den optimala platsen för det framtida lilla hönshuset rekommenderas det att bygga på flera faktorer.

 1. Platsen ska vara väl upplyst, eftersom fjäderfäns välbefinnande till stor del beror på längden på dagsljus..
 2. Det är lämpligt att välja platser som ligger på högre höjder. Om hönshuset ligger på en låg höjd, kommer detta att möjliggöra mycket bättre ventilation av dess inre område. Dessutom ackumuleras inte nederbörd i sådana områden..
 3. Det är också viktigt att ta hänsyn till riktningen för höns inträde i den framtida strukturen. Det är bäst att utrusta ingången på södra sidan, eftersom det är här som solens strålar kommer att värma rummet och marken jämnt under alla årstider.

Förberedelse

Efter att ha hittat en idealisk plats för konstruktion kan du gå vidare till de förberedande aktiviteterna. De ska under inga omständigheter försummas.. Låt oss överväga i detalj exakt hur ägarna ska förbereda sig för byggandet av ett litet hönshus för 5 kycklingar.

Ritningar och mått

Att bygga ett riktigt pålitligt och högkvalitativt hönshus för 5 kycklingar, Det är viktigt att först göra detaljerade ritningar som anger alla dimensionella parametrar för den framtida konstruktionen. Med en detaljerad design till hands blir det mycket lättare att göra ett uthus utan att göra misstag..

Ritningen av den framtida byggnaden måste vara mycket exakt.. Diagrammet ska innehålla alla nödvändiga märken, punkter för placeringen av sittpinnar och andra komponenter. 1 kyckling står vanligtvis för en fjärdedel av abborreutrymmet. Baserat på denna beräkning kan du beräkna längden på den framtida fågelryggen. Tjockleken på abborren i diameter bör vara minst 4-6 cm.

Ritningarna indikerar alltid exakt var rosten kommer att ligga..

Det är vanligtvis placerat i det bortre hörnet, där fjäderfäet blir mycket varmare och bekvämare. Golvhöjden i hönshuset ska vara från 50 till 80 cm och från väggen – 25-40 cm. Boet är också alltid markerat på ritningarna. De måste installeras 40 cm över golvet. Dimensionella parametrar för ett bo – 30x30x40 cm.

Byggnadens område beror direkt på antalet fåglar som planeras att hållas där.. För 5 kycklingar räcker det med att bygga 3 kvadratmeter. m. Ett litet fjäderfähus kommer att visa sig vara kompakt, och i konstruktionen blir det problemfritt. En liten byggnad kan vara portabla, så att den kan flyttas från en plats till en annan om det behövs. Stationära kycklinghus det är bättre att inte göra det för litet, till skillnad från mobila mönster.

Detta gäller särskilt när ägarna planerar att ytterligare öka antalet kycklingar..

Verktyg och material

För att bygga ett bra hönshus för 5 fåglar måste du förbereda följande material:

 • rambalk med en sektion på 4×4 cm;
 • hyvlade brädor;
 • plattor för beklädnad av väggar i den framtida konstruktionen (spånalternativ är lämpliga);
 • skiffer, wellpapp eller takpannor;
 • fönsterglas;
 • dörr- och fönsterlås, gångjärn;
 • nät för stängselstängsel av plast eller metall.

Du kan inte klara dig utan de rätta verktygen här, nämligen:

 • hacksåg;
 • sågar för arbete med trä;
 • borr-skruvmejsel.

Planer för byggandet av hönshus

Ett litet fjäderfähus för 5 fåglar kan göras för hand. Tillverkningen av sommar- och vinterbyggnader skiljer sig åt i vissa nyanser. Vi kommer att förstå planerna för byggandet av hönshus som är avsedda för drift under olika årstider.

Sommar

Låt oss börja med sommaralternativet. Låt oss se hur man bygger det.

 1. För att bygga ett hönshus med dimensioner på 2×2 m och en höjd av 1,8 m kan du bygga en pelargrund. Pinnar eller metallstavar ska hamras längs omkretsen. Tråden sträcks mellan tapparna och mäter den idealiska horisontaliteten.
 2. Det är nödvändigt att täcka pinnarna med starka rep 20 cm från jorden. Sedan är markeringen klar..
 3. Vidare avlägsnas det bördiga jordlagret. 8 hål grävs i hörnen med en bredd på 50 cm och ett djup av 60 cm.
 4. Botten av varje hål måste täckas med en kombination av sand och grus..
 5. Därefter läggs ett par tegelstenar och hälls ovanpå med en blandning av cement.
 6. Sedan lägger de 2 tegelstenar till. Kantstenen läggs ut till repets nivå.
 7. Färdiga stolpar är täckta med bitumen eller mastik. Hålrummen mellan pelarna är täckta med jord. Byggblandningen tar tag om cirka 7 dagar.
 8. För ett litet hönshus kan du bara bygga 3 pelare med ett timmergrillage ovanpå.

Den färdiga grunden är kvar i en månad, och sedan går de vidare till konstruktionen av väggarna..

 1. Det är bättre att göra väggarna ram och bygga direkt på golvet av trä. Varje vägg byggs separat.
 2. Väggarna slås ner utan snedvridningar. Det är nödvändigt att lämna öppningar för fönster och lådor för att samla ägg.
 3. Efter konstruktionen av ramen bör du gå till taket. Bättre att göra det gavel. De gör det från spärrben och låda.
 4. Dessutom är takets botten mantlad med lämpliga material, till exempel OSB -skivor..
 5. Klyftorna mellan olika element är isolerade. En ångspärr läggs ovanpå isoleringen, och sedan följer plywoodskikt.
 6. Golvet är tillverkat av brädor med en tjocklek på 50 mm. Lägg dem i 2 lager.
 7. Halvskurna rektangulära spår för passage av höns längs en lutande ramp.

Vinter

Vinterhus bygga mer isolerat. Fönstren i en sådan byggnad bör vända söderut. Temperaturen inuti konstruktionen måste vara minst +12 grader. Väggar rekommenderas att endast tillverkas av trä av hög kvalitet.. Det är lämpligt att bygga en liten vestibyl.

Du kan också installera infraröda värmare. Tillåtet att montera paneler med filmbeläggningar.

När du bygger ett vinterhönshus måste du följa dessa regler..

 1. Det är lämpligt att bygga ett tak med två lager.
 2. Väggkonstruktioner måste vara klädda med värmeisolerande material.
 3. En byggnad av stockar måste begravas. Golven kompletteras med sängkläder.
 4. Extra ramar placeras på fönsterkonstruktioner.
 5. Om det finns en vind är den täckt med sågspån eller halm.

Arrangemang av hönshuset inuti

Vi kommer att ta reda på hur man utrustar kycklinghusets inre område för 5 fåglar.

 1. Inuti måste du installera bon, drinkare, sittpinnar och matare. Du kan lägga brickor för att fylla aska.
 2. Abborrarna ska placeras på en höjd av 1-1,2 m från golvet. Om fåglarna flyger väldigt dåligt får abborren sänkas..
 3. Boet kan byggas i form av ett stativ eller en yttre struktur.
 4. Det är bättre att placera matarna så att fågeln inte kan klättra i dem med tassarna. Det måste finnas separata behållare för torr och våt mat.
 5. Drickskålar ska hållas stängda så att vattnet är rent. Du kan bygga ett dricksvattensystem.
 6. Golvet är täckt med en 20 cm hög matta.
 7. Det är nödvändigt att ge tillräcklig, men måttlig belysning, som kommer att fördelas över hela hönshuset..

Värmer och går

När du sätter upp ett hus för värphöns är det viktigt att se till att det är tillräckligt varmt. Tänk på hur du kan isolera ett hönshus vid en sommarstuga.

 1. Det är nödvändigt att isolera både golvet och väggarna. Material med minimal värmeledningsförmåga används.
 2. Installera dubbla fönsterkonstruktioner eller trippelglasfönster. Dörrblad är också pålitligt isolerade.
 3. Vid behov monteras ett uttag i hönshuset. Det kommer att vara användbart under förhållanden med stabila låga temperaturer. Om det finns ett uttag i rummet kommer det att vara möjligt att ansluta värmesystemet till det..

Det visar sig vara viktigt inte bara värmer kycklinghuset, men också en plats för promenader fjäderfä. Bredvid fjäderfähuset krävs en liten innergård, där kycklingarna kan gå. Rörlighet och frisk luft har en positiv effekt på äggproduktionens nivå hos fåglar..

Promenadgård var noga med att stänga av dem med ett metallstaket och täcka dem med ett starkt nät från attacker från rovdjur och fåglar. Om grönskan växer bra i det inhägnade området måste den lämnas där, inte plockas.

På detta sätt kommer fåglar att få ytterligare näringsrik mat och vitaminer..

Praktiska tips och råd

      Låt oss bekanta oss med några rekommendationer för konstruktion och arrangemang av ett “hus” för 5 fåglar.

      1. För ventilation i hönshuset är det lämpligt att använda rör med samma diameter. De måste utan problem skyddas med spjäll. Detta är nödvändigt för att stänga av ventilationen vid ett avgörande ögonblick..
      2. Det är bäst att använda lampor som avger ljus i det röda spektrumet för att belysa huset. Det är lämpligt att installera dem närmare matarna så att lamporna belyser maten för fåglarna väl. Röda strålar kommer inte att torka ut luften, kommer inte att överhettas.
      3. Under grunden för den framtida konstruktionen, även i byggstadiet, kan du bygga en struktur från pallar för insamling av fågelavfall.
      4. Det är inte alls nödvändigt att göra ett vanligt kvadratiskt hönshus för 5 fåglar. Ett triangulärt hus kan också vara mycket bekvämt. Ofta görs strukturer av denna form mobila..
      5. Fjäderfäbrunnen rekommenderas att installeras på södra sidan. Den minsta bredden på denna del är 30 cm och höjden är 40 cm. Manhålet kan göras i linje med dörrbladet vid ingången till strukturen. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att skära igenom elementet i den nedre halvan av dörren..
      6. Ett hönshus för 5 fåglar måste byggas i etapper, utan att försumma något av ovanstående arbetssteg. Många bestämmer sig för att klara sig utan detaljerade diagram och ritningar, men detta är ett mycket stort misstag. De flesta problemen och inkonsekvenserna uppstår just på grund av avsaknaden av en detaljerad design för det framtida uthuset..
      7. Använd endast material av hög kvalitet för konstruktion utan skador, röta, mögel och andra defekter.

      Se nedan för tips om hur man bygger ett hönshus..