Byggnaderna

Hur man gör ett mini -växthus på en fönsterbräda?

Hur man gör ett mini -växthus på en fönsterbräda?

Många är aktivt intresserade av om det är möjligt att bygga ett växthus av hög kvalitet hemma på en fönsterbräda. Säker. I en sådan miljö är det tillåtet att placera ett minidrivhus för hand. Idag kommer vi att lära oss hur man gör en sådan design korrekt och vilka typer av sådana små växthus som finns..

Fördelar

Mini hem växthus har många positiva egenskaper..

Dessa inkluderar följande parametrar.

 • Dessa modeller passar bäst för odling av blommor och växter, snarare än enkla, outrustade fönsterbrädor..
 • Plantering i små växthus är lättskött.
 • I ett sådant växthus är det möjligt att självständigt ändra luftens temperaturregim..
 • Ägarna får möjlighet att självständigt justera belysningsläget.
 • Om tillväxten av planteringar har bromsat eller någon växtsjukdom har gjort sig känd, kan situationen alltid korrigeras genom att ändra förutsättningarna för att hålla plantorna.

 • Om du gör ett mini-växthus med egna händer har du möjlighet att bygga en sådan produkt som idealiskt passar volymen på de planerade planteringarna..
 • Du kommer inte att vara begränsad när det gäller växthusets bredd, längd och höjd. I det här fallet beror allt enbart på dina önskemål..
 • Växthus kan göras mer estetiska genom att lägga till olika dekorativa element. Som ett resultat, med liknande detaljer, blir interiören mer attraktiv och original..
 • Om du bestämmer dig för att göra ett växthus själv kan du spara mycket pengar..
 • Om det behövs kan miniväxthuset göras mobilt och mobilt / bärbart.

Det finns inga allvarliga brister i dessa produkter. De flesta problem som uppstår beror på felaktig användning eller tillverkning av växthuset.

Primära krav

Det är fullt möjligt att bygga ett högkvalitativt hemväxthus på egen hand, men det är mycket viktigt att komma ihåg att det måste uppfylla ett antal specifika krav..

Låt oss bekanta oss med dem innan vi går vidare till en närmare bekantskap med mini-växthus..

 • En sådan design måste nödvändigtvis skapa de mest bekväma förhållandena för de odlade växterna och bilda ett optimalt mikroklimat för dem. Endast i en sådan miljö kommer planteringar att växa och utvecklas aktivt och sedan ge goda och friska frukter..
 • Växthuset måste vara tillgängligt för vården av de planterade plantorna. Ägarna bör fritt inspektera och vattna plantorna, samt lossa jorden i den valda behållaren vid behov..

 • Dessutom ska ett litet växthus se snyggt och estetiskt tilltalande ut, harmoniskt passa in i den befintliga interiören. Om du försummar denna regel, kan atmosfären i rummet bokstavligen förstöras av ett miniväxthus..
 • Ett litet växthus måste vara så tillförlitligt och hållbart som möjligt. Helst är sådana konstruktioner gjorda med förväntan om upprepad användning..
 • Innan du fortsätter med anläggningen av växthuset på fönsterbrädan, se till att det är placerat i optimal isolering från fönstren. Annars kan den kalla luften som kommer in i rummet leda till att landningar dör..
 • Miniväxter ska aldrig placeras bredvid permanenta värmekällor..
 • Det är tillåtet att placera ett litet växthus på en vald plats först efter att ha säkerställt att hushållens slumpmässiga rörelse inte välter det och stör plantorna.

Du måste också ta hänsyn till att sådana baser för unga växter inte ska göra vardagsrummet mörkare. Ett hemväxthus bör inte orsaka obehag för de i rummet. Det är därför sådana produkter är bäst placerade på fönsterbrädan i rum som hushåll sällan använder..

Men om vi pratar om en lägenhet i ett blygsamt område, kommer det inte att vara så lätt att följa denna regel.. Av denna anledning måste ägarna ofta stå ut med vissa olägenheter som mini-växthus kan orsaka. Du kan också utrusta ett litet växthus som inte kommer att vara knutet till en naturlig ljuskälla..

Utnämning

Små växthus inomhus görs för att ge ett optimalt mikroklimat för växter av olika arter som odlas i en lägenhet. De första växthusstrukturerna användes redan i det avlägsna 1700 -talet, men många historiker tror att de användes tidigare. Om du närmar dig arrangemanget av ett litet växthus på ett kompetent sätt har ägarna ett utmärkt tillfälle att odla även de sällsynta växterna i någon volym utan att lämna hemmet.

Det är tillåtet att använda ett mikroväxthus inte bara för tillväxt av friska plantor eller plantor, utan också för att odla olika blommor, till exempel tulpaner eller orkidéer – allt beror på ägarnas önskemål..

boende

Ett litet växthus i en lägenhet kan placeras inte bara på fönsterbrädan, utan också på andra lika bekväma platser. Till exempel finns det växthus, som är fullvärdiga skåp där plantor kan visas på flera hyllor. Det finns också väggalternativ, vars namn talar för sig själv. De är fästa vid en av väggarna i rummet. Vanligtvis väljs den överlappning som tar emot mest solljus..

Det är tillåtet att placera ett litet växthus i ett balkongblock eller loggia. Vid sådana förhållanden installeras ofta inte bara kompakta tillbehör utan även ovan nämnda instanser i form av skåp. Det viktigaste är att loggia- eller balkongblocket är glasat med hög kvalitet. Ofta är separata ställningar speciellt utformade för plantor, som placeras nära ett fönster eller på en varm inglasad balkong. Eftersom dessa strukturer är öppna, kännetecknas de av utmärkt ljustransmittans, och växter gror på dem väl..

Vyer

Det finns flera typer av inomhus mini växthus. Varje modell har sina egna applikationsegenskaper, som är viktiga att tänka på när man planterar växter. Låt oss titta närmare på vilka alternativ för sådana produkter som kan levereras i en lägenhet.

Det finns sådana alternativ för växthus:

 • klassisk;
 • hemlagad;
 • i form av ett skåp;
 • automatisk;
 • portabla;
 • väggmonterad;
 • termoboxar;
 • aeroponiska växthus.

De två första sorterna kännetecknas av elementära strukturer. De installeras snabbt och enkelt. Sådana produkter väljs av både erfarna “trädgårdsmästare” och nybörjare. Som nämnts tidigare kan små växthus för att hålla i fönsterbrädan göras med egna händer. De är gjorda av en mängd olika material. Dimensionerna på sådana alternativ beror huvudsakligen på volymen av planteringar som planeras att planteras i dem, liksom på fönsterbrädans yta i huset. Självgjorda alternativ är de enklaste och har i de flesta fall inga automatiska tillägg..

Modeller av växthus i form av en garderob är mycket populära idag.. De är bra eftersom de har flera hyllor där det kommer att vara möjligt att ordna flera olika växter samtidigt, ordna dem snyggt och kompakt. Blomälskare kan vända sig till utställningen – i tandem kommer dessa objekt att se väldigt snygga och fräscha ut och dekorera interiören.

Det finns ett mer ekonomiskt alternativ – näthyllor installerade i en metallrambas. Dessa modeller är dessutom utrustade med en bekväm dragkedja. Med hjälp av denna detalj kommer ägarna att självständigt kunna reglera tillgången till frisk luft till planteringarna, samt ta hand om dem vid behov. Idag kan du hitta skåp utrustade med sofistikerade ventilationssystem. De är mycket praktiska att använda, men de är ganska dyra..

Separat är det värt att lyfta fram moderna automatiska modeller som enkelt kan förvandlas till multifunktionella strukturer.. Utåt är de nära skåp. Sådana alternativ kallas annars grobux. I de flesta fall odlas små växter i dem. Den optimala atmosfären i sådana växthus bildas tack vare konstgjorda processer som till och med relaterar till organisering av belysning..

Automatiska produkter fungerar i kombination med fläktar, speciallampor, filter och andra högteknologiska system. Ofta ser dessa föremål ut som vanliga möbler, eller är de ett föremål som liknar ett tält av ovanligt tyg (dessa exempel kallas växter).

Som du kan se är automatiska alternativ mycket praktiska och funktionella, men de har en hög kostnad, så de köps inte så ofta. Mobila bärbara växthusstrukturer är med rätta erkända som en av de mest praktiska. De är bra eftersom de enkelt kan installeras på valda platser i staden. För placering av dessa produkter rekommenderas det att välja sådana baser som ligger långt från höga buskar och träd som skapar extra skugga. Som regel täcks bärbara kopior med en speciell film eller polykarbonatark..

Grunden krävs inte för dessa produkter. Det är bara viktigt att vara ansvarig för fästelementen, annars kan en sådan produkt bäras med de allra första starka vindarna. Bakgrund-till-väggen-alternativen som nämnts tidigare är utformade för att vara väggmonterade. Oftast är dessa produkter adresserade i europeiska länder. De är inte så vanliga i Ryssland. Om du försöker mycket kan ett sådant växthus förvandlas till en riktig heminredning. För att göra detta kan du använda en mängd olika blommor eller fruktkompositioner..

Alla andra mönster har mer komplexa konfigurationer, men tillämpningsområdet är mer imponerande..

Tillverkningsmetoder

Ett litet växthus som enkelt kan passa på en fönsterbräda i en vanlig lägenhet kan göras med egna händer. Det finns flera sätt att göra dessa strukturer. Låt oss överväga de mest populära.

Det är möjligt att gro plantor i tomma pappförpackningar som finns kvar från mat – kakor eller bakverk. Ett bra alternativ till dessa produkter är speciella kassetter, torvtabletter samt koppar av plast och plywood. Sådana behållare används vanligtvis tillfälligt. Många användare vänder sig till egen tillverkning av en rackbas med flera hyllor, som därefter utsätts för landningar. Sådana strukturer är inbyggda i själva fönsteröppningen, därför måste du först noggrant bestämma alla deras dimensionella parametrar..

Och de beror på sådana viktiga faktorer:

 • nivån på fönsterbrädans djup, liksom fönstrets bredd och höjd;
 • planerat planteringsområde;
 • höjder av framtida groddar.

Så basens bredd kommer att bestämmas av parametern för fönstrets bredd, och plantornas höjd påverkar avståndet mellan de enskilda hyllorna. Baserat på parametern för ramkonstruktionens djup kommer det att vara möjligt att i förväg välja lämpliga behållare för plantor. Installation av ramens sidoväggar med hyllor bör börja med kompetent förberedelse av träblock.

Det ser ut så här:

 • en stång med en sektion på 20×20 måste behandlas noggrant med ett antiseptiskt medel och sedan få torka till slutet;
 • då måste den skäras i 4 separata delar med en längd som motsvarar höjdparametern på den övre rackhyllan;
 • vidare, med hjälp av självgängande skruvar, måste segmenten kopplas ihop i par med små sektionsstänger (parametern för deras längd ska motsvara rackets bredd);
 • nu måste du fästa de nedre tvärgående stängerna på ställen och placera dem strikt motsatta varandra;
 • nu måste skär i form av plywoodskivor med en tjocklek på 12 mm anpassas till hyllornas dimensioner och klippa hörnen runt hela omkretsen i områdena intill rackelementen.

Efter att ha utfört ovanstående steg är det värt att tillfälligt placera sidoväggarna på fönsterbrädan, liksom att fixa hyllorna och justera dem korrekt. Om det behövs måste horisontalen korrigeras genom att placera en foder av valfritt material med lämplig tjocklek under hyllan..

När du har slutfört kontrollerna kan du äntligen säkra hyllorna till stöden. Efter det är det tillåtet att måla den färdiga ramen i den färg du gillar..

Belysning

För plantor som växer i ett lägenhetens växthus är det mycket viktigt att ge bra belysning, särskilt när det gäller vintersäsongen, när solens strålar visas sällan och under en kort tid. Om du har placerat plantorna på hyllorna i stället kan de kompletteras med speciella fytolampor. Sådana produkter påverkar inte lufttemperaturen på något sätt. Dessutom är de miljövänliga, hållbara och mycket ekonomiska..

Populära LED -lampor kan skryta med ungefär samma egenskaper.. Om du installerar dessa armaturer är det inte svårt att välja ett lämpligt ljusspektrum, liksom ljusintensitetsnivån. Experter rekommenderar att man använder lågeffektslampor med kallt ljus för ytterligare belysning av rackkonstruktionen. Dessutom är det tillåtet att hänvisa till linjära, xenon- och halogenalternativ. Vissa användare är säkra på att bakgrundsbelysning i form av två eller tre glödlampor med låg effekt kommer att räcka för hyllkonstruktionen. Dessa exemplar är så överkomliga som möjligt, men deras effektivitet lämnar mycket att önska. De avger värmeenergi i en stor volym, men de ger bara 5% ljus, vilket är väldigt litet.

Nya produkter dyker upp regelbundet på den moderna belysningsmarknaden. Valet av de bästa alternativen beror på ägarnas preferenser..

Användbara tips

Bli inte avskräckt om du inte kan hitta lämpliga färdiga växthusdesigner för försäljningsvillkor. Det är ganska svårt att välja sådana produkter, eftersom de inte representeras av det största sortimentet. Det är därför många användare gör dem med egna händer. Skydda plantorna i växthuset från överskott av solvärme. Om du försummar denna regel kan groddarna skadas allvarligt..

Olika grödor har olika krav på belysningens varaktighet och intensitet under olika tillväxtperioder.. Dessa funktioner är mycket viktiga att tänka på om du är självodlad av blommor, bär eller grönsaker hemma..

Att upprätthålla ett optimalt mikroklimat i en fönsterbräda är faktiskt inte en lätt uppgift, även om det inte verkar vara sådant vid första anblicken. Du kan dock klara av många problem om du använder hyllor av hög kvalitet, kompletterat med värmeisolering och belysningsarmaturer..

Om du planerar att använda ett mer komplext växthus med flera nivåer, är det bättre att vända sig till en stark metallram och installera de tvärgående remsorna med svetsning.Trots att mini-växthuset inte är en stor struktur med en grund, Det rekommenderas fortfarande att göra exakt design med alla nödvändiga märken.

Det är fullt möjligt att göra ett växthus automatiserat.. För att göra detta måste du installera en speciell ventilationsmaskin, högkvalitativa fytolampor (särskilt när det gäller ett mörkt rum) och automatisk vattning. Med sådana komponenter kommer det att ta mycket mindre ansträngning och ledig tid att ta hand om planteringarna..

Exempel på färdiga konstruktioner

Ett litet växthus som ligger på en fönsterbräda kan dekorera många interiörer. Det viktigaste är att korrekt komponera harmoniska ensembler, där alla detaljer överlappar varandra och bildar en estetisk miljö.

Så på en ljus fönsterbräda i samma ljusrum kommer en träfällningsstruktur med tre snövit hyllor organiskt att se ut. På var och en av dem är det värt att placera plantor i krukor med kontrasterande nyanser. Ljusa färger i kombination med bruna behållare och grönska kommer att se fräscha och mysiga ut.

Glasväxthus med ljusa träramar i form av små hus kommer att se spektakulära ut på fönsterbrädan. Om dessa alternativ är gjorda av tillräckligt tätt glas och ger ytterligare isolering för planteringarna inuti, kommer plantorna under sådana förhållanden att kunna bära frukt året om och kommer inte att frysa på vintern..

Ett växthus utrustat på ett öppet ställ med flera hyllor kommer att se mycket mer intressant och ljusare ut om det kompletteras med lila belysning eller varma glödlampor. Gröna växter med stora löv kommer att se rikare och mer frodiga ut mot bakgrunden av denna konstgjorda belysning..

Väl vald belysning kan inte bara gynna de växande planteringarna, utan också dekorera interiören, vilket gör den mer mystisk och original. Under förhållandena i en fönsterbräda ser belysningsenheter som LED, som avger violetta och blå färger, särskilt attraktiva ut. Det är svårt att ta bort ögonen från dem i mörkret..

För information om hur man gör ett mini-växthus för plantor och en inkubator för frön på fönsterbrädan, se nästa video.