Byggnaderna

Lusthus i landet: idéer för konstruktion och design

Många försöker skaffa sig ett förortsområde. Men efter genomförandet av planen uppstår många frågor om arrangemanget av detta utrymme. Hur, var och vad man ska placera är en personlig fråga för alla. Men nästan alla anser att det är nödvändigt att ha ett lusthus på en sommarstugas eller ett lanthus. På sommaren tillbringar de mycket tid i det. Hela familjen ska äta frukost, lunch och middag i ett mysigt lusthus. Därför måste konstruktionen av ett sådant objekt tas på allvar..

Om du vill kan du bygga ett lusthus med egna händer som passar dig och din familj i alla avseenden.. Innan du börjar arbeta, skapa ett byggprojekt på papper, du behöver det för att beräkna förbrukning av material och andra viktiga saker. Det är också viktigt att ta hänsyn till byggmaterialets egenskaper och pris. Ett lusthus anses vara ekonomiklass om materialet för dess tillverkning användes på budgetnivå. Vi kommer att förstå alla dessa finesser.

Plats

Lusthusets placering på platsen beror på de mål som ägarna eftersträvar när de installerar det. Många hänvisar till lusthuset som en plats för en fest. Detta är långt ifrån fallet, det är trevligt att läsa fascinerande litteratur i lusthuset, kvinnor gillar att göra handarbete i det.

Om du vill spendera familjemåltider, fester i lusthuset eller bara äta frukost tillsammans på morgonen, är det bättre att välja en plats nära ditt hem.. Stigen mellan huset och lusthuset ska vara platt, utan hinder, så att det är bekvämt att bära fat och fat.

Om vi ​​betraktar lusthuset som en plats där du kan koppla av, gå i pension, fly från liv och rörelse, så är det i det här fallet bättre att placera den hemlagade strukturen närmare trädgården. Hängande trädgrenar, mörkare utrymme bekvämt – vad du behöver på en lummig sommardag.

Om familjen har små barn är det bättre att kombinera en liten lekplats på platsen med ett lusthus. Så det är mycket lättare att följa barnen, du kan titta på deras spel, göra din hobby just nu i lusthuset.

I fallet när dacha köptes nyligen och ägarna bara är bestämda med rekreationsområdet är det viktigt att lusthuset ligger i rekreationsområdet.

Material (redigera)

Trä är ofta att föredra vid konstruktion av lusthus. Trä är trots allt ett miljövänligt material, det är lätt att arbeta med det. Externt ser designen mysig och vacker ut. Men materialet kräver bearbetning från parasiter och kan försämras under påverkan av fukt, nederbörd.

När man bygger en struktur används endast barrträd.

Välj noggrant materialet för lagerdelarna, de är de viktigaste. Tall och lärk används vanligtvis för deras konstruktion, eftersom dessa stenar är mindre mottagliga för förfall..

I Ryssland har timmerstugor, bad och andra strukturer länge byggts. Hittills förlorar inte stocken som material sin relevans. Tekniken fortsätter att utvecklas, materialet produceras i större mängder, samtidigt som kvaliteten bibehålls. Timmerbyggnader kännetecknas av sin hållbarhet, skönhet och unikhet. Avrundade stockar används aktivt för konstruktion av slutna och öppna arbors, det finns inga begränsningar här. Följaktligen finns det stockar med olika diametrar för olika byggnader..

Baren är gjord av barrträ. Sektionen av baren som används för lusthuset är vanligtvis 100 x 100 mm eller 150 x 150 mm, längden på baren är upp till 7 meter. För konstruktion använder sommarboende en bar för basen, vertikala stolpar. Takets bas formas också av en träbalk. För resten av lusthuset är en kantad bräda bättre lämpad.

Detta material har sina fördelar:

 • Vikten. Det anses vara lätt, vilket gör det enkelt att transportera. Frakten kommer också ut mycket billigare.
 • Träkonstruktion kräver inte en stark grund.
 • Styrka. Trots att trädet vanligtvis lider och försämras av parasiter, bearbetas timret redan vid produktion med kemiska medel som ger skydd mot olika insekter och andra skadliga organismer..
 • Extern kompatibilitet. Föremål av trä ser bra ut med föremål av andra material. Så, ett stenlagd lusthus är perfekt för både ett tegelhus och ett blockhus.
 • Pris. En ganska enkel process för produktion av timmer gör priset acceptabelt för varje köpare.

  Det profilerade virket kännetecknas av sin geometri och är anslutet till varandra genom spikar och spår.

  Fördelarna med detta material:

  • Enkel montering av strukturen. Det är mycket lättare att bygga ett lusthus från en profilstång, elementen är monterade som en konstruktör.
  • Ingen slipning krävs, material bearbetas på fabriken.

  Men det har också nackdelar:

  • Med tiden torkar trädet och sprickor visas på det. Detta förstör utseendet på lusthuset..
  • På grund av sprickorna visas kanaler för insekter eller svampar, som är mycket svåra att ta bort..
  • Priset på en profilerad bar är mycket högre än vanligt.

   Vagnen eller gaveln har en speciell norsk anslutning, tack vare vilken strukturen blir mycket stark. Den har också sidskärningar som ökar utrymmet inifrån, till skillnad från vanligt virke..

   Gaveln har sina nackdelar:

   • Hopsättning. Vagnen är inte lätt att montera.
   • Sprickor. När trädet torkar med tiden kommer det att mörkna och det kommer sprickor på det..

   Många sommarboende gillar metall lusthus, och det är inte förvånande. Materialet anses vara billigt, med tanke på att metallen är hållbar. Den kan användas för att skapa en elegant inredning, metallpaviljonger kompletterar väl husets övergripande exteriör..

   En person som har arbetat med en svetsmaskin och har erfarenhet kan klara detta arbete. Den enklaste strukturen är en rörram, takytan är bältros.

   Visuellt ser metallstrukturer, trots sin styrka, mycket ömtåliga och lätta ut. Metall lusthus kan byggas på vilken markyta som helst. Sådana lusthus överförs ofta från en plats till en annan. Möjligheten att överföra strukturen är en tveklös fördel..

   Om ägarna till webbplatsen ändå är förvirrade av metallens grova utseende, kommer i det här fallet originalidéer relaterade till konstnärlig smide till undsättning. Men att smida olika mönster och detaljer är dyrt, men sådan skönhet kommer att pågå länge. Ett annat plus med metall är att den kan kombineras med andra material. Som ett exempel – ett lusthus med en metallram och ett polykarbonattak.

   Observera att under påverkan av den varma sommarsolen värms metallen snabbt upp till höga temperaturer, vilket kan orsaka obehag. Men i den här designen finns det definitivt fler fördelar än minus..

   Pergolor av tegel eller sten kan vara antingen öppna eller stängda. Ofta är lusthus i tegel multifunktionella och de har vanligtvis en grillpanna, rökhus eller öppen spis. Gazebos gjorda av natursten ser imponerande ut, men kostnaden för en sådan struktur är mycket hög. Det är ingen mening att prata om styrkan i sten och tegel – alla vet att dessa material är mycket hållbara och tjänar under mycket lång tid.

   Polykarbonat lusthus blir mer och mer populärt, de konkurrerar med strukturer från andra material. Dessa sommarpaviljonger ser väldigt moderna ut..

   Tänk på dess fördelar:

   • Styrka. Materialet har fått en sådan önskad egenskap på grund av dess cellulära struktur..
   • Ljustransmittans. Transparent polykarbonat släpper in cirka 90 procent av solljuset, men sommarboende föredrar färgat polykarbonat. Insidan av lusthuset är skuggad så att det är nödvändigt en varm solig dag..
   • UV-skydd.
   • Flexibilitet av polykarbonatark. Detta är det som gör att du kan ge vilken form som helst till strukturer..

   • Vikten. På grund av dess lätthet är transporten billig. Även låg vikt gör installationen mycket enklare.
   • Brett utbud av färger. I färgpaletten kan du enkelt hitta den nyans du är intresserad av. Det händer ofta att andra material i lusthuset inte passar huset exakt när det gäller färgegenskaper, då bör du vara uppmärksam på polykarbonat.
   • Ingen ytterligare behandling.

   Typer av strukturer

    Det finns många alternativ för lusthusdesigner. Förresten skiljer sig arbors från lusthus genom att de har en tillräckligt hög grund, medan lusthus är byggda praktiskt taget på marken..

    Öppna lusthus är de mest populära i Ryssland. Lusthusets klassiska utseende är det vanligaste sluttande taket på stödpelare. För grunden är det bättre att välja sten, tegel eller massiva stockar, detta gäller tunga strukturer. Det är vanligtvis tillräckligt att fixera pelarna djupt i marken. Utrymmet mellan dem kan dekoreras med vackra galler, brädor, beroende på platsens allmänna utseende. En baldakin kan användas som tak.

    Vanligtvis är sommarboende begränsade till ett lusthus, där tre väggar är inhägnade, och den fjärde väggen är ingången. Det finns bänkar inuti, med ett bord mellan dem. Men det finns mer originella idéer – du kan installera en öppen spis, grill inne i lusthuset.

    Öppna lusthus kan skilja sig åt, vara gjorda av olika material, med olika tak etc. Men de har samma fördelar och nackdelar..

    Fördelar:

    • Låga kostnader. Öppna lusthus kräver inte inglasning, de flesta av dem kräver inte en grund, det blir inga kostnader.
    • Skydd mot solljus och regn, medan det finns tillgång till frisk luft.
    • Bärbara mönster gör att du kan ändra miljön på begäran av ägaren.

    Den största nackdelen med öppna arbors är att deras skyddande egenskaper är praktiskt taget frånvarande. Ett sådant lusthus kommer inte att rädda dig från svalheten på en sensommarkväll. Insekter kommer lätt in. En stark vind orsakar också obehag; det är orealistiskt att gömma sig i ett öppet lusthus från den..

     Ett stängt lusthus är faktiskt ett litet hus.

     Fördelarna med ett sådant lusthus:

     • Väderskydd. Du kan spendera tid i det både på varma dagar och på regniga dagar..
     • Det finns mycket fler alternativ för att utrusta utrymmet. Detta är detsamma som att utrusta ditt eget hem, välja möbler, göra inredning etc..
     • Användning året runt. Om du utför uppvärmning finns det möjlighet att vara där, även under vintersäsongen.

     Låt oss nu titta på nackdelarna:

     • Ekonomi är av stor betydelse, ett slutet lusthus utför nästan samma funktioner som ett hus, respektive ekonomiska kostnader för det – som för ett litet hus.
     • Grundläggande läggning krävs.
     • Sajten borde vara ganska stor. Om platsen är liten i området kommer ett stängt lusthus att se ut på sin plats. Det kommer att vara obekvämt för ägarna att bo på en sådan webbplats..

     Glaserade lusthus anses vara de vackraste. Det är skönt att vara i dem på kvällarna och se solen gå ner. Glas är dock bräckligt och ganska dyrt material, vilket kan orsaka många problem för ägarna..

     Öppna och stängda lusthus skiljer sig mycket från varandra och de installeras för olika ändamål. Innan du köper material, gör ritningar och beräkningar för den framtida strukturen, överväg typen av lusthus. Vad är viktigt i det – bara middagar med familjen utomhus på sommaren eller året runt användning av lusthuset? Först efter att ha beslutat om detta, fortsätt till resten av arbetet..

     Form och mått

     Det är svårt att peka ut några specifika standarder. Varje ägare väljer självständigt lusthusets form, storlek, inredning. Men grundformer finns fortfarande.

     Konstruktionen av ett sexkantigt lusthus måste behandlas med särskilt ansvar. Om det finns ett behov av att öka det lediga utrymmet något kan bänkarna byggas in i strukturen. På så sätt tar de mycket mindre plats..

     Lusthusets ovala form är intressant, den används sällan av sommarboende.

     Med en rektangulär figur är det mycket mindre svårt; du kan ställa in absolut alla parametrar för längd och bredd för den. Ett betydande plus av rektangulära arbors, till skillnad från sexkantiga och ovala, – de är mer rymliga.

     Efter att ha valt trädgårdshusets dimensioner, skapa ritningar och diagram. De kommer att göra det lättare att förstå strukturen i strukturen..

     Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

     Gjort av trä

     Arbetet kommer att behöva de vanligaste byggmaterialen, som finns hos alla trädgårdsmästare eller sommarboende:

     • sand;
     • krossad sten;
     • cement;
     • impregnering, färg, skyddande beläggningar;
     • takbeläggningsmaterial.

      Det är absolut nödvändigt att grafiskt representera det framtida lusthuset, utan en ritning blir det omöjligt att bygga ett lusthus. Detta visar den allmänna bilden av vilket material du behöver och i vilken mängd. Bilden kommer också att förenkla beräkningarna, eftersom det är visuellt lättare att navigera i strukturen..

      Rita en allmän plan över platsen tillsammans med huset och andra föremål som ligger på territoriet. Så du kommer att beräkna installationsplatsen för strukturen..

      Använd en ruta för att markera 4 rätvinklar för önskad längd och bredd på strukturen. Du kan kontrollera hur rät vinkel uppnås genom att mäta längden på diagonalerna. I en rektangel är de lika.

      Du kan använda den välkända Pythagoras sats. Den diagonala kvadraten kommer att vara lika med summan av de två sidorna, vars längd är kvadrerad. Om jämlikheten håller, är rätvinklar markerade korrekt.

      När man bygger ett sexkantigt lusthus blir arbetsordningen något annorlunda..

      Placera en pinne i marken, binda änden av repet till den. Ta den andra pinnen och knyt den andra änden, det sträckta repet mellan pinnarna och det finns en radie. Ändra radien genom att ändra längden på repet. Rita en cirkel med den andra pinnen..

      Nu är det viktigt att markera sexkantens hörnpunkter. Rita en rak linje genom mitten av cirkeln, vid skärningspunkten mellan vilka två punkter bildas med cirkeln, i figuren är dessa M och P. Linjen kan placeras som du vill, men styrs av dina preferenser. Om lusthuset kommer att ligga längs staketet, bör denna linje vara parallell med staketet.

      I en av punkterna kör vi i samma insats som var i centrum. Ta inte bort repet, annars ändrar du radien och ingen vanlig sexkant kommer ut. Till exempel sätter vi en insats vid punkt P, sedan med en annan insats markerar vi punkter på cirkeln O och T. Vi gör samma sak med punkt M.

      När alla sex punkterna hittats måste du köra en pinne istället för varje. På så sätt går inte poängmärken vilse.

      Som tidigare nämnts är grunden för en lättare bås tillverkad av trämaterial valfri. Det kan spelas med tegel, sten eller kakelläggning..

      Det finns också en mycket ovanlig version av fundamentet av hjul, närmare bestämt av däck. Däck är fyllda med cement, du kan fixa dem med en stor metallnål.

      Trähampa används också som grund. Men om jorden är lerig, ofta våt, fungerar denna metod inte..

      Viktiga punkter när du häller en foundation:

      • En kudde av sand och krossad sten krävs. Detta gäller alla typer av fundament, förutom pålfundament..
      • Betongen ska torka gradvis, helst i en fuktig miljö. Fukta beläggningen regelbundet, annars kommer bara den övre delen att torka ut och sedan spricka längs hela grunden.
      • Den färdiga grunden måste skyddas från yttre påverkan. Takmaterial eller andra dyrare material kommer att klara denna uppgift väl..

       Om det finns en önskan att göra ett lusthus med en grill, måste strukturens grund stå emot grillens vikt. Då är det bättre att använda ett kaklat fundament som tål en sådan vikt och motsvarande belastning väl..

       För att spänna längs botten av de vertikala ställen används en stång som fästs på stockarna. Därefter fästs rack som håller taket. Fästning på lags utförs med spikar. Stolparna måste vara uteslutande vinkelräta mot marken..

       Efter installationen av ställningarna börjar arbetet med golvet. För detta används brädor som är resistenta mot sönderfall och andra yttre påverkan. För att fästa brädorna behöver du skruvar eller spikar. I varje ände av brädet fästs ett par självgängande skruvar eller ett par spikar. Om de fästs med spik, rekommenderas det att göra hål för dem i brädet i förväg. Så det är mindre risk för sprickor i träet..

       Det är värt att börja taket med ramen. För fyrkantiga lusthus är fyrkantiga tak bäst lämpade, men det enklaste är att bygga ett enfasat tak. Rafterben skärs av virket, de fästs parvis i vinkel. Hjälpstag är symmetriskt fästa vid vart och ett av benen.

       Ett plywoodskikt används vanligtvis för att täcka taket.. Självgängande skruvar används för anslutningen, varefter själva plywooden är täckt med takmaterial för skydd, sedan med bituminösa plattor.

       Bältros är mycket ljusa, det är också ganska enkelt att arbeta med dem. Klädseln fästs på golvet med stora spikar. För takfots bältros används en byggnadshårtork. Sedan kommer installationen av vanliga plattor. Spikarna måste vara tillräckligt långa för att säkra plywood, takfot och takbältros.

       Innan plattorna läggs ut tas filmen bort från den, den överlappar varje gång sömmarna överlappar varandra. Spikar måste gå igenom alla lager av brickan, annars lossnar det med tiden.

       Vid takets kanter skärs brickorna av, dessa platser är belagda med bituminöst lim. En åsplatta läggs över åsen med ett självhäftande lager och fixerar den med spikar.

       När du köper flexibel bältros, håll koll på batchnumret, det måste vara samma. Det händer att olika nyanser av material kommer fram i olika omgångar.

       Tillverkad av metall

       Var uppmärksam på marken, plana och tampa den. Mästare rekommenderar att lägga ut ytan med beläggningsplattor. Således blir metallstrukturen mer stabil, det blir ingen snedställning av strukturen, och om du vill ta bort lusthuset kommer en platt plattform att förbli på plats (för en hopfällbar typ).

       Nödvändiga verktyg och material:

       • metallrör, vars tvärsnitt är fyrkantiga och cirkelformade;
       • svetsmaskin;
       • sand;
       • krossad sten;
       • cement;
       • betongblandare;
       • Bulgariska.

       Monteringen av takskelettet utförs i etapper:

       • Gör en markering på en mark.
       • I hörnen där pelarna ska installeras görs fördjupningar på cirka 50 cm.
       • Metaldelar som används som pelare måste behandlas med en vattentätningslösning. Endast områden som är begravda i marken bearbetas.
       • Pelarna grävs in på ett djup av minst 80 cm. Var uppmärksam på detta, annars kan lusthuset visa sig vara för lågt.
       • Använd en slägga för att introducera pelarna, med jämna mellanrum mäta horisonten med en byggnadsnivå.
       • Häll sand i botten av urtaget, komprimera det.
       • Efter sanden häller vi ut krossad sten, vi pressar också.
       • Vi installerar stödpelare i gropar med betong; det är bättre att fylla det över marknivån. Detta ger dig ett starkare grepp..

       Det kommer att ta 24 timmar för betongen att härda. Om hög luftfuktighet eller regn, låt det stå i 2-3 dagar tills det torkar helt..

        Förband stödpelarna:

        • Pelarnas toppar är förbundna med horisontella bågar. Fästning utförs genom svetsning.
        • Mät 1 m från marktäcket och knyt stolparna längs botten med horisontella bågar.
        • Om lusthuset är stort i dimensioner bör det inte finnas 4 pelare, utan 6.

        Takram:

        • den nedre ramen är konstruerad av runda rör;
        • rör är anslutna i trianglar, deras antal beror på lusthusets storlek;
        • topparna på trianglarna förenas av ett långt runt rör;
        • den resulterande strukturen svetsas till ramen längs beröringspunkterna.

        Ett exempel på att göra en ram för ett gaveltak ges, men av samma uppsättning material kan du skapa en ram för ett fyr- och sexlutat tak.

        De sömmar som bildas vid svetsning måste rengöras med en slipmaskin.. Arbetet utförs endast i skyddsglasögon och brandsäkra kläder. Metallen behandlas med en korrosionsskyddande lösning som torkar i cirka två timmar. Efter det kan du fortsätta att måla metallen..

        Metallplattor och polykarbonatark anses vara bra material för takläggning. Hål görs i förväg i metallen och i takmaterialet för att göra det lättare att ansluta elementen.

        Kombinerade alternativ

        Lusthus gjorda av kombinerade material ser ovanliga ut, här kan du ge fantasin fria tyglar. Genom att använda tegel, sten, trä tillsammans kan du inte bara skapa något original utan också spara på dyrare material.

        Till exempel kommer pelare av sten eller tegel framgångsrikt att kombineras med smidda dekorativa galler.. Ibland är mycket intressanta bärbara lusthus gjorda av trä och metall..

        Designidéer

        Även det vanligaste lusthuset kan förvandlas till ett mysigt vackert hus..

        På väggarnas plana ytor kan du rita intressanta mönster, göra en tavla. Du kan lägga ut en mosaik från keramikbitar, glas eller skal.

        Du kan dekorera lusthuset med en krans, på en sommarkväll ser det väldigt vackert ut.

        Den bästa inredningen för ett sommar lusthus är växter. Lockiga vyer gör byggnaden mycket elegant och ger ytterligare skugga på en solig dag. Smidesjärn lusthus bör inte dekoreras med ett stort antal växter, annars kommer skönheten i smideelement att gömma sig i grönskan. Men du kan installera små krukor med blommor.

        Inuti är det bättre att utrusta sommarstugorna med möbler som lätt överför fukt och sol. Därför är det bättre att välja ett bord och stolar av plast, medan trädet måste lackeras och ett parasitskyddande medel. Du kan till och med göra egna möbler. Gardinerna skapar också mys inne i lusthuset och skyddar det från solens strålar..

        För att göra ett lusthus av trä med egna händer, se nästa video.