Byggnaderna

Ångrum: hur gör man det rätt?

Ångrum: hur gör man det rätt?

Det huvudsakliga funktionella rummet i alla bad kommer att vara det så kallade ångrummet eller, som det också kallas, ångrummet. Dess högkvalitativa arrangemang gör det möjligt att göra hälsoprocedurer mer effektiva, högkvalitativa och trevliga för en person och avsevärt öka populariteten och efterfrågan på badet som sådant. Och det är helt enkelt omöjligt att föreställa sig att ett ryskt bad inte har ett ångbad..

Enhetens funktioner

Enheten i detta rum bör inte bara vara enkel, men samtidigt så bekväm och bekväm som möjligt för dem som kommer att använda den. Det viktigaste är att det måste innehålla rätt antal hyllor och ställ. Det ska sägas att kaminen är huvudkomponenten i alla ångbastur, för det är just det som har anförtrotts rollen att säkerställa det korrekta mikroklimatet, liksom en bekväm temperatur som krävs i detta rum. I dag i ångrummet är det möjligt att enkelt installera alla typer av spisar: sten, elektrisk eller gjord av metall och tegel.

Om vi ​​pratar om hyllor, formas de av brädorna och lämnar ett litet utrymme mellan dem och bildar därigenom ett avlopp. Förresten är det bättre att använda något trä för hyllorna, förutom barrträd. Hyllorna bör fixeras på ett sådant sätt att det finns så mycket ledigt utrymme som möjligt och det är fortfarande möjligt att snabbt utföra rengöring efter att ha besökt detta rum. Under dem kan du placera olika typer av badtillbehör som olika skopor, skopor och kvastar. Rent generellt, avståndet mellan golvet och hyllorna bör maximeras, eftersom kalla luftmängder ackumuleras under dem.

Ångrummet ska ha idealiska proportioner så att det värms upp väl till önskad temperatur.

Det är bäst att designa ett alternativ med en yta på 2 med 2,5 meter. Dess höjd bör vara 2,10 – 2,15 meter. Denna storlek är tillräcklig för antingen ett tegelsten eller ett ångbad i trä.

Dess väggar bör också vara mantlade med särskild isolering, som håller värmen inne länge och samtidigt, under påverkan av höga temperaturer, inte kommer att avge skadliga ämnen i miljön. Om vi ​​pratar om golv, är det vanligtvis gjort antingen av brädor eller av kakel, som är ganska lätta att ta hand om..

Dörren ska vara så liten som möjligt, eftersom den kan bli en källa till ytterligare värmeförlust. Det är bättre om det ligger nära spisen. Den ska vara fri från förstoppning och ska vara lätt att öppna och stänga tätt. Det senare är oerhört viktigt på grund av att det inte är ovanligt att sådana dörrar fastnar på grund av trädets svullnad på grund av hög luftfuktighet. Det kan inte finnas några fönster i ett sådant rum alls, men om du fortfarande vill göra dem, så ska de vara väldigt små, döva och placerade så högt som möjligt till taket.

Ett oumbärligt element, utan vilket en effektiv användning av ett sådant rum är omöjlig, är ett ventilationssystem som tar bort överflödig fukt utanför och ger ett konstant flöde av frisk luft..

Material (redigera)

Ett sådant rum kan byggas av olika material – tegel, sten (naturligt), skum- och gasblock. Men naturligtvis är trä det bästa materialet. Som regel tas avrundade eller hyvlade stockar för ångrummet. Det finns ofta fall där en stång kan användas. Limmat laminerat virke kan också vara en bra lösning på grund av maximal fuktbeständighet. Men det har också en motsvarande kostnad..

Det mest praktiska vid läggning och det mest prisvärda kan kallas en profilerad balk, som också är ganska motståndskraftig mot deformationseffekter av olika slag. För byggandet av ett ångrum är träslag som asp, björk eller lärk och lind perfekta. De nämnda arterna av dessa träd avger inte något harts alls. Du måste vara extremt försiktig när du väljer ett tall. Det är bättre att bara göra väggar av detta trä, men det är bättre att trimma dem inuti från barrträ..

Även för ångbadet som helhet är lind en utmärkt lösning, eftersom den har underbara rengöringsmedel och diaforetiska medel. Dessutom har detta material utmärkt styrka, hållbarhet och hårdhet, dessutom är priset attraktivt..

Design och beräkning

Du måste skapa ett projekt innan du påbörjar byggnadsarbetet. Storlekarna varierar med hänsyn till ett stort antal nyanser. Till att börja med bör du förstå hur många som ångar här samtidigt. Rummets övergripande dimensioner beror direkt på denna indikator. Om vi ​​pratar om normer, bör minst 0,7 m2 tilldelas för varje person.

För att beräkna rummets höjd kan du välja höjden på den högsta familjemedlemmen och lägga till 20 centimeter. Under beräkningarna måste du förstå att taket kommer att få ytterligare isolering, vilket innebär att dess nivå blir något lägre än vad som ursprungligen antogs. Att göra ångrummet för högt är inte heller den bästa lösningen, eftersom detta inte bara kan orsaka otillräcklig uppvärmning utan också onödig energiförbrukning för att kompensera för denna brist..

Varmluftsmassor kommer helt enkelt att gå upp till taket och kommer inte att ha någon önskad effekt på dem i ångrummet. Det är bäst om ångbadets höjd är 2,2-2,4 meter.

Placeringen av personer i bastun kan antingen ligga eller sitta. Den stillasittande arrangemangsmetoden i ångrummet gör det möjligt att göra det mer kompakt. Hyllorna som den ska ligga på kräver betydligt mer utrymme. I det här fallet kommer indikatorn för minsta längd att vara 20 centimeter mer än höjden för den högsta familjemedlemmen..

Det är nödvändigt och nödvändigt att utarbeta frågan om ventilationssystemet. Eftersom det här rummet inte är ett tvättrum eller ett vilrum, kommer ånga att ackumuleras här så mycket att i närvaro av permanent och konstant fuktighet kommer alla träelement snabbt att bli oanvändbara, och detta kommer också att orsaka mögel, vilket kommer att göra att mikroklimat som är ogynnsamt för människor.

Var ska ugnen ställas?

En annan viktig fråga som vi kommer att försöka besvara i den här artikeln. Om du hänvisar till SNiP under siffran 41-01-2003, ska kaminen vara placerad i badet på ett avstånd av minst 32 centimeter från träkonstruktioner. Om väggarna skyddas av material som inte brinner, kan avståndet reduceras till 26 centimeter. Dessa standarder är mycket viktiga, eftersom varje ångbad har sitt eget centrala element – ugnen.

Dess placering är mycket viktig, eftersom effektiviteten i hela systemet beror på det. Som regel är den installerad bredvid ytterväggen, vilket gör att du kan föra skorstenen genom väggen utanför utan att skada vindsgolvet och taket.

Men det finns ett alternativ för att skapa en traditionell design med ett vertikalt rör som löper genom hela badets byggnad. För att göra detta görs ett speciellt hål i taket genom vinden, som förs genom taket. Därefter täcks luckorna mellan röret och takmaterialet med vattentätning. Detta alternativ är svårare att implementera när det gäller installation av skorsten. Men om du ger honom preferens, kommer detta att avsevärt spara utrymme i ångrummet på grund av indragningen från väggen. Men här ska vi inte glömma att kaminen ska vara kompakt..

Förresten, på marknaden idag kan du hitta ganska små alternativ som har stor effektivitet och kommer att vara en utmärkt lösning för alla ångbastur..

Verktyg och tillbehör

För att göra ett ångbad behöver vi:

 • balkar för konstruktion av väggar, liksom skiljeväggar;
 • betongbaserat murbruk;
 • lera, sand, krossad sten;

 • förstärkning för att skapa en grund;
 • brädor för att skapa formar;
 • vattentätningsmaterial;

 • eldfasta tegelstenar;
 • bricka;
 • foder;

 • mineralull eller annan isolering;
 • skiffer och galvaniserad;

 • antiseptika;
 • lampor, kabel, switchboxar, switchar och fläktar.

Om vi ​​pratar om verktyg behöver du:

 • en spade eller en liten grävmaskin;
 • såg (elektrisk eller bensin);
 • yxa;

 • elektrisk borr;
 • hammare;
 • elektrisk skruvmejsel;

 • konstruktion häftapparat;
 • täta;
 • klubba;
 • nivå och regel.

När allt ovanstående är till hands kan du gå vidare till konstruktionen.

Installation och isolering

Efter att projektet har utformats helt och de beräkningar du gjort har kontrollerats för felaktigheter och fel kan du börja bygga grunden för det framtida ångbadet och väggarna med egna händer. Följande steg-för-steg-instruktioner hjälper till med detta..

Så det första steget i arbetet blir grundläggningen. För att göra detta måste du först gräva en grop i form av en rektangel. Dess djup bör ligga på 1/2 av jordens frysning. Höjden ovanför marken ska vara 17-19 centimeter. Om det inte finns någon källare kan du höja strukturen med 60 centimeter. Det är också viktigt att fundamentets bredd är 10 centimeter större än bredden på själva virket.. Därefter installerar vi armeringen som den första kronan kommer att fixeras på. Därefter gör vi formen och fyller fundamentet med förberedd betong. Om det uppstår bubblor under fyllningen, ta bort dem med ett specialverktyg. Nu, under diskbänken, gräver vi en avloppsgrop med dimensioner på 1,8 x 1,8 x 1,5 m och fyller dess väggar med betong.

Därefter måste stiftelsen få sedimentera i 6-7 dagar. I den övre delen är det nödvändigt att göra ventilationshål, som ska placeras på väggar mittemot varandra. I nästa steg bygger vi ett mörkt område runt fundamentet. För att skapa det tar vi lera och blandar det med krossad sten, häller ett lager 5-10 centimeter tjockt.

Nu, längs omkretsen av vår grund, är det nödvändigt att lägga takmaterial. Det blir bäst om det staplas i flera lager. Det bör gå utöver basens dimensioner med 50 millimeter. Fabriksväggsatser kan användas för att bygga väggar om så önskas. Du kan också skära timret i bitar av önskad längd. De måste göra speciella spikar och spår. Därefter gör vi i den första raden markeringar i enlighet med installationen av armeringen och borrhålen 25 millimeter djupa, varefter du kan börja lägga den första kronan på badväggarna. För att göra detta lägger vi det på stiften, vi ansluter stängerna och förseglar sedan anslutningspunkterna.

Sedan lägger vi den andra raden, borrar hål som går hälften av höjden på den första raden. Nu tar vi ut den andra raden och kör in pluggar i hålen på den första i 1,5 delar av stångens höjd. Efter det fyller vi i nästa rad. Nu ansluter vi kronorna med pluggar och vi isolerar spåren med jute. Vi lämnar också plats för dörröppningar. Och därmed bygger vi ett bad med ett ångrum upp till en viss höjdnivå.

Nu skär vi takbjälkarna i den övre kronan, och taket slutar i deras nedre. De övre ändarna ska anslutas i åsen. Mellan takbjälkarna tar vi steg på 1–1,2 meter, varefter vi spikar skridskotavlan och lådan till dem. En ångspärr och vattentätning läggs ovanpå, vilken folie kan sticka ut, varefter vi lägger ovanpå valfritt takmaterial, till exempel skiffer. Det är också värt att förutse förekomsten av inbäddade rör i förväg. Efter det kan vi säga att badkarets ram med ångbad är klar.

Tak: ordentlig ventilation

För att minska hög luftfuktighet i ett rum av denna typ, samt förhindra uppkomsten av mögel och mögel, måste ett ångbad i ett bad ha en riktigt effektiv och pålitlig avluftningsventilationsmekanism. Ett sådant system kommer att vara den bästa lösningen för att snabbt ta bort överflödig fukt och tillföra ren luft från gatan. Enligt experter är det bäst att göra en till- och frånluftsmekanism i denna typ av rum, som kommer att ha en inbyggd luftkanal..

I detta fall ska tillförselkanalen vara placerad nära eldstaden i nedre delen av ångrummet.. I detta fall bör huven installeras i den övre delen av motsatt vägg, nästan under själva taket. Avgasrörets storlek måste vara dubbelt så stor som inloppets diameter.

Och du kan reglera luftflödet med de vanligaste inbyggda spjällen..

Golv

Installation av golvet kan göras omedelbart efter att ramen i rummet har byggts. Om vi ​​talar om ett ångbad, då bör golvnivån här vara betydligt högre än i andra rum. Fundera på hur du lägger golvet korrekt.

På den redan förberedda grunden lägger vi stockar från en trästång, varefter vi spikar brädor på dem. Avståndet mellan dem ska vara 6-9 millimeter, och avståndet mellan golvet och marken bör vara minst en halv meter. Efter det gör vi hål för ventilation..

Det ska sägas att ett betonggolv blir mer hållbart och starkare, men kostnaden blir också betydligt högre. I tvättrummet, där det kommer att finnas en duschkabin, och i ångrummet, drar vi ut en grop 12 cm djup för att vattnet ska rinna ut. Vi gör dess väggar av betonglösning. Vi lägger en metallkista ovanpå. Härifrån rinner vattnet ut i avloppet. När han är redo gör vi en screed. Till att börja med måste vi markera de punkter till vilka golvnivån kommer att tas, varefter vi mäter avståndet från dem för att fylla på golvet. Nu måste du jämna ut marken och ta bort lite av det översta lagret, varefter vi häller ett lager sand upp till 45 centimeter, fuktar det med vatten och tampar det väl och gör en sluttning mot avloppet.

Nu fyller vi i det första fem centimeter skiktet av betongbruk. Efter att golvet har torkat rullar vi ut glasisolering eller takmaterial på det, varefter vi lägger ett lager värmeisolering som är en halv centimeter tjockt. På allt detta lägger vi en metallförstärkning, ovanpå vilken vi häller ett andra betongskikt som redan är 10 centimeter tjockt. Nu jämnar vi ut betongen och kommer ihåg avloppets lutning. En kakel eller annan golvbeläggning placeras ovanpå hela strukturen.

Väggar: “paj”

Om ångrummets väggar är gjorda av skumblock eller enligt den så kallade ramtekniken behöver de ytterligare isolering. Faktum är att vi måste få en termos inuti, där kall luft inte kommer in och som kommer att hålla värmen från spisen. Detta kommer att göra det möjligt att avsevärt spara resurser som kommer att läggas på uppvärmning, samt upprätthålla en viss temperaturregim här.. I grund och botten måste du skapa en “paj” av väggen. Så det kallas för att materialen är staplade i lager, vilket får det att se ut som en paj..

Innan starten görs ett hål i väggen, där kaminen ska installeras. Därefter fixeras en vindtät film på väggarna och stänger 5 centimeter tjocka och 4 centimeter breda skruvas på. Steget mellan dem ska vara lika med bredden på isoleringsplattorna. Därefter placeras en basaltisolering, som tillhör kategorin icke-brännbar, ganska tätt mellan de nämnda stängerna. Nu måste du spika vattentätningen på stavarna. Detta görs bäst med galvaniserade häftklamrar.. Ett av tre alternativ kan användas som skydd:

 1. tätskikt bastu membran;
 2. folie med hög densitet;
 3. penoizol baserat på folietyp.

Remsor av ett av dessa material spikas med samma häftklamrar med en överlappning på minst 15 centimeter. Alla fogar måste tätas med en speciell tejp, och först då med galvaniserade självgängande skruvar fästs remsor med en tjocklek på 25 mm och en bredd på cirka 40 mm var 70 centimeter från varandra. Nu installerar vi lådan jämnt med en lasernivå.

Installationen börjar med 2 lameller längs kanterna, mellan vilka en spets dras, vilket fungerar som en guide för att spika andra mantelelement. Efter det är klaffbrädan redan fäst. För att säkra det kan du använda speciella galvaniserade spikar. Efter det finns det kvar i väggen för att göra hål för ventilation, som måste maskeras med pluggar eller spjäll.

Om det behövs kan du montera en fläkt i ett av ventilationshålen.

Installation av fönster och dörrar

Som nämnts ovan ger byggandet av ett separat ångrum inte installation av fönster, så det blir mer än tillräckligt med konstgjord belysning. Förresten, man får inte glömma att det för alla fönster krävs att göra värmeisolering av blocken, vilket kommer att medföra extra kostnader. Alternativt kan du montera 1 blindfönster som mäter 50 x 50 centimeter. För att göra ångrummet verkligen av hög kvalitet bör du definitivt köpa de bästa tvåglasfönstren, som har maximal effektivitet när det gäller värme och ljudisolering.

Naturligtvis måste du göra dörrarna i ångrummet. Det bör förstås att dörrkarmen är på en lägre nivå än vanligt, och tröskeln är något högre. Denna lösning minskar värmeförlusten och förhindrar att drag bildas. Den optimala tröskelhöjden anses vara trettio centimeter. Dörren är installerad så att personer som kommer in i den inte kan brännas av materialet som värms upp under driften av ångrummet..

Trädet har god värmeledningsförmåga, varför det är bättre att täcka dörren på båda sidor med folie och specialisolering. Och ovanpå kan de maskeras med samma plåt.

Ett alternativ till denna lösning skulle helt enkelt vara köp och efterföljande installation av glasdörrar. De ser bra ut på utsidan och kommer att vara bra för alla förhållanden som kan uppstå..

Efterbehandling och arrangemang

För efterbehandling bör du välja ett lämpligt träd. Vi pratar om ek, ceder, lärk eller lind. Manteln bör inte göras av hartser som tall. Innan installationen inuti träet är det bättre att behandla det med oljiga ämnen. Sådan impregnering kommer att minska materialets hygroskopicitet. Dekorationen av skivor börjar från taket. Den är monterad på svarven med mekanismen för spikar och spår, eller den fästs med klämmor..

När fodret är monterat i taket börjar arbetet med väggarna. Manteln löper parallellt med installationen av hyllorna och kommer att ske i en specifik sekvens. Först, med hjälp av en nivå, markerar vi ytan på väggarna. Samtidigt finns det en markering av hur solstolarna med alla element kommer att placeras, inklusive ryggstöd.

Därefter utförs mantel på sidan och framsidan av hyllorna. Därefter mantlas resten av väggarna. Nu återstår installationen av golvlister, både tak och golv. Beklädnadsdetaljerna används vanligtvis endast i ett speciellt fall, om det vid lederna passar det ena under det andra mycket felaktigt. Det bör sägas att denna punkt måste övervägas noggrant, eftersom fukt kan börja samlas i luckorna, vilket kan vara orsaken till utvecklingen av svamp och mögel på dessa platser..

Redan i slutet av arbetet monteras dörrar, liksom olika lampor och lampor. Trådarna måste isoleras noggrant så att det inte kommer fukt på dem och det inte uppstår kortslutning, följt av brand.

Dessutom, efter det kan du till exempel göra ett par hängare eller ytterligare hyllor för att placera några tillbehör..

Det bör nämnas att det vackraste badet erhålls av dem som vill införa någon form av idé i det och göra något icke-standard. Och ångrummet är ett rum där allt material kan bli ett konstverk, vare sig det är trä, sten eller metall. Det viktigaste är att fantasi och ekonomi låter dig förverkliga dina idéer..

Du kan skapa ett ångbad med dina egna händer, även om detta kräver stor kunskap. Samtidigt, om allt görs riktigt korrekt, kan du vara säker på att det kommer att bli precis lika bra som om du beställde utvecklingen av ett projekt och dess efterföljande genomförande från professionella byggare. Dessutom har tekniken för självskapande av en sådan byggnad redan testats av mer än en person och har bevisat sin höga kvalitet och livskraft. I allmänhet, om du vill bygga ett ångrum med egna händer, kan du tack vare den kunskap som beskrivs ovan implementera en sådan idé utan problem..

Du kan lära dig mer om hur du gör en gör-det-själv-bastuugn..