Värdefulla tips och råd för att bygga ett bad

Värdefulla tips och råd för att bygga ett bad

Nästan varje ägare till en sommarstuga drömmer om sitt eget bad. Det kan till och med vara ett litet badhus, men ett eget, där du kan ånga med en doftande kvast och sedan dricka mycket varmt te. I den kan du koppla av och återhämta dig efter en ansträngande arbetsvecka. Och några bara för ett bad och bestämmer sig för att köpa ett förortsområde, för att åtminstone ibland kunna fly från stadens liv och tillsammans med familj och vänner koppla av i kropp och själ.

Ett riktigt ryskt bad är ju ingen lyx. Bygg även en liten bastu på din egen tomt, samtidigt som du investerar ett minimum av medel, och alla kan få maximal nytta. Vi kommer att berätta hur du korrekt utarbetar ett projekt och bygger ett badhus med egna händer i ett förortsområde.

Särdrag

Nöjet som du kan få efter att ha besökt bastun kan inte jämföras vare sig med en sommardusch eller med ett varmt bad..

Och badet har många fördelar:

 • ett besök i ångrummet har en fördelaktig effekt på rengöring och förnyelse av huden;
 • hjälper till att rensa kroppen från gifter och gifter;
 • förbättrar andningssystemets funktion;
 • hjälper till att normalisera arbetet hos inre organ;
 • hjälper till att lindra trötthet och bli av med muskelsmärta;
 • ett vanligt besök i ångrummet gör att du kan glömma sjukdomar som ARVI och ARI.

Det tar mycket arbete att bygga, men det är värt det. Och innan du börjar bygga måste du bestämma platsen för framtida konstruktion. Enligt brandsäkerhetsreglerna måste badhuset vara minst 1 meter från staketet och andra byggnader..

Men det är inte heller värt att placera badet nära en brunn, toalett eller kompostgrop, eftersom vattenavrinningen från badet är en föroreningskälla. Traditionellt ligger badhuset på en kulle eller på en liten sluttning, eftersom detta underlättar naturlig dränering av använt vatten..

Badhuset kan placeras under samma tak med ett bostadshus – det här alternativet är bekvämt för dem som planerar att använda ångbadet under hela året. Med detta arrangemang av byggnader på platsen behöver du inte gå ner på gatan efter ångbadet. Och ett till plus – ingen ytterligare kommunikation krävs genom hela sajten. Därför blir sådan konstruktion billigare. Men enligt brandsäkerhetskrav är det tillåtet att endast använda en elektrisk spis i ett sådant bad. Och många modeller ger som regel inte nödvändig värme och ånga..

Ett annat vinnande alternativ är att placera ett badhus nära poolen eller sommarduschen. Att sjunka i kallt vatten efter ångbadet kommer att vara särskilt trevligt för finsmakare av kontrastprocedurer. Och om det finns en reservoar nära din webbplats, överväg sedan alternativet att bygga ett bad i omedelbar närhet.

Men om det inte finns någon reservoar eller pool på platsen kan du organisera ett rekreationsområde med ett lusthus eller hängmattor. I ett stort bad kan relaxavdelningen placeras under ett tak eller placeras på verandan på sommaren.

För att bygga ett badhus av hög kvalitet i landet måste du:

 • utarbeta ett lämpligt byggprojekt;
 • tänk på anslutningen av all nödvändig kommunikation – el, avlopp och vattenförsörjning;
 • upprätta en etappvis arbetsplan;
 • göra en uppskattning, köp nödvändigt material och verktyg;
 • bygga ett badhus och genomföra all kommunikation;
 • utföra inredning.

Projekt

I byggnadsplaneringsstadiet är det nödvändigt att bestämma projektet. En detaljerad ritning ritad på papper hjälper till att visualisera resultatet. Idag finns många framgångsrika projekt på Internet. Och du kan göra rätt val på egen hand utan hjälp av inhyrda specialister. Och även på några lediga kvällar kan du självständigt behärska ett datorprogram och utarbeta ett projekt efter eget gottfinnande.

I det färdiga designprojektet är det värt att på förhand ange var och hur all kommunikation kommer att ske., och även förbereda information om inredning och dekoration som används. Valet av ett lämpligt projekt beror till stor del på webbplatsens område och ekonomiska kapacitet. Därför är det först och främst viktigt att besluta om byggnadens yta. Att hantera denna fråga är enkelt – tänk på hur många som tar ett ångbad i ditt bad. Ta också hänsyn till familjesemestrar och födelsedagar, som många närstående kan besöka. Det är viktigt att inte bara familjemedlemmar är nöjda med badet, utan också gäster.

Det enklaste konstruktionsalternativet blir förvärv av ett rambad.

Hon har många fördelar..

 • Lätt konstruktion – låter dig minska kostnader och tid för att stärka grunden.
 • Ett viktigt plus är ett överkomligt pris. Ett ramträbad kommer att kosta betydligt mindre än ett tegel.
 • Även en nybörjare kan bygga en rambyggnad på en månad..
 • Det är inte nödvändigt att skjuta upp konstruktionen för sommarperioden – du kan bygga ett rambad under vilken säsong som helst.

Men sådana bad har också nackdelar:

 • en ramträbyggnad behöver ytterligare isolering, vilket i sin tur kommer att kräva extra kostnader;
 • nedsänkning av badhus – inom 2 år kommer byggnaden att sätta sig på huk, vilket kommer att medföra extra kostnader för eventuella reparationer och efterbehandling.

Men även om du inte har råd med ett rambad, finns det alltid en möjlighet att göra ett trick med ett alternativt alternativ – ett mobilt bad på hjul. Eller bygg ett ångrum från en 20ft metalltransportbehållare eller skjul.

Och det finns också ett annat smart alternativ – att ordna ett bad i källaren i ett privat hus..

I det här fallet måste du ägna särskild uppmärksamhet åt flera punkter..

 • Alla elektriska ledningar måste läggas i bottenvåningen för att eliminera risken för överhettning av ledningarna. Och alla ledningar i systemet bör läggas för att skydda kabeln.
 • Ventilations- och avfuktningssystem – särskilt om en pool eller badtunna kommer att utrustas i källaren och det inte är möjligt att placera fönster för naturlig ventilation av rummet.
 • Avlopps- och värmesystem.

Samtidigt är det värt att genast förstå att enligt brandsäkerhetsregler kan endast en elektrisk ugn användas i ett sådant ångrum. Men vissa tillverkare erbjuder modeller som kan förses med varmt vatten för att öka luftfuktigheten i ångrummet..

Och även några badkännare vände sig och demonstrerade framgångsrikt genomförda projekt för att ordna ett fullvärdigt ångbad i en lägenhet på en loggia. Och om lägenhetsytan tillåter det, kan en bostadsyta tilldelas bastun. Bostadsstandarder förbjuder inte byggandet av ett ångrum i ett flerfamiljshus. Men ett sådant bad kan bara värmas upp med el, vilket i sin tur också är en fördel, eftersom det inte är nödvändigt att ordna en skorsten för ägaren av lägenheten.

Naturligtvis är anläggningen av en bastu i en stadslägenhet annorlunda än byggandet av ett klassiskt ryskt ångbad i ett förortsområde. Men i det här fallet återstår bara att bestämma det optimala området för ångrummet. Rummet ska inte vara för stort, annars kommer det att läggas mycket tid på att värma ångbastun.

Och dessutom, för ett stort rum, kommer mer ved att spenderas.. Men samtidigt är det obehagligt att vara i ett för litet ångrum. Därför finns det en enkel regel – för en person i badet behöver du 6 m2. Och takhöjden ska vara 2,1 meter.

Baserat på det valda området och ett lämpligt konstruktionsalternativ kan du gå vidare till nästa designstadier. Till exempel är det en bra idé att placera flera rum inuti en byggnad. Överväg att placera under ett tak inte bara ett ångbad och duschrum, utan också ett relaxrum, samt en förlängning med en toalett.

Syftet med lokalerna inuti byggnaden beror till stor del på badets säsong. Till exempel, om du planerar att använda badhuset endast under sommarsäsongen, är det helt uppenbart att du kan ta rekreationsområdet ut i det fria, till exempel på en täckt terrass eller veranda nära badhuset. Sedan kommer du och din familj efter ångbadet att kunna dricka varmt te precis under bar himmel..

Och om badet kommer att användas under hela året, så är det klokare att utrusta ett rymligt och varmt rum under ett tak. Då får du möjlighet att koppla av och varva ner efter ångbadet. Tja, i det här fallet kommer toaletten i badet inte att vara överflödig..

Men om du inte har möjlighet att tilldela ett stort område, bygg sedan ett mini-bad med ångbad och omklädningsrum. Detta alternativ är lämpligt för sommarboende som bara värmer badet en gång i veckan och endast under sommaren..

Material (redigera)

Badet kan byggas av trä eller tegel, liksom av moderna material: polystyrenbetong, träbetong, skumblock, luftbetong och så vidare. Till exempel kan en byggnad byggas av stora skumblock på några dagar. Och genom att jämföra priserna på byggmaterial kan vi komma fram till att ett budgetbad kan byggas av kvarnblock.

Rummet kommer att förbli varmt, och vid uppvärmning avger väggarna inga toxiner och skadliga ämnen. Dessutom är skumblock brandbeständiga material. Bland de tillgängliga materialen kan träbetong också noteras, medan badet visar sig vara varmt och hållbart..

Men trots att tegel och sten är mer hållbara material och inte är rädda för eld, används de inte så ofta vid konstruktion av ett bad..

Och det finns många anledningar till detta.

 • Tegel- och stenstrukturer är tunga, vilket innebär förstärkning av fundamentet.
 • Rummet fryser snabbare, vilket innebär att det kommer att ta mycket mer tid att värma upp badet..
 • I stället för dyra tegelstenar används olika block oftare nyligen. Om du för ett bad bosatte dig på en tegelsten eller olika block, se till att byggmaterialen har en speciell impregnering och flerskiktsbeklädnad..

Men det bästa materialet för ett bad är trä, det är ett naturligt och andningsbart material och låter dig skapa den nödvändiga luftfuktigheten och torkar också snabbt. Timmerbadet har en låg värmeledningsförmåga, vilket gör att du kan hålla uppvärmd varm luft under lång tid även vid vinterfrost.

Men olika träslag på sitt sätt påverkar badet, därför är det nödvändigt att välja en viss träslag för vissa rum..

 • Linden – perfekt för vägg- och takbeklädnad. Och även från lind kan du göra hyllor i ångbadet och bänkar i rekreationsområdet.
 • Ek anses vara det mest pålitliga och hållbara materialet. Men samtidigt har ek stockar ett högt pris, så det är väldigt dyrt att bygga ett badhus helt av ek. Ofta används ek endast för grundpelare och väggfundament..
 • Gran och andra barrträd är ett bra alternativ för att dekorera väggar och tak i ett ångbad. Barrträd absorberar perfekt fukt, men bibehåller samtidigt temperatur och luftfuktighet. Men det är viktigt att välja brädor med låg luftfuktighet så att de vid uppvärmning inte släpper ut harts..
 • Björk och asp – efter ytterligare bearbetning kan den även användas för vägg- och takbeklädnad i ett ångrum.
 • Alder – har en trevlig rosa nyans och har ett vackert mönster. Men det är inte lämpligt för att avsluta ångbadet, oftast används al vid dekoration av ytterväggar och rekreationsområden.

För konstruktion av ett bad används trä med olika bearbetningar.

 • Hackade stockar är ett populärt material för byggande av byggnader i ett förortsområde. Men den hackade stocken har ett högt pris, eftersom träet bearbetas för hand, och endast en yxa används, vilket gör att du kan få en bearbetad stam utan bark och knutar med minimal förstörelse av de inre lagren.
 • Avrundade stockar – trä bearbetas på en speciell maskin. Sålunda är utmatningen en perfekt platt stock med en slät yta..

 • Kantat virke – till skillnad från hackade eller rundade stockar har det en rektangulär form. Det är lättare att arbeta med sådant material. För badet används oftast lärk eller alvirke. Efter byggnationen av byggnaden kan ytterväggarna dessutom revetsas med dekorativ eller natursten..
 • Limmat laminerat virke – har ett uppenbart plus, byggnader av trä krymper praktiskt taget inte, så du kan börja ytterväggdekoration nästan omedelbart efter badets konstruktion.
 • Profilerat virke – producerat av kant- och limämnen. Sådana balkar har ytterligare spår, vilket underlättar konstruktionsprocessen avsevärt.

När du väljer trä för invändig beklädnad måste du vara uppmärksam på kvaliteten på brädorna:

 • ytan ska inte ha mörkare, maskhål, blåhet eller tecken på ruttning;
 • brädorna måste vara väl torkade;
 • och även brädorna ska vara släta utan att falla ut knutar;
 • snittet ska inte ha en lös struktur.

Bland annat för att bygga ett bad behöver du ångspärr och vattentätningsmaterial som placeras mellan höljet och isoleringen:

 • takpapp – vid höga temperaturer bidrar till utseendet på obehagliga lukter, därför kan den inte användas för ångrummets väggar;
 • plastfolie – försämras vid höga temperaturer, så det rekommenderas inte att använda det när du täcker ångrummets väggar;
 • aluminiumfolie är det mest lämpliga materialet;
 • folie med glasfiber – klarar sig bra med badets värmeisolering.

Värmeisoleringsmaterial är nödvändiga för att hålla värmen inne i byggnaden. Om en stor mängd varm luft lämnar rummet, kommer ångrummets produktivitet att minska, och badets funktion på vintern blir omöjlig. Det är nödvändigt att isolera byggnaden både ute och inne. Därför är besparingar på värmeisoleringsmaterial oacceptabla. Används som värmeisolering: mineralull och glasfiber.

Dessa material är bra för att isolera en träbyggnad, och samtidigt stöder de inte förbränning och är brandsäkra. Vissa byggare använder alla tillgängliga medel som isolering, till exempel sågspån, men brandsäkerhetsstandarder godkänner inte detta tillvägagångssätt. Skumplast kan inte användas för isolering, den uppfyller inte heller alla brandsäkerhetskrav.

För invändig väggdekoration i olika rum kan du använda olika material. För väggbeklädnad i ångrummet passar träfoder bäst. Och för tvättfacket, kakel eller sandwichpaneler av plast. Väggarna i rekreationsområdet kan dekoreras med sten eller tegel.

Det rekommenderas inte att använda plastpaneler, metall, linoleum och andra material i badet, som kan antändas eller värmas upp vid förhöjda temperaturer, samt orsaka farliga situationer med hög luftfuktighet. När man bygger ett bad är det nödvändigt att välja material som är praktiska, fuktbeständiga, miljövänliga och motståndskraftiga mot ånga och hög luftfuktighet..

Som många framgångsrikt genomförda projekt visar kan du bygga ett fullvärdigt bad från alla tillgängliga medel, inklusive pallar, OSB, polykarbonat, sliprar, SIP-paneler. Det viktigaste är att ha en lust. Och efter att du har räknat ut projektet och materialvalet kan du fortsätta att göra en uppskattning.

Enhet

Konstruktionstekniken för olika typer av bastur skiljer sig åt.

Bastur kan delas in i flera typer.

 • Torrt ångbad – luftfuktigheten i en sådan bastu ligger på 20-30%. Och samtidigt kan lufttemperaturen nå +120? С. Det är omöjligt att stanna länge i ett sådant ångbad. Och dessutom är användningen av en björkkvast oacceptabel. Kanske är det därför våra landsmän föredrar andra typer av ångrum..
 • Våt – denna kategori innehåller ett klassiskt ryskt ångbad. Luftfuktigheten i en sådan bastu når 100%, och samtidigt ligger den behagliga temperaturen som regel i intervallet från +50? С till +90? С.
 • Vattenbastu – turkiska ångrum hör till denna kategori. I en sådan bastu stiger inte lufttemperaturen över +50? C, och nyckelrollen spelas direkt av ånga och luftfuktighet..

Ett litet ångbad är reserverat för den finska bastun. För på bänkarna i det torra ångrummet sitter folk nästan orörliga och rör sig lite. Och i det ryska ångrummet är det vanligt att ånga med en doftande kvast, så rummets yta bör vara flera gånger större.

Men stadierna för att bygga vilken bastu som helst är desamma:

 • installation av fundamentet för byggnaden och separat för ugnen;
 • installation av ramen;
 • takinstallation;
 • installation av spis och skorsten;
 • installation av fönster och dörrar;
 • isolering av golv, väggar och tak;
 • sammanfattning av kommunikation;
 • avslutnings- och fasningsarbeten;
 • installation av VVS (om det behövs);
 • arrangemang av möbler.

Hur man värmer?

En viktig fråga i konstruktionsstadiet är platsen för kaminen och valet av förbränningsmetod. När det gäller platsen för installation – kaminen bör placeras i badet på ett sådant sätt att alla rum inuti värms samtidigt. Det vill säga värmen måste bibehållas både i tvättrummet och i omklädningsrummet och rekreationsområdet, men samtidigt måste all värme finnas i ångrummet. Huvudkravet vid val av spis är att ångan från kaminen inte bränner människor i närheten.

I ett klassiskt ryskt bad installeras som regel en hemlagad metallpanna., dessutom fodrad med tegel eller stenar. En sådan spisvärmare värms upp snabbt och kan hålla temperaturen länge. Men tegelugnen anses fortfarande vara den bästa, även om det tar längre tid att värma upp, ger den en lätt, idealisk våt ånga. Men en tegel- eller stenkamin bör installeras på en förberedd grund. Ett sådant bad kan värmas upp med trä, kol eller träpellets..

Rökbad var populära för bara några decennier sedan. Och de skilde sig från de så kallade vita inte bara i väggarnas färg. Nyckelfunktionen i det ryska rökångbadet är frånvaron av en skorsten. Röken från kaminen passerar genom stenarna och stannar kvar i ångrummet, värmer rummet inuti och lägger sig sedan på ytorna och ger dem en svart färg. Moderna tillverkare erbjuder att installera gaspannor, de kräver inte noggrant underhåll och rengöring av skorstenen. Och eliminera också behovet av att förbereda ved.

Elpannor är ett annat alternativ till den klassiska spisen. De är ett utmärkt alternativ för att ordna både ryska och finska torra ångrum. Men de har fortfarande sämre egenskaper än klassiska vedeldade spisar. Elpannan ger inte nödvändig fuktighet och ånga. Och de som gillar att ånga med en kvast föredrar en uteslutande vedeldad modell framför vilken elpanna som helst..

Dimensionerna på alla pannor, oavsett vilken typ av spis du väljer, förblir praktiskt taget desamma. Men när man överväger placering i ångrummet måste man komma ihåg att avståndet från kaminen till väggar och träytor måste vara minst 20 cm fritt..

Utrymmezon

Korrekt zonering är redan halva striden. Placeringen av enskilda zoner i badet bestäms av byggnadens totala yta. Man tror att badets storlek bestäms utifrån antalet personer som kommer att vara i badet samtidigt. Så för 5 personer behöver du cirka 10 m2 i ångrummet.

Som regel är det värt att placera flera zoner i badet..

 • Ångrummet är själen i alla bad. Erfarna badvakter kommer att säga att ångrummet bör värmas upp snabbt och hålla ånga så länge som möjligt..
 • Dusch- eller tvättavdelning – i moderna bastur i dessa zoner har man tänkt ut ett fullvärdigt avloppssystem.
 • Rekreationsområde – i det här fallet beror allt på egenskaperna och fantasin hos ägaren av webbplatsen.
 • Omklädningsrum – anses vara ett valfritt rum, särskilt om badet är under samma tak som huset. Omklädningsrummets funktioner kan utföras av alla andra rum i badet, till exempel en vestibyl eller ett rekreationsområde.

 • Omklädningsrummet – reserverat för förvaring av ved och kvastar, du kan också lämna dina ytterkläder och skor här innan du går till badhuset.
 • Tambour – är ett obligatoriskt rum i vilken kapitalstruktur som helst, det är nödvändigt så att kall gatluft inte tränger in i rekreationsområdet.
 • Toalett – kräver avlopp.

Med denna fördelning av rymden kommer flera personer att kunna använda badet samtidigt. Men en sådan layout kräver ett stort område. Ångrummets optimala storlek är från 6 till 10 m2. Med ett sådant område kan du placera två eller tre nivåer av hyllor 150-200 cm långa. De två nedre nivåerna är vanligtvis små i storlek och används för att sitta på dem. Och den övre tredje hyllan rekommenderas att göras bredare så att du kan ligga tyst på den. Detta område kommer att räcka för 3-5 personer samtidigt. Men om du föredrar att använda en kvast behöver badaren mer plats..

Samma utrymme bör tilldelas handfatet. Omklädningsrummet och omklädningsrummet kan placeras i samma rum, i så fall bör minsta area vara minst 6 m2. Men ändå är det lämpligt att lämna platsen i omklädningsrummet gratis för förvaring av kvastar och ved.

I ett litet bad kan du också kombinera ett ångbad och ett tvättfack, men det kommer att vara nödvändigt att släppa ut ånga från badet innan du tvättar, eftersom olika temperaturförhållanden krävs för en bekväm vistelse i dessa rum..

Det finns flera punkter att vara uppmärksam på vid zonindelning av ett bad..

 • När du organiserar det inre rummet, tänk över allt till minsta detalj. Det är viktigt att på planeringsstadiet förstå hur olika kommunikationer kommer att anslutas för att skapa ett kopplings- och vattentillförseldiagram.
 • Välj frostade och ogenomskinliga fönster.
 • Ångrummet bör vara så långt som möjligt från ytterdörren för att minimera värmeförlust och eliminera sannolikheten för drag.
 • Minsta möjliga för en god vila i badet: ångbad, tvättstuga och vestibyl. Du kan klara dig utan resten av lokalerna om det inte är möjligt att tilldela en stor yta för konstruktion. I en liten hall, installera en bänk och små krokar på väggarna för kläder och handdukar.

fundament

Valet av grund beror direkt på typen av jord på platsen och byggnadens storlek.

 • Kaklat fundament – lämplig för små byggnader.
 • Kolumnfundament – kan endast användas för konstruktion av väggar gjorda av lätta material. Men en sådan grund är oacceptabel för lera och sumpiga områden..
 • Betonglistfundament är det mest populära alternativet för att bygga ett bad. Och samtidigt är denna typ av fundament den mest pålitliga, särskilt om byggnadens struktur dessutom förstärks med förstärkning.
 • Högfundament – används i sällsynta fall om det finns problemjord på platsen.

Överväg, med hjälp av ett exempel, steg-för-steg-instruktioner för att göra en betonglistfundament för ett bad från grunden.

För arbete behöver du:

 • cement;
 • sand;
 • grus;
 • beslag;
 • formning;
 • takmaterial;
 • tråd;
 • betongblandare;
 • tourniquet;
 • insatser;
 • spadar;
 • konstruktionsverktyg som tång, hammare, måttband, nivå.

Markera först området för framtida konstruktion och förbered en gräv. För ett litet bad i en våning av trä eller tegel är en gräv ca 40 cm bred och djupet bör vara minst en halv meter. Därefter tampar du botten och fyller med vatten för att krympa jorden. Täck sedan botten av diket med ett vattentätande material som tjärpapper. Fyll sedan med sand, grus eller fin krossad sten. Det är nödvändigt att fylla upp sanden i etapper och försiktigt tampa.

Installera formen på alla sidor och förbered förstärkningen av fundamentet. För att göra detta, anslut armeringsstavarna med tråd och installera strukturen i formen. Förbered injekteringen.

Blanda badkällaren i badet lika mycket cement och sand och tillsätt två delar grus. Och häll murbruk mellan formelementen. Efter att cementet är helt torrt kan träformen demonteras.

Ram

Det är ingen skillnad i hur man bygger ett stort eller litet bad. Och i varje steg i byggandet av en byggnad måste du följa vissa regler och följa guiden. Badväggar bör byggas av trä, tegel, cinder block, luftbetong, och så vidare. Men det mest framgångsrika projektet blir en kombination av material eller konstruktion av ett bad uteslutande av trä. Som ett exempel, överväga steg-för-steg-instruktionerna för byggandet av ett träbad..

För konstruktionen behöver du:

 • träbjälkar 15×15 cm, 5×10 cm;
 • stockar;
 • foder;
 • metallplåtar och hörn;
 • nivå;
 • flytande bitumen;
 • takpapp.

Innan du fortsätter med konstruktionen av ramen är det nödvändigt att utföra vattentätning. Ovanpå den förberedda grunden är det nödvändigt att applicera flytande bitumen och täck med takmaterial. Denna procedur måste upprepas..

Medan bitumenlagret torkar, förbered bottenskenan med träbjälkar. För att göra detta är det nödvändigt att behandla det första lagret av träskivor med antiseptiska medel för att skydda mot effekterna av svamp och sönderfall. Denna del av byggnaden måste klara den maximala belastningen, så för detta är det nödvändigt att använda 15×15 cm balkar.

Därefter kan du fortsätta installationen av vertikala ställningar.. Kontrollera att fästena har en nivå innan du fixerar stativen. För detta rekommenderas att använda träbjälkar 5×10 cm i storlek. Vertikala ställningar bör installeras på ett avstånd av 50 cm från varandra, för tillförlitlighet, fäst dem med tillfälliga horisontella remsor. Förstärk hörnen med diagonala stolpar. Och lämna samtidigt fria ytor för efterföljande installation av fönster och dörrar. När väggramen är klar kan du gå vidare till tillverkning av taksvarv och väggbeklädnad.

Tak

Reglerna och stadierna för att bygga ett tak beror direkt på den valda konstruktionstypen..

Det finns tre typer av tak för ett bad:

 • enkel lutning;
 • gavel;
 • komplex.

Taktyp väljs utifrån syftet med takutrymmet. Till exempel, om du planerar att använda utrymmet under taket som ett vilrum, är det klokare att välja en komplex struktur med två eller flera ramper. I det här fallet har du möjlighet att utrusta en vind eller en helt andra våning. Och om du, enligt ditt projekt, vill installera en vattenfat på taket, bör du stanna vid det klassiska lutande taket.

Och ofta när ägarna sätter upp ett tak, föredrar det ett gaveltak. Låt oss ta ett exempel på just ett sådant projekt..

För att arbeta behöver du:

 • stång för Mauerlat 10×15 cm;
 • takbrädor 10×20 cm;
 • balk för screed 10×10 cm;
 • stöd för ställningar 10×20 cm;
 • ställningar 15×15 cm;
 • plankor 2×15 cm;
 • impregnering;
 • metallhörn;
 • tegelstenar;
 • skorstensrör;
 • bultar.

Arbetet börjar med installationen av en Mauerlat – detta element fortsätter ramväggarna. Sedan kan du fortsätta installationen av vertikala ställningar, en körning för pålitligheten av fästelement. Och fortsätt sedan med att fästa takbjälkarna, de är fästa på ett avstånd av 50 cm från varandra.

Om du kommer att använda utrymmet under taket, ta hand om isolering och ytterligare ånga och vattentätning. Även taket på sommarbadet måste isoleras med ett lager mineralull, eftersom varm luft kommer att gå ut på gatan genom toppen..

Installation av en ångspärr och tätskikt tar inte mycket tid. Och först efter installation med isolerande material kan du gå vidare till taket.

Täckningen beror på takkonstruktion, klimat och finansiella kostnader.

 • Takstål – tillhör kategorin dyra material. Livslängden för ett galvaniserat ståltak är i genomsnitt 27 år. Av fördelarna kan brandsäkerhet, konstruktionens lätthet och optimalt skydd mot läckor noteras. Men i avsaknad av konstant underhåll kan metalltak rosta..
 • Rulltak – används ofta på skjultak i säsongsbyggnader. Denna typ av tak anses vara den mest prisvärda. Det kräver ingen särskild vård och kommer att hålla i cirka 10 år. Men rullbeläggningar har en uppenbar nackdel – de antänds snabbt..
 • Skiffer – är fortfarande populärt, trots utseendet av metallplattor på marknaden. Skifferbeläggningen kommer att hålla cirka 35 år. Av de uppenbara fördelarna kan det noteras: takets låga vikt, enkel installation och driftsäkerhet.

En skorsten måste också passera genom takkonstruktionen. I detta fall bör skorstenens väggar inte komma i kontakt med träramen. Därför bör rörets kanal muras..

Väggar

Först och främst görs manteln av den yttre gatusidan. När det gäller trä är brädor på 2×15 cm bättre lämpade för detta.I detta fall kan brädorna spikas horisontellt och med överlappning. Om du har erfarenhet av trä kan du försöka avbilda en ritning eller ett mönster på väggen. Och installera även fönsterlutningar på ytterväggen. Om du inte har kapacitet, tid eller lust att täcka ytterväggarna med träplankor kan du använda utomhusfasader eller dekorativa paneler. Detta kommer att påskynda och förenkla väggbeklädnadsprocessen mycket..

Efter att du har avslutat manteln på gatuväggen kan du gå vidare till isoleringen av strukturen och ledningen av elektricitet. Nästa lager är ångspärr, det måste göras så att fukt inte lämnar badet. När det gäller ett bad kan du använda öppna ledningar och dessutom skydda kabeln med elektriska system. Och efter det kan du gå vidare till beklädnaden av innerväggarna. Beroende på rumstyp för väggarna kan du välja foder, plastpaneler eller kakel..

Golv

I olika rum i badet är golvet i olika strukturer utrustat. Därför måste du veta syftet med alla rum innan du installerar golv och tak. Ett trägolv bör läggas i rekreationsområdet.

I ångrummet och tvättrummet är strukturen mer komplex och har två lager:

 • bottenlagret är betong, som hälls i en vinkel för naturlig dränering av vatten;
 • ett andra lager av träplankor, fixerade med små luckor så att vatten kan rinna mellan plankorna.

Nyligen föredrar vissa ägare kakel i tvättområdet. I detta fall läggs plattorna på betongytan med en lutning mot dräneringshålet. Detta arbetsskede utförs samtidigt med att huvudfundamentet hälls..

Låt oss titta på ett exempel på hur man gör ett klinkergolv i ett duschrum.

 • Innan avjämningen, besluta var dräneringshålet ska vara.
 • För en naturlig dränering av vatten är det nödvändigt att utrusta en liten lutning av golvbeläggningen: 1 cm per 1 löpmeter. För att göra detta måste du göra markeringar på väggarna och fylla i den grova screed, med hänsyn till lutningen.
 • När lösningen har torkat helt kan du fortsätta med att skapa ett tätskikt. Tätningsmedel appliceras över betongen med en tjock borste i flera lager. Den optimala tjockleken på vattentätningsskiktet är 3 cm.
 • Därefter förs ett dräneringsrör till platsen för vattendränering och kopplas med avloppsröret med hjälp av anslutande element..
 • Den sista etappen är den slutliga screed. Efter fullständig torkning kan du installera avloppet på platsen för avloppet och lägga plattorna på golvet..

I andra rum kan plattor med en tjocklek på 3,5-4 cm användas för golv, de är utmärkta för våtrum, dessutom glider ytan inte ens i kontakt med vatten. Det är viktigt att komma ihåg att det inte rekommenderas att använda linoleum i rum med hög luftfuktighet och kraftiga temperaturfall..

Ventilation

Ett fönster i rekreationsområdet kan användas som ventilationssystem. Du kan också öppna dörrarna för att ventilera rummet. Ändå är det värt att i förväg överväga ventilations- och värmesystemen i alla rum i badet, för att inte kyla rummet igen. Och det är också nödvändigt att tänka på ventilationssystemet i ångrummet. Matningsfönstret ligger som regel längst ner nära ingången till ångbadet. Ett sådant fönster måste nödvändigtvis ha dörrar och spärrar för att kunna reglera luftflödet. Initialt, när badet värms upp, måste ventilerna stängas så att rummet i ångrummet värms upp till önskad temperatur..

Om du försummar reglerna för att ordna ventilation i badet, eller glömmer att öppna ventilerna i tid, finns det risk för överhettning och förlora medvetandet i ångrummet. Därför är kostnaden för att följa alla regler och förordningar mycket hög. Den andra anledningen till behovet av att installera ventilation är träförfall. Dessutom, om badet ligger under samma tak som ett bostadshus, kan genomtänkt ventilation orsaka obehaglig lukt och fukt. Därför behövs ventilation inte bara för att bevara ångbadets ursprungliga utseende, utan också för din hälsa..

Extern efterbehandling

Badhuset ska inte sticka ut på platsen. Och det är önskvärt att alla byggnader är gjorda i samma färgschema. Badets väggar kan mötas med tegel eller sten, detta är särskilt nödvändigt om ramen är uppförd av trä eller block. Fula mörka träbjälkar kan också döljas med en ny skiva. Dessutom löser utvändig beklädnad isoleringsproblem.

För att inte behöva göra om beklädnaden efter några månader, följ några enkla regler:

 • Se till att det inte finns några sprickor på väggarnas yta innan du börjar arbetet, eftersom även de minsta oegentligheterna kan leda till värmeförlust;
 • det nya badet kan krympa, så du bör vänta några månader innan du påbörjar arbetet.
 • ett utmärkt alternativ för att avsluta ett badhus i modern stil är sidospår – det skiljer sig i struktur, färg och kan imitera olika ytor, vilket gör att du kan ge en vanlig bar byggnad unikhet och stil;
 • dekorativa paneler med konststen är ett bra alternativ för att ge badet ett mer attraktivt utseende för optimala pengar.

Ytterväggdekoration har många fördelar. Förutom att dölja oattraktiva nakna eller åldrade väggar förlänger det också badets livslängd..

Inredningsdesign

Att skapa en bekväm inredning i ett bad är inte mindre viktig uppgift än konstruktion. Inredningen måste matcha stämningen och uppfylla ägarnas önskemål.

Fundera på vad du ska titta efter när du inreder en inredning i ett bad.

 • Blanda inte olika stilar när du dekorerar ångbadet, relaxavdelningen och omklädningsrummet. Välj en stil och försök att skapa en lakonisk, enhetlig och bekväm inredning.
 • Överbelasta inte ångrummet med dekorativa element – det här är en plats där du behöver koppla av och lämna negativa tankar utanför rummet. Det mest lämpliga efterbehandlingsalternativet är arrangemanget av interiören i ljusa och lugna färger. Som du vet låter pastellfärger dig slappna av och ställa in harmoni..

 • Den valda stilen måste motsvara de material från vilka badet är byggt. Till exempel är det ganska uppenbart att den orientaliska stilen inte kan återskapas i ett badhus från en träram..

Interiörens huvudsakliga dekoration kan vara björkkvastar, handfat, samovar, hattar och andra tillbehör för badprocedurer. Och nakna väggar kan dekoreras med målningar eller dina egna souvenirer..

När du inreder rum, försök att följa en enhetlig stil för att skapa ett harmoniskt och enhetligt utrymme. Överbelasta inte utrymmet med olika element, inredning eller textilier. Alla material som används för att skapa interiören måste uppfylla brandsäkerhetskraven, vara resistenta mot hög temperatur och luftfuktighet.

Stil

Du kan dekorera badet i vilken inredning som helst. Och det här är en spännande aktivitet. Du kan närma dig denna fråga kreativt och försöka implementera dina djärva designbeslut, samt tillåta dig själv att experimentera. Det viktigaste är att inte överbelasta interiören, inte att göra det till ett amatörmuseum..

Den rustika stilen är fortfarande ett universellt alternativ för alla typer av bad.. För en sådan inredning är det värt att välja möbler i naturligt trä, stora stolar eller bänkar för ett rekreationsområde. Men också som dekor kan du lägga en målad duk på bordet och dekorera fönstren med ljusgardiner. Du kan komplettera interiören med mattor eller ljusa mattor på golvet. En sådan inredning ser färgstark och intressant ut..

För ett landbad är stilen i de alpina bergen perfekt – en stuga. Han är oförskämd och brutal på sitt sätt, men samtidigt mild. Denna stil kännetecknas av naturmaterial: trä och sten. Höga träväggar och massiva takbjälkar ser bra ut i ett rymligt rum.

Idag är minimalismstilen populär, och den kan användas inte bara i metropolen, utan också i förortslivet. Detta är en bra stil, särskilt för ett litet bad. Det kännetecknas av kortfattadhet, funktionalitet, brist på ljusa accenter. På grund av den lilla mängden detaljer och ljusa nyanser av trä kommer rummet att expandera visuellt och fyllas med luft.

Ett ovanligt alternativ idag är bad i lantlig stil eller i Provence -stil. Men moderna designers uppmanar att överge stereotyper och försöka skapa en unik och oändlig stil i badet..

Du kan också kombinera turkiska och ryska badtraditioner. Keramiska mosaikplattor, ljusa kuddar, silkestyg på fönstren, ljusa färger och exotiska dekorativa element är de viktigaste detaljerna som bör betonas när du inreder en inredning i orientalisk stil. Och glöm inte att ersätta klassiska tekoppar med små skålar eller turkiska glas – då kommer du att kunna återskapa den ursprungliga och unika interiören med dina egna händer..

möbel

Badmöbler är ett viktigt steg i arrangemanget. Det är inte nödvändigt att installera textilmöbler med dekorativa kuddar i rekreationsområdet. På grund av hög luftfuktighet försämras tyget snabbt och förlorar sitt ursprungliga utseende. Ett litet bord med bekväma bänkar eller trästolar räcker. De mest bekväma i rekreationsområdet är de breda bänkarna, eftersom du kan ligga på dem och koppla av efter ångbadet. Beroende på dina preferenser och önskemål kan bänkarna ha en rygg och ha olika längder.

Det viktigaste är att ytan på trämöbler är slät och inte orsakar splittringar under huden. Om du känner dig obekväm med att sitta på trämöbler kan du placera mjuka kuddar med vattentätt material på sätet..

Möblernas storlek beror direkt på rummets storlek. Ju mindre badet är, desto mindre ska möblerna vara. En annan huvudregel när man väljer möbler för ett bad är att föremål inte ska ha skarpa hörn. Och ge upp även möbler med metallelement. Hela utrymmet runt bör vara lugnande och avkopplande..

Förutom möbler, i ångbadet och relaxavdelningen, glöm inte att ta hand om klädhängare och skoställ i omklädningsrummet. Hängare för handdukar och badrockar kommer också att vara användbara..

tips och tricks

Du kan också beställa byggandet av ett bad från proffs. Men en sådan konstruktion kommer att kosta ganska mycket, även om det kommer att rädda kunden från många frågor. Men om du bestämmer dig för att ta konstruktionen i egna händer, kom ihåg att badhuset inte bara är ett tvättrum, det är ett viktigt inslag i sommarstugans vila.

För att bygga ett varmt och bekvämt bad måste du följa de grundläggande reglerna och rekommendationerna från specialister.

 • Det är inte värt att investera mycket ansträngning och pengar för att bygga ett badhus för en familj på tre. Byggnadens totala yta bör inte överstiga 10 m2 – det här är de optimala måtten för ett bra varmt bad.
 • Alla trämaterial under konstruktionen måste behandlas med en antiseptisk komposition för att skydda mot ruttning och svamp.
 • Taket i ångrummet ska inte vara för högt, men samtidigt tillräckligt för att du ska kunna sitta på den övre hyllan utan att röra taket med huvudet.
 • För att minska värmeförlusten i ångrummet, installera en dörr med hög tröskel och låg ram. Av säkerhetsskäl måste dörren från ångbadet öppnas från sig själv.

 • Ytterväggen bör inte vara mindre än 30 cm, annars kommer varm luft snabbt att lämna rummet och ångrummet svalnar snabbt.
 • Fönster är ett måste i bastun. Fönsteröppningar kan saknas i ångrummet, men de måste vara i andra rum, eftersom de är ytterligare brandutgångar. Och det är mest rimligt att ta med fönstren till västsidan, eftersom badet i regel uppvärms på kvällen, och vid denna tidpunkt kommer det maximala solljuset att komma in i rummet..
 • Dörrarna till badhuset bör installeras på södra sidan, i så fall kommer snödrivorna inte att blockera ingången och snön kommer att smälta mycket snabbare.
 • Det ska inte finnas drag i badet. En sådan genomtänkt detalj kan förstöra hela intrycket av badet. Placera därför inte dörrar vinkelrätt i alla genomgående rum..
 • Du kan spara betydande tid och pengar om du beställer ett färdigt rambad. Experter skapar ett projekt som passar dig eller erbjuder en färdig standardlösning.

Enligt det valda designprojektet kommer badhuset att tillverkas i tillverkarens lokaler och levereras till dig i demonterad form. Du måste bara samla alla element, som en konstruktör.

 • Om du vill få ut det mesta av din bastu, installera en saltpanel på en av väggarna i ångrummet. Som du vet har havssalt många användbara element som är så nödvändiga för människor som bor långt från havskusten. Och genom att besöka ångrummet med en saltpanel kommer du gradvis att kompensera för bristen på användbara mikroelement. Och dessutom ser den här situationen något magisk ut och helt klart ovanlig..
 • När du bygger ett träbad, kom ihåg att trä är ett nyckfullt material som kräver regelbundet underhåll. För att badet inte ska förlora sina ursprungliga egenskaper och inte förlora sitt utseende måste träytan behandlas med speciella lösningar, brandskyddsmedel och täckas med färger och lacker. Och de skyddande skikten kräver periodisk förnyelse.
 • Ett budgetbad är endast möjligt om det fullvärdiga avlopps- och vattenförsörjningssystemet överges. Därför, om du vill spara pengar, överväg systemet för att leverera vatten till badet genom en slang och låt golvet hälla.

Vackra exempel

Ett vackert badhus i en sommarstuga kan inte bli en enkel grå byggnad, utan ett funktionellt och lyxigt inslag i landskapsdesign.

Oftast är en spis med en spis i ett ångrum installerad i en i hörnet.. Men om du planerar att bygga ett badhus för ett stort företag, kan du överväga att installera en panna i den centrala delen av ångrummet. Denna version av kaminen är inte lämplig för bad med våt ånga, där det är vanligt att lägga varmt vatten på stenar för att höja ångnivån och luftfuktigheten. Och för brandsäkerhetsändamål är det värt att dessutom skydda pannan från träelement med en skyddande ram. Det kommer också att skydda dig och dina gäster från att röra heta stenar av misstag..

Om du planerar att bygga ett badhus i en klassisk rustik stil, men inte vet hur du passar en modern duschkabin i interiören, kan du överväga detta alternativ för att ordna ett duschrum i ett träfodral.

Ägare av små sommarstugor har också råd med ett fullvärdigt bad. Och ett mobilt ångbad kan vara ett utmärkt alternativ. Den har en liten design, och det inre utrymmet skiljer sig inte från ett fullvärdigt stationärt bad. Inuti finns det bara ett ångbad och ett duschområde. Men ett sådant bad kommer att vara oumbärligt inte bara i ett litet förortsområde. Den kan också användas var som helst: på resor, expeditioner eller på byggarbetsplatser..

Handfatets väggar kan dekoreras med dekorativ eller natursten.

Nyligen är ett bad med en pool inte en lyxartikel. Du kan utrusta en fullfjädrad pool både i ett öppet område och under samma tak med en bastu. I järnaffärer kan du köpa färdiga skålar 1 meter djupa – en sådan pool kommer att räcka till och med för ett stort företag. Och för att ge den färdiga strukturen ett mer attraktivt utseende kan skålens innerväggar kläs med keramiska plattor..

Ytterligare belysning skapar en speciell stämning.

Om rummet med poolen ligger under samma tak som bastun, är det bättre att göra detta område till ett genomgångsområde. I detta fall kan poolen nås från tre rum: från rekreationsområdet, från ångbadet och från duschen..

Men om det inte är möjligt att tilldela ytterligare utrymme för en fullfjädrad pool, kan du installera en liten badtunna med kallt vatten eller en jacuzzi med hydromassage.

Förutom poolen kan det finnas en terrass med grill eller öppen spis under samma tak som bastun – detta är ett utmärkt alternativ för gästvänliga värdar. I det här fallet behöver du inte tänka på att ordna ett relaxrum inuti badet. Och den öppna terrassen nära badhuset kommer att ersätta trädgårdshuset. I det fria kan du inte bara laga en grill utan också njuta av varmt te och doftande vattenpipa, sola i en hängmatta eller spela biljard. Dina vänner och familj kommer alltid tillbaka till ett sådant bad..

I nästa video hittar du en översikt över en mobil badhusförgänglig park, byggd med egna händer för en slant.