Byggnaderna

Varianter av infraröda lampor för hönshus och deras installation

För att säkerställa hälsa och god äggproduktion för kycklingar under hela året är det viktigt att skapa ett gynnsamt mikroklimat i rummet. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt lufttemperaturen på vintern. För att hålla hönshuset varmt kan du använda infraröda (IR) värmare. Dessa värmekällor är av flera typer, som alla har vissa för- och nackdelar..

Särdrag

Principen för drift av IR -värmekällor består av att värma objekt inom sitt intervall. I hönshuset överförs strålning till sängkläder, väggar, sittpinnar, fåglar, och senare från dem värms luften i rummet upp. Denna metod för värmeöverföring kallas strålande. Med denna uppvärmningsmetod bränns inte syre och luftfuktigheten minskar inte, på grund av vilket mikroklimatet som är optimalt för fågeln bibehålls..

IR -lampor är mångsidiga. De används inte bara för att värma kycklinghuset, utan också för att belysa det. Enheterna avger ett “mjukt” sken som inte kommer att störa fågelvila på natten. På grund av den här funktionen får de stå kvar hela dagen. Kycklinghushålls infraröda lampor är röda.

Det har bevisats att det bidrar till bättre matsmältning och stärker immuniteten hos vuxna och växande unga djur..

Andra fördelar med dessa värmeanordningar inkluderar:

 • enkel installation – du kan installera infraröd värmeutrustning med egna händer utan att anlita professionella hantverkare;
 • enkel användning – om du behöver byta ut värmekällan måste du stänga av elförsörjningen, skruva loss lampan från hållaren och installera en ny i stället;
 • hög effektivitet – termisk energi försvinner inte i rymden, den riktas mot objekt i rummet;
 • fördelaktiga effekter på människors och husdjurs hälsa;
 • möjlighet att installera i hönshus med hög luftfuktighet.

Som alla andra uppvärmningsanordningar, IR -lampor är inte utan sina nackdelar. Deras största nackdel är deras höga pris (i jämförelse med konventionella självlysande eller ultravioletta källor). Kort livslängd och stark uppvärmning av lampytan anses också vara nackdelar..

På grund av överhettning av lampvärmaren, rekommenderas att den dessutom utrustas med en termostat. Med dess hjälp kan du enkelt upprätthålla ett optimalt mikroklimat för fåglar..

Översikt över arter

Tillverkare erbjuder flera typer av IR -värmekällor. De skiljer sig åt i utseende, installationsmetod, tekniska egenskaper och andra parametrar..

Stationär

Modellerna är konstruerade för permanent installation på en vägg eller takyta utan möjlighet att flytta till en annan plats. Oftast ser de ut som traditionella glödlampor.. Stationära infraröda sändare är utrustade med:

 • rött filter;
 • panel med tallrikar;
 • spiralarbete element.

Stationära modeller rekommenderas att installeras i stora hönshus. För installation av sådana produkter är det tillåtet att använda befintlig infrastruktur – om det behövs kan lampor med infraröd strålning skruvas in i en standardhållare för konventionella glödlampor.

Den överväldigande majoriteten av tillverkade modeller av stationära lampor utrustad med termiska sensorer och timers. Tack vare dessa automatiseringsenheter slås utrustningen på utan mänskligt ingrepp när temperaturen sjunker eller efter en viss tidsperiod. Nackdelarna med stationära lösningar inkluderar hög energiförbrukning, ett litet täckningsområde.

Mobil

Sådana mönster relaterar till portabla. De rör sig enkelt runt hönshuset på grund av deras låga vikt och hjul (finns på de flesta modeller). Mobil utrustning är autonom. Den är utrustad med:

 • en källa till värmestrålning;
 • reflektor;
 • strömkabel för anslutning till elnätet.

Mobila strukturer kräver inte installation – de kan placeras i det område som behöver värmas. Till exempel kan detta vara en tupp, bon, ett område för unga eller nyligen kläckta ungar. Dessa elektriska apparater är ekonomiska, pålitliga och enkla att använda..

Deras nackdelar är högre kostnad jämfört med andra typer av IR -värmare och låg effektivitet.

Panel

Produkterna representerar platta värmeplattor med rektangulär form. De finns i olika storlekar. Sådana paneler är:

 • metall (med en frontplatta av aluminium) – de överför omedelbart värmeenergi, vilket bidrar till snabb uppvärmning av rummet;
 • keramik, som kan ackumulera värme och avge den efter att enheten stängts av;
 • glas.

Glaspaneler, på grund av deras höga kostnad, är olämpliga att använda för uppvärmning av ett hönshus. Panelvärmekällor är konstruerade för tak- eller vägginstallation. Takmontering anses vara mer ekonomiskt och effektivt..

Filma

Representera en tunn film som avger infraröd strålning. Sådana värmare säljs i rullar. Produkten kan skäras i bitar av önskad storlek.

Uppvärmningsfilms konstruktion inkluderar:

 • reflektor – folielager;
 • upphettning av kolelement;
 • skyddsskikt utformat för att överföra värmeenergi och skydda värmeelement från mekaniska skador.

Filmvärmare är tak, vägg eller golv. De förra är mest lämpliga för jordbrukslokaler. De kan snabbt värma upp ett stort utrymme, jämnt fördela värmeenergi runt hela rummets omkrets..

Notera! Det rekommenderas inte att installera golvfilmen i hönshuset, eftersom den är mycket känslig för fukt. Oavsiktligt spill av vatten på golvet kan orsaka kortslutning.

Populära modeller

IR -värmare tillverkas av utländska och inhemska tillverkare. Utbudet av enheter representeras av lösningar med olika tekniska parametrar. Följande modeller sticker ut från det stora utbudet av värmare.

 • ERGNA-0,7 / 220 teplofon. Väggmonterad utrustning för uppvärmning av bostäder och lokaler. Skiljer sig i brandsäkerhet, bidrar till skapandet av ett gynnsamt mikroklimat för fåglar. Enhetens effekt är 700 W – det räcker med att värma ett litet rum på 12-14 m2.

 • Almac IR 5 W. Främjar optimal värmefördelning. Modellen är kompakt och praktisk, enkel att installera. Enhetens effekt är 500 W. Designad för uppvärmning av små kycklinghus med en yta på 5-6 m. Modellen rekommenderas att användas tillsammans med en termostat.

 • Elektrisk infraröd värmare “Pion Lux 04” för tak- eller väggmontering. Detta är en 400 W lågeffektsutrustning avsedd för ett hönshus på 4 m2. För uppvärmning av stora rum rekommenderas att köpa flera apparater. Enheten är utrustad med en omkopplare med en indikatorlampa.

 • IKZK R127 250W – infraröd spegellampa för inhemsk produktion. Beroende på ändringen är kolvarna röda eller transparenta. Livslängden når 5 tusen timmar.

 • Royal Clima RIH-R1000S. Designen inkluderar en rörformad elvärmare. Modellen är robust och pålitlig, dess kropp är tillverkad av rostfritt stålplåt. Enhetens effekt är 1000 W, arbetsytan värms upp till 250 grader. Royal Clima RIH-R1000S-modellen har överhettningsskydd.

Populära tillverkare av IR -lampor inkluderar följande företag: Tirex, Philips, Repti-zoo och andra.

Hur man väljer?

Utrustning för uppvärmning av hönshuset bör välj med effekt. DFör 1 m2 krävs minst 80 watt. Baserat på dessa siffror är det enkelt att bestämma värmarens erforderliga effekt. För att göra detta måste du multiplicera husets yta med 80 och få önskat värde. När du väljer utrustning med låg effekt kommer värme att vara ineffektivt, i sin tur kommer att köpa en för kraftfull enhet slösa energi och överhetta kycklinghuset..

För att utrusta ett hönshus med värmare är det bäst titta närmare på vägg- eller takvariationer.

De kommer inte att störa fåglar och människor när de städar lokalerna. Dessutom kommer de att värma upp föremålen under deras inflytande..

När du köper utrustning bör du var uppmärksam på vilken typ av värmeelement som är installerade i värmekällor. Kolfibertyper anses vara de mest föredragna. Dessa IR -sändare anses vara de säkraste och mest pålitliga. De är resistenta mot damm och hög luftfuktighet, tack vare vilka de kommer att hålla länge.

Du måste också ta hänsyn till våglängderna som lamporna projicerar.. Utrustningen är:

 • kortvågs;
 • mellanvåg;
 • långvåg.

De förra påverkar människors hälsa negativt. De fungerar vid temperaturer över 1000 grader. De är lämpliga för uppvärmning av stora jordbruksbyggnader med högt i tak. Långvågs- ​​och mellanvågssändare arbetar vid temperaturer från 600 grader. Det rekommenderas att installera dem i hönshus med en takhöjd som inte överstiger 3 m.Långvågsvärmare skadar inte människor och fåglar, tvärtom, de har helande egenskaper.

Experter rekommenderar att du köper IR-sändare med inbyggd termostat. På grund av en sådan enhet kommer värmaren nästan alltid att vara i viloläge och slås på en stund när temperaturen i rummet sjunker till den angivna kritiska punkten. Modeller med ytterligare funktioner är dyrare, men i drift är de mer ekonomiska, eftersom de gör att du effektivt kan förbruka energiresurser. När du köper värmeutrustning bör du kontrollera säljarens garantiförpliktelser och kvalitetscertifikat.

Det rekommenderas inte att köpa varor av tvivelaktigt kinesiskt ursprung – de kommer sannolikt inte att hålla länge.

Hur man installerar korrekt?

För att värmeutrustningen ska vara säker måste du installera den korrekt.. Processen att installera IR -lampor utförs i en specifik sekvens:

 • strömavbrott i nätverket;
 • läggning av ledningar med ett lämpligt tvärsnitt (för att öka säkerhetsnivån måste den vara “klädd” i en isolerande korrugering);
 • beskriva platserna där lamporna ska installeras (avståndet bör inte vara mindre än 1 m från varandra vid installation av flera enheter);
 • fästelement för patroner (på grund av lampornas starka uppvärmning rekommenderas att använda keramiska produkter som utmärks av brandsäkerhet);
 • skruva in belysningsarmaturerna i uttaget, sätta på och sätta på lamporna.

Armaturer måste installeras på en höjd av minst 1 m från sittpinnar, bon och andra föremål. Annars kan överhettning uppstå. För att undvika skador av fåglar och för att förhindra skada på enheten måste metallskyddskåpor av tråd installeras på lamporna..

Användningsinstruktioner

Modern infraröd utrustning kräver säkerhetsöverensstämmelse inte bara under installationen, utan också under drift. På grund av vårdslöshet går utrustningen snabbt sönder. När du använder IR -lampor måste du noga överväga brandsäkerhetskraven. Vid svåra vintrar eller vid stark frost fungerar lampor i de flesta fall dygnet runt..

På grund av den starka uppvärmningen av enheterna får de inte placeras nära veden – brand kan uppstå. För att undvika brand, installera lampor minst 50 cm från väggarna. För att skydda taket kan du använda speciella skyddskåpor för armaturerna. Det är viktigt att använda lock i rätt storlek och obrännbara lamphållare.

Produkter av plast fungerar inte – de smälter snabbt vid kontakt med heta delar av lampan.

Frekvent av- och påslagning av IR -enheter kan leda till att de snabbt misslyckas, därför är det bäst att använda termostater. Under drift måste smuts regelbundet avlägsnas från lampans yta.. På grund av det avlagrade dammet överhettas och brinner enheter ofta. För att inte bli bränd får du inte vidröra ytan på IR -lampan direkt efter att du har stängt av den – du måste ge ungefär en halvtimme för att den ska svalna. Med rätt val, installation och drift av infraröda värmekonstruktioner kommer de att hålla länge, samtidigt som de bibehåller oavbruten drift..

Se den relaterade videon.