Byggnaderna

Växthus i polykarbonat: fördelar och nackdelar

Växthus i polykarbonat: fördelar och nackdelar

Polykarbonat växthus anses idag vara en av de mest optimala och populära strukturerna, som har ett stort antal fördelar. En mängd olika modeller gör att varje person kan välja det mest optimala alternativet för sin dacha eller lantgård, som innehåller alla nödvändiga parametrar. Färdiga växthus tillverkade av detta material har en imponerande livslängd, vilket gör dem till det föredragna alternativet bland liknande..

Särdrag

Omedelbart efter deras utseende vann polykarbonatarken kärlek och förtroende hos många sommarboende. Men trots detta förstår inte alla vad exakt detta material är, vad är dess främsta fördelar och nackdelar. Du kan bara förstå denna fråga genom att noggrant studera polykarbonatets strukturella egenskaper och fördelarna med att bygga växthusstrukturer av den..

Ett särdrag hos polykarbonat är att det har en bikakestruktur. Varje bikakan innehåller speciella celler fyllda med luft. Det är tack vare detta som strukturerna håller värmen inne utan problem. Ursprungligen kunde polykarbonatark inte skryta med så höga värmeisoleringsegenskaper, men snart började de bearbetas med hjälp av speciella lacker, vilket resulterade i att detta material kunde ge pålitligt skydd mot skadliga ultravioletta strålar..

En annan egenskap hos polykarbonat är att det är ganska lätt att bearbeta. Materialets unika egenskaper tillåter borrning, limning eller andra procedurer. Dessutom är det ganska enkelt att klippa med en elektrisk sticksåg, och i avsaknad av sådana verktyg kan du använda vanlig förstärkt sax. Det är också värt att notera den huvudsakliga tekniska fördelen med polykarbonatmaterialet, som ligger i dess låga vikt och förmågan att överföra solljus. Det är därför de kan användas för produktion av växthusstrukturer. Materialet är känt för sin plasticitet, vilket förenklar arbetet mycket med det. På grund av den här egenskapen kan ett växthus i polykarbonat vid behov utrustas med små ventiler eller skiljeväggar..

Fördelar och nackdelar

Användningen av polykarbonatark för att få ett växthus har ett stort antal fördelar, vars huvudsakliga är den låga vikten och hållbarheten hos den framtida strukturen. Även i jämförelse med glasmaterial håller polykarbonat mer än en säsong och är mindre benägen att skadas. Dessutom har detta material betydande fördelar i jämförelse med filmen, som inte tål ens det minsta mekaniska trycket..

Polykarbonatark har en unik struktur som gör att de kan hålla värmen inuti utan problem, och mycket bättre än vanlig film eller glas. Och hög plasticitet och flexibilitet gör det möjligt att bearbeta detta material utan problem, lägga det på en ram eller andra liknande strukturer. Endast polykarbonatark kan användas för att skapa växthus av alla konfigurationer, vilket inte kan göras i fråga om glas.

Bland de särpräglade fördelarna med polykarbonat vid framställning av ett växthus finns följande.

 • Enkel och enkel installation. På grund av att detta material har en minsta vikt är det ganska enkelt att transportera och installera..
 • Unika värmeisoleringsegenskaper, som blev möjliga tack vare den innovativa materialstrukturen och den speciella bearbetningen.
 • Imponerande ljudisoleringsprestanda, som ibland kan nå 25 decibel.
 • Förekomsten av en speciell beläggning som ger pålitligt skydd mot de skadliga effekterna av ultravioletta strålar.
 • Utmärkta hållfasthetsegenskaper. Trots sin låga vikt kan detta material enkelt motstå mekanisk påfrestning och stöt samt plötsliga temperaturförändringar. Nyligen genomförda studier visar att moderna polykarbonatark är 200 gånger starkare än glas.

 • Ett stort urval av arkstorlekar, så att varje person kan välja det mest optimala alternativet för sig själv. Ett stort urval gör att du på ett bekvämare sätt kan täcka spännen och skapa skiljeväggar i växthusstrukturer.
 • Möjlighet att använda växthus i polykarbonat under hela året. På grund av sin styrka tål materialet lätt vind, snöbelastning och andra väderförhållanden.
 • Hög säkerhet och frånvaro av farliga ångor vid förbränning. Den största fördelen med polykarbonat är att det börjar smälta endast vid temperaturer som överstiger 550 grader.
 • Klädseln kännetecknas av imponerande motståndskraft mot aggressiva ämnen, inklusive kemiska rengöringsmedel och syrafällning.

Trots de många fördelarna har polykarbonatark vissa nackdelar..

För att dessa ark ska fungera så länge som möjligt och behålla sin attraktivitet är det nödvändigt att strikt följa vissa driftsregler..

 • Först och främst ska ändarna inte lämnas öppna, eftersom fukt eller insekter alltid kan komma dit, vilket kan orsaka skada på materialet. En fuktig miljö främjar den aktiva spridningen av svampar, vilket väsentligt försämrar materialets driftsegenskaper och hela växthuset i polykarbonat.
 • Lakan måste omedelbart rengöras från smuts och damm med endast mjuka tyger. Under inga omständigheter ska du använda aggressiva tvättmedel som kan skada beläggningen och förneka dess unika skyddande egenskaper..
 • Det är också värt att vägra att använda några medel som inkluderar alkalier eller etrar, eftersom de också kan skada beläggningen av polykarbonatarket..
 • Slipmedel och vassa föremål kan skada skyddsskiktet, som är utformat för att hålla borta skadliga UV -strålar..
 • På vintern, med kraftiga snöfall, är det nödvändigt att hela tiden rengöra den övre delen av strukturen för att förhindra isbildning och efterföljande deformation av växthuset. Faktum är att under snötrycket upplever strukturen en enorm belastning och kan börja ändra form, vilket hotar hela växthusets kollaps. Det är därför det rekommenderas att i tid ta bort snö från polykarbonatark..

När det gäller kostnaden för att bygga en polykarbonatbeläggning är den naturligtvis mycket lägre än kostnaden för att bygga ett glashushus, men något dyrare än en filmbeläggning. I alla fall på den moderna marknaden är det ganska svårt att hitta något mer optimalt när det gäller förhållandet mellan pris och kvalitet..

Typer och former av konstruktion

Idag är utbudet av växthus ganska stort: ​​du kan hitta stora och små, fyrkantiga och rektangulära, gavlar och enkelsluttningar, hopfällbara och svetsade, galvaniserade, glidande, monolitiska samlingar eller strukturer med avtagbart tak. Tack vare detta kan varje person välja det mest optimala och lämpliga alternativet för honom, som har alla nödvändiga egenskaper..

Först och främst bör du prata om formen på ramen, som kan göras i form av ett tält, hus, båge eller ha nästan vilken annan form som helst. Och detta uppnåddes tack vare flexibiliteten och plasticiteten hos polykarbonat, vilket gör att du kan ge detta material nästan vilken form som helst.

Det bör noteras att varje form av ramen har sina egna fördelar och nackdelar, som måste beaktas innan du väljer ett visst alternativ. Idag är välvda strukturer, som representeras av en enkel lutning eller gavelram, mycket populära. Bland de distinkta fördelarna med denna form är enkel montering och minimal förbrukning av polymerplast, vilket i slutändan minskar den totala kostnaden för att bygga växthusstrukturer. Dessutom kräver välvda former minimala tidsutgifter, vilket är särskilt viktigt med en begränsad mängd av denna resurs. Denna typ av struktur har dock vissa nackdelar, bland vilka komplexiteten i att ta hand om växter nära sidoväggarna kan särskiljas, vilket orsakas av växthusets unika designegenskaper..

En annan populär sort är tältväxthuset, som ser ut som ett tält. Dessa former är mest optimala i områden där många typer av grönsaker kommer att odlas. Ett särdrag hos strukturer i form av ett tält är att de kan vara av nästan alla storlekar, även de mest icke-standardiserade.

Det är värt att notera att ett växthus växthus är extremt oönskat för användning under vintersäsongen, eftersom strukturen kan skadas allvarligt på grund av en stor mängd snö. Om du vill bygga just den här typen av växthus behöver du bara använda armerade polykarbonatark som klarar sådana belastningar. Naturligtvis kommer en sådan lösning att kosta mycket mer, så det vore mer ändamålsenligt att välja en annan typ av växthus. När det gäller de lutande växthusen är deras konstruktion mycket billigare. Ett särdrag hos denna design är att den kan fästas på ett hus eller annan struktur. Dess främsta fördel är att byggnaden vilar på en fast vägg i en annan byggnad, vilket garanterar hållbarhet och förmåga att klara stora belastningar. Recensioner tyder på att ett sådant växthus håller länge om du ständigt tar hand om det.

Det är bäst att installera växthusstrukturer på södra sidan så att plantorna får så mycket naturligt ljus som möjligt.. Och om så önskas kan skjulstrukturen installeras separat från huvudstrukturen, men det är nödvändigt att säkerställa maximal bredd så att flera rader hyllor kan placeras inuti. Den största fördelen med denna typ är att en enorm mängd plantor kan placeras inuti, vilket är av yttersta vikt för att få en högkvalitativ och riklig skörd..

Under de senaste åren har byggnaderna längs Meathlider varit mycket populära. Dessa är unika strukturer som är något högre på nordsidan än i söder. Unika designlösningar låter dig skapa ett optimalt mikroklimat inuti som ger växter en hög komfort.

Om polygonala typer av växthusstrukturer för tio år sedan var ganska sällsynta, idag kommer du inte att överraska någon med dem.. Bland deras styrkor finns höga estetiska värden. Ett sådant växthus kännetecknas av ett attraktivt utseende, vilket avsevärt förbättrar utseendet på hela förortsområdet. Dessutom kan dessa strukturer ge maximalt skydd för växter från överhettning på sommaren, när lufttemperaturen kan stiga till extremt höga nivåer. Polygonala växter i polykarbonat har en stor mängd användbart golvyta, eftersom det inte finns någon central gång, vilket möjliggör många hyllor.

Sådana växthus är uteslutande tillverkade av polykarbonat, eftersom det är ett ganska flexibelt material och kan ges vilken form som helst, vilket är extremt viktigt när man bygger ett polygonalt växthus. I urvalsprocessen bör man dock inte särskilt fokusera på växthusets form, på antalet plantor som måste odlas i strukturen. Dessutom bör du vara uppmärksam på klimatfunktionerna i regionen och kostnaden för material som kommer att användas vid byggandet av ett växthus..

För att välja rätt typ av växthus och dess design måste du omedelbart bestämma för vilket syfte det framtida rummet kommer att behövas, under vilka årstider det kommer att användas och vilka dimensioner som är lämpliga för dina förhållanden. Dessutom är det omedelbart nödvändigt att hantera det automatiska systemet, eftersom ju fler olika innovativa strukturer det finns i, desto större bör strukturen vara. Skur växthus anses idag vara ett av de mest populära och efterfrågade på den moderna marknaden. Deras särdrag är att de har en liten storlek, så att de kan användas i områden med ett litet område. Det är därför de kallas högeffektiva konstruktioner..

Trots de minimala dimensionerna är det ganska bekvämt att arbeta i en sådan struktur och en stor mängd plantor kan placeras här.. Och den största fördelen med ett lutande växthus är att det kan fästas från vardera sidan av huset, men en förlängning på södra sidan anses vara det bästa alternativet, så att växterna kan få tillräckligt med naturligt ljus..

Bland nackdelarna är det faktum att det är extremt svårt att täcka en sådan struktur med en film, eftersom vinden kommer att riva den regelbundet. De flesta sommarboende i detta fall föredrar glas eller plast. Gavel växthus är vanliga hus som du kan bygga själv. Sådana strukturer har ett stort antal fördelar som skiljer dem positivt från andra..

Först och främst behöver du inte oroa dig för att växthuset kommer att gå sönder under snön under vintersäsongen. Dessutom gör takets unika form att du kan välja nästan vilket material som helst för strukturen, inte bara polykarbonatark. Naturligtvis är de senare de mest optimala på grund av det unika valuta för pengarna. Det bör också noteras att användningen av ett sådant växthus möjliggör ytterligare styling, vilket är mycket viktigt för vissa sommarboende. Naturligtvis, liksom andra sorter, har gavelstrukturen sina nackdelar. Med tanke på det faktum att den monterades med hjälp av en enorm mängd fästmaterial måste sommarboendet ständigt kontrollera ramen för läckor och se till att inte en enda del korroderas..

I framtiden kommer det inte att vara möjligt att ändra storlek på eller utöka dessa lokaler. Och taket på gavelväxthusen är tillräckligt stort, så man måste ägna stor uppmärksamhet åt konstruktionen av fundamentet. Under de senaste åren har välvda strukturer också haft enorm popularitet, som har en minimal reflekterande yta. Det är tack vare detta som de släpper in mycket mer solljus än versionerna med enkel lutning och gavel. De unika konstruktiva fördelarna med denna design gör det möjligt för grödor att växa till stora höjder, vilket inte kan uppnås i vanliga byggnader..

Det bör förstås att det är ganska svårt att ta hand om växter som ligger i ett välvd växthus i polykarbonat. Det bör noteras att dessa typer inte kan användas för odling av plantor för öppen mark, eftersom det under sådana förhållanden inte kommer att vara möjligt att härda växterna. Trots dessa brister är sådana växthus extremt enkla att montera och demontera. Om det behövs kan du enkelt lägga till ytterligare sektioner för att öka rummets storlek..

En annan nackdel med den välvda strukturen är att på vintern förekommer ofta nedböjningar och nedbrytningar av taket, eftersom snön inte kan rulla av utan problem. Med andra ord, antingen måste du utföra städning löpande, eller så riskerar sommarboendet att förlora hela strukturen och anläggningarna. Sådana växthus kan inte heller installeras i regioner som kännetecknas av starka vindar, eftersom ramens fastsättning är instabil och vindbyar kan riva strukturen..

Droppstrukturer skiljer sig åt i en ganska original form, som har ett antal fördelar.. Till exempel förhindrar ett spetsigt lock att snö ansamlas, vilket har en positiv effekt på hela konstruktionens tillförlitlighet och styrka. Dessutom är det tack vare detta att jorden inuti växthuset värms upp så snabbt som möjligt på våren..

Sådana byggnader anses vara den mest optimala lösningen för de norra regionerna, som kännetecknas av mycket snö på vintern. Unika designfunktioner gör att solljus lätt kan tränga igenom alla hörn av strukturen. Den enda betydande nackdelen med den droppformade designen är komplexiteten i installationen, vilket ligger utanför varje människas makt..

En annan variant är den nederländska typen av rum, som gör att växter kan ta emot så mycket solljus som möjligt.. Detta resultat uppnåddes på grund av att ett speciellt glas med en homogen struktur används som beläggning. Denna design tillåter inte överflödig fukt att komma in i växthuset, eftersom den är utrustad med en ränna av aluminium. Han ansvarar för insamling och dränering av regnvatten.

Rännans utformning ger också närvaro av specialtätningar för att förhindra att kondens uppstår. Ett särdrag hos hela det dräneringssystem i det nederländska växthuset är att det är monterat på takets ås. Tack vare detta har den vindmotstånd. Om växthuset är stort och ligger i en region med hårda väderförhållanden måste du ta hand om värmesystemet. Det är bäst att använda helautomatiska system som ger ett optimalt mikroklimat på permanent basis..

Trådramar är också populära. Till exempel kan du välja ett växthus, vars bas kommer att göras på en metallram. Detta kommer att ha en positiv effekt på produktens hållfasthet och hållbarhet..

Plats

När du väljer en plats för att installera ett växthus i polykarbonat måste du vara mycket försiktig, eftersom effektiviteten för hela strukturen beror på detta.. När du väljer en plats bör du vägledas av följande regler.

 • Växthuset bör placeras så nära huvudhuset som möjligt, särskilt om det kommer att värmas upp under den kalla årstiden. Då blir det möjligt att organisera en anslutning till husets värmesystem och därmed spara på inköp av autonom värme.
 • Det är bäst att överge tanken på att bygga byggnader på ett lågt område, eftersom marken här ofta fryser över. Dessutom kan du inte välja öppna områden eller backar som plats. Dessa områden kännetecknas av frekventa och starka vindar som kan störa integriteten hos växthusstrukturen..
 • Växthus för växthus ska inte byggas på fylljord om grundvattnet är för nära.
 • Om förortsområdet inte kan skryta med stora dimensioner, är det ganska svårt att hitta en bra plats. Att observera området anses vara det perfekta sättet att välja, så att du kan bestämma den mest soliga platsen..

Efter att ha valt den optimala platsen är det nödvändigt att utföra allt förberedande arbete för att starta bygget. Marken måste vara helt torr och lossad, annars fungerar det inte att bygga ett växthus. Vissa sommarboende rekommenderar att du lämnar en liten lutning endast när den vetter mot södra sidan. Om området kännetecknas av en stor mängd fukt, måste speciella spår grävas runt det, som kommer att användas för att tömma överflödigt vatten. Och om vi talar om ett rum för långvarig användning, måste det inledningsvis byggas på ett sådant sätt att det passar perfekt in i den övergripande utformningen av lokalområdet och inte förstör landskapet. Till exempel kan en speciell väg installeras till växthusstrukturen, längs vilken vissa material och plantor kommer att transporteras. Om det under konstruktionen är nödvändigt att markera omkretsen av den framtida utvecklingen, kan pinnar användas i detta fall. Dessutom är det absolut nödvändigt att observera territoriet innan byggnadsarbetet påbörjas för att se till att det framtida växthuset kan få tillräckligt med naturligt ljus och solljus..

Växthusets placering kan också ha ett visst inflytande på dess utformning. Om vi ​​pratar om alternativ med en sluttning, är de bäst placerade från väst till öst, men riktar alltid taket mot södra sidan. När det gäller gavelalternativen bör de passera från norr till söder, och den maximala avvikelsen i detta fall kan inte vara mer än 15 grader. Glöm inte att strålarna alltid är mest effektiva när de kommer in i rummet i rät vinkel. Det är därför tält växthus anses vara mer effektiva. Detta krav är dock viktigt endast för lokaler som används under vintersäsongen. På sommaren, i de inhemska klimatförhållandena, finns det inga problem med flödet av naturligt ljus och solljus, så du kan välja nästan vilken version av växthusstrukturen som helst. Om du behöver hur du skyddar ett föremål från starka vindar och dåliga väderförhållanden, är den idealiska lösningen platsen för ett fast staket på nordsidan, vilket kommer att ta över vinden och också ge växthusstrukturen den nödvändiga skuggan.

Om växten odlas inomhus, bör den få ordentlig vård och vattning kontinuerligt.. Det är därför sommarinvånare rekommenderas att använda centraliserad vattenförsörjning, vilket gör att du kan bli av med alla problem med leverans av vatten till växthuset. Om detta är tillgängligt kan ett automatiskt bevattningssystem installeras, vilket anses vara det mest effektiva och tillåter vattning utan att trädgårdsmästaren själv deltar. Om det inte är möjligt att utföra en centraliserad vattenförsörjning på grund av växthusets konstruktionsegenskaper eller problem med jorden, måste en brunn eller en brunn installeras nära växthusstrukturerna. Som en sista utväg, i avsaknad av något av dessa alternativ, kan du begränsa dig till ett stort fat vatten. För att förhindra att jord släpper ut i den inre delen av omkretsen kan du installera speciella brädor eller lakan, som också visade sig bra när de fixerade sängens inre kant.

När man planerar byggandet av ett växthus i polykarbonat är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i landskapet i regionen. I det här fallet spelas en av de viktigaste rollerna av markens kvalitet. Och om jorden i sommarstugan kännetecknas av mjukhet, kan strukturen i framtiden sjunka betydligt, vilket utgör en fara för dess integritet och tillförlitlighet. Det är därför experter rekommenderar att man föredrar ett område med fast mark, och om konstruktion utförs på ett träskigt område, sedan dränering. Experter rekommenderar inte heller att man installerar växthus på lerjord, eftersom detta ofta blir orsaken till fuktstagnation i själva växthuset. I detta fall är den idealiska lösningen konstruktionen av en sanddyna..

Vid byggandet av växthuset måste man också ägna stor uppmärksamhet åt orienteringen mot kardinalpunkterna., som har en direkt effekt på mängden solljus som växter tar emot. Om strukturen initialt ligger felaktigt, kommer grönsaks- och bärgrödor inte att få tillräckligt med naturlig färg, därför kommer grödans mängd och kvalitet att minska. Den idealiska lösningen är att bygga ett växthus på ett område som får en jämn mängd solljus och naturligt ljus hela dagen. Det är bäst att ge företräde åt väst-östlig riktning, eftersom det i detta fall är möjligt att maximera användningen av naturligt ljus för utvecklingen av våra egna grönsaks- eller bärgrödor.

Och om flera typiska strukturer byggs på samma plats samtidigt, måste du vara försiktig och se till att de inte skuggar varandra. En enorm roll i processen att skapa ett optimalt mikroklimat spelas av vindens riktning, som måste beaktas innan byggnadsarbete påbörjas. Till exempel, om ett växthus i polykarbonat ligger på ett soligt men blåsigt område, kommer inomhustemperaturen att ständigt minska, vilket leder till behovet av att installera ytterligare värmesystem, eller detta kan leda till fullständig skada på grödan..

Det är därför den delen av byggnaden som tar emot mer vind bäst täcks med en häck eller speciella reflekterande skärmar som ger pålitligt skydd mot kalla vindar. Nyligen föredrar de flesta sommarboende skärmar, eftersom de inte bara låter dig skapa en pålitlig barriär för att skydda mot vinden, utan också ge ytterligare belysning av det inre rummet. Faktum är att sådana strukturer reflekterar värme på ett utmärkt sätt, på grund av vilket det mest gynnsamma klimatet skapas i rummet..

Vid uppförandet av skyddsanordningar är det också nödvändigt att vara mycket försiktig för att inte oavsiktligt skada framtida växter.. Kom ihåg att alla sådana enheter måste ge skydd mot vinden och inte i något fall skugga inuti rummet. Det är därför en häck eller ett konstgjort staket bör placeras på ett visst avstånd, som överstiger tre gånger höjden på själva strukturen. Dessutom är det bäst att göra skyddskonstruktioner solida, eftersom detta kan leda till bildning av turbulenta luftströmmar i framtiden..

Mängden av den erhållna grödan beror direkt på mängden naturligt ljus som växthuset får. Detta är särskilt viktigt på vintern, när solaktiviteten är minimal. Om du ska odla en grönsaks- eller bärgröda under växthusförhållanden under hela året, är det bäst att rikta växthusstrukturen mot södra sidan så att du inte behöver lägga för mycket pengar på ett värmesystem eller automatisk artificiell belysning . Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till närvaron av stora träd och byggnader i sommarstugan innan man börjar bygga, eftersom de kan förhindra att direkt solljus kommer in i växthuset..

Dimensioner

Ett stort antal växthus i polykarbonat presenteras på den moderna marknaden, som skiljer sig åt i dimensioner. Produktens höjd och bredd bör väljas beroende på planteringsvolymen och territoriets storlek. Om sommarstugan inte kan skryta med stora dimensioner, är ett smalt och lågt växthus lämpligt för sådana ändamål. Sommarstugalternativen är vanligtvis inte för stora och är avsedda för ett litet antal plantor. Dessutom kan du köpa eller beställa icke-standardalternativ som kan skilja sig åt i nästan alla former och storlekar. Sådana produkter används främst av sommarboende som odlar produkter i stor skala..

Varumärken och tillverkare

Karbonatväxthuset har vunnit konsumenternas förtroende länge. Det finns många tillverkare på marknaden idag. Om du tittar på betyget är de mest populära idag inhemska och vitryska företag. Deras produkter representerar ett unikt värde för pengarna. I grund och botten erbjuder de transparent polykarbonat, men färgalternativ kan hittas om så önskas..

När det gäller europeiska märken är de av hög kvalitet och tillförlitlighet, men på grund av det höga priset är sådana sorter inte särskilt lönsamma under inhemska förhållanden. Det är extremt oönskat att använda kinesiskt polykarbonat, eftersom det snabbt försämras, skiljer sig åt i sin lilla tjocklek, så det måste ofta bytas till en ny..

Bland de mest kända och efterfrågade märkena är följande.

 • Polygal Är ett israeliskt företag som erbjuder produkter av utmärkt kvalitet. En distinkt fördel för tillverkaren är ett stort sortiment av polykarbonat, som produceras i nästan alla färger. Modeller klarar kolossala belastningar och förlorar inte sina egenskaper även efter lång tid.
 • “Polygal Vostok” – en analog av det tidigare märket som tillverkar sina produkter i Ryssland. Skillnader i en mer överkomlig kostnad, och kvaliteten är på samma höga nivå.
 • Vizan Är ett kinesiskt märke som har ett stort färgintervall och polykarbonattjocklek från 2 till 10 mm.

Vilket är bättre?

För att växthuset ska kunna fullgöra sina skyldigheter är det nödvändigt att välja högkvalitativt polykarbonat för dess konstruktion. Den optimala tjockleken anses vara 6-7 mm, eftersom det är hon som visar störst effektivitet i frost och kännetecknas av imponerande hållbarhet. Om du väljer alternativ som är mindre tjocka kommer de att släppa igenom kylan, särskilt under vintersäsongen..

I processen att köpa polykarbonat för byggandet av ett växthus är det nödvändigt att klargöra om det finns alternativ tillgängliga med en innovativ beläggning mot kondens som förhindrar överdriven ackumulering av fukt på ytan. Det finns ett stort antal sorter på den moderna marknaden, beroende på färgschemat för polykarbonat, men transparenta alternativ anses vara de mest effektiva och optimala. De ger tillförlitlig överföring av solljus, vilket är extremt viktigt för att skapa optimala växthusförhållanden..

När du väljer en ram för växthusstrukturer eller ett växthus är det bäst att ge stålremsor och hörn företräde.. Ett särdrag hos detta material är att det kan motstå korrosion, vilket är tillräckligt viktigt för att säkerställa strukturens hållbarhet. Om du uteslutande använder högkvalitativa och hållbara material är det ingen tvekan om att växthuset kommer att kunna fungera i cirka 20 år utan problem. Ramen klarar lätt belastningen och sjunker inte under snötrycket, vilket utmärker den från plastmotstånd som behöver bytas nästan varje år.

Om du vill att ett växthus i polykarbonat ska hålla så länge som möjligt och glädja dig med en skörd av hög kvalitet, är det bäst att välja alternativ som skiljer sig åt i ett stort antal bågar som ligger nära varandra. Den största fördelen med en sådan design är att den klarar kolossala belastningar och inte böjer sig över tiden. När du köper eller bygger ett växthus i polykarbonat är det viktigt att uppmärksamma ventilationssystemet. Faktum är att om den är av dålig kvalitet och inte klarar sina uppgifter, kommer kondens att börja samlas inuti rummet, och överskott av fukt är huvudorsaken till svampsjukdomar..

Experter rekommenderar att du använder ett par ventiler på olika sidor av växthuset som ett ventilationssystem. Dessutom kan du göra flera dörrar på motsatta sidor, vilket skapar ett drag..

När du väljer ett växthus är dess utrustning också viktig.. Det är bäst att hoppa över alternativ som inte innehåller sälar. De är nödvändiga för att garantera konstruktionens maximala täthet. Frånvaron av sådana detaljer tyder på att tillverkaren bestämde sig för att spara pengar, så kvaliteten på en sådan struktur är tveksam. Utan ordentlig täthet kommer det inte att vara möjligt att skapa ett optimalt mikroklimat inomhus, vilket är särskilt viktigt för växttillväxt under vintersäsongen..

Ventilation

Växthus i polykarbonat gör det möjligt att skapa rätt luftfuktighet och temperatur för växttillväxt av hög kvalitet. Trots att grödor är i de mest optimala förhållandena behöver de också naturlig luft. För detta görs speciella ventilationskanaler i växthus för att ge växter tillgång till syre..

Automatisk utrustning installeras i växthus, som kan tillverkas på egen hand.. Den största fördelen med moderna växthus är att de kan byggas ganska enkelt och snabbt. Resultatet är en robust och pålitlig design. Men om du vill att strukturen ska kunna fullgöra de funktioner som tilldelats den, är det absolut nödvändigt att göra små ventiler och fönster för ventilation. De kan placeras både i en del av växthuset och längs hela strukturens längd. Huvudfunktionen för dessa ventiler är att tillhandahålla konstant luftcirkulation..

Denna ventilationsmetod är manuell, eftersom den kräver en persons anslutning och regelbunden övervakning av väderförhållandena. Om det behövs kan systemet förbättras något och förvandlas till ett helautomatiskt. Naturligtvis kostar det mer, men du behöver inte längre självständigt styra denna process..

Bland de särdrag och fördelarna med automatisering finns följande.

 • Det automatiska ventilationssystemet kan stänga och öppna ventilationsöppningarna när det behövs.
 • Ventilerna kan självständigt stiga till en viss höjd.
 • Ingen mänsklig närvaro behövs för att kontrollera processen. Du behöver bara ställa in vissa parametrar, så kommer systemet att lufta sig själv.
 • Beroende på olika grödor som odlas kan du skapa ett speciellt mikroklimat för var och en av dem..

Det är ganska enkelt att bygga ett autonomt ventilationssystem själv. Idag finns det två typer av det: elektrisk och hydraulisk. För det första alternativet måste du använda en speciell termostat och en fläkt. Fördelen med en termostat är att den låter dig ställa in en specifik rumstemperatur. Om det är högre eller lägre börjar ventilationssystemet fungera i automatiskt läge. Den största nackdelen är den höga kostnaden för ett sådant system, så det används sällan..

För hydraulisk ventilation krävs också speciella spakar och fragment samt en slang. Redan med namnet på systemet kan man förstå att en vätska deltar i dess arbete. Om rummet är för varmt expanderar vätskan och utrustningen börjar ventilera. Ett sådant system kan inte skryta med samma effektivitet som ett elektriskt, men kostnaden är mycket lägre..

På den moderna marknaden kan du också hitta bimetalliska alternativ, som inkluderar två plattor. Ett särdrag hos ett sådant system är att varje platta kännetecknas av sin egen speciella expansion under påverkan av värme. Först värms en av dem upp och trycker på den andra, varefter öppningarna öppnas. Systemet är ganska enkelt att installera och kan skryta med hållbarhet, men när du väljer det bör du vara uppmärksam på fönstrets storlek.

Bland de utmärkande fördelarna med ett sådant system i växthus i polykarbonat finns följande.

 • Temperaturreglering. Det särdrag hos växthuset är att växthuseffekten regelbundet observeras här, därför är det oerhört viktigt att ständigt behålla den inställda temperaturen. Det kan stiga mycket snabbt, särskilt om solens strålar faller på ytan..
 • Luftbyte. Växter kan inte växa och utvecklas utan närvaro av koldioxid. Det är därför det är viktigt att genomföra ventilation för att säkerställa balansen mellan koldioxid och syre i luften. Detta är särskilt viktigt om växthuset är året runt..
 • Luftning gör det möjligt att bli av med skadedjur, samt garantera naturlig pollinering för grödor.
 • Ventilationssystemet gör det möjligt att kontrollera jordens och luftfuktighet i växthuset.

Belysning

För att sommarboendet ska få en högkvalitativ och riklig skörd är det nödvändigt att korrekt och effektivt installera belysningssystemet. Den viktigaste punkten anses vara den rätta kombinationen av artificiellt och naturligt ljus. Endast i detta fall kan du få önskat resultat och uppnå höga utbyten. Naturligtvis är mängden naturligt ljus på vintern mindre än på sommaren, så när du installerar ett växthus bör denna omständighet beaktas. Varje liten sak bör tänkas ut så att plantorna får maximal ljusmängd..

Växthusets täckmaterial är extremt viktigt för att säkerställa rätt ljusinträngning.. De flesta sommarboende föredrar plastfolie, som har en överkomlig kostnad, men detta material har många andra nackdelar. Det är svårt för en sådan beläggning att ge rätt vårdnivå. Dessutom tappar polypropenfilmen snabbt sin genomskinlighet, så den måste bytas ut varje säsong..

När det gäller glas överför detta alternativ solens strålar bra, men kan inte skryta med styrka och hållbarhet. Dessutom blir det snabbt smutsigt och smutsigt glas släpper inte igenom ljus, vilket resulterar i att du ständigt måste städa upp. Kostnaden för materialet är hög, så inte varje sommarbo har råd att installera det, och för små växthus är det inte alls kostnadseffektivt.

För att ge belysning är det polykarbonat som är den mest optimala och effektiva lösningen. Den största fördelen är att den helt uppfyller kraven och kan skryta med sina unika egenskaper. Moderna sorter av detta material har förmågan att överföra 90% av ljuset. Dessutom är materialet extremt lätt att använda och förlorar inte sina egenskaper med tiden. I urvalsprocessen är det bäst att föredra vitt material..

Det är ingen hemlighet att ljusvågor har en direkt inverkan på mängden och kvaliteten på frukter, därför bör denna faktor ägnas stor uppmärksamhet. Experter rekommenderar att du använder minst två olika typer av lampor, vilket kan säkerställa en mer harmonisk utveckling av växter. I processen att välja en lampa är det värt att ta hänsyn till egenskaperna hos den ljusenergi som erhålls från lampan. Ett särdrag hos en vanlig lampa är att den helt enkelt lyser upp och inte ger någon ytterligare effekt. Det är därför det är bättre att inte använda dem i växthus i polykarbonat, eftersom det inte finns någon fördel av detta..

Det bör noteras att installationen av belysning i ett växthus har vissa nyanser. Det är värt att ta hänsyn till det faktum att de alltid har ett fuktigt mikroklimat, vilket innebär att isolering av elektriska ledningar bör vara uppmärksam. Den idealiska lösningen är att placera trådarna i speciella lådor, vilket säkerställer deras tillförlitliga skydd mot att bli våta under vattning..

Hur man bryr sig?

Polykarbonat är ett unikt och modernt material som har sina hållfasthetsegenskaper. Det är inte lika skört som glas och är lättare att underhålla. Det finns ingen anledning att anstränga sig för mycket eller investera i denna process. Men utan vanlig vård försämras till och med de mest pålitliga och hållbara strukturerna så småningom..

Om växthuset byggdes för att ära enligt alla regler, då på sommaren behöver du inte ta hand om det alls. Som en sista utväg kommer det ibland att vara nödvändigt att torka enskilda element för att förbättra ljusgenomträngningen..

Det mesta av underhållet av växthuset börjar i oktober, efter skörd. Det är i detta ögonblick som det är värt att utföra en allmän rengöring, som bör utföras minst en gång om året..

Vården av en sådan struktur kan delas in i sådana komponenter..

 • Bli av med växtskräp. Det är också nödvändigt att ta bort alla växter som finns kvar från växthuset. Därefter måste du rengöra växtresterna och bränna dem..
 • Jordbehandling – en extremt viktig process som kvaliteten på den framtida skörden beror på. Det är bäst att behandla jorden med antibakteriella medel..
 • Gödningsanvändning. För att förbättra jordens egenskaper är det extremt effektivt att använda gröngödsel, och före sådd kan du applicera humus, kompost och andra komplexa mineralgödselmedel..
 • Desinfektion. Omedelbart efter skörden ska alla växthuselement i polykarbonat tvättas från smuts. Det är mest praktiskt att använda diskmedel för denna procedur. Det är bättre att vägra slipande rengöringsmedel som kan repa polykarbonatets yta.

Framgångsrika exempel och alternativ

Ett utmärkt växthus med en sluttning, perfekt för låga växter. Gavelversion av växthus i polykarbonat, lämplig för höga grödor. Perfekt för att placera ett växthus i ett öppet område. Ingenting döljer strukturen, tack vare vilken den får maximalt solljus. Alternativ med tillbyggnad till huset. En idealisk lösning för vintern, eftersom problemen med värmesystemet försvinner. Växthus i polykarbonat är unika mönster som gör det möjligt för ägare att plantera nästan alla grödor året runt. Om du strikt följer vårdtipsen kommer en sådan struktur att kunna tjäna i många år och utföra alla funktioner som tilldelats den..

Hur man gör ett växthus i polykarbonat, se nästa video.