Byggnaderna

Växthus: sorter och designanordning

Ett modernt förorts- eller förortsområde låter dig odla en full skörd av grönsaker. Men för att växter ska må bra i alla klimat behöver de ett riktigt, mysigt och bekvämt hem. I denna egenskap används vanligtvis speciella anordningar för att ge unga groddar det nödvändiga skyddet..

Särdrag

När du skapar din egen växthusekonomi är det viktigt att vara uppmärksam på vilka strukturer som används som hjälpmedel för odling av grönsaksgrödor. Växthus fick sin popularitet under andra halvan av 1900 -talet och blev snabbt ett oumbärligt verktyg i trädgårdsarbetarnas arbete. En mer grundlig studie av designfunktionerna hjälper till att förstå vad det är. Faktum är att ett växthus kallas en lätt bärbar lösning installerad utomhus och skyddar växter från yttre faktorer. Ursprungligen gjordes hemlagade strukturer av en metallstav och plastfolie. Rammini-växthus med inglasning praktiserades också, men deras användning visade sig vara för obekväm för att ge och personliga dotterplaner..

Dessutom är alla växthus vanligtvis indelade i alternativ med solvärme och värms nedifrån med gödsel infört till ett djup av mer än 15 cm, vilket avger värme..

Om man jämför växthus och växthus med varandra kommer skillnaderna att vara uppenbara..

 1. Låg höjd. För ett växthus når det 1,2 m. Växthusen har en minsta höjd av 2 meter och rymmer enkelt en person på full höjd.
 2. Ramlös design. Varianter av produkter på bågar fixeras helt i marken utan ansträngning, helt enkelt genom att sänka ner sina ändar i marken.
 3. Kortsiktig drift. Nedbrytningen utförs främst under vårkylningsperioden, då nattemperaturen sjunker till nästan noll..

  Men framstegen står inte stilla. Idag är det lätt att hitta hybrider av växthus och växthus på sängarna, använda nästan året runt. Deras huvudsakliga syfte är att odla plantor i speciella behållare.. I det här fallet kan det inre utrymmet ha:

  • utrustade rader med hyllor på vilka lådor är installerade, som regel två nivåer – för att gro frön och justera redan kläckta växter till önskad tillväxt;
  • ytterligare bågformade bågkonstruktioner installerade ovanpå hyllorna för att säkra det andra lagret av filmen;
  • ytterligare belysningsarmaturer fixerade under takkonstruktionerna;
  • värmekretsar placerade i utrymmet mellan hyllorna och marken, vilket ger den nödvändiga termoregleringen.

  Vyer

  Alla befintliga och populära typer av växthus kan delas in i följande kategorier.

  • Mini – är kompakta och passar både för odling av plantor och för odling året runt på balkongen av olika typer av trädgårdsgrödor. Dessutom används de aktivt för rotning av nyckfulla växter i växande – buskrosor, vinbär eller hallonsticklingar. Mikroväxthuset i fönsterbrädan låter dig säkerställa det optimala förhållandet mellan det upptagna området och produktiviteten när du odlar färska örter eller dvärgvarianter av grönsaker.

  • Trädgård – används för att odla en mängd olika fruktgrödor, etableras under den första planteringen av sticklingar innan de rotar.

  • Vinter – tunnel- eller ramversion med en förinställd grund. Stationära produkter kan användas för att odla frukt och grönsaker i stora mängder. Användning året runt rekommenderas uteslutande inom ramen för måttliga kontinentala klimatförhållanden. I dessa utföranden är också en variant av “breadbox” -ramen utbredd..

  • Gjord – mobila strukturer för kortsiktig säsongsdrift. Den bästa lösningen för hemmabruk. De låter dig enkelt flytta produkter runt webbplatsen, skicka dem för vinterförvaring. Denna typ inkluderar också färdiga filmstrukturer, som utmärks av bekvämlighet och hög installationshastighet. Ett sådant växthus säljs på PVC eller en metallram, det kan ha olika egenskaper..

  • Runda – Sådana alternativ är särskilt efterfrågade för odling av värmeälskande växter. Utåt kan strukturen se ut som en eskimo -iglo. Dessutom används vid egenproduktion ofta en paraplydesign, där kupolen har formen av ett halvklot, bestående av separata “kronblad”.

  • Hopfällbar – en enkel design kan ha en ganska hög ram. De valda måtten kan vara upp till 2 m vertikalt. Ramen i sådana produkter är aluminium, lätt och funktionell. Dessutom används dragspelsprodukter på en plastram ganska mycket. När det demonteras kan detta alternativ enkelt fällas som ett dragspel, vilket ger möjligheter till framgångsrik och långsiktig drift. I genomsnitt räcker denna produkt i 4 säsonger..

  • Glidande ett växthus med öppnande tak är en utmärkt lösning för permanent drift. Detta designalternativ görs vanligtvis på grundval av en metallram. Har en reptålig polykarbonatbeläggning.

  • “Hus” – ett av de enklaste utföringsalternativen. Har en gavelstruktur. Åsen fungerar som en hållare, beläggningen kan vara polyeten eller polykarbonat. Den rektangulära rambasen gör denna mentorlösning riktigt enkel och lätt att använda. Bland dess nackdelar är dåligt motstånd mot vind- eller snölaster. Det välter lätt och kan bara betraktas som en tillfällig struktur..

  Modeller

  Utbudet av växthus för säsongs- eller permanent användning är ganska varierat. Bland de presenterade alternativen för färdiga produkter från olika tillverkare kan olika alternativ för växter i olika tillväxtstadier urskiljas. Det är värt att notera att recensioner om industriella växthus idag ser ganska positiva ut. Sommarboende lyfter fram bekvämligheten med att distribuera och lagra färdiga lösningar. Dessutom är den otvivelaktiga fördelen med köpt utrustning för odling av grönsaker och bärgrödor enkel användning. Den färdiga satsen innehåller redan allt som är nödvändigt för framgångsrik odling av de mest nyckfulla växterna, gör det enkelt att välja de bästa lösningarna för installation i landet eller i trädgården. Låt oss överväga de mest populära färdiga lösningarna mer detaljerat.

  “En riklig skörd”

  En innovativ lösning för odling av växter utomhus. Designad för tidig plantering av trädgårds- och trädgårdsodlingar. Denna modell av ett växthus klarar drift när atmosfärstemperaturer sjunker till -5 grader. Dessutom kommer frukterna i detta fall inte att vara rädda för vindbelastningar och attacker av skadliga insekter. Användningen av agrofiber istället för film underlättar i hög grad ventilationsprocessen. Polyetenbågar är inte rädda för korrosion, de är tillräckligt lätta men starka samtidigt. Täckmaterialet är inbäddat i bågarna. Vid installation fälls den vikta välvda strukturen ut och fixeras i marken med spetsiga element i ändarna av bågarna.

  Växthus “Rich Harvest” kännetecknas av en design av ökad styrka. Produkterna är utrustade med allt som behövs för drift under tuffa väderförhållanden. En annan särdrag är användningen av uteslutande miljövänliga material. Modern agrofiber ger ett optimalt mikroklimat för odling av frukt- och grönsaksgrödor. Luft cirkulerar bra genom en speciell duk, men insekter kommer inte in. Materialet fungerar som ett naturligt filter som kan ge ett högt UV -skydd.

  “Snigel”

  En kompakt bärbar lösning – växthuset “Snail”, är alltid populärt bland trädgårdsmästare och trädgårdsmästare. Det har inga begränsningar för installationsmetoden. Du kan använda strukturen på en grund eller lägga den direkt i marken. Den lilla höjden på 75-85 cm kompenseras här av bekvämligheten att reglera mikroklimatet. Det glidande fönstret viks som ett snigelskal. En stark metallram gör hela växthuset riktigt stabilt. Täckmaterialet är starkt och hållbart polykarbonat. Modellen är mobil, lämplig för rörelse under hela säsongen.

  Det presenterade designalternativet kännetecknas av maximal mångsidighet. Kostnaden för en färdig lösning, när det gäller långvarig användning, ser ganska attraktiv ut. Materialet som används gör utrustningen för odling av plantor till ett utmärkt alternativ för drift året runt. Växthuset öppnas på båda sidor. Den kan användas för att odla de flesta grödor. Det är värt att överväga endast begränsningen i höjd – högst 85 cm för en växt. Budgetpriset på strukturen ser riktigt attraktivt ut mot denna bakgrund..

  “Zucchini”

  Växthuset “Zucchini”, som är populärt idag, är ett utmärkt alternativ för användning året runt. Dess design innehåller endast beprövade och mest relevanta tekniska lösningar. Metallramen av en metallprofil med en fyrkantig sektion på 25×25 mm ger hög hållfasthet och tillräcklig styvhet för att motstå vind, snö och nederbörd. Cellulärt polykarbonat fungerar som ett täckande material. Ramdelens metaldelar är målade. I växthuset ingår lyftväggar med speciella stopp för fixering. Högt nog skapar det alla förutsättningar för framgångsrik odling av klättrings- och klätterväxter, höga tomater.

  Trots den ganska solida konstruktionen är denna typ av växthus svårt att rekommendera för vinterdrift i regioner med kallt klimat. Den välvda designen minskar mängden ljus som tränger in i interiören; vid temperaturer under noll, i kombination med korta dagsljus, kan detta ha en allvarlig negativ effekt på odling av termofila grödor.

  Produkter från företaget “Volia”

  Volya -företaget, som producerar moderna växthus för film, är tillverkare av ett av de mest populära alternativen på marknaden – Ogurchik -modellen. Det långbågade växthuset är tillverkat i en fem meter lång design med en bredd på 1 m och en höjd av 1,1 m. Ramstrukturen är gjord av en hållbar och praktisk profil med en galvaniserad beläggning. Budgetlösningen är billig, men den låter dig på ett tillförlitligt sätt skydda växter från kallt och dåligt väder. Ett växthus kan bli ett bra alternativ till ett växthus där det inte finns någon möjlighet för installation av en ramstruktur. Filmen är säkert fixerad och glider inte. Gratis lameller gör det lättare att öppna spännen vid luftning eller vattning, skörd. Det färdiga växthuset levereras i ett kompakt paket.

  “Agronom” 6 sektioner

  Modell “Agronom” 6 sektioner är ett modernt växthus med clips, som kan ge ett optimalt förhållande mellan kostnad, kvalitet och hållbarhet hos strukturen. Produktens ram är tillverkad av säker PVC som inte avger skadliga ämnen i atmosfären. Dessutom finns det moderna klämmor av polymera material som på ett tillförlitligt sätt kan fixera det upphöjda täckmaterialet på bågarnas yta. Men olika alternativ för de vanligaste klädnyporna kan göra denna uppgift lika bra. Istället för en film föreslås att man använder en agrotextilbeläggning. Den färdiga strukturen upprätthåller ett optimalt mikroklimat inuti, tillåter inte växter att frysa eller ruttna från överskott av fukt.

  Bekvämligheten hos växthuset vid användning ger en möjlighet till enkel förskjutning av agrotextil i sektioner vid ogräs eller vattning. Tyget är utformat med en marginal, så att du kan pressa kanten hårt mot marken. Dessutom kan den färdiga produkten ge den högsta skyddsnivån mot de skadliga effekterna av ultravioletta strålar. Produkten installeras direkt i marken, kräver inte installation av en ram, skapar bättre förutsättningar för att få höga utbyten (tillverkaren lovar en ökning med upp till 50% jämfört med öppen mark).

  “Dayas”

  Det ursprungliga växthuset “Dayas” presenteras i tillverkarens produktserie i ett ganska brett sortiment. Här finns kompakta lösningar för att ge ett bekvämt mikroklimat för jordgubbar eller för att gro frön, samt klassiska och höjdmodeller för trädgårdsgrödor med långa skott. Ett brett utbud av innovativa lösningar används vid designen av produkten. I ramdelen används en HDPE -båge. Basmaterial – speciellt fiberdukigt polypropenmaterial “Reifenhauser”, utvecklat på beställning.

  Bland de uppenbara fördelarna med växthus som produceras under detta märke är många olika designalternativ. Dessutom är produkterna anpassade för användning under en mängd olika driftsförhållanden. Det kan väljas för ett hem eller ett sommarboende, beställt för användning på en personlig tomt. Skyddets höga hållfasthet undviker skador i starka vindar. Ovävt tyg är säkert att använda i regn, lätt att torka, lätt att förvara.

  “Tulpan”

  Utformningen av växthuset Tulip anses vara ett av de mest framgångsrika bland alla alternativ som används idag i Ryssland. Taket som öppnas här ger utmärkt tillgång till växternas solljus. Dessutom glider sidopanelen också för att möjliggöra naturlig pollinering. När den installeras på en grund kan den användas som en stationär lösning för året runt-användning. Designen är gjord på principen om en brödbehållare, vid öppning går skärmarna efter varandra, utan att skapa synliga olägenheter under drift.

  Växthusets kompakta storlek gör det till det bästa valet för användning i odling av blommor till salu, odling av färsk grönska. Cellulärt polykarbonat som skydd skapar förutsättningar för införandet av värmesystem inuti med minimal värmeförlust. Satsen kommer i ett paket. Montering tar minst tid, kräver inga speciella kunskaper eller färdigheter.

  “Harmonisk”

  “Dragspel” är ett modernt växthus som har alla fördelar med ett enkelt och effektivt tillfälligt skydd. Den är kompakt, baserad på plastbågar, som är flexibla och hållbara, enkelt monterade på en trädgårdsbädd på grund av direkt installation av polymerbågar i en polypropylenbas. Täckmaterial – agrotextil, ger bra ljusöverföring. Tyvets fasta fästning är placerad överst, på sidorna hänger det fritt och möjliggör optimal ventilation, gör det bekvämt när du gräsar i trädgården. Den demonterade strukturen monteras som ett dragspel och tar inte mycket plats under lagring. Den medföljande ramen av polypropen har styrka, tillförlitlighet och funktionalitet, tål betydande mekanisk påfrestning.

  Vid installation monteras bågar av polymermaterial direkt i ramens bas. Inga skruvanslutningar behövs – anslut bara elementen tillsammans. Plastbasen har hög korrosionsbeständighet, är inte rädd för kontakt med kemiskt aggressiva ämnen. Den överkomliga kostnaden för denna modell gör att den kan vara attraktiv för sommarboende och trädgårdsmästare som har personliga dotterplaner..

  “Tunnel”

  Den typ av växthus som kallas “tunneln” används ofta av tillverkare av olika namngivna mönster. Det är ganska enkelt, funktionellt och ger samtidigt möjligheter till snabb utplacering av skyddskonstruktioner på markytan. Strukturer av denna typ kännetecknas av ett linjärt, parallellt arrangemang av bågar eller andra stöd i förhållande till varandra. Ett anslutningselement måste installeras mellan de enskilda blocken. Oftast är det en stationär stel ram där växthuset är monterat längs hela längden.

  Tunnelkonstruktionernas popularitet beror på deras egenskaper. De är riktigt enkla och praktiska att installera, kräver inga speciella installationskunskaper och är lämpliga för åsar i olika längder och bredd. Det bör tilläggas att det är just tunnelprodukter som kan kallas de direkta arvingarna till sovjetiska traditioner i växthusindustrin. Det är de som köps, om det inte är planerat att lämna ett skydd i trädgården för vintern..

  Recensioner av alla populära och efterfrågade växthusmodeller ser ganska attraktiva ut. När du väljer en specifik teknisk lösning är det värt att överväga tillgängligheten av ledigt utrymme och ett antal andra viktiga och viktiga punkter. Så, modellerna under filmen, även om de har en överkomlig kostnad, är inte särskilt praktiska i längden. Men deras analoger med täckmaterial baserade på agrotextil motiverar fullt ut deras köp och är redo att användas i flera säsonger..

  Material (redigera)

  Rätt materialval för tillverkning av växthus är lika viktigt. Varje alternativ har sina egna fördelar och nackdelar.. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

  • Filma. Polyetenstrukturer anses med rätta vara de mest attraktiva när det gäller överkomliga priser. Årlig utbyte av den yttre beläggningen är billig för sommarboende, samtidigt som den ger utmärkta förutsättningar för odling av plantor eller hämmade grödor. Klassisk film överför ljus bra, men reglerar inte UV -strålningens intensitet. Förstärkta produkter är mer hållbara och kan hålla mer än två säsonger. En annan nackdel med filmbeläggningen är dess ogenomtränglighet. Avsaknaden av förutsättningar för luftcirkulation skapar samma “växthuseffekt” som leder till ackumulering av kondensat inuti växthuset.

  • Täckmaterial eller spunbond. Non-woven polymertyger ger en möjlighet för bildandet av ett oklanderligt mikroklimat i växthuset. Med deras hjälp kan du täcka sängarna i alla områden, ge en hög ljusöverföring och naturlig ventilation av utrymmet. Vattning i detta fall kan också utföras ovanpå materialet. Det är värt att uppmärksamma det faktum att du i detta fall inte behöver oroa dig för att skydda växter mot skadedjur eller fåglar (under skördetiden). Till skillnad från film ger denna lösning möjligheter för kontinuerlig drift under flera säsonger..

  • Polykarbonat – en original lösning som gör att du kan förvandla en tillfällig struktur till en nästan stationär lösning. Plåtmaterialet utmärks av utmärkt flexibilitet, ljusöverföring och utmärkta värmeisoleringsegenskaper. Dessutom är växthusen i polykarbonat lätta och enkla att installera. Dessutom är det värt att överväga att i närvaro av ytterligare uppvärmning kan ett sådant växthus drivas året runt, utan extra ansträngningar och kostnader, vilket ger en möjlighet för framgångsrik grönsaksodling eller tidig förberedelse av plantor för överföring till öppen mark..

  • Glas. En dyr växthuslösning är också ömtålig och opraktisk. Moderna sommarboende ersätter silikatglasprodukter med plexiglas. Över 4 mm tjock, utmärkt värmeisolering tillhandahålls. Hög ljusöverföring gör glashusen till en tillräckligt bra och bekväm lösning för långvarig användning på en balkong eller trädgård. Bland de uppenbara nackdelarna med sådana strukturer är deras massivitet och överdriven skörhet..

  • Agrofiber – en kompromiss innovativ beläggning för växthus. De finns i svartvitt och ger en möjlighet att framgångsrikt uppnå ett bekvämt mikroklimat inne i skyddet. En ökning av utbytet av grönsaks- och fruktgrödor vid användning av agrofibre och en signifikant ökning av frögroning har bevisats. Dessutom är det viktigt att vara mycket uppmärksam på att inte den billigaste beläggningen kan användas under 6 säsonger. Följaktligen visar det sig på längre sikt vara mer lönsamt..

  Av inte mindre betydelse är valet av grunden för växthuset. Idag är de gjorda av glasfiberarmering, formade rör. Bland de hemgjorda alternativen kan du hitta ett växthus i trä – det mest budgetalternativ som oftast används i kombination med film. Industriell produktion av produkter involverar vanligtvis användning av målade eller galvaniserade stålprofiler som kan hålla upp till 15 år utan att bytas ut. De lättaste och mest kompakta modellerna är utrustade med bågar av plast eller PVC och ramkonstruktioner för fastsättning.

  Syfte och plats

  När du väljer ett växthus för odling av plantor eller odling av termofila växter i kalla klimat är det värt att komma ihåg de individuella egenskaperna hos varje sådan design. Så ett skydd för paprika kommer att skilja sig markant från ett hus för blommor eller meloner. För sängar med mindre nyckfulla invånare, till exempel vid plantbildningsstadiet och under dess härdning, används ouppvärmda kalla växthus. I dem hålls medeltemperaturen på + 4-7 grader, vilket gör det enkelt att skapa förutsättningar för odling av rödbetor, ärtor och många andra grödor i ett kallt klimat..

  Halvkalla växthus när som helst på året tillåter att temperaturen inuti inte sjunker under 10-13 grader Celsius. Installationen av infraröda uppvärmningsanordningar möjliggör vinteruppvärmning av sådana strukturer och skapar förutsättningar för odling året runt av de flesta trädgårds- och grönsaksodlingar. Liknande mönster är lämpliga för odling av blommor, grönsaker, bär..

  Varma växthus-mini-versioner av växthuset, ger de bästa möjligheterna för odling av sällsynta och exotiska värmeälskande växter. Orkidéer och andra blommalternativ kan odlas här även på balkongen om en fristående design väljs..

  När du bestämmer den lämpligaste platsen för ett växthus, bör du vara uppmärksam på följande faktorer.

  1. Egenskaper i landskapet. Om du installerar ett växthus i ett lågt område kommer värmen och luftfuktigheten att skapa klimatförhållanden som inte är särskilt lämpliga för de flesta växter i mittfältet. Dessutom måste grundvattennivån beaktas vid uppförande på en grund. Plattor och högkonstruktioner hjälper till att kompensera för överdriven jordfuktighet.
  2. Jordtyp. Växthus placeras bäst på sandiga eller sandiga lerjordar. Om jorden är lerig bör du först gräva och förbereda marken. Lera och sand hjälper till att tömma den alltför täta fraktionen, ett fertilt lager hälls ovanpå.
  3. Tomtlutning. Ju större den är, desto större är sannolikheten för att installationen måste göras på en speciell bas som kompenserar för alla möjliga höjdskillnader. Om du inte tillhandahåller behovet av att bygga en grund kan uppvärmningen av jorden vara ojämn..
  4. Orientering mot kardinalpunkterna. Det rekommenderas att lägga växthusstrukturer strikt från norr till söder eller från öst till väst. I det här fallet är det möjligt att säkerställa maximal fångst av solens strålar. Växthus som ligger meridian är en utmärkt lösning för säsongsodling av grönsaker. Men deras nord-syd orientering hjälper inte att värma växterna under kallare årstider. Här är det redan nödvändigt att tillämpa ett längsgående arrangemang så att växthusen går från öst till väst..
  5. Klimatdrag i den växande regionen. I öppna utrymmen på norra breddgrader är det bättre att ge ytterligare vindskydd, installera sköldar eller andra strukturer. I varmare klimat klarar plantering av en häck perfekt rollen som en skyddande barriär..
  6. Regler för placering av föremål, med beaktande av kraven i säkerhetsstandarder. Det rekommenderas inte att placera växthus direkt intill huset, hushållet eller andra byggnader på grund av eventuell skuggning eller snö från taket på vintern. I avsaknad av möjligheter till fjärrplacering placeras skyddskonstruktioner på södra sidan av bostadshus och andra byggnader..
  7. Närhet till kommunikationslinjer. För sommar- och säsongsbyggnader är denna faktor inte allvarlig. Men om vi talar om alternativ för växthus med uppvärmning året runt, är det mycket mer radikalt att lösa problemet med vattenförsörjning och belysning. Det rekommenderas att lägga linjär kommunikation även under konstruktionen av fundamentet..

  Om alla viktiga punkter beaktas behöver du inte oroa dig för att resultatet av byggandet av en växthusstruktur verkligen kommer att uppfylla alla förväntningar. Utbytet av de planterade plantorna beror till stor del på valet av plats. Dessutom blir den färdiga lösningens användbarhet riktigt hög..

  Bra exempel

  Om vi ​​pratar om ett rymligt område som är avsett för säsongsodling av trädgårdsväxter, kan du välja en stor och lång version med en filmbeläggning eller polykarbonatplatta. I ett långt (5-8 m) skydd kan du växa upp till 15-25 buskar tomater eller paprika, samla en rik skörd av gurkor. Ett kompakt välvd växthus kan enkelt konstrueras och installeras på alla områden på platsen. Den är idealisk för installation i landet under säsongen av groning och härdning av plantor, hjälper till att förverkliga drömmar om en mängd olika grönsaker som odlas.

  Öppna växthusmodeller är lätta att underhålla och ger utmärkta resultat när man odlar termofila grödor. På balkongen är ett litet vitrinskåp under glas- eller polykarbonatkonstruktion mer lämpligt. Bland de glasade strukturerna är “hus” -versionen med möjlighet till enkel reglering av ventilationsnivån också mycket populär..

    Ett i förväg förberett och väl utvalt växthus är en viktig komponent för framgångsrik grönsaksodling. Den moderna industrin erbjuder ett så stort utbud av färdiga lösningar som möjligt för olika kategorier av köpare. De flesta av dem kräver inte komplex montering, har ett attraktivt utseende och skyddar plantor väl från kylan. Naturligtvis kan växthus inte ses som en fullfjädrad ersättning för ett växthus. Men om webbplatsen inte tillåter dig att vända ordentligt, kommer en sådan kompromisslösning definitivt att vara till nytta..

    Hur man gör ett växthus eller en trädgårdsbädd "för lata" gör det själv, se videon nedan.