Design och layout

Duplex: projekt och layouter

Numera bor människor i stadslägenheter, privata hus, liksom i herrgårdar och stugor. För inte så länge sedan kom duplexer in på fastighetsmarknaden. Idag kommer vi att prata mer detaljerat om huvuddragen i dessa hus och berätta vad som är skillnaderna från radhus..

Vad är det i fastigheter?

I fastigheter betyder termen “duplex” ett privat bostadshus avsett för två familjer. Dessutom upptar varje familj hälften, deras layouter är identiska. Det finns en allmän ingång, men om så önskas kan det göras separat för varje familj. Det intilliggande territoriet är också vanligt, även om det ofta är uppdelat i två lika delar och inhägnat. Antalet våningar i parhus varierar från ett till tre, det vanligaste alternativet är tvåvåningshus.

Översatt från engelska betyder “duplex” “dubbel”. Den allra första byggnaden av detta slag dök upp i England på 1800 -talet. Vid den tiden byggde rika engelsmän ett huvudhus för sig själva, och när deras barn växte upp färdigställde de ytterligare ett avsnitt av mindre storlek. Gradvis moderniserades den arkitektoniska lösningen, och båda halvorna av huset började byggas samma..

I många år tillhörde duplexer segmentet av prestigefyllda bostäder, nuförtiden är deras kostnad nästan lika med priset på stugor och lägenheter. Detta beror på det faktum att det inte finns några så strikta krav för byggandet av duplex som för byggandet av flerbostadshus. Husägare har möjlighet att självständigt välja lokalens layout, typ av verktyg, antal våningar, bilder och många andra viktiga egenskaper.

Vanligtvis ligger duplexer i ett förortsområde eller på territoriet för bekväma stugbyar i själva staden. När det gäller det första föreslagna alternativet kommer det att vara en ganska ekonomisk lösning – sådana hus uppförs ofta på SNT -marker med bra infrastruktur. I det andra kommer duplexet att tillhöra elitsegmentet, eftersom markkostnaden i en stor bosättning är mycket högre än utanför den..

Duplexer är efterfrågade i väst. De byggs aktivt i Amerika, Kanada och europeiska länder. I Ryssland får denna typ av fastigheter bara sina beundrare..

Duplexdesign är utformad enligt samma grundläggande standarder som stugor. Från en mängd olika arkitektoniska och planeringslösningar kommer husägaren att kunna välja vad som är mest bekvämt för honom. I alla fall kommer sådana hus att ha sina egna karakteristiska egenskaper..

 • Estetisk fasad. Utsidan av en byggnad, bestående av två lika stora block, ska speglas, diametralt motsatt. Samtidigt bör fasaden ge intryck av en integrerad struktur ur arkitekturens synvinkel. Från sidan liknar duplexet ett rymligt hus.

 • Stora fönster. För att säkerställa energibesparingar är duplex ofta utformade med stora (vanligtvis panoramafönster). De är orienterade i söder eller öster, vilket kan avsevärt minska kostnaderna för att underhålla lokalerna. Tack vare solens strålar tränger naturlig värme in i rummet, så uppvärmningsräkningen är låg. Dessutom expanderar ljusets överflöd visuellt utrymmet, skapar en luftig och lätt atmosfär..

 • Två våningar. Självklart kan du hitta duplex i ett annat antal våningar. Till exempel envåningsbyggnader som är utformade för en ägare och byggnader som är tre våningar höga. Det var dock de två våningar som blev det vanligaste alternativet både i vårt land och utomlands..

 • Separat ingång. Inledningsvis antog begreppet duplex användning av en gemensam entré. Men idag föredrar arkitekter layouter med separata ingångar för båda familjerna. Å ena sidan kränker detta arkitekturens integritet, men å andra sidan med korrekt design kan utsidan se väldigt harmonisk ut..

 • Enade tekniska nätverk. Värme- och vattenförsörjningssystem i duplex delas vanligtvis. I dessa hus finns en enda elektrisk ledning, en gasledning levereras. Samtidigt, i båda sektionerna, installeras egna energimätare, så varje familj betalar för bostäder och kommunala tjänster, med hänsyn till deras förbrukning.

Under det senaste decenniet har duplex i tre delar blivit utbredd i USA.. I det här fallet är blocken i kanterna upptagna av familjer, och den mellersta delen innehåller ett gemensamt område – det finns ett gym, hemmabio, spelrum, biljardrum och andra delade områden..

Naturligtvis är en sådan lösning möjlig, men bara när släktingar med vänliga relationer bor i ett dubbelhus.

Duplexer, som alla andra byggnader, har sina positiva och negativa sidor. Ett sådant hus anses vara det bästa alternativet för en stor familj, till exempel: föräldrar och barn, bröder och systrar. I ett sådant hus är de inte tillsammans, men samtidigt nära. Dessutom kommer en sådan lösning att kosta mycket mindre än att köpa ett stort hus eller flera lägenheter..

Det finns andra fördelar med denna typ av fastigheter..

 • Få grannar. Ofta köper människor lägenheter på de översta våningarna för att rädda sig från bullret från lägenheterna ovan. I tvillinghus minimeras problemet med grannar – endast en familj ligger bakom en gemensam mur. Och om du till en början köper hus med familj och vänner, så kommer stämningen i det här fallet att vara varm och bekväm..

 • Hus tomt. Vanligtvis kommer en liten tomt med en duplex. Oftast är detta ett litet område, men det är tillräckligt för att rymma flera rabatter, en grillplats, ett lusthus utomhus och en lekplats för barn..

 • Infrastruktur. I dessa dagar ligger duplexer främst i befolkade förortsområden. Således får husägaren frisk luft i kombination med kommersiella anläggningar, medicinska och barnomsorg..

 • Prisvärt innehåll. Om du köper en hel stuga kommer du att drabbas av alla kostnader för reparation av lokaler, restaurering av tak och fasader samt byte av verktyg. I en duplex kan alla utgifter delas lika i två familjer..

 • Men slutligen kan en duplex bli en inkomstkälla.. Om du köper båda delarna samtidigt kan en av dem hyras ut. Samtidigt kommer du att kunna hålla driften av lokalerna under kontroll, utan att slösa extra tid på det och utan att orsaka missnöje från hyresgästerna..

Den enda nackdelen med ett sådant dubbelhus är att grannskapet fortfarande inte kan undvikas.. Området kommer inte att stängas helt. Ändå är det mer bekvämt än ett flerfamiljshus eller radhus, när grannarna ligger på 2-3 sidor. För att skapa en illusion av ett privat utrymme måste du utrusta ytterligare ljudisolering och sätta upp ett högt staket..

Och naturligtvis, om du inte vill leva med främlingar, lär dig först känna invånarna i andra halvan – så att du kan förstå hur lätt och trevligt det kommer att vara för dig att interagera med denna familj om husets underhåll ..

Vad skiljer sig från ett radhus?

Många förvirrar begreppen ett radhus och en duplex. Dessa typer av fastigheter har faktiskt mycket gemensamt. De är dock en-, två- eller trevåningshus med ett gemensamt tak och gemensamma lagerväggar. Varje sektion har sin egen ingång, och lokalområdet delas. Skillnaden ligger bara i antalet sektioner: duplexet är uppdelat i två lägenheter, radhuset innehåller 6-8 kvarter.

Låt oss bo mer detaljerat om likheterna och skillnaderna mellan dessa typer av strukturer..

Antal familjer

I radhus bor vanligtvis flera familjer, inte på något sätt relaterade till familjeförhållanden. Duplexen är upptagen av två familjer, oftast släktingar. Oavsett antal kvarter bör bostadskvarteren i radhus och duplex vara lika stora och ha ungefär samma layout.

ingång

Moderna duplex har separata ingångar för varje halva huset. I radhus har varje sektion också sin egen separata ingång.. Därför kan ägarna till sådana strukturer om så önskas minimera möten med grannar..

Kommunikation

När det gäller verktyg, dessa byggnader är liknande. I båda fallen delas nätverken. Vart i varje sektion har sina egna mätanordningar, respektive betalningsbelopp för bostäder och kommunala tjänster skiljer sig åt.

Antal våningar

Oftast byggs byggnader av båda typerna i en tvåvåningsversion. Men om så önskas kan de byggas en- och tre våningar. I det första fallet kommer det att vara obekvämt för hushållen, i det andra kommer det att öka kostnaden för sådana bostäder kraftigt..

Landyta

I europeiska länder bor släktingar i duplex, därför använder de territoriet intill huset tillsammans. De rymmer ett rekreationsområde, liksom lekplatser.. I Ryssland kan sektioner tillhöra okända människor som försöker isolera sig så mycket som möjligt från varandra. – i detta fall delas tilldelningens totala yta upp i två halvor med ett staket.

Pris

När det gäller värde är radhusen lite billigare – detta beror på särdragen i byggandet av byggnader. Faktum är att byggandet av ingenjörsnätverk kräver stora utgifter.. Om vi ​​talar om en duplex, så är alla kostnader fördelade mellan två familjer..

I radhus fördelas kostnaderna till alla ägare, vilket avsevärt minskar kostnaden för kvittot.

Husplanering

Alla duplex erbjuder en liknande eller till och med speglad layout.. Det är olönsamt för utvecklaren att inreda varje lägenhet på ett annat sätt, eftersom detta kommer att öka den totala uppskattningen av projektet avsevärt och försvåra genomförandet.

En historia

För en familj på 1-3 personer är det möjligt att bygga ett radhus med en våning med platt tak, även om en sådan lösning är ganska sällsynt. I detta fall är alla nödvändiga funktionella rum placerade på ett ställe. För att effektivt använda det användbara utrymmet kombineras vardagsrummet ofta med ett köksblock.. Samtidigt delas funktionella områden upp med en bardisk eller ett långt öbord.

Ett pannrum med förråd finns alldeles intill entrén.. I hörnet längst bort från entrén utrustar de en sovplats. Beroende på rummets tekniska möjligheter kan rum, hemmabio eller studie också ordnas här..

Tvåvånings

De vanligaste duplexalternativen är tvåvåningshus.. Traditionellt placeras på första våningen i sådana byggnader:

 • ett kök kombinerat med ett vardagsrum;
 • ekonomiskt block;
 • badrum.

Andra våningen är utrustad med:

 • funktionella rum;
 • sovrum;
 • extra badrum.

Om layouten tillåter, finns en balkong eller terrass också här..

Layouten för varje block är identisk, men ägarna kan utrusta de interna lokalerna efter eget gottfinnande. Om det till exempel finns ett vardagsrum i en sektion vid ingången, kan det i det andra finnas ett kontor eller ett gym. Planeringen av rummen är helt upp till husägarna..

Tänk på flera typiska projekt i ett tvåvåningshus.

Ekonomi alternativ

Inom ekonomisegmentet byggs duplex med ergonomisk layout. Det finns alla de viktigaste funktionella blocken här, medan det inte finns något överflödigt. Sådana hus kommer att vara en bra lösning för små familjer med en genomsnittlig budget.. Intilliggande block har en enkel rektangelform, men de är något förskjutna i förhållande till varandra. Detta ger byggnaden ett mer elegant utseende..

Frånvaron av några arkitektoniska överskott hjälper till att spara på konstruktionen..

Det finns ett extra rum på bottenvåningen, det ligger precis intill entrén. Oftast används det som bibliotek eller studie.. Detta är särskilt bekvämt om sektionsägaren arbetar hemifrån och håller möten med kunder här. Detta rum kan också användas som gäst eller extra sovrum..

Fördelen med ett sådant projekt är arrangemanget av flera badrum. – detta kan jämföras positivt med en duplex, som bara har ett badrum.

Det finns privata rum på andra våningen. Det finns inget garage, om det behövs, gör ägarna till sådana lokaler helt enkelt ett litet skjul i närområdet.

Duplexprojekt med burspråk

Detta hus har en komplex konfiguration, så dess konstruktion är dyrare. Men det ser också mycket mer spektakulärt ut, och inte bara utifrån, utan också inifrån.. Interiören ser dyr och kreativ ut.

Projektet ger ett gemensamt pannrum för båda delarna i sådana byggnader, vilket avsevärt sparar användbart utrymme. Entrén är inte trång; om så önskas kommer det att bli ett funktionellt tillägg till vardagsrummet. Köket är ett separat rum, vilket eliminerar lukten av maträtter från rekreationsområdet. En öppen plan är dock tillåten. I det här fallet kan köket kombineras med vardagsrummet för att få hemmet att se mer rymligt ut..

Duplex med garage

Förortsområden kräver bil. Här är det mest praktiska arkitektoniska lösningar som ger närvaro av ett garage.. Det ligger vanligtvis strax under bottenvåningen. Detta säkerställer att bostadsdelen av huset skyddas från obehagliga lukter. Att fördjupa garaget på många sätt ökar dock kostnaden för att bygga en byggnad..

Fördelarna med ett sådant projekt inkluderar:

 • förmågan att gå ut till bakgården;
 • närvaron av en vestibyl;
 • kompakt terrass, åtskild från den intilliggande med en garageplats;
 • balkong;
 • kök-vardagsrum, planerat som ett enkelrum.

Rymlig duplex

För rika människor skulle en stor duplex vara en bra lösning.. Det ger ett rymligt vardagsrum, ett isolerat kök-matrum och ytterligare rum där du kan placera ett rekreationsområde, ett biljardrum, ett kontor, en hemmabio. Det finns omklädningsrum på varje våning.

Garaget separeras från bostadskomplexet med en dubbel buffertzon. Han är så långt bort från byggnadens centrum som möjligt..

Ett sådant hus kommer att vara ett bra val för en stor familj, där komfort och mysighet uppskattas. Utrymmet i en sådan duplex är planerat kortfattat, kompetent och funktionellt..

Designalternativ

I huvudsak betyder en duplex en tvåvåningshus med ett vindsutrymme. När de planerar utformningen av sådana lokaler försöker arkitekter följa symmetriprincipen.. Alla balkonger, ingångar, fönsteröppningar och dekorativa element i båda halvorna är desamma. Asymmetri används extremt sällan och i begränsade mängder..

Varje ägare till duplexet kan välja arkitektur och inredning med hänsyn till deras individuella smak och preferenser. Länge byggdes tvillinghus i enlighet med klassisk engelsk stil.. Under de senaste åren har designers valt högteknologisk, modern och chalet.

I ekonomiklassen byggs ramhus 10 x 12 m, duplex i laminerat faner och luftbetong.

Tegel används i high-end segmentet. Målat glas och ovanliga yttre element används här..