Design och layout

Funktioner i trästugor och deras projekt

Trähus är älskade för sin värme, komfort och naturliga energi. De har alltid egna fans, trots skrämmande information om förfall, bränder och förekomst av möss. Trä är ett tvetydigt material, dess plus och nackdelar är ungefär desamma. Vilka egenskaper har trästugorna, och är det värt att bygga dem, låt oss ta reda på det tillsammans.

Fördelar och nackdelar

För konstruktion av hus används barrträd oftare – tall, cederträ, lärk, de är mindre mottagliga för ruttnande. Lärken blir till sten med tiden, och byggnaden får oöverträffad styrka. Av lövträd är det bara hårda arter som är lämpliga för konstruktion, som ek, bok, hornbalk, vit akacia, men de är dyra, och inte alla har råd med ett sådant hus..

Vissa ägare föredrar vilda timmerstugor, de har träets grova skönhet, skogens verkliga atmosfär. Växter skördas på sommaren när de innehåller mindre fukt..

De skär den pyramidala stammen för hand och försöker göra båda kanterna med samma diameter, annars blir det snedvridningar av väggarna.

Den som vill bygga en vackrare byggnad väljer ett maskinbearbetat trämaterial – rundade stockar, profilerade balkar, limmade balkar. Förresten, det sista alternativet krymper nästan inte, du kan gå in i huset omedelbart efter att bygget är klart.

Innan du bestämmer dig för att bygga en trästuga måste du ta hänsyn till alla för- och nackdelar med naturmaterial.

Låt oss börja med meriterna.

 • En bostad av trä fyller positiva känslor. Den innehåller en speciell atmosfär av harmoni, värme och fred. Plusserna inkluderar en rent psykologisk aspekt..

 • Mikroklimatet som skapas i ett trähus på grund av sin hygroskopicitet kan inte jämföras med någon annan byggnad. Väggar “andas”, släpp luft in, utstrålar arom.

 • Träbyggnader, byggda i enlighet med alla tekniska regler, har kommit till oss från tsartiden. Men materialets hållbarhet säkerställs endast genom tidvård. Det är nödvändigt att hitta problemområden i tid, rensa bort svampskador och täcka ytorna med skyddande föreningar (antiseptika, lacker, färger).

 • Bygghastigheten för stugor beror på fabriksberedningen. Vid produktionen skärs timmer och stockar med önskad längd, spår görs i dem och ämnena är till och med numrerade. Där behandlas virket med brandskyddsmedel och antiseptiska föreningar..

 • Projekt av trähus sänks i pris på grund av bristen på efterbehandling. Timmerytan ser bra ut och inuti byggnaden.

 • Träet har utmärkt värmeisolering, stugan är garanterat varm om du kan täta alla sprickor.

 • Utsidan av ett trähus är alltid vackert, det lockar förbipasserande ögon som en magnet..

Det bör noteras att trä inte är det mest idealiska alternativet som byggmaterial, och tillsammans med positiva egenskaper har det ett antal negativa egenskaper..

 1. Lång krympningstid. Hus ska byggas av torrt trä, och även då sker inte krympning snabbt. Men ofta använder skrupelfria entreprenörer det material som passar dem. Timmerhus torkar upp med åren. Ju tunnare byggmaterialet är, desto snabbare blir byggnaden stabil. Fram till det ögonblicket är det förbjudet att göra slutarbete i huset, installera inbyggda garderober, flytta möbler och VVS nära väggen..

 2. Trästugan måste tätas tre gånger – omedelbart efter byggandet av byggnaden, efter dess krympning och efter ytterligare ett par år.

 3. Materialets brandbeständighet är extremt låg, även behandlingen med brandskyddsmedel kan inte garantera ett bra resultat. Elektriska ledningar i sådana hus placeras i plastskyddsrör och elektriska apparater installeras på avstånd från väggarna..

 4. Nackdelarna med trä inkluderar svag fuktbeständighet, dess förmåga att svälla i ett fuktigt klimat.. Därför är det nödvändigt att övervaka husets ytor för att märka de drabbade områdena i tid – och eliminera problemet.

 5. Ett annat problem med trähus är gnagare.. Möss gnager enkelt hål i naturmaterial.

Projektöversikt

För dem som inte var rädda för svårigheterna med driften av träbyggnader förberedde vi flera projekt för övervägande som exempel..

Alternativ 1

1-vånings timmerhus med en total yta på 95 kvm. m, innehåller stora fönster. Ingången till förrummet leder från verandan, precis där finns en inglasad veranda. Genom förrummet kan du komma in i hallen, varifrån du har tillgång till alla levande och tekniska lokaler – kök -vardagsrum, 2 sovrum, badrum.

Bekväm layout undviker genomgångsrum.

Alternativ 2

2-vånings stuga (108 kvm) av trä med ett andra ljus, har ett burspråk. På nedervåningen, i ett enda utrymme med zonindelningar, finns ett kök, en matsal och ett vardagsrum, ett badrum och ett teknisk rum ligger separat. På andra våningen finns 3 sovrum, som kan nås med en trappa som leder från vardagsrummet. Huset innehåller en veranda och en balkong.

Alternativ 3

Husprojekt med ett andra ljus, 110 kvm. m, har vindsgolv, bastu, panoramafönster. På första våningen finns ett kök-matsal, ett vardagsrum, ett kontor. Från korridoren kan du ta dig till badrummet och sedan till bastun. På övervåningen finns ett andra badrum, tre sovrum och en stor hall med tillgång till alla lokaler.

Vackra exempel

Ingen tvivlar på träets skönhet. Även ett enkelt timmerhus verkar fantastiskt, vad kan vi säga om duktiga arkitekters verk. Vissa hus ser fantastiska ut.

 • Stort lyxigt trähus. Delar av ett sluttande tak, storskalig inglasning av den centrala delen och ett stöd av vild sten gör strukturen ovanlig.

 • Original högteknologisk stuga integrerad i det omgivande landskapet.

 • Byggnaden av fantastisk skönhet presenteras i en modernistisk stil i sin renaste form. Mjuka sluttningar på taket och de övre fönstren indikerar en fullständig bortseelse från tydliga geometriska former..

 • Loggtorn dekorerat med genombrutna träsniderier, som om överfört till vår tid från det avlägsna förflutna.

 • Den perfekta kombinationen av två naturmaterial: stenen ger byggnaden ett pålitligt stöd, och de övre våningarna, byggda av trä, ger den lätthet, skönhet och speciell energi.