Design och layout

Layout och inredning av lägenheter: finesser av val och efterbehandling alternativ

När du köper en lägenhet, oavsett om det är ett eller fem rum, är det viktigt att ta hänsyn till ett antal faktorer, bland vilka den viktigaste är layouten. Graden av bekvämlighet, möblering, komfort, stilistiska möjligheter beror på det. För att förstå hur man gör rätt val är det värt att ta isär i själva layouten och de designmöjligheter som det avslöjar i varje fall..

Vyer

Idag på bostadsmarknaden kan du hitta följande typer av lägenheter:

 • “Stalinka”;
 • “Chrusjtjov”;
 • “Brezhnevki”;
 • standard;
 • förbättrad;
 • modern.

Varje sort lyder sin tids intressen och har sina egna egenskaper, som bestäms av bilderna, funktionaliteten, antalet hushåll.

“Stalinister”

Denna sort är inneboende under perioden 1954 till 1961. Dessa lägenheter är sällsynta idag, de finns i 2-, 3-, 4-, 5-vånings tegelhus, som var de första byggda enligt standarddesign. Oftast representerar de en layout med en total film på 32 till 50 kvm. m för enrumslägenheter och från 80 till 110 kvm. m – för fyra rums layouter. De karakteristiska egenskaperna hos sådana bostäder är takhöjden, komponent 3 m, närvaron av en balkong och inbyggda garderober. Badrummet kan vara separat eller kombinerat.

“Chrusjtjovka”

Dessa lägenheter byggdes under perioden 1958 till 1967. Hus med 4 och 5 våningar utan hiss bestod huvudsakligen av paneler, tegel, senare började de tillverkas av block. Faktum är att de är små lägenheter med en obekväm layout. Takhöjden är från 2,5 till 2,7 m, badrummet i sådana lägenheter kombineras, de inre väggarna har låg ljudisolering. Den totala ytan för en enrumslägenhet av denna typ överstiger inte 33 kvm. m. Ett litet utrymme tilldelas köket, där det är svårt att placera mer än ett bord och en stol.

“Brezhnevki”

Dessa lägenheter ersatte Chrusjtjoverna 1968: de byggdes fram till 1975 i femvåningshus, inklusive blockrum och alternativ för små familjer. Isolerade rum dök upp i dem med fönster som tittade på olika sidor av byggnaden, vilket var en sällsynthet i “Chrusjtjov”. I korridorerna för lägenheter av denna typ finns utrymme för en inbyggd hall.. Kombinerade enheter är normen uteslutande för enrumslägenheter. Samtidigt påminner layouten på rummen om den trånga Chrusjtjov, men väggarna i dem är gjorda av armerad betong, vilket vid en tid gjorde det möjligt att påskynda konstruktionen till nackdel för lägenheterna: de blev kalla.

Standard

Dessa lägenheter uppträdde första gången 1968: de byggdes fram till 2005 i 5-, 9-, 12-vånings panel, tegelbyggnader. Till skillnad från sina föregångare har de en bekväm layout, de kännetecknas av närvaron av burspråk, konstnärlig dekoration. De är lägenheter för 1 – 4 rum med separat badrum, takhöjd – 2,5 – 2,8 m, ett rymligt kök, en loggia, inbyggda garderober och förråd. Fönster i sådana lägenheter är ofta placerade på två sidor..

Förbättrad

Dessa lägenheter dök upp 1977, sådana hus byggdes fram till 2006. De kännetecknas av panel, block, tegelhus på 9, 12, 16 våningar. Standardhöjden för sådana lägenheter överstiger inte 2,5 m, deras typiska serier utmärks av en isolerad layout av rum, som kan vara 1, 2, 3, 4. Det som är speciellt med sådana lägenheter är ett separat badrum., förekomsten av en loggia med ett djup av 1,4 – 1,5 m, inbyggda garderober och mezzaniner. Fönstren i rummen kan vända mot olika sidor av huset.

Modern

Lägenheter byggda 1996 anses vara moderna. Deras konstruktion utförs i stor skala, vilket beror på regionerna och bostadsklass. Klassiska alternativ är utformade för 1, 2, 3, 4 rum, de kännetecknas av det stora utrymmet i var och en av rummen (bostäder och icke-bostäder). Takhöjden i sådana lägenheter är vanligtvis 2,8 m, även om det i tidiga byggnader inte översteg 2,5 m. Badrummet är rymligt och separat, med ett individuellt tillvägagångssätt för konstruktion kan det göras kombinerat genom att utföra ett stort toalettrum.

Förutom vanliga och typiska lösningar, som inkluderar “den lilla familjen”, är icke-standardiserade metoder för planering särskilt populära idag. Dessa inkluderar sorter med en fri, cirkulär, kantig, tjeckisk, europeisk layout, samt “fjäril” och “väst”. Till skillnad från de gamla layouterna har de inte tyngdkraftsatmosfären i små layouter. De kan vara ett-, två-, tre-, fyra- och femrum, samtidigt som de är bekväma.

Den ursprungliga layouten är en studiolägenhet. Det är öppet: alla rum, med undantag för badrummet, kombineras tillsammans. Detta skapar utrymme, arrangemanget är föremål för zontekniken, där varje rymdbit har sitt eget syfte..

Duplex lägenheter är premium plan sorter: dessa är lyxiga lägenheter med två våningar anslutna med trappor. De har ofta avsatser, kolumner, skiljeväggar, vilket visuellt ger utrymmet en uppdelning i funktionella zoner. Utformningen av en tvåvåningslägenhet har inga gränser: den kan inredas i klassisk, modern, vintage eller etnisk stil, som kombinerar rum med liknande vägg-, golv- och möbelfinisher. I andra fall kan stilistiken vara annorlunda, även om abrupta övergångar av temperament är oacceptabla.

Särdrag

Trots att alla layouter är olika, olika i film och perspektiv, är de individuella. Även de gamla “Chrusjtjov” eller “Stalin” byggnaderna kan nu få ett mysigt utseende, tack vare vilket lägenheten kommer att bli visuellt mer gästvänliga och bekväma. Varje typ av layout, inklusive linjär, omfattas av reglerna i de fastställda föreskrifterna, som förbjuder rivning av bärande väggar, placering av “våta” zoner med risk för läckage på platser där grannarna har vardagsrum nedanför. Varje lägenhet har ett diagram med platsen för rum, deras bilder, designfunktioner, som anger matrikelnumret.

Funktioner i layouten är avsatser, nischer, inbyggda ställningar, podier som ändrar takets höjd och pelare. Andra nyanser av lokalerna inkluderar ett avfasat perspektiv: det är inte ovanligt att märka avfasade väggar när man går in i en lägenhet, vilket ger utrymmet en triangulär form. Detta är extremt obekvämt och förhindrar att möbler placeras, ger rummet en känsla av att komma in i en tunnel. Detsamma kan sägas om smala korridorer och små korridorer: de leder ofta till lika smala rum som ligger vinkelrätt, vilket inte kan ignoreras när man ordnar ett hem.

Ibland följs inte tekniken under konstruktionen, så du kan se väggarnas uppenbara krökning: de kan vara snedställda i höjd, variera i bredd och längd på två motsatta. Nackdelarna inkluderar golven, som från ingångsdörren hälls på olika nivåer. Genom att jämna ut dem reduceras takhöjden ofta visuellt. I andra bostäder märks en fasning av golvet från ytterdörren: det liknar en rutschkana.

Ett problem som förstör utseendet på rum är smala dörröppningar, valv och dörrar, som också är obekväma med öppningssidan. Denna design får visuellt alla rum att se ut som en bur med begränsat utrymme. Särskilt i detta fall lider personer med övervikt: minsta bredd på dörröppningar kan vara 70 cm. Ofta är orsaken till inre obalans höjden på bågarna, vilket visuellt får taket att sitta på huk.

Alla funktioner i varje lägenhet, som anges i diagrammet eller bilden, kräver en uppmärksam inställning till ett harmoniskt arrangemang. Det är viktigt att skapa en atmosfär av hemmakomfort så att hushållsmedlemmar inte känner stressen i samband med en felaktig och genomtänkt layout. Det är viktigt att förvandla rumnas nackdelar till sina fördelar, särskilt om de inte kan rivas. Idag är grunden för alla layouter rymden: det är precis vad som måste demonstreras genom design. Tänk på fördelarna och nackdelarna med layouter.

Fördelar och nackdelar

Det viktigaste att börja med när du utformar ett snyggt designprojekt är bilderna på det tillgängliga utrymmet. Tar hänsyn till storleken på varje rum.

Beror på detta:

 • val av stilistisk riktning;
 • nyanser av efterbehandlingsmaterial;
 • arrangemang av möbler;
 • belysning;
 • efterbehandlingsmaterial.

Idag erbjuder byggmarknaden köparens uppmärksamhet byggmaterial för reparationer för varje smak och budget. Oavsett utrymme, även de minsta, kan alla göra det utåt attraktivt, mysigt och bekvämt. Och idag, för att utföra dessa arbeten, finns det inget behov av att kontakta byggteam, som ofta inte utför reparationer på professionell nivå. Allt kan göras självständigt och på en professionell nivå.

Beroende på den specifika typen av lägenhet inkluderar fördelarna med en modern layout närvaron av:

 • centrala belysningsanordningar, vilket är bekvämt för huvudljuset i varje rum;
 • fönster, tack vare vilket ljus kommer in i rummen;
 • radiatorer, vilket gör det möjligt att säkerställa rätt värmenivå i varje rum i lägenheten;
 • badrum och vattenförsörjning;
 • uttag för en stationär spis, som låter dig placera en spis för att laga mat i en lägenhet;
 • en entrédörr som kan göras extremt pålitlig och hållbar;
 • plats för hallen, som gör att du kan ta av ytterkläder och skor direkt vid ytterdörren;
 • burspråk, som låter dig positivt betona funktionerna i utrymmet, vilket ger det en diskret organisation;
 • nischer, vilket gör det möjligt att utforma rum med en visuell ökning av det tillgängliga utrymmet.

Nackdelar som är visuellt omöjliga att slå är skevt och trasigt perspektiv. Dessutom är det den första som sätter strikta designrestriktioner; med ett brutet perspektiv är det lättare att hitta en väg ut från det befintliga layoutschemat och designprojektet. För att göra detta är det inte nödvändigt att kontakta erfarna designers: ett projekt kan kosta en rund summa (upp till 300 000 rubel). Med dessa pengar är det mer ändamålsenligt att köpa byggmaterial, och huvudidéerna bör lånas från proffs med hjälp av deras grundläggande tekniker.

Principerna för harmoni

Ofta blir det vid första anblicken tydligt vad som behöver göras i en given lägenhet, med hänsyn till dess layout. Det blir vanligtvis omedelbart klart om det är värt att köpa eller inte. Valet görs baserat på mängden arbete, området, för att inte glömma antalet rum och boende, deras kön och ålder. Det finns flera designregler som gör att du kan ge en lägenhet ett lyxigt utseende och en atmosfär av komfort..

Belysning

Oavsett filmmaterial i varje rum måste du återskapa belysningsnivån i den så nära det naturliga dagsljuset som möjligt. Ofta besöker rum med små fönsteröppningar på norra sidan, naturligt ljus träffar ögonen.

Det betyder att du måste skapa rätt nivå: brist på ljus gör rummet obekvämt och är orsaken till ett depressivt tillstånd. Den fylls på genom kompositionsbelysning: du måste använda en taklampa, vägglampor, lampor, golvvarianter.

Där det inte är möjligt att placera massiv belysning, är det värt att tillgripa mottagning av stylister och placera LED -strålkastare runt omkretsen av rummet. Eftersom de skiljer sig åt i direkt riktning för ljusflödet och inte kan belysa varje hörn av utrymmet, måste de användas i flera delar, rikta lamporna så att ljuset inte träffar ögonen, men samtidigt ger rätt nivå av ljus. Du kan fixa dem på taket, väggarna, möblerna. Varje sådan glödlampa skiljer sig åt i effekt och temperatur för ljusflödet, vilket uttrycks i Kelvin med beteckningen av värmegraden. Välj varmt ljus: gult kommer att skapa spänning i rummet, kallt kommer att utveckla depression.

När det gäller antalet lampor och deras design är det värt att utgå från storleken på ett visst rum. Om taket i det är högt, det finns tillräckligt med utrymme, du kan utrusta en upphängd struktur från flera rader i taket, dekorerad med en massa nyanser eller ljus och kristalldekor. Om taket är lågt är det bättre att använda en ytmodell istället för en ljuskrona på upphängningar eller kedjor. Det kommer inte att dölja takets höjd, det kommer att se harmoniskt ut mot bakgrund av möbler och ytterligare belysning, som bör skilja sig från huvudlampan i inredningens storlek och enkelhet (lampor, golvlampor bör inte avbryta skönheten i centrala belysning, även om de kan utföras i samma stil).

Tänk på regeln: ju mindre rumsutrymme, desto enklare belysningsdesign och mindre storlek..

Väggar

I lägenheter med brist på utrymme (till exempel “stalinkas”, “brezhnevkas”, “Khrushchevkas”) Det finns två sätt att lösa förändringen av layoutfel:

 • global renovering med rivning av innerväggar;
 • visuell förändring av rymden.

Den första metoden innebär att kombinera två intilliggande rum. Detta låter dig ge utrymmet i lägenheten utrymme, spara det från nackdelarna och begränsningarna i layouten. Inriktningen kan vara fullständig när väggen tas bort helt eller delvis. I det andra fallet ökar dörröppningens bredd eller två av dem utförs, vilket lämnar en del av det vertikala planet som en slags skiljevägg för att dela utrymmet.

Detta designdrag gör att du kan lägga till ljus i rummen: de kombinerade rummen kommer att ha två fönster, så mer dagsljus kommer in i dem. Ofta innebär detta tillvägagångssätt att öka fönsteröppningarna..

En visuell förändring av det befintliga utrymmet utförs på grundval av en zonteknik, som möjliggör uppdelning av det befintliga rummet i separata funktionszoner. Det verkar som om detta är farligt för små rum, men nej: det är det som sparar rum med en misslyckad layout från besvär. Särskilda zoner skapas på väggarna, vilket diskret anger syftet med det utrustade området.

Det visuella arbetet för att öka utrymmet i rummet är följande:

 • väggarna klistras över med ljus tapeter eller mantlas med en ljus yta, med hänsyn till miljövänlighet, praktiska egenskaper, enkel underhåll av det använda materialet;
 • för att ge utrymme används texturerade material med ett litet präglat mönster: på så sätt kan du lägga till ljus i rummet och visuellt radera gränserna;
 • dörrar och dörrar är dekorerade med ljusfärgade material;
 • man kan kombinera beklädnadsmaterial med varandra.

Bland de material som är värda att överväga som väggbeklädnad är det värt att lyfta fram:

 • tapeter och fotoutskrifter;
 • Väggpaneler;
 • laminera;
 • dekorativt gips;
 • gjutning av stuckaturer;
 • kakel;
 • tegel och sten.

Varje typ av råmaterial som används väljs strikt med hänsyn till den utformade stilen och tillgängliga bilder: till exempel kan du inte täcka ett rum med minst utrymme med väggpaneler, detta döljer värdefulla centimeter av det område som är tilldelat för arrangemanget. Men om det finns utrymme och en rektangulär kolumn kan du använda tegel eller ett spegelark, dekorativt gips eller till och med betong för att avsluta denna designfunktion, vilket är särskilt lämpligt i en kreativ stil. Mönstret för väggdekoration spelar också roll: om rummet är stort kan det vara stort, även om överstorlek är oacceptabelt: ett gigantiskt tryck kommer att sätta press på hushållen på en undermedveten nivå, vilket ger en uppfattning om sin egen hjälplöshet.

Ju mindre rummet, desto ljusare ska väggarna vara och desto blygsamare är deras teckning..

Golv

Golvbeläggning är en av nyckelkomponenterna i den harmoniska designen av varje lägenhet. Det väljs utifrån specifika egenskaper, praktisk, tillförlitlighet, hållbarhet och förmågan att upprätthålla motståndskraft mot hög luftfuktighet, vilket är typiskt för de flesta lägenheter..

Bland de olika golvbeläggningar som presenteras för försäljning är material som särskilt efterfrågas:

 • parkett;
 • parkettbräda;
 • laminera;
 • linoleum;

 • linoleumskakel;
 • självutjämnande golv;
 • vinyl;
 • trä;
 • suberisk;
 • porslin stengods.

Varje typ av golv väljs individuellt, med hänsyn till de specifika egenskaperna hos den befintliga basen. Om du vill kommer det inte att vara svårt att göra någon av dem: idag tillverkar tillverkare golvfinisher och tänker på förhand om enkel installation. Till exempel är linoleums bekvämlighet när du lägger i små rum att det inte behöver limas på ytan av basen. Särskilda kors finns för plattorna, så sömmarna blir jämna och identiska i bredd..

Korkgolvet är anmärkningsvärt för att vara enkelt att installera och skapa trevliga taktila känslor vid beröring (varmt och något fjädrande).

Vissa typer av golv har fördelen att de är kompatibla med varandra. Så du kan zonera utrymmet i rum med material av olika grad av nötning på olika platser, vars permeabilitet är annorlunda. Till exempel i korridoren är en kombination av parkett och linoleum, kakel och linoleum lämplig..

I köket kan du kombinera porslin med stengods och laminat, i vardagsrummet kan du accentuera golvet med ett självutjämnande epoxigolv, kombinerat med en slät yta och ett tryck.

Stil och design

Vilken lägenhet som helst beror på dina egna preferenser, graden av belysning av lägenheten och ekonomiska förmågor. Naturligtvis är det oönskat att göra en färgstark design, blanda flera stilistiska riktningar i en lägenhet, och ännu mer i ett rum. När du arrangerar är det nödvändigt att kombinera utrymme, funktionalitet, estetik och ta bort alla onödiga saker från interiören. Samtidigt beror mängden dekor som används i form av statyetter, massiva lampor, handfat, vaser, målningar direkt på den befintliga stilen och filmen i ett visst rum. Med andra ord, ju större den är, desto fler tillbehör, även om deras antal ofta är måttligt, annars kommer de att förlora sin uttrycksfullhet och betydelse..

Klassisk

Om bilderna på lägenheten tillåter det utförs det i klassisk stil, vilket innebär klassiker, nyklassicism, italiensk stil och klassicism. Anvisningarna kännetecknas av högtidlighet och inslag av palatsutrustning. Detta är ett överflöd av förgyllning i inredningen av möbler, belysningsarmaturer, spegelramar, tapeter, dekorativa tillbehör. Möbler för arrangemanget är utvalda massiva, huvudsakligen gjorda av naturligt trä. Mattor är önskvärda för att ge atmosfären en hemtrevlig känsla..

Taket kan vara på flera nivåer, färdigställt med dekorativt gips eller gips stuckatur med guldkant runt omkretsen.

För hur du planerar om en tvårumslägenhet i klassisk stil, se nästa video..

Minimalism

Denna stil är en av de mest populära när man ordnar en liten lägenhet. Dess principer är funktionalitet, lydnad mot geometriska former och frånvaron av allt överflödigt. Detta förkroppsligas i en uppsättning möbler och tillbehör: ofta är de inte alls. Stilen ges av kompositionens noggrannhet, dess enkelhet, lakoniska linjer och efterbehandlingsmaterial som används. Prioriteten är skåpmöbler med en platt typ av yta, som delar upp utrymmet i separata funktionszoner med belysning för var och en av dem. I denna stil kan vissa element i andra designidéer (till exempel skandinavisk, japansk, industriell stil) spåras.

Modern

Denna riktning kännetecknas av estetisk sensualitet. Detta är lyx kombinerat med rymlighet och mjuka linjer av inredningsdetaljer. Tak kan dekoreras med gips stuckatur, trä, caissons och lister. Till skillnad från den klassiska trenden fokuserar Art Nouveau på modernitet, den fördjupar inte hushållsmedlemmar i atmosfären från det förflutna. Möbler i denna stil ska vara kompakta, samtidigt vackra, med en snygg form. Trä, som är en av stilens grundvalar, kan finnas i form av väggpaneler, trappor med snidade spetsar.

Smide, användning av glasmålningar, användning av ljusa nyanser av färgpaletten är lämpliga här..

Högteknologisk

Denna stil, förutom rymlighet, visar de senaste tekniska framstegen. Allt följer denna princip: möbler ska vara gjorda av moderna råvaror, inklusive syntet, förstärkt glas och rostfritt stål. Naturligtvis är användning av massivt trä för golvet inte uteslutet, men det är bättre om laminat eller kakel (med värmesystem) används som golv. En av stilens karaktäristiska drag är metalltypen av ytor, som kan placeras i vilken detalj som helst, vare sig det är lampans inredning, tapetmönster, porslinstengods eller möbelramen. En mängd abstrakta lampor, klädnyplampor och golvlampor med kromben är välkomna..

Loft och grunge

Dessa riktningar kan erkännas omedelbart: de liknar en övergiven industriell anläggning, anpassad för bostäder. Deras telefonkort är användning av tegel.

Riktningen kännetecknas av en avsiktlig demonstration av kommunikation, tak på flera nivåer, förekomst av balkar eller deras imitationer. Båda riktningarna har en öppen planlösning, de kännetecknas av panoramafönster, ett överflöd av ljus och närvaron av dyra märkesmöbler. I moderna interiörer inkluderar layouten för att dela funktionella zoner närvaron av skiljeväggar som inte är karakteristiska för dessa stilar. Skillnaden mellan de två riktningarna ligger i inställningen till design: loftets arrangemang ska likna separata hörn anpassade för livet. Grunge är bekvämare: den har ofta en öppen spis, fönster kan ha gardiner.

Bauhaus

En sorts praktik och funktionalitetskult. Det finns en plats för möbler av metall, glas och plast, medan läder och naturligt trä är oönskade. Använd golv, laminat, linoleum eller kakel. Alla möbler som används måste vara ergonomiska, hållbara och prisvärda. Prioritet – inbyggda garderober, fåtöljer utan armstöd, bord och soffor.

Stilen tolererar inte ett överflöd av inredning: den anses vara en kvarleva från det förflutna, anteckningar från borgarklassen. Allt i det bör vara strikt till punkten, samtidigt som det utförs i neutrala färger. Taket ska sticka ut genom lager och färgkontrast.

Shabby chic

En original vintage-riktning som välkomnar alla slags handgjorda och antika möbler i stil. Höjdpunkten i stilen är närvaron av en falsk öppen spis, vilket hjälper till att skapa en atmosfär av hemkomfort. Möbler av denna design bör vara sällsynta: det här är gamla byråer, fåtöljer och sängar med en åldrad yttyp. Interiören kännetecknas av ett överflöd av ljus, som uppnås genom dekorationens ljusa färger och själva möblerna. För golv, använd parkett, kakel eller laminat i ljusa tränyanser. Möbler är ofta dekorerade med lock eller capes med rosetter och krusiduller, samt dekorativa kuddar med blommiga tryck. Hängande kristallkronor är placerade på taket.

Oavsett design måste den matcha temperamentet. Om du i en ungkarls lägenhet kan dekorera väggen med målningar med vackra kvinnofigurer, så i huset där familjen bor kommer en sådan inredning att vara olämplig. Samtidigt är det oacceptabelt att flytta zoner till andra rum: om ett separat rum tilldelas barnkammaren kan det inte finnas några ritningar av barns teman på tapeten i vardagsrummet. Så utrymmet berövas tydlig organisation och harmoni. För att underlätta arrangemanget kan du använda specialutvecklade program som hjälper dig att slutföra layouten i 3D. Deras gränssnitt är ganska enkelt, katalogen är genomtänkt till minsta detalj, så att interiören ser realistisk ut.

Alla de utrustade rummen bör ha sin egen möbel, vilket ger utrymme för rörelsefrihet efter placering. Till exempel, i ett litet vardagsrum med ett minimum av ledigt utrymme, är det värt att sätta transformatormöbler: en kompakt fällbar soffa, en liknande fåtölj och ett kaffebord (nedåt). I ett rum med en bild på mer än 20 rutor kan du ordna stoppade modulmöbler genom att välja ett större antal moduler för att placera varje hushåll. Det finns en plats för alla i en 5-rumslägenhet, så du kan inte krama, utan tilldela varje rum sitt eget syfte, och inte glömma studien och hemmabiblioteket.

Vilken att välja?

Efter att ha analyserat huvudtyperna av lägenheter och funktionerna i deras layout, uppstår vanligtvis frågan om val, vilket ofta är förvirrande. Gamla hus är värda att överväga som köp endast om deras yta tillåter att ge alla framtida hushåll utrymme, medan huset är i gott skick. Det är osannolikt att någon gillar att bo i en “Khrushchev” med brist på takhöjd och rumsyta i en sådan lägenhet: alla vill köpa ett mysigt alternativ för att bo säkert, och det finns tillräckligt med utrymme.

Om frågan förblir öppen finns det några tips att notera:

 • utgå från ekonomiska möjligheter: det är ingen mening att betala varje månad för extra kvadratmeter;
 • familjen behöver plats och ett separat hörn för alla, annars blir atmosfären i lägenheten tung;
 • titta på takets höjd: om det är lågt kommer det att tyckas att det inte finns någon luft i lägenheten;

 • välj bilderna med hänsyn till bekvämligheten: alternativ där ett litet kök och vardagsrum är oacceptabla (det är svårt för familjemedlemmar att passa in i dem);
 • välj en lägenhet utan sluttande väggar och ett trasigt perspektiv: obegripliga utsprång kommer att störa reparationer;
 • välj inte alternativet med små fönster mot nordsidan: en ökning av fönsteröppningar ger inte alltid önskat resultat (de kan skeva);
 • Detsamma gäller dörrar: deras bredd och placering bör inte hindra rörelsefriheten.
 • föredra alternativ med isolerade rum: de är bekvämare och mer kompletta.

Dimensioner

Måtten på varje lägenhet är individuella och beror på antalet rum i den totala filmen, till exempel:

 • Vardagsrum “stalinka” genomsnittet är 16 kvm. m, sovrummet och barnkammaren står för minst 9 m (för varje rum), 7 rutor är tilldelade för köket;
 • “Chrusjtjovka” mer kompakt: från 14 kvm. m, det genomsnittliga sovrummet är 6-7 kvm. m, en plantskola – från 6 rutor är köket ibland väldigt litet – 4,5 kvadratmeter. m;
 • Hall “Brezhnevka” har ett minimum på 15 kvm. m, sovrummet och barnkammaren är rymligare än “Chrusjtjov”: de tilldelas från 8 rutor och lämnar 6-7 kvadratmeter i köket. m;
 • I en standardlägenhet allt är kompakt, men acceptabelt: vardagsrummet ska vara från 15 kvm. m, sovrum – minst 12 kvm. m, plantskola – från 10, kök – minst 7 kvm. m;
 • Dessa är ungefär dimensionerna lägenheter med förbättrad layout: minst 16 rutor tilldelas vardagsrummet, minst 12 rutor tilldelas för sovrummet, 10 för barnkammaren och för köket mellan 6,5 och 10 kvadratmeter. m;
 • Moderna lägenheter när det gäller bilder liknar de sorter med en förbättrad layout: de har en identisk yta för ett vardagsrum och ett sovrum, medan barnkammaren kan vara mer kompakt (9 kvm) och köket kan vara större (på genomsnitt, 9 kvm).

Dessa uppgifter är ungefärliga. I varje fall kan bilderna variera. Till exempel kan en typisk “stalinka” med två rum ha dimensioner från 44 till 66 kvadratmeter, en “Chrusjtjov” för två rum – 30 – 46 kvadratmeter. m, “Brezhnevka” 38 – 53 kvm. m, standard och förbättrad – upp till 56 rutor, moderna – upp till 107 kvadratmeter. m. Naturligtvis är ytan 40 och 60 kvm. m är annorlunda. En stor skillnad sätter några hinder i arrangemanget (vilket är möjligt med utrymme, det är oacceptabelt med brist på film). I en liten lägenhet (till exempel 33 – 35 kvadratmeter) är varje centimeter användbart område viktigt..

Intressanta exempel och bästa alternativ

För att tydligt se vad en harmonisk och funktionell layout av en lägenhet i ett flerfamiljshus är, med hänsyn till stilen, kan du hänvisa till designexemplen i det presenterade fotogalleriet.

Ett exempel på gratisarrangemang av alla nödvändiga funktionsområden: bristen på ljus i matsalen kan kompenseras med separat takbelysning.

Alternativet för kompakt placering av badrum och kök, vilket förenklar kommunikationen på grund av grannskapet, medan planeringscentret inte behärskar och skapar en visuell effekt av rymd.

Ett rationellt exempel på ett kompakt arrangemang av möbler med en smal korridor och ett kompakt kök: vardagsrummet och sovrummet är rymliga, i köket görs bristen på plats i bardisken.

En ovanlig layout av en lägenhet med ett karnappfönster: nackdelen är en smal korridor, zonindelningen i vardagsrummet med matplats är ganska framgångsrik, en plats för arbetsområdet är reserverad för karnappfönstret.

Ett originellt sätt att planera en fyrkantig lägenhet med balkong: ett välkomnande rum med matplats, stora fönster, ett mysigt sovrum, ett kök och ett kompakt badrum.

Mottagande av rationell användning av rymden, med hänsyn till väggarnas konstruktiva utskjutningar: bardiskens ursprungliga placering istället för matbordet.