Design och layout

Projekt av hus som mäter 7 x 8 meter

Ett litet hus på 7 x 8 meter är perfekt för en ung familj. Byggandet av en sådan stuga kräver inte stora kostnader, medan alla boende får tillräckligt med personligt utrymme om du väljer det optimala projektet. Du kan använda ett liknande hus som ett sommarboende, välja lämplig layout med bastu och en rymlig terrass..

allmän information

Ytan på en envåningsbyggnad med dimensioner 7 x 8 blir 56 kvadratmeter. Ett sådant område är jämförbart med en typisk tre-rumslägenhet, men samtidigt kan du utöka utrymmet med en källare, vind eller andra våning, lägga till en balkong, en terrass och ett garage.. Alla typer av överbyggnader i den totala mängden ökar det användbara området avsevärt, vilket gör ett förortshem ganska bekvämt för en familj på 2-4 personer.

Det är viktigt att välja rätt projekt för ett hus 7 till 8, så att du senare inte upplever svårigheter. Tänk inte bara på omedelbara behov, utan också på framtidsplaner, till exempel om du har barn som växer upp som behöver ett separat utrymme i framtiden..

Det finns flera viktiga punkter att tänka på..

 • Egenskaper i landet. Även om ett hus med sådana dimensioner kommer att passa även i ett litet område, ställer ibland jordens egenskaper vissa begränsningar för konstruktionen. För att undvika svårigheter är det lämpligt att först rådgöra med en specialist som kan utföra geodetiska undersökningar.
 • Klimat. Väderförhållandena påverkar valet av material för konstruktion, arrangemang av värmesystemet.
 • Invånarnas behov. Det är säkrare för stillasittande människor och barn att bo i ett envåningshus. Du kan också omedelbart förse dem med rum på bottenvåningen så att de inte behöver klättra i trappan om du tänker bygga en tvåvåningsstuga..

Du kan göra en layout med ett gemensamt område som en studio, när ett kök, vardagsrum och matsal kombineras i ett utrymme.

Frånvaron av väggar gör att du kan frigöra extra meter och skapa en känsla av ledigt utrymme. Denna lösning är dock inte för allas smak, så det är bättre att diskutera detta alternativ med hushållet i förväg..

I alla projekt, oavsett rummen, finns det vanligtvis en viss uppsättning rum: personliga (sovrum, barn) och allmänt – kök, vardagsrum, matsal. Planen kommer också att innehålla ett badrum, en entré och ofta ett skafferi. Andra lokaler, till exempel ett omklädningsrum, ett kontor, en verkstad, ett utbildningsrum läggs som regel till individuellt på begäran av kunden, även om ibland standardlösningar ger något liknande.

Vindprojekt

I ett envåningshus är många trånga, särskilt om påfyllningen av familjen förväntas, och det är dyrt att bygga ett tvåvåningshus. Det finns ett kompromissalternativ – en stuga med vind. I detta fall bildas väggarna i den övre delen av taklutningarna, så konstruktionen av byggnaden är billigare. Samtidigt finns det tillräckligt med utrymme inuti för att ordna ett par fullvärdiga rum..

Ett och en och en halv våningshus är också lämpligt som sommarstugalternativ. Vanligtvis, i sådana projekt, finns en stor studio nedanför – detta är ett gemensamt utrymme som innehåller en matplats och en plats att koppla av. Även på bottenvåningen kan det finnas en bastu, ett badrum. Vinden är reserverad för sovrummet.

Du kan organisera ett stort eller två mindre för att ge plats åt gästerna.

Om vi ​​betraktar ett hus av mansardtyp som en permanent bostad, är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt takarbete.. På vintern fryser taket, vilket kan leda till kondens och fukt, och på sommaren blir taket väldigt varmt från solen. Allt detta kan orsaka besvär, därför när du bygger ett hus med en och en halv våning måste du lägga isoleringsmaterial ordentligt, installera ett ventilationssystem.

Husets layout med garage

De flesta som bor utanför staden i ett privat hus har en bil, eftersom de behöver resa till jobbet och i affärer, och infrastrukturen i byn kanske inte är alltför utvecklad. För personlig transport är det bättre att tillhandahålla ett garage för att skydda bilen från påverkan av väderfaktorer.

Layouten på vissa stugor ger ett lämpligt rum under samma tak som huset. Detta gör att du kan spara lite – mindre material förbrukas under konstruktionen, det är också ganska bekvämt att du kan installera en dörr och omedelbart komma in i garaget från vardagsrummet utan att gå utanför.

En sådan förlängning tar dock plats – det finns inte mycket utrymme kvar på första våningen..

Med detta i åtanke är det bättre att bygga en tvåvåningsstuga för att ge alla nödvändiga rum.. Vanligtvis ser planen ut ungefär så här:

 • nedan – ett garage, ett gemensamt studioområde med kök och vardagsrum, badrum;
 • på övervåningen kan det finnas ett sovrum, en plantskola, ett kontor;
 • du kan också göra en balkong ovanför garaget.

Detta alternativ är lämpligt för små tomter där varje meter mark räknas..

Om din fastighet är tillräckligt stor, kanske ett separat garage kanske är mer bekvämt – du behöver inte spara utrymme genom att tänka på husets layout.

Andra planalternativ

Det finns olika sätt att lägga till lite extra utrymme. Dessa kan vara olika externa bilagor – en terrass, en balkong, samt arrangemanget av källargolvet.

Med källare

Vardagsrum längst ner i stugan är inte den bästa lösningen, eftersom det inte finns några fönster, och situationen kommer att visa sig vara förtryckande. Av denna anledning brukar en layout med källargolv möjliggöra placering i källaren av tekniska rum med pannrum, du kan också göra ett förråd, en verkstad eller ett extra badrum där..

Byggandet av ett sådant hus kommer att kräva lite extra arbete:

 • gräva en grop;
 • arrangemang av ett massivt betonggolv i den underjordiska delen;
 • källarväggar kan vara en fortsättning på bandfundamentet, men de är också uppförda från luftbetong eller tegel;
 • bra isolering och ett dräneringssystem behövs för att skydda källaren mot fukt.

Ett hus 7×8 med källargolv kan innehålla andra bilagor för att få ytterligare torg. Till exempel kan du göra ett rum med ett burspråk eller en balkong om stugan är två våningar.

Med terrass

En av fördelarna med stugor är möjligheten till friluftsliv. För att bekvämt rymma och njuta av bra väder kan du göra en terrass. Vanligtvis är den utrustad på husets södra sida och avsätter 6-8 kvadratmeter för ett öppet rektangulärt område.. Även om terrassen kan ha en baldakin, har den inte väggar, så den är endast lämplig för sommarlov..

Om du vill ha extra utrymme för året runt-användning är det bättre att tänka på en veranda med spis.. Det är helt stängt och inglasat, så även i kallt väder kommer det att vara möjligt att stanna där..

Oftare fungerar verandan som ett förråd, men om den är ordentligt isolerad kan du skapa ett vardagsrum där och utöka det totala området.

Med balkong

Rekreationsområdet kan placeras högst upp i huset.. Det finns flera alternativ för att placera en balkong.

 • Ovanför burspråket. Om en liknande arkitektonisk lösning planeras på bottenvåningen, kan du på toppen göra en vacker balkong med en ovanlig form.

 • Fjärrdesign. I det här fallet sticker balkongen ut något framåt, den kan stödjas av stöd i form av kolumner. Ett utrymme med en baldakin bildas nedan – där kan du utrusta en terrass.

 • Längs hela väggen. Den rymliga balkongen är väl lämpad för friluftsliv, du kan sätta stolar och ett tebord där.

Närvaron av en sådan förlängning ger ytterligare meter användbart utrymme och förbättrar också naturlig belysning – mer solljus kommer in i rummet.

Vanligtvis innebär projektet en balkong, men ibland kan det vara två av dem – i det här fallet blir de små. Konstruktionen kan också vara öppen eller stängd. Det senare alternativet låter dig isolera balkongen och göra den till en vinterträdgård eller fästa den på rummet..

Vilket material är bättre?

Väggar står för ungefär en fjärdedel av alla byggkostnader. För att inte möta obehagliga överraskningar är det viktigt att välja rätt material för byggandet av en stuga.

Tegel

Detta är ett av de traditionella alternativen. Ett tegelhus kan hålla mer än hundra år, detta material har också andra fördelar:

 • resistent mot mögel och biologiska skadedjur;
 • brinner inte;
 • skyddar väl mot buller.

Bland nackdelarna är mycket vikt. Ett tegelhus kommer att kräva en stabil och därför dyrare grund. Detta material kräver också noggrann överensstämmelse med tekniken vid läggning, så det är viktigt att hitta en bra specialist, och sådana mästare tar mycket arbete..

Block

Detta är ett bra alternativ till tegel. Blockmaterial är hållbara och lätta, medan förbrukningen vid läggning är mindre på grund av deras storlek. Beroende på kompositionens egenskaper skiljer sig flera sorter, från vilka du kan bygga ett hus.

 • Gasblock och skumblock har ungefär samma prestandaegenskaper. Dessa material är lättillgängliga och lätta att bearbeta. Det finns en skillnad – ett hus av luftbetong kommer att kräva ytterligare skydd mot fukt, och sådana åtgärder behövs inte för en struktur av skumblock. Byggnader kan ges valfritt utseende, till exempel göra en ovanlig finish under stenmurar för en gasblockkonstruktion.

 • Stugor av expanderade lerblock är ganska populära. Det är ett miljövänligt material som håller värmen väl. Till skillnad från skumbetong och luftade block innehåller råmaterialet inga syntetiska tillsatser. Produkterna har en “andnings” struktur, så ett optimalt mikroklimat bibehålls inne i huset. Block kan användas för att bygga stugor upp till tre våningar.

Trä

Byggandet av ett trähus kan innebära ett traditionellt timmerhus eller ett modernt alternativ från en bar.. Båda alternativen har sina egna egenskaper..

 • Hus från en bar de går inte igenom krympningsstadiet, och detta material är också lättare än en stock, så konstruktionen går snabbare och kräver inte användning av specialutrustning. Trä ser bra ut inuti och gör att du kan klara dig utan ytterligare väggdekoration.

 • Ett timmerhus kommer att vara starkt och varmt. På grund av materialets särdrag i lokalerna bibehålls också den optimala luftfuktigheten. Konstruktion från en stock kan knappast kallas prisvärd, dessutom måste du vänta tills krympning uppstår.

För en liten stuga är timmer att föredra – det är billigare, det är lättare att arbeta med det, medan det har alla de positiva egenskaperna hos trä.

Ramkonstruktioner

Detta är en ny teknik som gör att du snabbt kan bygga byggnader. Ramen kan vara av trä eller metall, och panelskivor används också för väggbeklädnad. Dessa hus är prisvärda, sjunker inte och låter dig spara på grunden.. De svaga punkterna i sådana strukturer är ljudisolering och täthet..

De mest populära byggmaterialen är trä- och skumblock..

De utmärks av ett optimalt pris-prestanda-förhållande. Men andra alternativ har också sina fans, och när du väljer ett material är det värt att överväga de individuella behoven, egenskaperna hos din webbplats och klimatzonen.