Design och layout

Trä i det inre av lägenheten: enkla designidéer

Ju mer teknogen omvärlden blir, desto mer påtaglig är behovet av en person att omge sig med en naturlig miljö. När de skapar sitt hem vänder sig människor i allt högre grad till naturmaterial. Trä, sten, naturliga tapeter och tyger föredras framför plast och andra kemiska material.

Att arbeta med naturmaterial bör inte vara kaotiskt: starta renoveringar med tanke på miljön, du borde veta hur man korrekt introducerar ett träd i ditt hem.

Fördelar och nackdelar

Trä i inredningen har en obestridlig fördel jämfört med konstgjort material. Men när du väljer det som en finish är det värt att utforska alla fördelar och nackdelar som du kan stöta på..

Positiva drag:

 • Bra utseende. Dekorera och värma alla interiörer.
 • Styrka. Sådant material är hållbart och kräver inte reparation på många år..
 • Trevlig naturlig lukt.
 • Miljövänlighet. Hälsa.
 • Giftfri.
 • Håller ett bra inomhusklimat.
 • Med hjälp av trä kan du förbättra värme och ljudisolering i lägenheten.
 • I inredningen kombineras trä enkelt med andra naturmaterial – glas, sten, läder.

Nackdelarna inkluderar:

 • Högt pris.
 • Trädet kräver särskild omsorg. Det är nödvändigt att rengöra det i tid, uppdatera sitt utseende med vax och lack, du kan behöva klippa av det översta lagret.
 • Det är svårt att ta bort fläckar från en träyta.
 • Trädet är inte resistent mot höga temperaturer och attackeras av parasiter, men dessa nackdelar kan lätt undvikas genom att behandla träet med en speciell impregnering.

Valet av material för efterbehandling

När man bestämmer sig för att införa trä i inredningen bör man komma ihåg att det kan bli en accent för det omgivande rummet. Redan innan du köper måste du veta var och hur du använder den, vad du ska kombinera med. Äkta trä har ett högt pris, välj en finish, du kan köpa både naturmaterial och imitation för det. Det finns tillräckligt med sorter för varje smak och plånbok.

Imitationer anses vara MDF och spånskivor, laminat, faner. I interiörer med böjda ytor kan du använda trä tapeter (tunn faner på tjockt papper). Efter limning ska de lackeras. Naturprodukter erhålls från ek, cederträ, tall, lind, lönn, mahogny.

En mängd olika efterbehandlingsmaterial används: foder, träpaneler, snitt:

 • Panelerna anses vara det dyraste efterbehandlingsalternativet; de är gjorda av massivt trä och kan präglas, vilket gör att du kan lägga till ytterligare volym till beläggningen. Deras yta är belagd med lack eller vax..
 • Om budgeten är begränsad, kommer foder att göra, det är enkelt att installera och det ser bra ut. Av nackdelarna – gillar inte fukt, temperaturen sjunker.

 • Ett ännu enklare dekoralternativ är laminat. Det är inte lika bra som naturligt trä, men det är billigt, lätt att arbeta med, det kommer att dekorera inte bara golvet, utan också väggarna och taket..
 • Ett material som ett blockhus ger intryck av att väggen är gjord av ett timmerhus. Inte alla kommer att använda det i en lägenhet, designers använder det för att förkroppsliga speciella idéer.
 • Gusvarblok – mångsidiga träpaneler, från vilka du kan montera alla mönster.

När du planerar att använda trädekor i din interiör, bör du komma ihåg att den kombineras med alla naturmaterial: metall, sten, tegel, glas, läder, tyger. Avlastningen ger en speciell unikhet till finishen. När du väljer ett efterbehandlingsmaterial är det värt att överväga trädets art och struktur, tjocklek, färg, utseende.

Innan köpet kontrolleras produkten för tecken på insektsaktivitet.

Invändig användning

Trä är det vanligaste materialet i våra hem. Det skapar en speciell tröst, fungerar för positiva känslor. Trä är lämpligt i vilken design som helst: det kan markera en vägg, täcka golvet eller taket, använda det som inredning, göra möbler, trappor, dörrar, fönsterkarmar av det, det kan kombineras med valfritt material.

Användningsfall:

 • Väggar av trä är ljudisolerade, de håller värmen i huset, luktar gott och skapar en härlig atmosfär. Det är inte nödvändigt att täcka alla väggar med trä, du kan bara en av dem, eller till och med en del, i form av inredning. En accentvägg kan göras vid sängens huvud eller ett specifikt område kan väljas. Paneler, foder, laminat är lämpliga för väggar. Snitt ser utsökt ut i det inre (skär av ett jämnt tvärlager av trä).

En vägg kantad med stockar är bra i ett lanthus, den stöder lantlig stil eller skandinavisk riktning.

 • Golv av trä är mycket varmt. Dessutom är den så vacker att du inte vill täcka den med en matta. Av materialen är parkettskivor, träplattor, laminat lämpliga. Färgen är antingen mycket mörk eller ljus. Alla bruna nyanser är omoderna idag. Men om du överväger träets styrka och hållbarhet, liksom variationen i mode, är det bättre att lita på din smak. Många människor gillar grovt, obehandlat trä med ett uttrycksfullt präglat mönster..

Det finns också många älskare av lagrat trä. På specialutrustning rökas den med rök tills den blir brun..

“Gamla” trä ser särskilt uttrycksfulla ut i inredningen:

 • Bjälkar, brädor, kakel används i taket.. I vissa designlösningar används också andra material, till exempel används ett laminat för att markera en zon på väggen vid sängens huvud med en smidig övergång till taket. De rymliga rummen är inredda med balkar. Förlusten av höjd i rummet kommer att vara 15-20 centimeter, men det finns också plus: ledningar döljs lätt bakom balkarna, belysningsenheter ser vackra ut i ett sådant tak.
 • Dörrar och fönster från äkta trä, få har råd. De är hållbara, miljövänliga, kombinerade med glas och metall, ibland är de gjorda av trä i kontrasterande nyanser. De ser rika och uttrycksfulla ut.

 • möbel tillverkad av värdefulla träslag. Det är vackert, naturligt och hållbart, det kommer att tjäna i mer än en generation. För dem som inte har råd med naturligt trä finns det budgetmöbler. De är tillverkade av fiberboard, MDF, spånskiva, i butikerna finns det ett stort urval av dessa produkter, det är modernt och kommer att tillfredsställa alla interiörer.
 • Trädekor imponerar med sin sofistikering och smak. Det är trevligt att göra det med egna händer från en drivved eller stubbe. Men du kan köpa designarbete i form av figurer, lampor, snidade ramar för speglar och målningar.

Du kan inte klara trä i någon inredning: i ett stort vardagsrum, en liten hall, ett sovrum, ett barnrum, även i ett badrum och en toalett..

 • Vardagsrum – ett universellt rum för en familj, för gäster, för kommunikation och avkoppling. Alla designidéer kan förkroppsligas här. Träet är valt i naturliga färger, i kombination med mjuka möbler och trevlig belysning kan du uppnå maximal avslappnande effekt.
 • För barnrum ett naturmaterial som stöder det naturliga mikroklimatet krävs. Kakelpaneler av ek, lärk och trämöbler i ljusa färger är lämpliga..

 • I sovrummet du kan inte klara dig utan ett mysigt, varmt material. Sänggavel i trä, sängbord, byrå – klassiker inom genren.
 • På köket många föredrar att se sten, kakel. De är lätta att ta hand om, men rummet blir som en sten “väska”. Om du introducerar träprodukter i köksinredningen blir atmosfären omedelbart varmare och bekvämare..

 • I hallen väggen under spegeln kan dekoreras med mörkt trä. Med god belysning kommer spegelarket att glittra på en mörk bakgrund.
 • Det finns en förutfattad uppfattning att trä inte är bra badrum. Men vad bra badrummen själva är, gjorda av dyrt massivt trä! Att vara i dem är lika trevligt som att simma i en sjö omgiven av en skog..

Tiderna förändras och trä är fortfarande det mest efterfrågade materialet i inredningen, och inga tekniska revolutioner kommer att tvinga människor att överge dess attraktiva kraft..

För ännu mer information om träinteriörer, se nästa video..