Design och layout

Vad ska vara standard takhöjd i en lägenhet?

Taket anses vara en av de viktigaste dekorativa föremålen, därför beror rummets design och layout på dess höjd. Höga väggar fyller utrymmet med en känsla av komfort och rymlighet, medan låga väggar tvärtom gör det begränsat och viktat..

När det är nödvändigt att skapa en ny interiör i ett rum är det viktigt att vara uppmärksam på takets dimensioner, och redan utifrån dess parametrar, välj lämplig finish, belysningssystem och inredning. Dessutom finns det idag många sätt på vilka du visuellt kan höja strukturen och göra rummet rymligt och bekvämt..

Särdrag

Huvudindikatorn när du köper en lägenhet är takhöjden, eftersom det är detta som öppnar stora möjligheter för inredning av rum och påverkar uppfattningen av rymden. Därför bör man ta hänsyn till den optimala storleken på denna indikator när man väljer ett nytt hem. De måste inte bara motsvara höjden på personerna som bor i lägenheten, utan också rummets yta..

Höjden anses vara normal om minst 30 cm återstår från en persons utsträckta hand till överlappningen. För stora rum som kombinerar flera funktionella zoner är en höjd på minst 3,5 m bekväm och 2,8 m räcker för matsalar och kök.

Nyligen har många lägenheter installerat undertak i flera nivåer och golvvärmesystem. Denna typ av installationsarbete gör rum varma och vackra, men rummets höjd i detta fall reduceras med 20 cm. Därför är detta efterbehandlingsalternativ inte lämpligt för låga rum., för dem måste du skapa enskilda projekt och välja en interiör som inte beror på takhöjden.

Det är också värt att notera att denna indikator bestäms av husägarnas egna preferenser, eftersom vissa av dem känner sig bekväma i ett rum med en höjd av 3 m, medan andra tvärtom är nöjda med minsta storlek på 2,5 m..

Standarder enligt GOST

Standard takhöjd i en lägenhet anses vara en relativ parameter, eftersom i praktiken ett sådant koncept som den optimala höjden oftast används. Dess indikatorer är upprättade i enlighet med kraven i SNIP, i enlighet med klimatförhållanden, säkerhetsstandarder och ergonomi i bostadsutrymmet.

Enligt föreskrifterna måste minsta höjd vara:

 • i vardagsrum och kök – mer än 2,5 m;
 • i korridorer, korridorer och främre rum – mer än 2,1 m.

Dessutom bestäms standarden separat för de övre och vindsgolven, som har inneslutande och lutande strukturer i sin design. I detta fall kan takytan inte vara mindre än 50% av hela rummets yta. En bekväm höjd gör att du kan rationellt fördela utrymme och ordentligt utrusta rum.

Om lägenhetens layout möjliggör installation av ett pannrum, beräknas också den genomsnittliga takhöjdenormen för det, vilket vanligtvis är 2,2 m. Det ska vara en normal höjd i bostadsområdena utanför bostaden.

I hus av olika slag

I lägenheter kan takhöjden vara olika, eftersom det beror på byggnadens byggprojekt. Idag, på bostadsmarknaden, kan du hitta hus med både gamla och nya layouter. Till exempel kännetecknas bostäder i “Stalinka” av ett stort område, rum är ofta dekorerade med vackra plattband och stuckaturer, och väggarnas höjd i dem når från 3,2 till 3,5 m.

Det är inte lätt att utföra ny dekoration i stalinistiska hus, eftersom skiljeväggarna i rummen är gjorda av trä och de elektriska ledningarna är placerade utanför. Men om du tänker på designen väl kan du placera hängande strukturer i rummen och dölja allt..

Inte mindre populära är också “Khrushchevs”, som kännetecknas av ett litet vardagsrum, bra ljudisolering och högkvalitativa tak med en höjd av 2,5 till 3,2 m. Med tidens förändring ersattes de av nya lägenheter – “Brezhnevka”, deras lokaler blev rymligare och projektet inkluderade till och med tillägg av korridorer.

Tack vare rummets höjd och når 3 m har husägare i “Brezhnevka” möjlighet att bygga skjutbara garderober, mezzaniner och andra möbler i väggarna.

Det mesta av bostadsbeståndet består av panelhus. De första byggnaderna byggdes i 5 våningar, takhöjden i dem översteg inte 2,5 meter.

Idag kan du köpa en lägenhet, inte bara i en femvåningshus, utan också i en niovåningshus. Det är svårt att reparera bostäder med en sådan layout, eftersom du inte bara måste höja taket visuellt utan också demontera skiljeväggarna.

När det gäller ägarna till lägenheter i panelbyggnader hade de tur, eftersom höjden på takens tak blev mycket högre – från 2,7 meter.

Nya hus förtjänar särskild uppmärksamhet; i sina monolitiska lägenheter skapar designers olika typer av layouter, tack vare vilket bostäder blir elit och möter alla nivåer av bekvämt boende.

Det finns också lägenheter i ekonomiklass i nya byggnader, till skillnad från företagsklassen för vilken lokalerna är 3 m, i dem är denna indikator lika med 2,7 m.

I ett flerfamiljshus kan några av rummen placeras på vindsvåningen, som regel finns det plats för sovrum eller kök. För att organisera övervåningen så mycket som möjligt och göra det till bostäder kan vindens höjd inte vara mindre än 2,1 m.

Naturligtvis kommer denna indikator inte att tillåta installation av upphängda strukturer, men det anses tillräckligt för att avsluta golv med brädor eller dekorativa paneler..

Hur mäts det?

  Innan du utför reparationer i en lägenhet och köper möbler måste du veta höjden på rummen, eftersom valet av efterbehandlingsmaterial och skrovstrukturer beror på dess indikatorer.

  För att korrekt utföra mätningar bör du förbereda en tre meter lång tejp och utföra följande steg:

  • Fixera måttbandet på golvet. I det här fallet är det bäst att mäta höjden tillsammans, en person drar måttbandet och den andra håller den. Verktygets andra ände måste fästas i taket på ett sådant sätt att det är spänt och inte hänger ner. Siffran som anges på märket är höjdens storlek.
  • Om du inte hittar hjälpare kan du mäta allt själv. I det här fallet, i stället för ett måttband, tas en lång tråd, en vikt fästs på dess ände och mätningar görs. Du måste stå på en trappstege eller pall, varva ner tråden och så fort lasten rör golvbeläggningen ska den klippas av. Efter det viks tråden i flera lika delar och mäts med en vanlig mätare eller linjal..

  Hur man visuellt gör ovanstående?

   Många tror att det är en stor framgång att äga en lägenhet med högt i tak, eftersom du kan översätta alla designidéer till verklighet och det är bekvämt att utföra en modern layout av utrymmet. Det är faktiskt inte så, för höga rum är svåra att värma, de kräver en stor förbrukning av efterbehandling och dekorativt material. Låga rum är ergonomiska och bekväma, men om området är för litet krävs justering, vilket gör att bristen på höjd kompenseras och rummet blir rymligare och ljusare.

   Du kan visuellt förstora taket i ett rum med enkla designtrick:

   • Använd låga möbler för inredningen. Modulära strukturer “pressade” mot golvet kommer visuellt att höja taket.
   • Ta bort onödiga föremål från fönstren och häng gardiner i en neutral färg. I ett privat hus är det bäst att använda transparenta gardiner genom vilka du kan njuta av naturens landskap.

   • Installera inbyggda lampor. För lågt i tak anses strålkastare vara idealiska, eftersom de inte överbelastar det övre utrymmet med onödiga detaljer..
   • Fyll din inredning med inredning, bestående av vertikala ränder. Väggarna kommer att se högre ut och rummet kommer att förvandlas. Generellt sett är detta alternativ lämpligt för badrum och trånga utrymmen..

   • Gardiner väljs bäst med mönster. och mönster. Den ursprungliga prydnaden på textilier kommer att locka uppmärksamhet och få dig att sakta titta upp, tack vare detta trick blir takhöjden osynlig. Samtidigt rekommenderas det inte att göra för breda golvlister på strukturer..
   • Ordna alla föremål i rummet vertikalt. Illusionen av höjd hjälper till att skapa samlingar av fotografier och plattor, placerade på hyllorna högst upp. Ett sådant dekorativt “spår” kommer att se snyggt ut och passar perfekt in i vilken stil som helst..

   • Komplettera interiören med belysning. LED -remsor runt takets omkrets, vägglampor och golvlampor fördelar belysningen i rummet jämnt och stramar taket visuellt.

   • Välj en design på flera nivåer med en blank yta. Samtidigt kommer texturkompositioner med halvblank effekt, som kan dekoreras med skär i form av diagonala linjer, också att se original ut..
   • Beläggningen avslutas med dekorativt material, det är lämpligt att använda paneler med vertikala ränder.

   Praktiska designtips

   Om takhöjden i lägenheten överstiger normen och är mer än 3 m, kan alla designidéer förverkligas i utformningen av rummen. Sådana lokaler kännetecknas av frånvaron av ett slutet utrymme, ett överflöd av luft och ljus.. Idag är projekt med lägenheter med högt i tak från 3,2 till 3,7 m mycket populära., de låter dig skapa en annorlunda interiör i rummet med ljusa dekorativa element.

   Oftast görs en extra våning i sådana rum, vilket fungerar som en utmärkt plats att koppla av; ett bibliotek och ett sovrum är också placerade på vinden..

   Layouten för rum med högt i tak har sina egna egenskaper, nämligen:

   • Designen ska innehålla massiva möbler, de kommer att fylla utrymmet harmoniskt. I det här fallet är det lämpligt att inte överdriva det och visuellt inte överbelasta rummet med onödiga detaljer, annars kommer den motsatta effekten att visa sig.
   • Loftstilen är väl lämpad för rymliga rum. Denna riktning kännetecknas av frånvaron av rumsliga gränser och rationell användning av rymden. Därför kan finishen tillverkas av olika material. Vardagsrummen med högt i tak, inredda i jugendstil ser original ut.

   För att betona rummets höjd tas partitioner bort i rummen och förvaringsutrymmen döljs..

   • Interiören måste kompletteras med element med komplexa former; istället för interiörpartitioner, installera välvda strukturer. Upphängningssystem på flera nivåer blir en riktig dekoration av sådana rum, deras installation kommer inte att påverka rummets storlek på något sätt, och designen kommer att få speciella anteckningar av chic.

   När det gäller de låga rummen kräver de en visuell expansion av utrymmet.. Därför är det i designen nödvändigt att uppmärksamma arrangemanget av utrymmet och frigöra det så mycket som möjligt. Det är lämpligt att avsluta i ljusa nyanser, vilket föredrar beige och pastellfärger..

   I detta fall rekommenderas inte att takkonstruktioner görs stora och består av många nivåer., det är bäst att installera stretchtyger med en blank yta eller välj hängande kompositioner av enkla former.

   Exempel på inredning för alla layouter

   En rymlig lägenhet med högt i tak öppnar stora möjligheter för designkreativitet, men tyvärr har inte alla sådana bostäder. Ägare till små bostäder bör inte bli upprörda, eftersom du också kan göra snygga och vackra rum av små rum. Om taket i lägenheten är lågt är zonens zonindelning den rätta lösningen..

   Du kan visuellt dela utrymmet på olika sätt: häng stativ, gör dekorativa skiljeväggar eller använd dekorativt material i dekoration som skiljer sig åt i färg och struktur. Dessutom är det i en sådan interiör nödvändigt att använda maximal belysning, vilket inte bara föredrar vanliga ljuskronor, utan också lampor, golvlampor, inbyggda lampor..

   Samtidigt kan du inte välja ljuskronor med hängen och stora lampskärmar, eftersom de kommer att minska taket.

   För vardagsrum som kombinerar en viloplats och en arbetsplats, det rekommenderas att välja riktningsarmaturer, de kommer att göra bra belysning, betona skönheten i möbler och göra det bekvämt att arbeta vid bordet eller läsa böcker.

   I sådana vardagsrum rekommenderas att bara placera de mest nödvändiga möblerna och dekorera, undvika ljusa färger..

   Kläder och saker ska placeras i inbyggda garderober, de tar minst ett utrymme och passar harmoniskt in i vilken design som helst.

   Dessutom måste du i inredningen försörja alla små saker och ge interiören en individuell touch. Målningar och familjefoton är bra alternativ..

   Om husets ägare är mycket förtjusta i musik kan du också hänga musikinstrument på väggarna. Vi får inte glömma blommor, vaser med dem ser bra ut både på hyllor och bord, fönsterbrädor..

   Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt badrumsdesignen. Även om rummet är litet, bör det inte bara vara multifunktionellt och bekvämt för vattenprocedurer, utan också utrustat med nödvändiga möbler för förvaring av personliga hygienprodukter..

   Badrumsfinisher bör göras i ljusa nyanser., som skulle kombineras med skåp och hyllor.

   För många är köket bara associerat med matlagning och ätande, men om det är ordentligt inrett kommer det också att fungera som en utmärkt plats för familjedrickande och avkoppling, därför, utöver den vanliga uppsättningen köksmöbler, en liten soffa bör installeras i rummet. Således kommer köket att ha två zoner där du kan laga mat och chatta med dina nära och kära..

   För att fylla köket med ljus är det nödvändigt att välja ljusa nyanser för att dekorera väggar, tak och golv. Kökssatsen är bäst placerad runt rummets omkrets och döljer hörnen.

   För små kök är transformationsbord väl lämpade. De tar minst plats och är praktiska att använda, så när gästerna anländer blir de enkelt till ett matbord..

   Lägenheter i olika storlekar har en loggia eller balkong. De flesta ägarna uppmärksammar inte deras design, vilket resulterar i att små utrymmen förvandlas till “skräplager”. För att undvika detta kan ett litet bord med stolar installeras på balkongen. Det kommer att bli en minirestaurang där det kommer att vara trevligt att äta frukost eller middag och njuta av utsikten över staden.

   Det är en bra idé att plantera korgväxter under balkongen – vindruvor eller murgröna. Du kan också kombinera balkongen med vardagsrummet, och det blir en bra fortsättning på rummet. I det här fallet kan du utrusta ett rekreationsområde på det genom att placera en soffa och ett soffbord..

   Sovrummet anses vara ett speciellt rum i lägenheten, vilket gör att du inte bara kan gå i pension, utan också att slappna av helt. Layouten ska vara bekväm och bekväm. För små sovrum är tak med spegelyta lämpliga; de utvidgar visuellt rummets gränser och ger utrymmet en atmosfär av romantik. Speglar bredvid sängen ser också bra ut.

   Det rekommenderas inte att tvinga sovrummet med massiva möbler., för sin inredning räcker det att välja en vacker säng, ordna garderober bredvid och hänga flera hyllor för böcker eller inredningsartiklar. För dekoration kan du använda olika material, men skär av natursten och trä ser speciella ut i rummet.

   För nästa visuella höjning av taket, se nästa video.