Dörrar

Att göra en dörröppning utan dörr

Att göra en dörröppning utan dörr

Att göra en öppning utan dörr innebär flera funktioner. Alla material är inte lämpliga för denna typ av finish, och de valda alternativen måste hanteras ganska försiktigt. Vissa strukturer kan skapas med dina egna händer, och konstruktionen av resten är bättre att anförtros åt en professionell.

Särdrag

Den logiska slutsatsen skulle vara att en dörröppning utan dörr är gjord helt utan dörrkarm. All dekoration omfattar endast framsidan av själva öppningen, som utförs med olika material.

Utformningen av en dörrlös öppning låter dig välja mellan en mängd olika former, inklusive både klassiska och fantastiska alternativ.

Inte i varje rum kommer en öppning utan dörr att se lämplig ut. Det finns rum som måste ha en dörr, och dessa inkluderar inte bara en toalett och ett badrum.. Sovrum, kök, arbetsrum måste vara utrustade med en hel dörr, eftersom dessa rum är större än andra, finns det ett behov av integritet och intimitet.

Varje regel kan dock kringgås. För ytterligare dekoration av sådana öppningar används gardiner, musslor, skärmar. De låter dig skapa en illusion av att dela rummet utan att helt byta ut dörren..

Att förfina en öppen dörröppning innebär att förlita sig på hela hemmets integritet. Som regel görs samma dörrlösa öppningar i en lägenhet eller ett hus. Detta gäller både form och finish. De fungerar som ett anslutande element och förenar alla rum till en enda ensemble..

Tala om de fördelar som öppna öppningar har i jämförelse med klassiska dörröppningar, kan man inte låta bli att nämna spara utrymme. Varje dörr upptar minst en kvadratmeter användbart område. När du skapar en dörrlös struktur försvinner detta problem. Ur estetisk synvinkel kan öppningen visuellt utöka utrymmet eller utöka rummets funktionella område genom att kombinera det med tvättstugan. Ett bra exempel är den senaste kombinationen av en balkong och ett vardagsrum..

I vissa fall ser ett dörrlöst utrymme mycket mer attraktivt ut än en dörr, särskilt när det är vackert inrett. Till exempel placeras hyllor ofta längs konturen till en sådan öppning. Figurer eller andra små saker placerade på dem inramar vackert gapet och skapar en unik atmosfär som inte kan upprepas. Så ibland ser en öppen dörröppning ännu mer intim ut än en tjock ekdörr..

Slutligen är en annan viktig fördel skapa tillräcklig ventilation i lägenheten. Luft cirkulerar bättre genom öppet utrymme, och för små lägenheter, till exempel som i husen i Chrusjtjovs byggnad, är denna faktor viktig – det gör att du kan bekämpa stuffiness.

Skapandet av flera öppningar kan helt ändra lägenhetens ursprungliga layout, men i verkligheten visar det sig vara mycket billigare än en fullständig ombyggnad.

Dessutom kan en öppning ofta skapas även i en bärande vägg, så det finns många fler alternativ för en ny lägenhetsplan..

Vyer

Det finns många olika konfigurationer av dörröppningar utan dörr, som skiljer sig från varandra inte bara i sin form utan också i det material som de skapas med. Tillsammans med traditionella råvaror används också den senaste utvecklingen inom designområdet.

Den enklaste designen är vanligt rektangulärt spann. Skapandet av en rektangulär öppning är mycket enkel: dörrkarmen demonteras helt, sedan jämnas väggarnas yta ut längs konturen. I framtiden målas eller revetsas det resulterande gapet helt enkelt med ett lämpligt material. Det finns en mängd olika efterbehandlingsmetoder, från den enkla installationen av träbeslag till skapandet av pompösa stuckaturpelare..

Mer populär konstruktion välvda konstruktioner. För att göra detta är det inte nödvändigt att utöka öppningen i väggen; de senaste åren har tanken på att skapa falska valv aktivt använts. I detta fall installeras hörnelement av polyuretan eller gips med rundade sidor i en rektangulär spännvidd, och resultatet är en fullfjädrad båge med mycket mindre pengar och arbete. Denna metod är dock långt ifrån lämplig för alla bostäder: det är nödvändigt att öppningen har en tillräcklig höjd.

Det finns flera typer av bågar:

  • Avrundad båge. Det är en klassisk tolkning och kan användas i absolut alla rum, oavsett parametrar, men det finns en otalig regel. Ju lägre taket, desto bredare bör strukturen på det välvda spännet vara..
  • Trapesform. Den är skapad av raka linjer och kan endast kallas en båge villkorligt. Designers avråder från att använda en sådan form på grund av den starka kopplingen till en begravningsartikel – en kista..
  • Triangulär båge. Det finns ett stort antal underarter av triangulära valv: kölad, lansetthästsko, tudor. Liknande element kom till modern design från medeltiden, och de används helst i höga, rymliga rum..

I allt högre grad överger människor skapandet av vanliga klassiska öppningar till förmån för fantasi asymmetrisk.

De kan endast tillverkas i gipsskivor. Asymmetriska öppningar kan ha vilken form som helst och kan också kompletteras med alla möjliga hjälpdetaljer: hyllor, nischer, belysning. En sådan struktur fungerar som ett slående element och sätter tonen för hela rummet. Iögonfallande, en asymmetrisk öppning hjälper till att dölja eventuella brister vid renovering av ett rum.

Dimensioner

Det är möjligt att balansera andelen rum i en lägenhet med dörröppningar utan dörrar. Oavsett om öppningen är bred eller smal, hög eller låg varierar intrycket som produceras..

För rum med lågt i tak rekommenderas det starkt inte att montera smala spann. Visuellt kommer de att göra rummet litet och obekvämt. Det är bättre att välja ett brett alternativ som visuellt kommer att expandera rummets yta, tillföra luft och ljus till det. Detta gäller inte bara välvda öppningar, utan också rektangulära.

Den optimala höjden beror också på rummets ursprungliga proportioner. Om du vill kombinera två rum med hjälp av en lucka, rekommenderas det att göra det nästan upp till taket. En vanlig spännvidd, som endast fungerar som ett alternativ till en dörr, bör göras mycket lägre, men dess höjd bör inte vara lägre än 2 m. När det gäller valv växer denna indikator med minst 30 cm. Detta beror inte på så mycket till estetiska regler som till säkerhetskrav: en person kan slå hårt i den övre smala delen av bågen i mörkret.

Vid konstruktion av asymmetriska strukturer bör följande regel följas: ju mer invecklad formen, desto bredare bör öppningen vara. För mycket koncentration av monogram och andra element i ett litet utrymme kommer att överbelasta vyn, vilket gör designen onödigt utarbetad och krånglig. Som ett resultat kommer du istället för en effektiv accent att få en smaklös version som snart kommer att tröttna på dig..

Således bestäms storleken på dörröppningen till stor del av rummets egenskaper och inte den valda formen..

Kom ihåg att mycket breda dörröppningar är bäst dekorerade med någon form av textur, till exempel präglade lister. Om du använder en vanlig slät beklädnad, försvinner gapet mot rummets allmänna bakgrund och ur estetisk synvinkel kommer det inte att se särskilt harmoniskt ut.

I olika rum

I överväldigande majoritet av fallen är det lämpligt att installera en dörrlös öppning, men ibland är avvisande av dörren extremt oönskad. Bland de rum där det är bäst att lämna en dörr finns köket. Detta gäller särskilt i små lägenheter, där en stark kökslukt kommer att vara särskilt irriterande. Det är inte alltid trevligt när dofter känns i vardagsrummet eller sovrummet..

Den gamla tråkiga inredningen i vardagsrummet kan ändras utan erkännande, samtidigt som den kompetent utvidgar det användbara området. Om du överger det isolerade balkongblocket och dörren till balkongen kommer det att bli vardagsrummet ljusare. Balkongen måste säkert möbleras i en stil som liknar vardagsrummet, eftersom rum som förenas av en dörrlös öppning bör uppfattas som en helhet.

Du kan ofta möta fall när dörren vägras. mellan korridoren och omklädningsrummet. Eftersom båda dessa rum är ganska små och trånga, hjälper ett sådant drag att dölja detta faktum, så att människor kan känna sig mer tillfreds..

I små lägenheter överges dörrar mellan korridoren och vardagsrummet, särskilt om lägenheten är ett rum. Så hela området uppfattas som en enda helhet, vilket resulterar i att bostaden verkar vara större..

I de fall där en så liten lägenhet har lågt i tak är det bättre att inte välja en välvd form som öppning. Det är mycket mer logiskt att stanna vid det klassiska rektangulära spannet..

Det är ganska sällsynt att vägra dörren till sovrummet, men de vågar inte lämna entrén helt “försvarslös”. Kom till undsättning mörkläggningsgardiner eller skärmar, som perfekt bevarar intimiteten i rummet. Om det behövs kan de enkelt och snabbt demonteras. En intressant lösning är användningen av gardiner med krokar: de kan stängas helt på natten och under dagen kommer de att fungera som en vacker ram för öppningen..

Hur man ordnar rätt?

Öppningen är gjuten i olika material och i olika tekniker. Interiören kan dekoreras med dina egna händer, eller du kan vända dig till proffs som skapar en komplex och unik inredning.

Det är en bra idé att dekorera dörröppningen med gardiner..

En dekorativ gardin spelar samma roll som en dörr psykologiskt, men den tar mycket mindre plats. Om så önskas kan gardinerna tas bort utan problem eller bytas ut mot andra, medan öppningens konstruktion inte kommer att lida (till exempel om du helt enkelt tar bort dörrbladet kommer gångjärn att förbli på spännet, vilket inte ser särskilt attraktivt ut ).

Ett annat alternativ, hur du kan dekorera en dörröppning utan dörr, är att använda ytterligare designelement – olika stuckaturpaneler. Med deras hjälp kommer det att vara möjligt att förfina alla luckor, oavsett hur släta väggarna är och i vilka färger öppningen är gjord. Efterbehandling är extremt enkelt och görs ofta helt självständigt.

Med hjälp av stuckaturer är det möjligt att dekorera öppningar i olika stilar. Till exempel kan du göra en klassisk båge med kolumner och tunga lockiga element. Om du lägger till förgyllning kommer du att kunna återskapa barockens anda eller klassikerna. För moderna interiörer är det mer lämpligt att använda enkla relieflister med geometriska mönster, till exempel präglade spårlinjer. Om valet till förmån för pilaster och huvudstäder i det första fallet var lämpligt, så i det andra – bör de undvikas.

Stuckformning kan hittas ganska sällan; det har praktiskt taget tagits ur bruk nyligen. Detta beror på de relativt små dimensionerna hos moderna lägenheter, eftersom invecklade mönster ser löjliga ut i små utrymmen. Du bör inte helt överge stuckaturelementen: några av dem kan hjälpa till att expandera rummet..

För att dekorera dörröppningar utan dörrar använder de ofta konstgjorda stenmurar, klinkerplattor eller gips..

Material (redigera)

Vänd mot en dörröppning utan dörr kan produceras med olika material. Den enklaste lösningen är att måla klyftan eller klistra över den med samma tapet som väggarna. Det finns dock ett “men”: endast perfekt plana väggar är lämpliga för detta, annars kommer inte hela strukturen att se snygg ut nog och gjord som om den är hastig.

Ett annat alternativ är att göra en låda med tillbehör och lägga den i luckan, eller mantla den med MDF -paneler. I båda fallen får du en trägap som ser snygg ut och kan harmoniskt passa in i nästan vilken inredning som helst.

Inramning av öppningen görs bäst med trä av värdefulla arter eller deras imitation, eftersom det är de lösningar som ser bäst ut..

Det är också möjligt att mantla lumen med gipsskivor. Gips är ett verkligt unikt material. Med dess hjälp kan du bilda en struktur med nästan vilken konfiguration som helst, komplettera den med element från andra lätta material, till exempel polyuretan.

En enkel gipsskivöppning kan enkelt göras på egen hand, och det tar inte mycket tid, och effekten kommer att glädjas.

Ofta läggs luckorna upp med imiterad sten eller klinkerplattor. Klinkerplattor imiterar tegel, medan de väger flera gånger mindre. Kakel i olika former produceras: det finns också klassiska element, liksom speciella hörn. Det finns en mängd olika storlekar på marknaden, men de mest populära är medelstora plattor. Sömmarna mellan brickorna brukar gnidas med en förening som exakt imiterar huvudväggbeklädnaden..

Konstgjord sten ser mer intressant ut än klinkerplattor. Det finns imitationer av olika material: kalksten, marmor, malakit och många andra. Detta material har många fördelar: en sådan beklädnad ser dyr ut, är i perfekt harmoni med andra efterbehandlingsmaterial, kännetecknas av lång livslängd och slitstyrka och är också mycket lätt att rengöra. Läggningen av sådant material kan utföras antingen i en geometriskt genomtänkt ordning eller kaotiskt – båda alternativen ser lika bra ut.

Både kakel och sten fästs antingen på kakellim (när väggarna inte är jämna under dem) eller på flytande spikar (om väggarna har en helt plan yta).

För information om hur man självständigt gör en dekorativ båge kantad med gipssten och basreliefer, se nästa video.

Interiör alternativ

En ganska enkel öppning med en något böjd kant ger rummet pompa och storhet. Dess ovanliga struktur är gjord i ganska återhållsamma proportioner: raka linjer används, det finns ingen komplex inredning. Den nästan jämna fyrkantiga formen bidrar till det visuella bevarandet av rummets proportioner, utan att skapa några visuella illusioner.

Användning av naturmaterial uppmuntras när man skapar en dörrlös öppning.. Trä och råsten är i god harmoni med varandra, trots att trädet är valt från en värdefull art, och stenen är den vanligaste. Leken om kontraster förtjänar särskild uppmärksamhet: för det första används trä och sten som kontrasterar i färg, och för det andra ligger den jämna kanten av träplattan bredvid murens rivna kanter.

Den enklaste lösningen är att bearbeta öppningens kanter, där ytan helt enkelt jämnas ut och sedan målas för att matcha väggarnas färg..

Men enkelt betyder inte alls illa. Ofta, för ägarna, verkar en sådan lösning för tråkig, och i sådana fall använder de trä- eller plastbeklädnad. I detta exempel har ett material valts ut som helt upprepar textur och färg på golvet.

Det är ganska ovanligt att se en kombination av stuckatur och grov sten, men sådana lösningar har rätt att existera. Det optimala materialvalet kräver stor erfarenhet och konstnärlig känsla, annars kan resultatet bli mycket nedslående..

Bågar används ofta för att förena korridorer och hallar eller vardagsrum. I sådana fall fungerar de snarare som ett villkorligt sätt att zonera ett rum än att faktiskt hjälpa till att separera dessa utrymmen. Således löser de två problem samtidigt: för det första utökar de den lilla och inte alltid mysiga korridoren, och för det andra låter de gästerna känna sig som i ett gästvänligt hem direkt från dörren.

En öppning av en komplex form, kompletterad med pelare och stuckaturgjutning, är mest lämplig att använda i vardagsrum. Som ni vet antyder användningen av stuckaturelement på rummets korrelation med vilken stil som helst som innebär sådana detaljer (till exempel rokoko, barock, venetianska och andra). Stora öppningar ser besvärliga ut i små rum, så, besluta om ett sådant steg, se till att det är lämpligt.

I detta fall återskapades den falska bågen med träramar och målat glas. Designen hjälper till att expandera rummet ännu mer, eftersom glasinlägg inte omedvetet betraktas som ett alternativ till väggar. Observera att fönsteröppningen är gjord i en liknande form, men det är ingången till rummet som är fokus för hela kompositionen..

En vanlig båge i kontrastfärg kan ställa in tonen för hela inställningen. Hon är ofta inställd för att matcha resten av rummet. I det här fallet överensstämmer alla element med varandra: golvlister, båge, skåp, öppen spis. Beklädnaden av konstruktionens ytterkant upprepar det enkla geometriska mönstret på taksocklarna, så rummet blir en helhet.

I vissa fall ordnas bågar direkt under konstruktionen..

Om du säkert vet att du vill utrusta en dörrlös öppning på ett visst ställe, försök att samordna detta ögonblick även i byggnadsstadiet. I det här fallet kommer du att rädda dig själv från ytterligare bekymmer i framtiden, till exempel att få tillstånd för omstrukturering, samordning med alla slags myndigheter, själva arrangemanget av själva öppningen och så vidare..

Under de senaste åren, när de planerar en inredning, tar designers allt oftare till en så ovanlig lösning som bågar av okonventionella former. De kan vara runda, nyckelhålsformade, med hyllor eller till och med med en bardisk. Det är mest praktiskt att återskapa sådana strukturer från gips, eftersom det är mest plastiskt, inte smulas eller går sönder när man skapar små lockar och andra detaljer.