Dörrar

Skjutdörrar till badrummet

Skjutdörrar till badrummet

Innerdörrar är ett mycket viktigt element i alla lägenheter. Och om det inte finns något behov av att sätta dörrbladet mellan köket och hallen, för badrummet och toaletten är en sådan design helt enkelt obligatorisk. Idag erbjuder butikerna ett brett utbud av dörrar. Det återstår bara att köpa en lämplig modell och installera den korrekt – informationen från den här artikeln hjälper dig med detta. Det är värt att prata mer detaljerat om glidstrukturer i badrummet, lista deras fördelar, designalternativ och överväga exempel i specifika interiörer.

Särdrag

Skjutdörrar har varit och förblir mycket populära mönster. När det gäller deras prestandaegenskaper är de betydligt bättre än liknande produkter. Tänk på några av de främsta fördelarna med sådana dörrar:

 • Spara utrymme. Kanske är detta huvudorsaken till att gliddesigner har blivit så populära. Faktum är att oftast inte stadslägenheter eller sommarstugor har en mycket stor yta, så det är viktigt att rationellt använda varje kvadratmeter ledigt utrymme. Skjutdörrar (till skillnad från svängmodeller) kräver inte extra utrymme för att öppna dörrbladet. Om du vill ordna utrymmet i din lägenhet ordentligt, se till att titta närmare på dessa alternativ..
 • Snygg design. Moderna mönster för badrum kännetecknas av ett mycket attraktivt utseende, de ser original och ovanliga ut. Butikerna erbjuder olika alternativ för modeller i alla färger och mönster. Du kan enkelt välja exakt den design som passar perfekt in i ditt hem. Dessutom tar många tillverkare order för tillverkning av dörrar enligt individuella storlekar och utföranden..

 • Mångsidighet. Sådana dörrar är lämpliga för absolut alla (även icke-standardiserade) öppningar. Om ditt badrum har en för bred eller ganska liten dörröppning, blockerar en sådan struktur det lätt. I detta fall kan dörrbladet vara tillverkat av ett, två eller flera blad. Det exakta beloppet beror på dina preferenser och öppningens storlek..
 • Pålitlighet. Glidkonstruktionernas driftstid beräknas i årtionden. Genom att köpa en sådan dörr behöver du inte oroa dig för att den snart måste bytas ut..

Glidmekanismen är mycket lätt att använda. En sådan dörr är mycket lätt att öppna, och sannolikheten för skada är helt utesluten. Du kommer inte att kunna träffa någon i familjen av misstag genom att öppna skärmen vid fel tidpunkt. Rullmekanismen rör sig utan ansträngning, även ett barn klarar den.

Nu är det värt att prata mer detaljerat om principen för glidmekanismen. Dörrkonstruktionen är ganska enkel och består av ett dörrblad, horisontella styrningar och speciella rullar.

Huvudvikten för hela strukturen faller på en speciell bar – huvudguiden. Som regel spelas dess roll av den övre guiden. Detta beror på att damm och smuts ackumuleras mycket oftare i botten av strukturen än på toppen. Föroreningar blir nämligen ofta orsaken till att en glidande struktur misslyckas..

Det finns också modeller till salu med en huvudguide, som ligger längst ner. Sådana alternativ är dock mindre efterfrågade och ganska obekväma, eftersom de kräver en mer noggrann inställning under användning. Det finns också modeller med två styrningar: samtidigt topp och botten.

När du väljer en skjutdörr för ett badrum, bör du komma ihåg några viktiga funktioner i ett sådant utrymme. För det första är badrummet det mest besökta rummet i huset. Det betyder att dörrbladet enbart måste vara tillverkat av högkvalitativa och hållbara material. För det andra måste materialen från vilka dörren är tillverkad nödvändigtvis vara resistenta mot fukt, ånga och höga temperaturer..

Det är viktigt att dörrbladets design ger tillräcklig ventilation av badrummet, men samtidigt sitter tätt mot dörrkarmen och stängs bra. Badrumsdörrar ska vara ljusa och ogenomskinliga.

Vyer

I katalogerna över moderna butiker hittar du ett stort antal olika alternativ för utförande av skjutdörrar. De skiljer sig åt på flera sätt. Sådana mönster är indelade i flera typer..

Parallell glidning

En sådan dörrkonstruktion är gjord av ett eller flera blad. Deras rörelse är parallell med den vertikala ytan. Sådana mönster är mycket pålitliga och hållbara. De har ganska bra ljudisolering, vilket är en utmärkt indikator..

Parallella skjutdörrar är indelade i flera fler sorter. Designen skiljer sig från varandra i antal blad och typ av öppningsmekanism. Beroende på detta kan dörrarna vara:

 • Avdelning. Skjutdörrar för ett badrum och en toalett kan vara med ett eller två blad. Sådana strukturer rör sig parallellt med väggarna, guider används för detta. Bladen på dubbelbladiga dörrar skiljer sig åt i olika riktningar från varandra.

 • Radie. Sådana mönster ser väldigt imponerande och ovanliga ut. Rörelsen av löven på sådana dörrar är i form av en halvcirkel. Detta är en ganska original version av dörrar, men den är inte alltid lämplig för små lägenheter. Men för designerinredningar passar det här alternativet mycket bra..

 • Kassett. Dessa är mycket snygga och kompakta gliddesigner. De kan också bestå av 1 eller flera dukar som rör sig enligt ett standardmönster. Ett särdrag hos sådana modeller är emellertid närvaron av en speciell nisch där duken “gömmer sig” under drift..

Du kan bygga en sådan nisch själv, till exempel med vanlig gips eller ett ark fiberplåt. Du kan köpa en färdig struktur i butiken – tillsammans med en nisch.

 • Kaskad. Sådana glidstrukturer kännetecknas av det faktum att varje skärm rör sig separat, med hjälp av en individuell guide. Dörren kan vara gjord av en eller flera dukar, som är lätta att montera samtidigt från olika sidor av dörröppningen.

 • Intraoperabel. Denna design består alltid av ett par blad. I processen med att öppna och stänga rör sig gardinerna mot varandra. Nackdelen med denna design är att vid öppning kommer endast en del av öppningen att vara fri för passage..

Glid-vikning

Denna modell är en design som liknar ett dragspel eller en bok. Dessa typer av dukar behåller värmen lite värre eller skyddar mot lukt. Dessutom är sådana skjutdörrar ganska efterfrågade på den moderna marknaden..

Dörrar kan också stå från ett eller flera blad, som är gjorda av flera smala vertikala lameller, anslutna till varandra med pålitliga fästelement. Sådana dörrmodeller är vikta på ena sidan av öppningen och tar därmed upp en del av det lediga utrymmet. Eftersom dukarnas tjocklek är ganska liten kommer detta faktum inte att vara en betydande nackdel för dig..

Material (redigera)

Det finns särskilda krav på badrumsdesign. Dörrblad måste vara slitstarka och hög luftfuktighet. Vi listar de vanligaste materialen från vilka moderna glidstrukturer är gjorda för sådana lokaler:

 • Glas. Härdat glas, när det gäller dess prestandaegenskaper, är idealiskt för installation i badrummet. Det är mycket hållbart och motståndskraftigt mot dagliga tunga laster. Dessutom skadar fukt inte alls sådant material, vilket är mycket viktigt.

Oroa dig inte för att glas inte är lämpligt för dig på grund av dess transparens. Modern teknik gör det möjligt att göra en spegelbeläggning på glasskivor, färgning av valfri färg – eller till och med fotoutskrift. Detta dörralternativ kommer att vara ett elegant och praktiskt tillägg till din lägenhet..

 • Plast. Det är det mest populära materialet för glidkonstruktioner i badrum. Plastdörrar är mycket lätta, men hållbara. Köpare är mycket nöjda med kostnaden för plaststrukturer, liksom de olika designalternativen för dukar. Det viktigaste är att se till att plasten håller hög kvalitet och inte släpper ut skadliga ämnen i miljön..

 • Trä (fanerade alternativ, massivt trä). Dörrar av detta material är mycket hållbara. De är inte “rädda” för stress och yttre mekaniska skador. Dörrblad i äkta trä ser väldigt fina ut, men de är ganska dyra. Därför har inte alla råd med ett sådant köp..

 • MDF. Ett sådant modernt och prisvärt material är ett bra alternativ till äkta trä. Det är starkt och hållbart, samtidigt som det kostar mycket mindre än strukturer av naturmaterial. Externt är MDF -dörrar mycket lika i färg och struktur som äkta trä. Strukturer görs oftast med en galvaniserad profil för ett pennfodral. De passar perfekt in i alla interiörer och kommer att tjäna sin ägare i många år..

Färglösningar

En mängd olika färger för moderna skjutdörrar till badrummet kommer att glädja även den mest kräsna köparen. De mest populära dörrarna är “träfärg” eller klassiska diskreta nyanser: vit, beige, brun, grå.

När du väljer färg på dörrbladet är det viktigt att lita på den allmänna inredningen i lägenheten och badrummet. Du bör inte köpa för ljusa dukar om din lägenhet är inredd i klassisk stil. Det är viktigt att dörren ser harmonisk ut inuti och inte lockar för mycket uppmärksamhet..

När du väljer en dörr bör du ta hänsyn till en mängd olika nyanser. Jämför flera alternativ och välj det som passar din situation bäst.

Vackra exempel i inredningen

För tydlighetens skull presenterar vi flera specifika alternativ för glidstrukturer i det inre av olika lägenheter:

 • Vit enbladig dörr. Denna design kombineras idealiskt med lägenhetens lakoniska och moderna design. Det matchar väggarnas färg, vilket skapar en känsla av integritet och enhet i interiören. Ett sådant praktiskt och vackert designalternativ är helt perfekt..

 • Snygg röd skjutdörr. Denna modell består av två röda blanka dukar. Detta alternativ är perfekt för en designerlägenhet, det kommer att bli dess funktionella dekoration.

 • Glidande glasstruktur i metallprofil. Detta är ett verkligt exempel på lyx och nåd. Dörren består av två genomskinliga ark av stor storlek. Det betonar perfekt den övergripande stilen och lättheten i hela rummet, men den här modellen är endast lämplig för rymliga lägenheter. Dessutom kommer inte alla att uppskatta transparenta dörrar i badrummet..

Se nedan för mer information.