Golvbeläggningar

Blommamattor

Praktiskt och populärt sedan sovjettiden, det viktigaste inredningstillbehöret – en matta, har fast etablerat sig i listan över populära attribut som skapar komfort och mys i huset. Dessutom hjälper det att lösa andra problem – zonindelning av rummet, införande av nya nyanser av färgpaletten i rummets design, korrigering av ansiktslös och tråkig monotoni.

Blommamattor – slå bland golv. De glädjer ögonen med sin sofistikering, smak och prakt av bilden och kan enkelt dekorera vardagsrummet, sovrummet, köket eller korridoren. En blommig prydnad kommer att skapa en varm atmosfär i huset, lägga till ömhet i inredningen och dra dig in i den fantastiska världen av glädje och ljus sommar.

Olika sorter

Idag är blommor på mattor ofta avbildade i en viss stil, som kompletterar huvudmönstret med en blommig ram eller enkel dekoration. Mönstret här är i tandem med geometriska former och är den klassiska formen av en kvadrat, rektangel eller cirkel. På rea kan du ofta hitta just denna typ av mattor. De är billiga och matchar storleken på din plånbok..

Men det finns en speciell typ av mattor som förvånar fantasin med sin icke-standardiserade form och färgstruktur. Dessa är skulpterade mattor i form av hjärta, måne, enda blomma eller blomställning, som kännetecknas av taggiga kanter eller hörn – kronblad, volymetriska bilder och mjuka texturer.

Denna typ av attribut är populär inte bara på grund av dess skönhet och särart, utan ger också känslor som liknar en ljus sommarstämning..

Mattor i form av blommor finns i olika parametrar: storlek, färg och bildtyp. Rosor, prästkragar, gerberor, liljor – du kan välja absolut vilken skiss som perfekt kompletterar din inredning. Med detta golv kan du njuta av färgernas värld hemma..

Produktens icke -standardiserade form kan användas i små rum som golv på golvet, till exempel i ett badrum eller en hall, samt för att skapa mysiga zoner i ett rum – nära en säng eller en fåtölj vid fönstret. De är enkla, bekväma, praktiska, passar enkelt i alla rum, de är lätta att rengöra och kan tas bort när det är möjligt..

Hur man väljer?

Det finns vissa regler för att kombinera färger och föremål i inredningen., baserat på vilket du ska välja och matta:

 • Du kan välja en matta som matchar färgen på möblerna, som kommer att ligga i samma rum. Men håll dig inte till en färgpalett. Palatset ska sticka ut bland nyanser med textur eller bild.
 • Matcha möblerna med motsatt färg, eller, enklare sagt, spela spelet “svart och vitt”. Detta kommer att ge designen smak och kommer inte att se enkelt och smaklöst ut..

 • Kombinera med en omvänd golvskärm. Samma schema fungerar här som i andra stycket, bara bakgrunden till själva golvet och mattan som ligger på det ska vara motsatt.
 • Matcha färgen på stora vertikala ytor i rummet, som gardiner, väggar, dörrar. Mattan ska ungefär upprepa sin nyans och inte vara för prickig..
 • Markera färgfläckarna i rummet och matcha färgen på produkten som liknar dem. Du kan säkert välja mattan för att matcha färgen på ljuskronan, bilden, puffen eller andra attribut som utgör rummets design..
 • Glöm inte att det inte alltid är korrekt att fokusera på mattan, men det är viktigt att det förblir den enda färgdetaljen i interiören..

Om attributet inte organiskt passar in i inställningen kan det stödjas av andra detaljer av samma färg, till exempel en dekorativ kudde eller en väggpanel..

Material (redigera)

Ull anses vara ett traditionellt material för att göra mattor. Ullmattor är vävda av slitstark fårull. Flexibel hög har brandbekämpningsegenskaper, så om en brand uppstår ska du inte vara rädd för spridning. Livslängden för en sådan produkt är 40-50 år. Men glöm inte att detta är ett dyrt material. För att få denna typ av lyx måste du punga ut bra..

Bland annat material, vanligt:

 • Material som inte har sämre egenskaper än ull – silke. Sidenmattor kostar betydligt mer än ullmattor, och deras beläggningar är starkare och mer attraktiva på grund av högens exceptionella glans. En sådan matta kan hålla mer än 50 år..

 • Mattor från polyamid – en gåva för moderna designers. De har ett antal positiva egenskaper: högkvalitativ bild, styrka, brandbekämpning, fiberglans..
 • Viskos mattor är en bra analog av naturfiber. Viskosgarner är lätta att färga, så det är lättare att skapa ljusa och saftiga beläggningar med en liten glans, som behåller sin färg länge..

 • Mattor från polypropen bekväm att använda och krävande att ta hand om. Tråden i detta material är helt slät, vilket inte tillåter smuts att passera in i dess fibrer. Sådana beläggningar är tillräckligt ljusa, men tyvärr inte hållbara. Livslängd för polypropenmattor – 4-5 år.
 • Byte av ull kan vara polyester syntetmatta. Dess långa hög ser värdig ut och kan dekorera ett rum där mattans skönhet och dess termiska egenskaper är viktiga. Polyester är lätt att rengöra, vilket utan tvekan förtjänar en positiv bedömning..
 • Ett mer mödosamt alternativ när det gäller tillverkning kan köpas om du väljer en matta., hand bunden. Mästarens arbete som tog sig an en så komplex process kommer att vara exceptionell i sin prestanda, och säkert original, eftersom skissen av det framtida rumsattributet utvecklas individuellt för dig..

Denna typ av matta kan dekorera inte bara golvet i rummet, utan också väggar, stolar och till och med vara en kappa för fåtöljer eller soffor..

Dimensioner

Det är värt att överväga att du måste köpa en matta, motsvarande de funktioner som den kommer att utföra inomhus. Men innan du väljer en produkt måste du bestämma dig för några punkter: du måste förstå om en matta produkt ska fungera som golvisolering eller helt enkelt dekorera ett rum, om det kommer att finnas möbler på det eller nära det och bestämma i vilket rum det kommer att ljuga. Och först efter att ha fattat beslut kan du välja material, densitet, färg på produkten och, naturligtvis, mattans storlek:

 • Det mest populära sättet att placera golvprodukten anses vara när möblerna är helt på mattan. Det är bättre att sätta en soffa, stolar, sängbord och bord på sidan, som upptar hälften eller en tredjedel av mattprodukten, så mattan kommer att förena alla inredningsartiklar och kommer att vara i perfekt harmoni med alla omgivande detaljer.
 • Det anses vara ett bra alternativ om möbler upptar hela isoleringsytan. Här bör man komma ihåg att det är bättre att lämna ett litet avstånd på 35-40 cm mellan väggen och mattans kant för att bibehålla rummets symmetri..

 • Nästa alternativ är viktigt när du väljer en höghög matta. Det måste väljas mindre än rummets yta., så att platta möbelben i metall inte står på den färdiga mattprodukten, annars kan de förstöra mattans utseende eller lämna ett slarvigt hål på den. I detta fall är golvets storlek bäst korrelerad med det centrala området i rummet. Om ditt val föll på en matta med en stor bild, bör du lämna ett litet mellanrum mellan möblerna och mönstret på 15-20 cm. Annars kommer färgen inte att matcha rummets design.

När du väljer ett överdrag för ett sovrum måste du följa enkla regler: det ska delvis ligga under sängen och skjuta ut ytterligare 50 cm på alla sidor. Om rummet inte tillåter en stor matta, kan du klara dig med små icke-standardmattor på bägge sidor av sängen.

Detta kommer att lägga till ovanlighet i det inre av rummet och lägga till en touch av originalitet till designen..

Du lär dig mer om hur du gör din egen blommiga matta nedan..