Hall

Arrangemang och utformning av en lång korridor

Arrangemang och utformning av en lång korridor

Varje lägenhet välkomnar gäster och invånare som kommer in i den med sin egen korridor. Det är på denna plats som det första intrycket av ditt hem bildas. Och hushållsmedlemmarna, när de kommer in i deras lägenhet, har en trevlig känsla av en välbekant hematmosfär. Korridorutrymmet är praktiskt taget den inre “fasaden” av hela huset eller lägenheten.

Men märkligt nog är det för många det sista att göra innan man renoverar och ordnar korridoren. Vi tänker noga över utformningen av vardagsrummet, möbleringen i sovrummet och barnkammaren. Men vi uppmärksammar ofta väldigt lite korridoren i vårt hus..

Rums layout

Layouten för många flerrumslägenheter har en lång och ganska smal korridor. Vid första anblicken är detta utrymme mycket svårt att använda effektivt och vackert. Installation av möbler är antingen helt omöjligt på grund av för lite ledigt utrymme, eller så installerar ett installerat skåp eller skåp helt passagerområdet, begränsar invånarna och stör normal rörelse mellan rum. Men en lång korridor i en lägenhet är inte alls ett straff och brist på planering, som många kanske tror. Utrymmet i en lång korridor kan enkelt ordnas, vilket gör det både bekvämt och vackert.

När man tänker på projekt för att förbättra korridoren kommer många till en återvändsgränd. Ofta är det första jag tänker på ombyggnad. Detta alternativ kan övervägas, men det är inte alltid möjligt, dessutom är det mycket kostsamt. Varaktigheten av sådana reparationer är försenad och innebär mycket buller och bildandet av en stor mängd skräp i processen. Det är mycket mer ekonomiskt, bekvämare och snabbare att utrusta och dekorera utrymmet i en lång korridor med hjälp av kosmetiska metoder, med hjälp av ett kompetent urval av färger, design och placering av lämpliga och praktiska möbler.

Zoneringsalternativ

Det är värt att starta omvandlingen av din stora hall genom att definiera funktionella områden i den. Korridoren innehåller två zoner: en ingång och en kontrollpunkt..

I designen är det värt att dela upp dessa zoner med olika alternativ för efterbehandling och styling av inredningen:

 • Entréområdet börjar direkt efter dörren och kan ha ett annat område. Detta är området där gäster och boende i lägenheten tar av och lämnar sina utomhusskor och ytterkläder. Den innehåller vanligtvis skåp och skåp för skor, en garderob, vägghängare för kläder. Det är viktigt att ha en spegel i det här området, för när vi lämnar lägenheten strävar vi alla efter att titta på oss själva, justera hatten eller dra upp den inslagna kanten av pälsen.

Spegeln kan hänga på en av de fria väggytorna, eller garderoben i korridoren kan ha en speglad dörr. Området nära dörren kan läggas ut med golvplattor.

 • Genomgångsområdet inkluderar resten av korridoren, som sträcker sig längs rummen. I detta område kan du lägga en matta eller linoleum. Färger och prydnader väljs i enlighet med väggar och möbler. Ljusa och mjuka färger skapar visuellt intrycket av en bredare korridor.

Vägg-, golv- och takdekoration

Ingångs- och passageområdena bör dekoreras i olika stilar och färger för att visuellt fixa zongränserna:

 • Hall eller entré det är bättre att ordna i mörkare färger. Lägg en yta som är lätt att rengöra på golvet (golvplattor, parkett, laminat). Från möbler finns saker som är nödvändiga för förvaring av kläder och skor. Vid själva entrén är det bra att ha en liten kantsten för förvaring av påsar och paket. För enkel förvaring av nycklar kan du fästa en stiliserad nyckelhållare på väggen.

Stoppa inte onödigt i korridoren med möbler, annars har du och dina gäster ingenstans att vända sig om vid ingången. Försök att hitta de mest praktiska och lämpliga alternativen..

 • Korridors passageområde i en trerumslägenhet är den oftast smal och visuellt pressar. För att bli av med denna obehagliga effekt är det bättre att använda ljusa färger i det varma spektrumet i utformningen av väggar och tak. Det är inte nödvändigt att jämna ut väggarna med gips, detta efterbehandlingsalternativ kommer att stjäla de redan nödvändiga och värdefulla centimeter bredden. Tapeter med flytande och vinyl, tapeter med texturerat mönster är lämpliga för korridoren.

Stora abstrakta mönster “utvidgar” utrymmet mellan väggarna väl. Omvänt minskar vertikala eller horisontella ränder på tapeten den visuella uppfattningen om storleken på din korridor..

 • Tak det är bättre att göra det monokromatiskt, utan mönster. Passar bra för korridorssträckning. Du bör inte välja en takkonstruktion i flera nivåer, den är lämplig för stora rymliga rum.

Hur man möblerar?

Väl valda möbler hjälper till att utrusta korridoren på det mest eleganta och praktiska sättet. Först och främst, i en smal och lång korridor, måste du plocka upp kompakta möbler för att inte störa det redan lilla lediga utrymmet.

Nödvändiga möbler i korridoren och korridoren:

 • Skåp eller hylla för skor.
 • Garderob.
 • Spegel.
 • Byrå.
 • Vägg- eller golvhängare.
 • Ottoman eller pall.

Om utrymmet tillåter och det finns ett behov, kan denna lista över möbler expanderas. För en garderob är det bättre att välja alternativet med skjutdörrar. För att spara utrymme är det bekvämt att använda fällbara eller skjutbara element i små möbler (utdragbart bord, fällstol eller pall).

Det är bättre att placera möbler längs en av väggarna och lämna den andra fri från möbler. Korsplacering ser inte estetiskt tilltalande ut i ett trångt utrymme, och det stör också väggarnas design. Inbyggda mezzaniner i tak är ett bra och bekvämt alternativ för förvaring av olika saker..

Lek med färg en smal korridor

Alla ljusa och varma färger är väl lämpade för att dekorera ett smalt hallutrymme. Huvudmålet med detta alternativ är att visuellt expandera och öka utrymmet, för att minska känslan av “tyngd” från närliggande väggar och tak. Du kan också experimentera med ljusa färger med varma ljusa färger. Det är mycket önskvärt att golvet och taket skiljer sig från väggarna med flera toner. Vanligtvis är taket gjort det lättaste eller vitaste, och väggarna är dekorerade i pastellfärger..

Men införandet av relativt ljusa element är fortfarande önskvärt, annars finns det en möjlighet att din hall kommer att se ut som en vit sjukhuskorridor. Du kan hänga ljusa bilder på väggarna, eller plocka upp ljusa tapeter med ett stort mönster. Mörka färger bör undvikas, särskilt i taket. Ett mörkt mönster kommer starkt att “krossa”, mörkna och visuellt minska utrymmet.

Väljer belysning

Ett korrekt valt belysningsalternativ kan vara en bra assistent för att rätta till layoutbrister. Vid en smal hall bör endast en ljuskälla undvikas. Till exempel kommer en ljuskrona i entréområdet inte att kunna belysa hela korridorns längd tillräckligt, och hängande i mitten eller i slutet av passageområdet kommer svagt att ge ljus till korridoren.

Spotbelysning är idealisk för en lång, smal korridor. Flera LED -lampor kan installeras i undertaket längs hela längden av korridoren. Korridoren lyser jämnt och starkt nog.

Ett vackert och snyggt alternativ som kan användas för att dekorera och belysa ett långt utrymme innebär att placera flera armaturer längs en vägg. Om du väljer sådana lampor eller lampor i enlighet med den allmänna designstilen kommer de också att spela en dekorativ roll..

Bilder eller speglar på väggarna kan betonas genom att belysa dem med en speciell LED -remsa. LED -spotlights kan installeras i möbler.

När du väljer belysning, försök att inte lämna mörka hörn och områden med svagt ljus. Spegel- och glasytor, som reflekterar ljus som faller från belysningsarmaturer, kommer visuellt att utöka utrymmet.

Hur man dekorerar?

Ett litet utrymme i en smal hall bör inte överbelastas med dekorativa element. Du kan dekorera väggarna med tapeter med ett stort mönster. Dekorativa lampor eller lampor kommer också att dekorera din hall. Små målningar kan placeras på väggarna, lämpliga för den allmänna dekorationsstilen.

På senare tid har bakgrundsbelysta bilder i storformat blivit populära. Det stora bildförhållandet och ljusdesignen gör en sådan bild till ett mycket bra alternativ för att dekorera en korridor..

Det bör komma ihåg att du inte ska välja sådana målningar för korridoren i dystra och mörka färger..

Präglad dekorativ gips i kombination med mosaik används ofta för att dekorera väggar. En särskilt vacker effekt tillhandahålls av en kombination med en spegelmosaik, accentuerad av belysning. Speglar kan också dekoreras med LED -belysning.

Knep för att öka utrymmet

Några enkla regler hjälper dig att visuellt förstora och utöka din korridor:

 • Korridoren måste vara tillräckligt bra och jämnt upplyst. Mörka områden faller ur sikte och minskar det synliga utrymmet.
 • Det är inte nödvändigt att installera en belysningsarmatur endast i en del av korridoren. Det är att föredra att utföra spotbelysning längs hela längden av korridoren med flera LED -lampor eller taklampor. Kan placera flera stiliserade armaturer längs en vägg.
 • Placera inte stora eller stora ljuskronor eller lampor på taket och väggarna i en smal korridor. I ett litet rum “stjäl” de det visuella rummet. Stora ljuskronor ser bra ut i rymliga rum.
 • Lägg inte skrymmande möbler, försök att spara ledigt utrymme i genomgångsområdet. Du kan använda utdragbara eller hopfällbara möbler (bord, pall, stol), som enkelt kan tas bort efter användning. Det är bättre att föredra skåp och byråer med en liten, kompakt bredd, det är bättre att kompensera för det med en större höjd eller längd på möbler.

Om takets höjd tillåter kan du montera en entresol på en av korridorsektionerna. Vanligtvis installeras mezzaniner i slutet av genomgångsområdet, ovanför ingången till rummet och inredda som en struktur på flera nivåer. Detta alternativ är inte lämpligt för lägenheter med låga takhöjder..

 • I utformningen av väggar, tak och golv måste du hålla dig till ljusa, varma färger. Det är bättre att lämna taket slätt, utan mönster. Undvik tapeter med vertikala eller horisontella ränder, som kommer att begränsa och sträcka ut utrymmet. En abstrakt stor teckning är väl lämpad för att dekorera en korridor. Du kan använda vinyltapeter för att måla och måla väggarna i en fast ljus ton..
 • För att spara ledigt utrymme bör du föredra garderober med skjutdörrar. De svänger inte upp och stör inte passagen.
 • Innerdörrar kan ersättas med valv. Detta är en mycket snygg och vacker lösning. Om detta alternativ är olämpligt kan du överväga skjutdörrsmodeller..

Idéer och de bästa lösningarna i inredningen

Designen av en “stalinka” med flera rum med en lång korridor kan vackert komplettera de ovanliga och snygga inredningsdetaljerna.

Självnivellerande golv är ett intressant, estetiskt inredningsalternativ. För närvarande håller denna typ av golv på att bli mycket populär. Att använda dekorativ sten för att dekorera enskilda delar av korridoren ger det också en unik stil..

Hyllor och möbler med inbyggd spotbelysning är mycket populära. Upplysta hyllor rymmer konst och dekorativa föremål.

Att dekorera väggar och tak med stora speglar skapar känslan av en mer fyrkantig korridor. Speglade ytor ska vara väl upplysta. De reflekterar omgivande ljus och skapar effekten av ett rymligt rum..

Om takhöjden är cirka 3 meter eller mer ser taklampor som hänger från tunna ben vackra och originella ut..

För information om hur man fuskar utrymme i utformningen av en smal korridor, se nästa video..