Hemtextilier

Terry produkter för hemmet

Det är osannolikt att det idag i världen finns en person som inte skulle ha hört talas om frottéprodukter. Och det är osannolikt att det finns ett hem som inte skulle använda dem. Trevlig vård, värme och en känsla av mys ger med sig en mängd olika tillbehör gjorda av detta ovanliga tyg..

På vanligt språk kallas detta material frotté. Dess officiella namn är “frote” tyg, vilket betyder “riven” på franska. Men trots att namnet på materialet är associerat med Frankrike anses Turkiet vara födelseplatsen för makhra. Nämligen staden Bursa, där de första vävningsverkstäderna för produktion av “turkisk duk” dök upp.

Förresten, tekniken för att göra frotte är mycket lik processen med att göra mattor..

Särdrag

Frotté skiljer sig från vanliga textilier genom att den har en fleecy yta, snarare än den vanliga släta. För detta dras öglor från trådarna på linnebasen, vilket skapar en frottéstruktur. Ju längre fiber, desto fluffigare, mjukare och bekvämare blir produkten..

På grund av sin unika förmåga att “andas” används frotte oftast för personliga föremål, nämligen filtar, handdukar, morgonrockar, överkast, lakan, mattor, tofflor, barnkläder, servetter, kuddar, överdrag, örngott, innersulor. Det finns till och med ny generation kvinnliga sanitetsdynor gjorda av detta material..

8 foton

Fördelar och nackdelar

Precis som vilket material som helst har terry fördelar och nackdelar.. Bland fördelarna är:

 • varaktighet. Högkvalitativa produkter tål upp till 500 tvättar vid höga temperaturer, samtidigt som de behåller sitt ursprungliga utseende;
 • motståndskraft mot deformation. På grund av den speciella strukturen sträcker sig inte frottéprodukter, krymper inte vid tvätt, rullar inte, behöver inte strykas;
 • utmärkt hygroskopicitet. Hög sugförmåga gör att materialet snabbt kan absorbera stora mängder fukt;
 • massage effekt. Den speciella vävnadsstrukturen förbättrar blodmikrocirkulationen och stärker blodkärlens väggar. En sådan lätt massageeffekt föryngrar och läker människokroppen;
 • miljövänlighet. Varken i tygets sammansättning eller under tillverkningsprocessen används giftiga ämnen;
 • allergivänlig. Naturlig sammansättning av tyger orsakar inte irritation och allergier;
 • termoregulatoriska egenskaper. Möjligheten att hålla värmen gör att du inte kan frysa i kylan och inte överhettas i värmen;
 • mångsidighet. På grund av sin anspråkslösa vård har frotte ett brett användningsområde..

Trots det stora antalet fördelar har det också nackdelar. Nämligen:

 • anlag för att hålla. Frotténs instabilitet mot mekanisk påfrestning kan leda till ledtrådar och förlust av attraktivt utseende;
 • lång torkning;
 • påtaglig massa;
 • brist på elasticitet.

Vyer

Det stora utbudet av frotté som finns på marknaden idag beror på många faktorer..

Det finns skillnader i material. Oftast är bomull grunden för produktionen av frotte. Det är en naturlig, miljövänlig komponent från vilken en mjuk fluffig frotté med hög fuktabsorbering erhålls. Lin ger också produkten samma kvaliteter. Den enda skillnaden är att lintrådar är mycket tunnare än bomullstrådar. Men ibland, för att förbättra frotténs kvaliteter, är en kombination av bomull och linfibrer tillåten..

Under de senaste åren har elitprodukter från naturliga bambufibrer dykt upp, som kännetecknas av sitt lyster och spektakulära utseende. De skiljer sig från bomullsprodukter genom sin låga vikt och snabbtorkande. Priserna för sådana produkter är dock mycket högre än deras bomulls “motsvarigheter”.

Syntet läggs ofta till trådar från naturliga råvaror. Mikrofiber är ett utmärkt exempel på detta. Det är en kombination av sammanvävda polyamid-, polyester- och bomullsfibrer. De känsliga känslorna i mikrofibertillbehören liknar velourtyg. Underkläder tillverkade av detta material hör till premiumkategorin. De resulterande produkterna är inte benägna att deformeras, skrynklas inte, bildar inte piller och puffar och är prisvärda. Och viktigast av allt, de torkar snabbt

Sådant tyg tål dock inte höga temperaturer. Och förresten, mikrofiber är inte rädd för ultraviolett strålning..

I beroendeFrån slingornas placering är ytan på frottéduken:

 • ensidig;
 • bilateral.

I det första fallet har frotten bara en hög på ena sidan. Denna typ är bekväm för att sy sängkläder, överkast eller tofflor..

I den andra typen finns gångjärn på båda sidor. Detta material används för att sy badrockar och handdukar..

Andra faktorer inkluderar:

 • Densitet. Frottens kvalitet och utseende beror till stor del på denna indikator. Ju högre värde, desto fluffigare yta på frottén. Normalt varierar värdet från 300 till 800 g / m2.
 • Hårig. Fluffigt tyg med långa öglor är mer behagligt vid beröring och absorberar fukt bättre, men är benägen att dra. Korta villi är mer hållbara i användning, men gör frottén mer stel. Därför är den mest framgångsrika slinglängden 5 mm..

Förresten, du bör vara medveten om att pålhöjden inte påverkar värmeöverföringens kvalitet på något sätt..

 • Det är också frotté med beskurna och oklippta öglor. Oklippt hög är den billigaste. Och de mönster och präglade prydnader som skapats på grund av skillnaden i villis längd gör produkterna mycket dyrare. Det optimala valet för priset – frotte med klippt hög.

 • Andel syntetiska tillsatser. Ibland är det tillåtet att tillsätta en liten mängd syntetiska fibrer till huvudkompositionen för att förbättra produktens prestanda – i förhållandet 20% konstgjort material till 80% naturliga råvaror. Detta beror på att syntet inte klarar de höga tvättemperaturer som krävs för bomull eller linne. Detta halvnaturliga tyg används när du syr filtar, överkast eller mattor..

 • Vridning av tråden. Tyger kan också skilja sig åt i hur fibrerna vrids i produkten. Ju mer tråden vrids, desto grövre och tyngre blir tyget. Och eftersom detta avsevärt minskar hygroskopiciteten hos materialet, rekommenderas det inte att använda det för att sy handdukar och badrockar..

Vårdregler

Om frottéduken endast är tillverkad av naturliga ingredienser, bör en sådan produkt tvättas vid hög temperatur. I genomsnitt – vid 60 ° C. Om tyget innehåller syntetfibrer måste du följa informationen som anges på etiketten..

Frotten bör tvättas separat från produkter med lås och krokar för att undvika hängningar och dra öglorna ur frottéduken. Balsam kan läggas till för att mjuka upp tyget. Frottéprodukter ska vridas ut i tvättmaskinen vid högst 800 varv / minut.

Strykning är kontraindicerad för sådana produkter. Det trycker bara ner högen. Men om det är nödvändigt att luddra upp en frottéprodukt kan den ångas.

Urvalstips

När du väljer bör du vara uppmärksam på produktens storlek. Om det är en filt eller överkast är det viktigt hur bra det passar sängens eller soffans storlek. Till exempel, för en säng på 200×220 cm måste du lägga till 20 cm till varje storlek, det vill säga den optimala storleken på överkastet för en sådan säng bör vara 220×240 cm.

Om vi ​​pratar om sängkläder, måste du i detta fall lägga till 40 cm vardera. Till exempel för en madrass 140×200 cm behöver du ett lakan med måtten minst 180 x 240 cm.

Hur du väljer frottéprodukter, se nästa video.