Kök

Gör-det-själv-soffa i köket

En soffa är en bekväm och mycket bekväm typ av möbler. Det är förmodligen därför det har blivit utbrett. Nu i möbelbutiker finns det många sorter och modeller, men tyvärr är det inte alltid möjligt att hitta exakt vad du vill köpa och vad som bäst passar in i bilden av din interiör. Det är inte alltid möjligt att hitta ett lämpligt förhållande mellan pris, kvalitet och design. I detta avseende finns det en önskan att göra en soffa för köket på egen hand, med fokus på exakt den stil och design där resten av köket redan har gjorts..

Vid första anblicken verkar idén inte bara lite genomförbar, utan till och med en pipdröm. Det är dock värt att uppmärksamma det faktum att dess implementering inte kräver några specifika material, tillbehör och verktyg..

Så snart det är möjligt att förstå detta, kommer världslig uppfinningsrikedom, kunskap och skicklighet till undsättning, och i det här fallet är det tillräckligt att få stöd av kunskap och som ett resultat få objektet för din obestridliga stolthet – kökssoffa av dina drömmar. Ett viktigt plus är att du med absolut säkerhet känner till allt material som det är tillverkat av, och du kommer också att kunna välja exakt vilken funktionalitet du behöver. Det är också värt att notera att den ekonomiska sidan av frågan i det här fallet också vinner, eftersom kostnaderna blir jämförelsevis mindre i förhållande till de alternativ som kan köpas i butiken.

Var ska man starta

Först och främst bör du bestämma utseendet på soffan som du skulle vilja få som ett resultat. Du bör inte komplicera designen och införa komplexa kreativa element i den, för hemma kan inte allt göras på rätt nivå. Det är värt att bo på ett enkelt men bekvämt alternativ som kommer att glädja dig och dina gäster..

En vanlig soffa ska ha en ram som vilar på benen, du kan också använda rullmekanismer. Den fällbara sätesdesignen ger tillgång till nischer som kan användas som lådor. I samma skede måste du bestämma hur mjuk soffan du vill ha, vad färgschemat och klädmaterialet ska vara för att göra det enkelt att rengöra i framtiden..

Du måste vara mycket försiktig när du planerar storleken på den framtida soffan, eftersom måtten bör stå i proportion till den plats som den ska ta. Alla mätningar bör göras i förväg och en ritning för tillverkning av möbler bör upprättas.

Om detta är ditt första experiment med att göra möbler hemma, så är det värt att stanna vid vikningsalternativet, och inte att göra ett hörn. Den rektangulära formen på en soffa med ben är mycket lättare att göra, och det är mycket svårare att göra fel i storleksberäkningar..

Ramen kan vara tillverkad av virke; för detta är tallarter, som är fastsatta med skruvar, bättre lämpade. För att undvika bildning av längsgående sprickor är det värt att placera fästelementen på olika nivåer. För att göra strukturen så stark som möjligt bör stängerna skruvas fast i hörnen på ramarna, som har en kubisk form..

Skruvar fungerar som fästelement, eftersom de är mest praktiska för att fixera en träkonstruktion. Botten av soffan, liksom sätesöverdrag, är bäst gjord av plywood..

Rammaterial

För tillverkning av soffan krävs inga specifika material; du kan göra med vanliga balkar och plywoodskivor. Laminerad spånskiva (laminerad spånskiva) kan användas som dekoration och som täckelement. Spånskiva kan matchas med färgen på köksfasaderna, då kan du få en enda ensemble.

Det är värt att börja med utvecklingen av en ritning och ett projekt, som tar hänsyn till alla detaljer och dimensioner, ryggstödets vinkel, benhöjden samt strukturens övergripande dimensioner. Huvudbelastningen kommer att falla på benen och på ryggen, detta bör beaktas och gör basen mer hållbar. För arbete är det bättre att välja en balk med en liten tvärsnittsstorlek på 60×60 mm, och fuktresistenta plywoodskivor med en tjocklek av 12 mm eller mer bör tas. Dessa material är populära och kan lätt hittas i järnaffärer i din stad till ganska överkomliga priser. Skruvar och stålhörn bör användas som fästelement för att göra strukturen stel. Du behöver också en såg och en skruvmejsel för att fungera..

Klädselmaterial

Klädsel bör göras med skumgummi, vadderad polyester och klädsel. Materialets tjocklek bör beräknas från det faktum att vid användning av 5 cm skumgummi, kommer sätet att bli halvstyvt. När du väljer ett tyg bör du vara uppmärksam på det faktum att vi monterar en soffa för köket, så materialet måste tåla frekvent rengöring och tvätt väl. Det finns dock ett annat alternativ, det här är att göra ytterligare lock med dragkedjor, som kan tas bort om det behövs, i det här fallet är det bekvämt att tvätta dem i en tvättmaskin..

Idén med omslag kan också användas i framtiden för att uppdatera interiören, desto mer är det mycket mindre besvärligt än att starta en sammandragning av hela soffan. Alla träelement ska slipas och beläggas eller lackeras om du vill bevara träets eller färgens struktur i en lämplig färg.

Steg-för-steg monteringsanvisningar

  • Det är värt att börja med beredningen av ramelementen. Klipp strålarna med hjälp av verktygen enligt ritningarna. I detta skede är det värt att behandla alla synliga delar med en färg eller färg du väljer..

  • Ramen är formad med skruvar, för en starkare anslutning kan du använda trälim, den är giftfri och fungerar bra för de tallarter vi har valt.

  • Efter att ha gjort ramen kan du fortsätta med installationen av strukturens baksida. För fixering kan du använda metallhörn. Det är också värt att komma ihåg att ryggens vertikala läge är oönskat, eftersom det inte är ergonomiskt..

  • Sitsen bör vara gjord av plywoodskivor, från vilka locken skärs till en lämplig storlek. Om du planerar att använda ledigt utrymme under soffan för att lagra saker, bör du tänka på möjligheten till fri tillgång till den. Skydden kan fixeras med gångjärn, i detta fall viks de tillbaka till den sida som passar dig, men samtidigt förblir de fasta.

  • Bänken och ryggen ska vara gjorda av mjuka material som oberoende kan behålla sin form och inte kommer att skrynkla eller deformeras under drift. Det mest optimala skulle vara valet av skumgummi eller dess analog av polyuretanskum, du kan också använda en syntetisk vinterisator. Dessa material har elasticitet, flexibilitet, och det sista av dem är bland annat inte lika hygroskopiskt som andra, vilket inte är så viktigt för köket. För att få bästa resultat kan du kombinera material efter eget gottfinnande. För att fixa fyllmedlet kan du använda lim, detta förhindrar förskjutning.

  • Om din design innebär att det finns armstöd är det värt att täcka med mjuka material och deras.

  • För klädsel är läder, konstläder eller gobelänger lämpliga. Här är du begränsad av din fantasi och den ekonomiska sidan av frågan. Materialet är förklippt, kanterna ska vara färdiga för att förhindra att tyget tappas och slits. De skurna mantelelementen fästs på strukturen med en konstruktionshäftapparat eller häftklamrar kan hamras in. För det första är det värt att slipa alla träytor och hörn som kommer i kontakt med tyget för att undvika nötning och förhindra revor i framtiden..

Pläteringsprocessen är inte en komplicerad fråga, du kan till och med klara dig utan hjälp av andra, det viktigaste är att vara försiktig, ta dig tid och följa alla säkerhetsåtgärder. Man bör komma ihåg att om tyget dras för hårt kommer det att slits ut snabbare, och om spänningen är otillräcklig kommer utseendet att drabbas..

Lugn och kunskap är dina nycklar till framgång

När du gör möbler är det viktigaste tålamod, lugn och kunskap. Om du inte har bråttom, i de första stadierna, kommer du noggrant att utarbeta soffschemat och göra en ritning av det med alla dimensioner, då kommer det inte att vara några problem vid sågningen och montering av strukturen. Men allt är tidigt, du bör vara beredd på svårigheter i processen, särskilt om du gör det för första gången. Du måste behandla dem som ett vanligt arbetsmoment, inte få panik och bli upprörd om något gick fel som du ville ha det. Du måste stanna upp och tänka på hur du åtgärdar den här situationen. Du har alltid möjlighet att ändra och göra om allt, för det här är fördelen med att göra en soffa med egna händer, att du själv kan ändra alla brister och brister i arbetet när som helst.