Kök

Standard storlek på köksskåp

Överflödet av köksuppsättningar kan förvirra alla köpare, så många, när de väljer eller designar ett kök, vänder sig till designers och hantverkare för att få hjälp. Du kan klara denna uppgift själv om du känner till några viktiga nyanser. Storleken på möbler och design kan variera mycket, men layouten på lägenheterna och rummets uppgifter är inte så olika. Därför skapas alla mönster och layouter enligt ungefär samma regler eller standarder..

7 foton

Möbeltyper

Trots olika design och tillverkare finns det inte många alternativ för att skapa interiörer i köket. Alla möbler är byggda på grundval av film och layout enligt följande typer:

  1. Linjär eller enradig uppsättning ligger längs en vägg. Detta arrangemang är optimalt för trånga rum, medan apparater – spis, kylskåp – vanligtvis placeras i olika delar av en sådan rad. Hängande strukturer och pennfodral hjälper till att få ut det mesta av utrymmet..
  2. Alternativet med två rader (två rader) är bra för bredare rum där det inte är möjligt att använda angränsande väggar (på grund av fönster, dörrar). Sedan ställs möblerna upp längs de motsatta fria väggarna. I detta fall är avståndet mellan raderna på mer än 1,2 m oönskat..
  3. Ett U-format kök erhålls när 3 väggar “fungerar”. Detta är ett mycket bekvämt alternativ för rymliga rum, som många hemmafruar drömmer om (så här är det berömda köket i Yulia Vysotskaya ordnat). För att inte bli trött på att springa runt, mäta avståndet mellan sidorna – det ska vara inom 1,2-2,8 m.
  4. L -formad – ett vanligt alternativ för placering av skåp på två intilliggande väggar. Detta arrangemang låter dig slå både stora och små kök så att utrymmet fungerade bra och inte verkade överbelastat, och matgruppen skulle existera något separat och inte störa värdinnan.
  5. Ett G-format kök är ett alternativ för fyrkantiga rum när alla fyra väggarna är inblandade. Lämplig om köket endast används för matlagning, det inte har en matsal eller gästområde.

7 foton

  • Ökök – arbetsytan (och ibland spisen) tas ut separat från möbelraden och verkar vara i mitten. Detta skåp kommer att ha en bred bordsskiva och förvaringsutrymme. Detta kan ses på matlagningsshower – mycket bekväm placering för matlagning, perfekt för rymliga rum och studiorum, där gästrum och kök kombineras.

  • Peninsular- en blandad version av ön, L- och G-formade alternativ. Det finns en ö här, den visas nästan i mitten av rummet, men den bildar en enda linje med resten av headsetet. Ser bra ut i rymliga och kombinerade rum, gjorda i moderna stilar. Peninsular -alternativ kan ta del av matgruppens funktionalitet, tallriken i dem placeras i möbelraden nära väggen.

Oavsett platsalternativ kan headset “fyllas” med samma standardelement. Vad är dem?

Golvskåp och skåp är huvudelementet i köksuppsättningen. De utför ett antal funktioner: förvaringsutrymmen för mat, apparater, tallrikar, andra redskap, en bas för inbyggda apparater (diskmaskin, spis, etc.), deras topp – en bordsskiva – fungerar som en arbetsyta. Sådana skåp är enkla (med hyllor), med lådor, blandade (övre låda och dörr), för inbyggda apparater, för ett handfat.

Väggskåp är möbelartiklar placerade i den översta raden ovanför golvet, monterade på väggen. Det här är också förvaringsplatser, även i den övre gruppen placerar de en torktumlare, gömmer huven och pelaren i trompe l’oeil -skåp. Väggmonterade möbler gör att vertikalt utrymme kan användas genom att minska antalet underskåp. Dessa skåp kan ha öppna bottenhyllor för förvaring (för kryddor, ofta använda små föremål).

Pennfodral är höga underskåp som helt upptar det vertikala utrymmet. Det här är förvaringsutrymmen och hyllor för utrustning..

Hörnmöbler behövs för att fungera fritt utrymme. Med hjälp av utrullningsbara, utdragbara, roterande element visas bekväm åtkomst till skåpets insida. Hörnskåp är enkla skåp, handfatskåp, såväl som fasade och avrundade som ligger på hörlurens ytterkant. De kan antingen vara öppna (utan dörr) eller stängda..

Dörrar till väggskåp och penna är döva – gjorda av en enda duk eller med glas. Det här alternativet kallas ett utställningshus, glasdörrar gör utrymmet lättare och luftigare. Dekorativa gitterdörrar som organiskt passar in i land, klassiska stilar och Provence kan också underlätta gångjärnsstrukturer..

7 foton

Standard och icke-standard

Nästan alla möbelfabriker tillverkar köksskåp i samma dimensioner (höjd, djup, bredd), något som ändrar sin design. Dessa storleksintervall kan variera, men inte signifikant. Kök monterade enligt tillverkarens standarder är standard. Det är bekvämt för massproduktion och prisvärt för köparen..

Icke-standardiserade kök tillverkas enligt individuella mått och kundförfrågningar, dock i enlighet med vissa regler. Kostnaden för en sådan produkt är 30% högre och produktionstiden är längre med flera dagar. Samtidigt sammanfaller parametrarna med de vanliga. Och här finns det ett knep som designers inte alltid berättar om: många nyckelfärdiga beställningar är sammansatta av vanliga reservdelar och komponenter. Efter alla mätningar, val av färg, material och typ av skåp, antal och plats, väljer befälhavaren de möbler du behöver från standardprover, så att du bara kan beställa det som seriöst skiljer sig från fabrikens mått.

Du kan göra just det när du skapar inredningen i ditt kök! Mät köket, besluta om layouten och fyllningen av headsetet, välj de bästa alternativen bland de färdiga produkterna, kontrollera måtten och spara därmed avsevärt pengar! Därför kommer lite information om standardmöbler att vara mycket användbar..

Övre skåpets höjd

Överskåpets placering beror på ägarnas höjd och kökshöjden. Vanligtvis placeras hängande möbler 45-60 cm över nivån på bordsskivan på golvskåpen. Denna nivå låter dig inte träffa de övre fasaderna, överbelastar inte interiören. För långa personer kan ett avstånd på 65 cm mellan headsetets topp och botten vara optimalt. Samtidigt placeras den övre gränsen för hängande möbler sällan över 2,1 m, annars är det svårt att få föremål även från de nedre hyllorna. Bekväm kan kallas en sådan höjd när skåpets nedre del är i ögonhöjd.

Väggskåpets totala höjd varierar från 70 till 90 cm. Skåpens bredd kan variera. För att få köket att se komplett och harmoniskt ut är dessa parametrar för de övre och nedre raderna desamma. Hängande möbler är vanligtvis grunda – bara 30 cm, det enda undantaget är en hylla för en mikrovågsugn, eftersom det måste finnas för närvaro av ledningar. Om bordsskivan är bredare än den vanliga, bör skärmens djup inte överstiga ½ avståndet från väggen till arbetsbladets ytterkant..

Vid placering av huven gäller andra regler. Enheten kan hängas ovanför den elektriska spisen på en höjd av 70-75 cm, men vid användning av gasbrännare monteras huvarna högre-75-80 cm ovanför spisen. Den inbyggda ugnen kan placeras på valfri höjd, och designerna föreslår att du väljer en höjd i ansiktsnivå. Då är det bekvämt att följa matlagningen, men små barn kommer inte att kunna nå knapparna och rattarna. Om kylskåpet är i samma rad med headsetet och mycket lägre i höjd, kan en mezzaninlåda placeras ovanför det för att anpassa möblerna längs toppen.

7 foton

Underskåpets mått

Detta är de viktigaste parametrarna som bekvämligheten i köket beror på, det är från deras storlekar som de avvisas vid beräkning av alla andra storlekar. Underskåpets höjd är 85 cm, källarbasen gör det 10 cm högre. Bordsskivans tjocklek (beroende på material) kan också påverka höjden, den är 28, 38 eller 40 mm. Bänkskivans djup kan också vara olika – 60, 90 eller 120 cm, medan det bortre hörnet drar sig tillbaka 5-10 cm längre än skåpets bakvägg, så att all kommunikation – rör, ledningar, kan utföras medan bibehåller ett estetiskt utseende. Det finns också ett litet utskjut fram på 3-5 cm.

I produktionen görs standardskåp med ett djup av 46 cm, så att du kan nå den yttersta väggen genom att sträcka ut handen. Hyllorna placeras på ett avstånd av 20, 30 eller 40 cm från varandra. Den specifika siffran beror på bekvämligheten och vad som exakt kommer att lagras i skåpet. Men om skåpet beställs med lådor blir lådans djup 45 cm, 1 cm – arbetsgapet mellan skåpets vägg och metaboxen.

Underskåpets standarddjup är 76 cm, sådana moduler är gjorda för breda bänkskivor på 90 cm. De beställs för rymliga kök, enskilda projekt. Maxstorleken (1,2 m) används för köksöar, professionella lokaler (restauranger, kaféer, konditorier).

Bredden på ett standardskåp kan vara 15, 30, 45, 50, 60, 80 cm, max 90 cm. De två sista parametrarna används för dubbelvingade skåp. Längre modeller är obekväma i praktiken. En bredd på 15 cm är typiskt för utdragbara lådor för förvaring av höga och smala saker (hushållskemikalier, solrosolja, rullar med avtagbara handdukar etc.). De började tillverkas för inte så länge sedan för att utnyttja utrymmet fullt ut. Sådana smala moduler görs vanligtvis 1-2 för hela köket, om det behövs..

Kom ihåg att fasadens storlek i höjd och bredd är något mindre än själva skåpet när du väljer komponenter till ditt eget projekt. Detta är nödvändigt så att dörrarna sitter korrekt, stängs och öppnas enkelt..

Arbetstriangelregel

Nästan alla lokaler för arbete skapas enligt denna regel: det låter dig optimalt använda små och stora utrymmen så att en person, som är på arbetsplatsen, kan ta och få allt han behöver och göra så få rörelser som möjligt. Som ett resultat läggs mer tid åt huvuduppgiften, medarbetaren blir mindre trött och får mer glädje av processen. Eftersom hemmafruar reser upp till 10 km (!) I köket per dag är det viktigt att förstå hur arbetstriangeln är byggd i köket för att skapa en bekväm layout.

Hörnen på arbetstriangeln i köket är kylskåpet, arbetsytan (diskbänk eller diskmaskin) och spisen. Avståndet mellan dem bör passa inom 1,2-2,8 m, helst om värdinnan står mitt på någon sida av en sådan triangel och befinner sig på en utsträckt arm från något av “hörnen”. Sedan, för att få mat, förbereda, skicka den till en kastrull, lägg disken i diskhon, hon behöver en delad sekund – det sparar tid och ansträngning är uppenbart!

Men det är omöjligt att sätta ett diskmaskin-kylskåp bredvid det-det är inte funktionellt och farligt, även om det vid första anblicken borde vara mer bekvämt. Kylskåpet blir smutsigt av stänk, vatten kommer på spisen, diskbänken kommer att verka trång och klämd. Och många orientaliska läror (vastu, feng shui) varnar för närheten av så olika representanter för elementen eld och vatten, med hänvisning till förtryck av humör och energi hos värdinnan.

Vackra fasader hjälper till att skapa ett gott humör i köket. Tack vare modern teknik kan du använda olika färgkombinationer, inte bara för budgetmaterial (spånskiva, MDF), utan även för trämöbler, samt applicera ritningar och reliefer. Handtag och trim ger headsetet ett snyggt utseende. Standardprodukterna innehåller många kombinationer och lösningar för alla smaker. Så du kan enkelt förverkliga dina drömmar om det perfekta köket.!

11 foton