Landskapsdesign

Staketlanser: öka skyddet av staketet

Smidda staket på hemmaplaner och dachas har traditionellt ett stort antal anhängare. Även mot bakgrunden av en modern stuga, liksom omgiven av ett hus som imiterar en gammal egendom, ser de väldigt attraktiva ut.

Skyddet blir bättre och utseendet är mer perfekt om du använder lockiga spader.

Särdrag

Toppar är endast lämpliga för staket av smidesjärn. Utbudet av yttre former är stort, men oftast används platta metallblad. Kottar med tre eller fyra ansikten används flitigt., imitation av spetsen på ett spjut eller en pil. Du kan göra dessa simuleringar både strukturerade och platta..

Tillsammans med detta visar sig detaljer om smidda barriärer, som återger en långsträckt triangel med lika sidor, ganska bra..

“Julgranar” eller imitationsfigurer kan se väldigt elegant ut. När det gäller materialet är fördelen med gjutjärnspinnet dess imponerande variation, och den svaga punkten är den otillräckligt effektiva fixeringen på stålstaket..

Gjutjärnslanser är till en början mer dekorativa än skyddande. Stålstängselelement fäster enkelt på stålfundament och är tillräckligt vassa för att på ett tillförlitligt sätt blockera intrång från obehöriga personer.

Det kombinerade alternativet, när skarpa och dekorerande toppar följer omväxlande, låter dig tryggt lösa båda problemen så effektivt som möjligt..

Valet av en specifik typ av topp bestäms också av deras relevans i ett särskilt fall, till exempel är gjutna toppar av staketet oacceptabelt på en vacker smidd barriär, där kommer de att se onaturliga ut.

Rekommendationer för användning

Dekorativa element kan placeras både på häckens toppar och under. Topparna, monterade på olika höjder, som vågor eller halvcirkler, gör det möjligt att skapa en något rundad häck. Detta steg hjälper till att korrigera den otillräckliga höjden på sektionerna om du bygger upp duken både ovanför och under..

.

Toppar fästs alltid genom svetsning, det är bättre att använda delar av en enda sektion och forma med metallstavar.

Modeller

Toppar med ett inre hålrum placeras oftast på smidda staket, tillverkade av stål gör att du kan måla metallen, lacka den och dekorera den på något annat sätt.

Förutom smide, profildekorationer fungerar också bra. För att få dem skärs en stålplåt i spetsiga spetsar och dessa block installeras ovanpå staketet. Även om denna lösning började tillämpas för ett tag sedan, är den enkel att installera, allt arbete kan till och med utföras med egna händer..

I vissa fall lanser av trä kan användas, som ger staketet utseende av palissader; sådana block installeras som toppar, och de får inte bilda en monolitisk komposition med själva staketet. För tillverkning av träkonstruktioner används snickerimaskiner..

Urvalstips

De flesta konsumenter är prisbelönta med stereotypen att gjutna metalllanser är mycket dyra. Mest sannolikt orsakas sådana föreställningar av de höga kostnaderna för smidda staket och dekorationer för dem. Slutsatsen är enkel: profilprodukter är mycket mer ekonomiska och de måste väljas för maximal besparing.

Men om du fortfarande har möjlighet att köpa smidda hinder måste du fokusera främst på toppens geometriska konfiguration. Dessa element bör vara större i tvärsnitt än staketets huvuddelar, eftersom platsen på toppen inte är tillräckligt harmonisk och stängslets snygga ändar kommer att vara öppna.

Det rekommenderas att ta reda på vilket specifikt material topparna är gjorda av. Om de är billiga är chansen stor att dålig metall används, vilket snabbt kommer att misslyckas och inte kommer att vara tillräckligt starkt..

När du väljer utseendet på dekorativa produkter måste du vara intresserad av deras kompatibilitet, inte bara med staketet, utan också med gården, huset och gatan som helhet. Tänk på både bildkvaliteten och konsistensen i dess delar..

Kostnaden för en struktur är direkt proportionell mot hur komplex dess konfiguration är.: varje krökning, varje liten detalj och obetydligt fragment ökar arbetskostnaderna och mängden förbrukningsmaterial.

För att inte välja strukturens utseende är det lämpligt att använda staketpaneler där det finns dekorativa delar med vassa ändar installerade av tillverkaren. Deras skyddande egenskaper är tillräckligt stora.

Om du inte kan välja en lämplig lösning bland serieprodukter som presenteras i butiker eller i kataloger kan du alltid göra en individuell beställning – kvaliteten och priset blir inte sämre i det här fallet..

Installation

Metalllansar måste installeras med en svetsmaskin; Stepladders hjälper till att förenkla och underlätta processen. Det är lämpligt att göra arbetet tillsammans med en partner, eftersom detta förbättrar resultatet avsevärt och också gör processen säkrare. När topparna väljs med hänsyn till de exakta måtten och geometrin är det inte svårt att montera topparna med egna händer..

Om dessa krav inte uppfylls finns det en stor risk att den resulterande konstruktionen inte blir tillräckligt harmonisk..

Observera: gjutna toppar enligt tekniken kan inte bara svetsas, utan också enkelt installeras på stavarnas baser.

Toppar av trä hålls på staketets övre delar med självgängande skruvar, de är säkert täckta med ett lager skyddslack. I de flesta fall beställs själva staketet och trädekorationer för det samtidigt från samma företag, eftersom det annars kan uppstå många problem..

Egenproduktion

Trälansar är relativt enkla, huvudverktyget i arbetet är en sticksåg (vanlig eller elektrisk). Det rekommenderas att rita ett diagram över den framtida barriären och dess inredning på papper i förväg för att undvika eventuella misstag och felberäkningar.. Spetsiga element skärs ur en konventionell balk i enlighet med markeringarna.

För din information: det är bättre för oerfarna människor att inte tillgripa dekorativa läckerheter, utan att begränsa sig till de enklaste och mest prisvärda lösningarna. Senare, när upplevelsen dyker upp, kommer det alltid att vara möjligt att ändra de initiala topparna till de som gjorts enligt komplexa stenciler..

Observera att inte hela strålen behöver markeras, ungefär en tredjedel av den förblir i reserv – den behövs för efterföljande fastsättning. Delarna ska skäras ut när de minskar och bladet ska vara ordentligt fixerat så att sticksågan rör sig så tydligt och förutsägbart som möjligt. Kanterna på ämnena poleras till ett perfekt jämnt tillstånd med sandpapper.

Att göra egna smidda lanser är opraktiskt, professionella artister kommer att göra samma jobb snabbare och bättre. Ett alternativ är att använda en profilerad plåt., som är markerad med en markör och klipps längs linjerna med en speciell sax.

Det bör noteras att plasttoppar som erbjuds av ett antal företag är ganska pålitliga och moderna..

Sådana tillbehör är universella, de ser organiskt ut på både smidda och gjorda av metallprofiler, och till och med på trästaket. Snittets form måste i alla fall motsvara staketets snitt. Plaststrukturer är mer dekorativa än att skydda hemmet och gården..

För att göra smidda toppar med egna händer, se följande video..