möbel

Hur man gör en garderob med egna händer?

Du kanske inte har hittat en lämplig design. Eller så gick det inte med budgeten. Eller kanske jag bara ville göra något med mina egna händer och därmed göra familjen stolt över mig själv. Följ våra instruktioner, ansträng dig lite – och snart kommer din hall, loggia eller sovrum att dekoreras med en snygg och funktionell garderob..

Var ska man starta?

Så du bestämde dig för att göra en riktig manlig (och kanske kvinnlig) handling och montera garderoben med dina egna händer. Det första steget är att bestämma för vilket syfte du gör det, hur det ska se ut och vilka funktioner som ska utföras – med andra ord, organisera designen.

Denna möbel kommer att tjäna dig i många år, så det förberedande skedet bör bemötas med särskild uppmärksamhet:

 • Bestäm i vilket rum du ska placera din nya garderob. Oavsett om det blir ett vardagsrum, en loggia eller en korridor är viktigt, eftersom skåp för olika rum som regel skiljer sig åt i material, inredning och komponenter. Välj sedan en plats i rummet och ta reda på vilken storlek den planerade produkten ska bli..
 • Beräkna designparametrarna: bredd, höjd och djup, mellanrum mellan hyllor, antal hyllor, krokar, hängare eller andra tillbehör.

 • Bestäm skuggan och utformningen av den avsedda möbeln.
 • Traditionellt avgör vad som kommer att finnas i skåpet hur det inre utrymmet kommer att se ut. Det finns följande principer: “råa” föremål läggs åt sidan, de minsta och mest användbara föremålen förvaras i ögonhöjd, “torra” föremål lagras på de övre hyllorna och värdefulla föremål förvaras i lådor. Till exempel kan du inte placera en sektion för ytterkläder eller paraplyer i mitten – fukt från det kommer att förstöra saker till höger och vänster. Om det ligger i hörnet, kommer fukten att gå utanför. Lådor eller hyllor för sängkläder ska inte placeras ovanför golvet – det bör vara ett avstånd på cirka fyrtio centimeter från ytan, så att damm och fukt inte kommer in. Bättre att flytta dem till den övre delen. Ju mer noggrant du tänker på innehållets placering, desto mindre är bredden på hyllorna, vilket innebär att utrymme sparas. Det är värt att komma ihåg att en framgångsrik layout är en garant för bekväm användning och lång livslängd för en möbel..

Populära modeller

Det finns många modeller av skåp, som i regel kan tillverkas av samma material, men tjänar olika syften..

 • För kläder. Strukturer av denna typ kännetecknas av närvaron av speciella komponenter. I garderoben för förvaring av kläder måste det finnas en hängare (tvärgående eller längsgående), hyllor och krokar. Du kan också lägga till en spegel, lådor för underkläder och ett skoskåp till den här listan. Mycket ofta är en sådan möbel inbyggd eller väggmonterad-den installeras längs väggen med hjälp av en konstgjord gipsskiva. En ram är monterad av trä- eller metallprofiler, som fästs på golvet. Sedan är den mantlad med gipsskivor, strukturen är kitt och slipad. Efter detta steg installeras hyllor och dörrar (gunga eller “fack”).

 • Sko. Det finns två typer av skoförvaringsstruktur. Den första är en integrerad del av garderoben för förvaring av kläder. Den andra – som en separat byrå, på vars lock nycklar, handskar, hattar och andra små saker kan förvaras. Hyllorna behöver inte vara av trä – det går att välja typ av diskställ. Gitterhyllor av metall kombinerar funktionalitet med ett attraktivt utseende. Var noga med att låta skåpets botten vara öppen, annars samlas överflödigt vatten inuti. Hyllans djup bör matcha lådans längd från det största paret i din lägenhet..

 • bok. Bokhyllemodeller är indelade i öppna och stängda. De senare skyddar böckerna från damm, fukt och ljus, men de förra ser bättre ut inuti. De skiljer också skåp (de vanligaste), modulära (vilket gör det möjligt att kombinera element och ändra utseende), inbyggt (med skjutdörrsystem), hörn. Oftast hämtas dessa möbler från spånskiva eller MDF. Det klassiska djupet på en bokhylla är 400 millimeter, en höjd av 2 meter och en bredd på 800 millimeter. De flesta böcker och tidskrifter passar bekvämt inuti med dessa priser. Hyllorna kan inte monteras på hörnen, utan skäras i skåpets sidor. För möbelns estetik, använd dekorativa lister – overhead konvexa remsor.

 • Gunga. Denna typ är en av de enklaste och mest bekanta för ryska lägenheter. Designen kan vara väldigt annorlunda och innehållet inkluderar hyllor, lådor, sängbord eller hängare. Dessa skåp används för att lagra vissa personliga föremål, kläder, tallrikar, föremål för hobby eller hantverk – i allmänhet för vad som helst..
 • Inbyggt. Dessutom kan du montera ett skåp placerat i en nisch eller under en trappa, om möjligt. Dessa modeller låter dig spara utrymme och uppdatera din inredning..

Alternativ för olika rum

Skåpets utformning och interna innehåll beror på rummets syfte och önskad funktionalitet..

 • Om du letar efter förvaring för ett litet vardagsrum eller en smal korridor, prioritera garderober (inbyggda modeller) som inte tar mycket plats, men låter dig rymma en stor mängd saker..
 • Om du behöver välja en garderob för ett sovrum, var uppmärksam på rymliga strukturer som rymmer en mängd olika hyllor, lådor och moduler, sängbord, stavar, hyllor och krokar. Både skjutbara garderober och konventionella svängmodeller är lämpliga..
 • Kökssatser består vanligtvis av gångjärnsskåp med ett stort antal lådor.

 • Icke-standardiserade modeller ser bra ut i barnrummet, till exempel modulära bokhyllor, som utmärks av ljusa färger..
 • De enklaste svängmodellerna med ett par tre hyllor och speglade ytor är lämpliga för badrummet..
 • Entrén – en plats för inbyggda strukturer, inklusive hörn- och skoskåp.
 • Skåp på balkonger och loggior är utrustade med många hyllor och fack och har gångjärn. Man bör komma ihåg att ett spånskåp endast kan installeras på en isolerad loggia, annars kommer sköldarna att skeva och möblerna kommer inte att tjäna dig på länge. Naturligt trä, korrekt behandlat med vattenavvisande föreningar, kommer att hålla mycket längre, även i närvaro av överskott av fukt. Öppna hyllor – det enklaste alternativet för ett balkongskåp.

Vad man ska göra?

Materialen för tillverkning av skåp är inte särskilt olika..

Möbelbrädor eller plattor

Spånskiva, laminerad spånskiva och MDF är skivor eller brädor gjorda av pressade spån, fibrer och sågspån. MDF är en fiberplatta tillverkad av mycket fina flisor genom varmpressning. Detta material är tätt, flexibelt och lätt att bearbeta. Fästelement inuti sådana plattor håller mycket längre, dessutom deformeras de inte med förändringar i temperatur och luftfuktighet. MDF är ganska miljövänligt och mycket hållbart.

Spånskiva – spånskiva – består av pressad och limmad sågspån och stora spån med tillsats av bindhartser. Sådant material är ganska skört och rädd för vatten, men det kan uppnås med en exceptionellt plan yta. Spånskiva väljs vanligtvis för bokhyllor och garderober. Plattor drar nytta av kostnaden i jämförelse med MDF och laminerad spånskiva.

Spånskiva är en laminerad spånskiva vars yta behandlas med en speciell melaminfilm. Hos vanliga människor kallas det “laminat”. Materialet är fuktbeständigt och har en bred färgpalett. Spånskiva är mycket starkare än spånskiva, på grund av att beläggningen pressas in i själva skivans struktur.

Alla tre sorterna är ganska billiga, lätta att hantera, starka och hållbara..

Plywood

Plywood är ett hållbart material som inte torkar ut, är miljövänligt och inte kräver ytterligare bearbetning på grund av dess släta yta. Det säljs i massiva ark, så det kräver inte sammanfogning. Om du köper bearbetad och lackerad plywood kommer du att spara tid, eftersom skåpet bara behöver monteras.

Kartong

Att göra möbler av lådor är inte längre en rolig hobby – det är nu en seriös riktning inom inredning. Efter att ha plockat upp högkvalitativ kartong kan du göra inte bara en garderob, utan också en byrå, ett bord och till och med en säng. Sådana möbler är miljövänliga, billiga, mobila och förvånansvärt hållbara. Den enda nackdelen är att med en lång vistelse i en fuktig miljö förlorar den sin användbarhet. För att ge kartong styrka är det vanligt att använda parkettlack. Du kan arbeta med detta material genom att limma ark för lager, skapa ramobjekt som sedan klistras in med papper, modulära strukturer och till och med origami. Kartongmöbler bör vara symmetriska, eller med närvaro av ytterligare stöd, och med närvaro av tvärgående delar. Tänk på att ju tjockare kartong, desto starkare är den och ljus kartong är inte lika stark som mörk kartong..

När du designar möbler, kom ihåg att 60 millimeter kommer att upptas av möbelinredning, därför måste du ta hänsyn till denna längd när du ritar ritningar..

Massiva brädor

Ett träskåp av tall eller gran kommer att tjäna dig i årtionden utan att ändra dess kvaliteter. Dessutom ser trämöbler alltid eleganta och viktiga ut. Kostnaden beror på storlek, skada, torrhet och ras. Tall och gran är de vanligaste valda, lövträ är också populära.

Foder

Garderober klädda med klädskiva kan placeras på balkongen eller i garderoben. Detta material är billigt, hållbart och estetiskt. När du väljer ett material rekommenderas att du använder foder av lövträ, eftersom barrträd försämras från en lång vistelse i solen.

Gipsvägg

Det är möjligt att göra ett gipsskåp, men rekommenderas fortfarande inte. Detta material är ganska tungt och skört, avsett för efterbehandling av något. Därför är det inte möjligt att lagra en påtaglig last i ett gipsskåp..

Ett ark gips hänger inom sex månader, även om det inte finns något på det.

Beslag

Möbler för garderober inkluderar:

 • fästen för hyllor, galgar och speglar;
 • möbel gångjärn;
 • rull- och kulstyrningar;
 • handtag och dekorativa beslag;
 • trycklager och ben;
 • infällbara mekanismer.

Allt som används för att fästa på väggen (bultar, band och annan hårdvara), liksom för att öppna och stänga dörrar och lådor måste vara tillverkade av kvalitetsmaterial.

Hur man ritar en teckning själv?

Vid första anblicken är montering av ett skåp en ganska besvärlig och resurskrävande verksamhet, men glöm inte alla möjliga fördelar:

 • du väljer personligen material, vilket innebär att du har möjlighet att spara pengar och bara köpa högsta kvalitet;
 • efter att ha förstått instruktionerna kommer du att förstå att det inte är så svårt att göra ett skåp med egna händer: vanliga verktyg används och materialen bearbetas enkelt;
 • att göra möbler kan förvandlas till en hobby som ger påtaglig utdelning.

När du har slutfört det förberedande steget fortsätter du att skapa en ritning. Den planerade modellen av skåpet måste överföras i detalj till ett ark A4 -papper. Rita först ramen för den framtida produkten, ange måtten på väggarna, dörrarna och baserna. Överför sedan hyllorna och inredningsdelarna till papperet. Återigen, ange längd och bredd på diagrammet. Tänk på dimensionerna på strukturen och lägenhetens layout, beräkna antalet hyllor, krokar, stavar, förekomsten av speglar och deras placering i det inre utrymmet. Glöm inte att bredden på vanliga klädhängare är 40-42 centimeter, och när du hänger något på dem blir det ännu större. Använd ett måttband, penna och ett papper för att slutföra detta steg..

Dessutom kan ritningar göras i speciella datorprogram: Autocad eller “Basis-furniture maker”.

När ritningarna är klara måste du börja såga delarna.. Det är dock ganska svårt att göra det här hemma – maskinen är väldigt dyr och användningen av en sticksåg leder till att flisor ser ut, så lämna över skisserna med mått för tillverkning till proffs som gör det snabbt och effektivt.

När du får de färdiga delarna, shoppa efter beslagen. Oftast behöver du bekräftelser, nitar, guider, hörn och hållare. Tänk på designfunktioner och dina egna preferenser.

När du väljer ett system för att öppna dörrar, glöm inte att de kan öppna åt sidorna, upp och ner, eller representera ett “fack”.

Hur man monterar: steg-för-steg-instruktioner för montering av ett väggskåp

Det första steget är att markera hyllstöd och lådguider, beroende på var du vill se dem och i vilken mängd. Se till att delarna är parallella. Fäst fästelementen och, om möjligt – skåpet i korsningen av två väggar – installera hyllorna. Säkra dem med lim och naglar om så önskas. Förstärk dörrarna med markiser. Skruva också på skenorna om du monterar en garderob.

Då bör du välja rätt borr och symmetriskt borra hål för bekräftelse av stumfogar. Glöm inte hålen för stavar, hyllor och skiljeväggar.

Börja montera ramen mot väggen: ordna möbelskivor, plywood eller massiva brädor enligt ritningarna, anslut ihop med spikar, skruvar och lim. Placera ramen några millimeter lägre än taknivån. Montera först sidoramen och sedan framramen. Lämna luckor mellan skåp och ramar.

När ramarna är anslutna, justera positionen med kilar.

Om du använder spånskiva, lägg till en dekorativ kant vid sömmarna. Stryk den över en handduk och skär sedan av överskottet. Järnet ska ställas in på tre fjärdedelar av maxeffekten och sedan köras över kanten med limsidan till spånskivan. Stryk sedan den heta kanten med en torr trasa för att pressa kanterna mer hårt, och skär av överskottet med en kniv. Om du använder omålade brädor är det dags att “förfina” skåpet med färger, hud och lack. Grovheten behandlas bäst med fint sandpapper lindat runt ett föremål av lämplig storlek och form. Du kan också använda speciella möbelband..

Fäst dörrarna på karossen med hjälp av gångjärn eller speciell hårdvara.

Fäst ändkåporna på bekräftelserna, vars färg ska matcha färgen på hela skåpet. Installera dörrhandtag och dekorativa föremål: lampor, speglar och mer. Skåp är gjorda av brandfarliga material, så inomhusljus bör drivas av lågeffekts 12W halogenlampor. Använd aldrig en 220 W permanent eyeliner – detta är mycket farligt. Ljuset i skåpet ska drivas från en AC / DC-adapter som är ansluten till uttaget med dubbelisolerade ledningar.

Exempel och varianter

Vid montering av skåp av olika modeller finns det regler.

Gunga

Om du gör ett gungskåp, mät sedan noggrant dörrens dimensioner. Vertikalt ska allt vara millimeter till millimeter, annars passar de inte, eller så täcker de inte det inre utrymmet helt. Flikarnas bredd bör vara två till tre millimeter mindre än öppningen, eftersom de är fästa på speciella element som också har sin egen bredd.

Hyllfästen och krokar måste installeras vid skåpets botten. Placera de motsatta hörnen strikt horisontellt och kontrollera korrekt installation med en nivå. Svingdörrarna installeras i slutet av enheten. Ben är ofta fästa på botten av ett gungskåp. Köksben är ett bra val på grund av deras låga kostnad och justerbara höjd.

Tack vare benen kommer all tyngd inte att gå till botten, och den kommer inte att sjunka på kort tid..

Vinkel

Börja installationen av hörnskåpet genom att fästa metallhörnen på väggarna och taket, vilket ytterligare avlastar dörrarna från förvrängning. Montera sedan ramen, montera löparna, installera dörren och det inre “innehållet”. Hörnskåp är triangulära, L-formade, trapetsformade och femväggiga.

Skohylla

Ett skoskåp är tillverkat av en yttre ram av spånskiva och en hylla med frontpanel och skiljeväggar. Dess höjd mäts av flera hyllor, och bredden är skoskrinets maximala storlek.

Balkong

Skåpets standarddjup på balkongen är 600 millimeter och bredden motsvarar rummets bredd. För att hålla strukturen stabil, ställs höjden från golv till tak utan några luckor. Avståndet mellan hyllorna är vanligtvis inte mer än 400 millimeter. Dörrar monteras av brädor som är fästa på ramen vertikalt eller horisontellt eller infogade enligt törnspårsprincipen.

Kupé

När du monterar en garderob är det värt att komma ihåg följande: om du planerar några dörrar, kommer designen å ena sidan att vara bekvämare, men å andra sidan är det större sannolikhet för skevning och fastnar. Överlappningsdelen av flikarna bör vara med ett intervall på 50-70 centimeter. Om överlappningen är för smal kommer luckor att dyka upp, och om den är för stor blir layouten på skåpet svår. Dessutom ska dörrbladets storlek inte överstiga storleken på de smalaste hyllorna, annars kan du helt enkelt inte använda det. Ta dessutom hänsyn till den tillåtna överlappningen, från vilken subtrahera 40-50 millimeter av sidoprofilernas bredd, utan vilka dörrarna kommer att bryta igenom väggarna.

Det finns tre upphängningssystem för skjutdörrar: dubbelskena med nedre stöd, med övre stöd och monorail.

De har alla sina för- och nackdelar, så ta ett beslut baserat på parametrar, möbelfunktion och hur mycket pengar du kan spendera..

Modul

En modulär garderob är vanligtvis gjord av spånskivor. Modulerna i de enklaste möblerna är rektangulära sammansatta sektioner, som kan placeras som du vill och därmed bestämma rummets design. Denna design består av en huvudsaklig basdel och ytterligare sådana som är fästa vid den. I de fall modulerna endast är anslutna till basdelen kallas de för fastsättning. Övergångssektioner används för att ansluta andra moduler. Hörnen är anslutna till basen, men de kan också installeras med övergångsdelar. Öppna fästs på standard- och adaptermoduler. Modulerna fästs med hjälp av fästelement, som är specialband, skruvade eller avsmalnande.

I en nisch

Om du bestämmer dig för att placera möbler i en nisch, dödar du i ett slag två fåglar i en smäll: det är inte nödvändigt att montera sidopanel och toppaneler, eftersom deras roll spelas av väggarna och taket på rum. Det återstår bara att placera hyllor, stavar och krokar och göra dörrarna, som vanligtvis är coupémodeller. För att installera dörrarna, fixera de övre och nedre stavarna och placera sedan själva dörrbladet.

Under trappan

“Trapp” -möbler monteras enligt samma algoritm. Ofta väljs de av ägarna till privata hus, och trappor till andra våningen används för att skapa dem. Det lediga utrymmet under trappan kan förvandlas till en garderob för förvaring av kläder, ett skafferi för matvaror eller en garderob för hushållsbehov, en bokhylla eller ett vinskåp. När du gör en möbel, glöm inte att avsluta arbetet med trappväggen – klä det med gips eller tapeter.

Installera hyllorna med träbjälkar, vars längd är lika med skåpets djup. För att montera dörrarna behöver du en dörrkarm som matchar det framtida skåpets dimensioner. Inredningen av en ny möbel med hjälp av självhäftande film, fototapeter och olika tillbehör är lämplig. Du kan installera skjutdörrar, men tänk på att du inte kan öppna skåpet i sin fulla bredd, så föredra svängdörrar eller olika kombinationer.

Du kommer att lära dig mer om hur du gör en garderob med dina egna händer i följande video..