möbel

Kokosmadrass

En god och skön sömn är en garanti för kraft, utmärkt välbefinnande och god hälsa i allmänhet. Tyvärr kan inte alla skryta med den mest bekväma sängen. Men huvudelementet som garanterar sömnkomfort är en bra och pålitlig madrass..

Idag finns det många typer och alternativ av madrasser som skiljer sig åt i fyllning. Förutom moderna ortopediska alternativ började så kallade kokosmadrasser att vinna popularitet..

Vad det är?

Huvudelementet i denna modell är kokosnöt – ett speciellt tyg som erhålls som ett resultat av förbehandling av kokosnötter. Hon har ett antal positiva egenskaper som kan ge den nödvändiga nivån av styvhet, elasticitet och komfort som krävs för sömn..

I huvudsak är kokos en 100% naturlig produkt, eftersom den är gjord av kokosfibrer utan några extra material.. För att få det, blöts nötterna i vanligt vatten i cirka 10 månader, vilket gör att de mjuka fibrerna lätt separeras från de hårda..

”Ullens” del av frukten sorteras efter separation. Längre, starkare sektioner kommer att användas för att göra repen, och korta och trassliga tyger kommer att väljas till kokosnöten. Under transporten liknar de höstackar som är utåt bekanta för många av oss. Men till skillnad från torrt gräs, stickar mjukvävnaderna i kokosnöt inte och vårar bättre..

För att göra en madrass, eller snarare, ett block i ett stycke för att fylla den, kan tillverkaren använda två olika tekniker. Den första av dem, den enklaste och mest tillgängliga, är baserad på att pressa en stor mängd kokos. Som ett resultat bildas en “brikett” med en viss densitet och styvhet, som är perforerad med speciella nålar för luftcirkulation och ökar livslängden. Därefter skärs fyllmedlet i separata block med önskade proportioner..

Vissa madrasser kan också innehålla kokosfibrer med naturgummi eller latex.

Vanligtvis blandas material i proportionerna 50:50, men vissa inhemska tillverkare betonar styvhet och väljer proportioner på 70:30. I allmänhet ger latex sådant kokosfyllmedel större elasticitet och styrka, vilket gör det till ett mångsidigt material för alla sängar och förlänger också livslängden..

När du väljer kokosfyllningar kan du vara säker på att du använder en naturlig produkt. Dessutom har coira många positiva egenskaper som inte bara påverkar din sömn och vila, utan också din hälsa i allmänhet..

Vilket är bättre – är kokosnöten?

En ganska vanlig fråga för dem som inte är säkra på behovet av att uppdatera sin säng. Det bör genast noteras att även bland majoriteten av tillverkarna, för att inte tala om konsumenterna själva, kändes det som ett material som håller på att bli ett minne blott..

Saken är att den på många sätt är sämre än Koira i sina kvaliteter.. Faktiskt är filt ett annat bra alternativ för naturligt fyllmedel, men det har inte en tillräcklig kombination av elasticitet och styvhet..

Det finns alternativ för madrasser med en filtbas som kan ge en bekväm sömn under en viss tid. Efter utgångsdatumet tappar filten mycket snabbt sina egenskaper, sackar, rullar.

När det gäller kokosnöten är den utan sådana nackdelar. Som det visade sig är ett sådant enkelt material mer pålitligt. Kombination med latex möjliggör en mycket bättre bas för madrassen, som kommer att hålla mycket längre, samtidigt som den överensstämmer perfekt med kroppens form och garanterar komfort.

Dessutom finns det vissa bevis för att filt, till skillnad från växtbasen, är mycket mer sannolikt att orsaka allergiska reaktioner. Det är också en ganska gynnsam miljö för olika insekter, bakterier, svampar. Detta gjorde det långt ifrån det bästa valet, särskilt när det gäller att köpa en madrass till en spjälsäng..

Det är därför madrasser med kokosfyllning började bli så populära och ersätta sina “filtade” konkurrenter..

Fördel och skada

Men begränsa dig inte till bara positiva aspekter. När du letar efter en sovplats är du naturligtvis intresserad av alla fördelar och nackdelar.. För att själv bestämma om det är bra eller dåligt att sova på kokosnötter, räcker det med att utvärdera alla fördelar och nackdelar i följande lista:

 • Fyllmedlet från mjuka vävnader från frukten av kokospalmer är ganska användbart för vår kropp. Det är hippalergeniskt, har ingen negativ effekt på huden, bildar inte små dammpartiklar;
 • Coyra inte utsatt fukt och förfall;
 • Kokosmadrasser tenderar att ha en ganska hög ortopediska indikatorer;
 • Fyllmedel utmärkt ventilerad och ackumulerar inte obehagliga lukter eller damm;
 • Kokt grönsaksbas, även i kombination med latex inte en grogrund för bakterier, kvalster, svampar eller mögel;
 • Tillräckligt lång livslängd.

Vi kan lugnt säga att en sådan madrass inte kommer att vara skadlig för någon konsument.. Det har dock också några nackdelar att tänka på när man köper och driver:

 • Coyra – inte det mest prisvärda materialet för inhemska tillverkare. Därför bör du vara beredd på att kokosmadrasser är relativt dyra;
 • Om du väljer en madrass med kokos och latex, var medveten om att det kan ha en gummilukt. Enligt tillverkarna försvinner den specifika “aromen” på några timmar efter att förpackningen och skyddsfilmen öppnats. Mycket beror dock på kvaliteten på kokosnöten och latexen, så var särskilt uppmärksam på dem;
 • Det dyrare och bättre alternativet är 100% pressat kokosmaterial.. Men hon är väldigt knepig när det gäller användning. Om det används felaktigt kan ett sådant fyllmedel torka ut och smula..

Vem är det till?

Kokosmadrasser är en universell grund för en sovplats, som har hög ortopedisk prestanda, en idealisk kombination av elasticitet och styvhet, och kan också kombineras med andra fyllmedel.

Miljövänligheten och säkerheten hos koksen gör den lämplig för både vuxna och barn. I allmänhet bör alla som behöver en sund och bekväm sömn välja en sådan madrass..

För barn

En av de mest värdefulla egenskaperna hos kokosfyllmedel är möjligheten att använda den till en babysäng, även när det gäller ett nyfött barn. Dessutom rekommenderar många erfarna barnläkare att föredra sådant material, eftersom under de första månaderna av ditt barns liv formas hans hållning och gestalt just och han behöver en ökad styvhet på sovytan..

Coira, innesluten i ett lika tillförlitligt och allergivänligt lock, till exempel av naturlig bomull, passar bäst för en spjälsäng, barnvagn eller bassäng.

Förutom kvalitet och säkerhet kan du enkelt tvätta sängen med detta val.. Med åldern, när din baby lär sig att sitta och stå på sina egna ben, kommer det att vara möjligt att minska stelheten något genom att välja en madrass med latex kokosfyllning.

En speciell dubbelsidig barnmadrass anses vara ett idealiskt alternativ. Ena sidan av den är gjord av fullfjädrad kokosfibrer, och den andra är gjord av mjukare material. Från de första dagarna i livet till ungefär ett år sover barnet på den hårdare sidan och sedan vänds madrassen helt enkelt.

Vyer

I allmänhet tillåter kokosbaser en mängd olika fyllkombinationer.. Idag anses följande typer av kokosmadrasser vara de mest kända och populära:

 • Baserat på 100% kokosfibrer. Sådana madrasser är de mest styva och rekommenderas för användning av personer som lider av olika störningar i muskuloskeletala systemet;
 • Med kokosflingor impregnerade med naturlig latex. Denna kombination har blivit mycket populär, eftersom den ger idealisk styvhet, elasticitet och ventilation;
 • Vårmadrasser som är täckta med flera lager kokos. Detta alternativ är mest lämpligt för personer med ökad vikt och alla som inte gillar för mjuka sängar;
 • Med extra fyllmedel, bland vilka bomull, filt, bovete, alla andra naturmaterial kan användas.

Dimensioner

Det enkla att göra kokosfyllning gör att du kan bilda helt olika proportioner av basen för madrasserna. Mycket beror på tillverkaren. Till exempel köper vissa märken färdiga “briketter”, därför är priset som regel begränsat till ganska standardiserade storlekar som 160×200, 90×200, 60×120, 160×70, 140×200, 140×70, 90×200, 160×80, 180×80. I europeiska regioner betraktas 160×200 som standard, liksom madrasslängden inom 140 cm med en bredd på 70 cm, vilket utgör en standardkaj.

Om pressning eller latexing av koksen sker direkt vid tillverkarens bas, är ett större utbud av madrassstorlekar möjliga: 73×198, 68×153, 75×195, 125×65, 90×40, 78×193, 63×158. Det är dessa tillverkare som kan erbjuda speciella madrasser för barnsängar eller barnvagnar..

Hur man väljer?

För att hitta rätt kokosmadrass för dig, använd följande råd från erfarna konsumenter:

 • Köp madrasser endast från professionella specialaffärer och salonger. Beställ aldrig en framtida säng via Internet, eftersom du inte kommer att ha möjlighet att testa den själv och kolla in den i detalj.
 • Se gärna produktprovet. I alla professionella salonger finns det individuella prover som visar alla “insidor” av typerna av madrasser i sortimentet;
 • Se till att den inte är för tunn. Även om provet visar att det har ett imponerande lager kokos, kommer det faktiskt inte att räcka. Det är bättre att föredra alternativ med ytterligare separata fjäderblock eller alternerande täta lager av flera naturmaterial;

 • Det bästa ortopediska materialet för kombination med kokos är holofiber. Det rynkar praktiskt taget inte och gör att din madrass alltid kan återgå till sitt ursprungliga tillstånd. Även ett relativt litet lager av detta material förändrar saken radikalt, så det är i ditt bästa intresse att madrassen har åtminstone en grundläggande holofiberbaksida;
 • Om sängen är stor kanske en standard dubbelmadrass inte passar, Ta därför alltid mätningar och var intresserad av möjligheten till en individuell order;
 • Var uppmärksam på sängens yttre material. Kassera omedelbart alternativ med billiga syntetmaterial och föredra madrasser med omslag av naturlig bomull;
 • För en kajplats kan en dubbelsidig madrass vara ett ekonomiskt val., vilket gör att du kan växla mellan hårdhet och mjukhet och vända den. Sådana madrassalternativ är särskilt populära för barns sovrum;
 • Glöm inte din vikt, eftersom kokos är ett ganska känsligt material. Om din vikt överstiger 90 kg, bör du vara uppmärksam på alternativ med ytterligare fjäderblock, vilket inte bara ger extra komfort, utan också en längre madrasservice.

Hur man tar hand om?

Vanligtvis anges egenskaperna för att ta hand om sådana sovprodukter i deras pass.. Det rekommenderas dock att du följer de allmänna riktlinjerna så att din kokosmadrass inte försämras för snabbt:

 • Undvik att lägga för mycket vikt på den! Livslängden ökar om du inte lägger tunga saker på madrassen och inte låter barn hoppa på den.
 • Om du har en modell med ett tunt lager koks, då ska den inte vridas eller vikas, inte ens under en kort tid;
 • Förvara madrassen endast i horisontellt läge;
 • Kom ihåg att vända på det regelbundet, även om din modell inte är dubbelsidig;
 • Välj madrasser med avtagbara överdrag till, så att du har möjlighet till vanlig tvätt.

Recensioner

Idag ökar kokosmadrasserna i popularitet på grund av deras mångsidighet. De är idealiska för alla och kan till och med användas som sovplats för en nyfödd, vilket redan är en betydande indikator på tillförlitligheten hos en sådan produkt..

Kokbaserade madrasser får också mycket positiv feedback från konsumenter med muskuloskeletala problem som behöver höga ortopediska sängkvaliteter..

Om du också behöver en sund och skön sömn kan en kokosfibermadrass vara det bästa valet för dig..