möbel

Mått på datorns skrivbord

Ett datorbord, precis som alla möbler, väljs individuellt för varje persons behov. Huvudkriteriet är bekvämlighet och komfort när du arbetar vid bordet. Det näst viktigaste kriteriet är tillräckligt med utrymme, med hänsyn till ytterligare organisationsteknik, olika objekt och allt som ska placeras på den..

Till exempel är det tänkt att en datorskärm, högtalare, en skrivare, ett tangentbord och en datormus kommer att finnas på bordet. De ska passa utan att störa varandra och utan att skapa problem vid användningstillfället för den som arbetar vid bordet. Idag pratar vi om storleken på datorbordet..

Standarder

Det är alltid bättre att överväga standardstorleken på ett datorbord utifrån de minsta värdena, utan att räkna med höjden, andra storlekar kan ökas utan begränsningar.

Höjd

En felaktigt vald höjd på skrivbordet kan orsaka synskador och krökning av ryggraden. Dessutom blir en person tröttare snabbare och känner obehag under arbetet. Bordets höjd påverkar den position där en person kommer att sitta medan han arbetar bakom det. Ett mycket lågt bord får dig att böja dig och luta dig lite framåt, och ett högt bord tvingar dig i sin tur att hålla huvudet uppe.

Kroppen ska vara i följande position: rak rygg, underarmarna är avslappnade och fritt placerade på bordet, axlarna är inte upphöjda, musklerna är avslappnade. Samtidigt ska fötterna stå raka, helt vidröra golvet med sulan..

Standardhöjden för ett datorbord är 750 mm eller 75 cm. Det beräknas utifrån genomsnittshöjden för män – cirka 175 cm och kvinnor – cirka 162 cm. Bordets höjd kan beräknas oberoende av följande formel: höjd (cm) x 75 cm / 175 cm = bordshöjd. Men om det finns en signifikant höjdskillnad bland familjemedlemmar, är denna formel till liten nytta. Därför är det bättre att välja en standardhöjd. Fel på några cm kommer inte att göra det svårt att arbeta alls, och bordet är lämpligt för alla hushåll.

Om höjden är mycket liten eller omvänt stor, till exempel 150 eller 190 cm, då det finns flera möjliga alternativ som hjälper till att lösa detta problem:

 • Stolens höjdjustering. Denna lösning är lämplig för låga användare, ett fotstöd krävs.
 • Tabellordning individuellt enligt dina parametrar.
 • Justerbar bordsskiva. Sådana modeller är särskilt populära bland skolelever, de är, precis som stolen, anpassningsbara..

Bredd

Bordets bredd får inte vara för liten eller stor, annars blir det extremt obekvämt att arbeta vid ett sådant bord. Hörnmodeller är standard i bredder från 160 till 170 cm. Smala bord kan göras i bredd på 120 eller 130 cm. Raka bord – från 100 cm.

Bredden beror dock på flera faktorer:

 • 60-70 cm är den minsta yta som är utformad speciellt för användarens bekväma position. Maxvärde 80-95 cm.
 • Facket för systemet ska vara minst 20-30 cm.
 • Det är bättre att förutse en plats för kantstenen i förväg, det tar 30-40 cm, vilket ökar bredden på själva bordet.
 • Modeller med hörnstruktur bör ha ett svängbart utrymme på bänkskivan på cirka 50-60 cm.

Djup

Alla storlekar på ett datorbord beror på dess djup. Vid beräkning av djupet, ta hänsyn till följande:

 • Tabeller utan överbyggnad måste ha ett minimidjup på 45 cm.
 • I närvaro av överbyggnader ökar djupet och är 60-70 cm.
 • I närvaro av lådor är denna parameter minst 65 cm.
 • Hörnbord med hyllor är minst 85 cm djupa.

Modeller

En ganska populär och vanlig version av ett datorbord, tillsammans med en enkel rak, är en hörn. Dess främsta fördel är dess kompakthet och ekonomi i förhållande till rymden, vilket är särskilt uppskattat i små lägenheter. Det är också mer tillmötesgående på grund av designfunktioner..

Arbetets varaktighet vid bordet beror på personens rätt sittplats och enkel åtkomst till alla föremål. Och hörnbordet, på grund av sin form, utgör i sig redan exakt samma fungerande “triangel”.

Fördelarna med modellen:

 • Monitorn ska placeras minst 50 cm från dina ögon. Det visar sig att bordsskivan ska ha en bredd på minst 60 cm, och 50 cm är redan en stark kränkning och avvikelse från normen. I hörnbord är detta villkor mycket lättare att uppfylla, eftersom användaren i slutändan fortfarande befinner sig i denna “triangel”.
 • Enklare åtkomst till alla föremål på bordet.
 • Systemenheten kan tas bort ytterligare så att den inte upptar en extra kantsten och inte stör under fötterna.
 • Ytterligare tillägg finns också inom en tillgänglig radie, det finns ingen anledning att nå dem över hela bordet.

Totalt finns det två former av datorhörnbord, beroende på bildskärmens och tangentbordets placering:

 • Diagonalt arrangemang – personen sitter tydligt diagonalt, ansiktet riktas mot hörnet. Det är främst det som utmärker minimodeller. Nackdelen är liten funktionalitet. Sängborden är mestadels öppna, det finns inga infällbara delar. Denna lösning är dock perfekt för mycket trånga utrymmen där utrymmet är starkt begränsat..
 • Diagonalt vinkelrätt arrangemang – ansiktet ser också mot hörnet, men du kan alltid vända mot väggen eller mot fönstret, det vill säga vinkelrätt. Tabellerna är ganska stora (minst 130-140 cm i varje riktning). Men funktionellt är de mycket högre, du kan utrusta arbetsplatsen nästan helt.

Ytterligare överbyggnader beror på produktens form (diagonalt eller diagonalt vinkelrätt). De är ganska skrymmande och tar upp ett stort område:

 • Diagonalt alternativ. Bordet är väldigt litet, vilket måste beaktas. Längden på bordets sida är bara 60-70 cm, ibland ännu mindre. I det här fallet är tillägg extremt sällsynta. Mest föredraget är ett nattduksbord, som fortfarande kommer att sticka ut utanför bordet.
 • Diagonalt vinkelrät modell. Dess fördel är en ganska lång sidobordsskiva som kan användas som ett skrivbord. För dessa modeller är överbyggnaden av ett stativ inte tillräckligt och ofta representerar de en ganska komplex struktur med justering. Vertikalt utrymme används aktivt och trots deras volym är dessa modeller efterfrågade.

Bord med hyllplan är också indelade i olika typer:

 • Diagonal. Designen är densamma på båda sidor. Praktiskt för att arbeta med dokumentation, eftersom hyllorna gör att du enkelt kan placera alla mappar. Ej lämplig för hemmet, harmoniserar inte med inredningen och fungerar uteslutande som ett fungerande kontorsalternativ.
 • Diagonalt vinkelrätt. En rymlig hylla på vänster eller höger sida. Sådana modeller ser imponerande ut, det kan finnas flera hyllor och nivåer. Interiören ser intressant och ovanlig ut.

Bord med lådor och hyllor:

 • Diagonal. I dessa modeller är konstruktionen mycket begränsad och därför installeras lådorna sällan på grund av deras skrymmande. I de flesta fall finns det helt enkelt öppna hyllor nedanför..
 • Diagonalt vinkelrätt. Med tanke på den stora storleken på dessa bord är det fullt möjligt att passa en eller två lådor för förvaring av olika saker som är svåra att montera och snyggt vikas på en öppen hylla..

Med tanke på organisationens komplexitet kan du köpa ett hörndatorbord för lite pengar. Naturligtvis, ju mer komplex designen är, desto mer stiger priset. Många av modellerna är gjorda av spånskiva, och kostnaden som utgångsmaterial är låg..

Några av de vanligaste modellerna i stigande ordning:

 • Modell från Sokol -fabriken, som tillhör kategorin förenklade men kompakta alternativ – “Russell”. Formen är trapetsformad, det finns inga överbyggnader, sidoväggen är ganska lång – 90 cm. Även om bordet är litet i storlek ger formen bra kapacitet, tack vare separata fack för systemenheten och en separat plats för skrivaren. Ger en flyttbar hylla för tangentbord och mus. Priset på ett sådant bord är 3200 rubel.
 • En liknande modell, bara med ett tillägg, men ingen separat plats för en skrivare – “PKS-7”. Kostnaden är också 3200 rubel.

 • “Falk”. Sidorna är 98 cm långa, modellen är väldigt djup. Dess struktur är densamma på båda kanterna, det finns sängbord med utdragbara lådor, ett fack för systemenheten och symmetriskt placerade överbyggnader. Bordet är format som en sektion av en cirkel. Kostnad – 7300 rubel.
 • “KST 101” från Sokol -fabriken, har liten funktionalitet, men en intressant design. Denna modell har inga fack i botten, och formen har en icke-standardlösning. Överbyggnaden ser ut som en långsträckt oval, som inkluderar den översta hyllan och gränsar till bildskärmen. Platsen kan antingen vara i en riktning eller i flera riktningar samtidigt. Priset på ett sådant ovanligt bord är 9 300 rubel.
 • “COP 2020” – den mest typiska representanten för den kombinerade modellen med garderob och bord, placeringen är vinkelrät. Pris – 11 500 rubel. En liknande modell, bara med en bredare placering i flera riktningar, erbjuds av möbelbutiken “Mebeline” för 10 700 rubel.

Vad man ska titta efter när man väljer?

Några enkla tips:

 • När du väljer ett datorbord är det viktigt att omedelbart bestämma var och på vilken plats det ska stå. Om du tänker placera bordet nära väggen, är det i det här fallet bättre att uppmärksamma den rektangulära modellen. Små triangulära bord installeras vanligtvis i hörnen av lokalerna. Vilken modell du än väljer är det viktigt att det är bekvämt och bekvämt att arbeta med..

Därför spelar bordsskivan en viktig roll, nämligen dess djup. I arbetet ska en datorskärm passa på den och det ska finnas en plats att arbeta vid bordet med olika papper och dokument.

 • Bordsskivan, skuren i halvcirkelform, ökar det så kallade omkretsområdet. Det ger dig tillgång till alla objekt på bordet, utan att behöva nå dem..
 • En separat hylla för att placera tangentbordet ska ligga något under bordsskivan. Detta sparar mycket utrymme på bordets arbetsyta. En utdragbar hylla är dock bekväm endast om det finns ledigt utrymme i rummet och dess närvaro inte är nödvändigt..
 • Ibland har modellerna en glidande hylla för en datormus, men det är bekvämt bara om du sällan använder den..

 • Om organisationsutrustning köps i framtiden är det nödvändigt att ha separata hyllor för att bekvämt placera den. Ett fack för systemenheten krävs.
 • Det är också viktigt att det finns tillräckligt med plats för ett bekvämt benläge. Det borde finnas en möjlighet att gå närmare. Därför är det viktigt att överväga bordets design och benens placering..
 • Det kommer inte vara överflödigt att ha hjul på benen för rörelse vid bordet. I det här fallet kan han byta plats utan problem..
 • Moderna modeller är utrustade med speciella förklädda slitsar för att dölja trådarna, naturligtvis är de dyrare, men osynliga trådar ser estetiskt bättre ut..

Material som bordet är tillverkat av:

 • Idag är de vanligaste träborden på grund av deras låga pris. Men metall började också vara ganska efterfrågat..
 • Trämodeller är huvudsakligen monterade av spånskiva (spånskiva) på grund av dess billighet. Massiva trästrukturer är opraktiska och sällsynta. De är mycket dyra och mer lämpliga för att inreda kontor eller behålla den gamla stilen..
 • När man köper ett spånskiva ser man på bänkskivans tjocklek (minst 1 cm eller 10 mm) och kvaliteten på den yttre beläggningen. Som standard, från och med de mest budgetalternativ, bör det yttre lagret skydda själva ytan från hartser och mekaniska skador. Ibland lämnar skrupelfria tillverkare, för att spara pengar, de bakre kanterna öppna, med förväntan att de kommer att stå nära väggen och inte kommer att synas.

Kanterna bör också täckas med en skyddande kant (kant), som förhindrar dem från för tidigt slitage. Den kan vara av metall eller plast och fästs genom limning eller skärning i bordsskivans kant. För att förhindra att föremål rullar av bordet är dess längsgående kant något högre än nivån på huvudytan. I allmänhet är trämodeller pålitliga och inte för dyra, fästpunkter kan smula under montering.

 • Datorbord i metall är en järnram och en glas- eller träbordsyta. De är starkare och håller mycket längre än trä, men harmoniserar ofta inte med inredningen i lägenheten. Därför använder jag dem ofta på kontor. Vanligtvis är utgångsmaterialet aluminium eller rostfritt stål.
 • Ett bord med glasskiva är perfekt för högteknologiska lägenheter. Glasets tjocklek är 1 cm eller 10 mm. Nackdelarna med glas är dess smuts och temperatur, ytan är ganska kall. Fördelarna är att smuts rengörs mycket lättare och att produkten praktiskt taget inte utsätts för mekaniska skador, till exempel repor.

När de väljer beslag tittar de på flera viktiga detaljer: Glidande hyllguider bör vara gjorda av metall, så de kommer att hålla länge, till skillnad från plast. Bordet på hjulen måste ha en låsmekanism för att fixera sitt läge.

När du väljer ett bord efter storlek är det viktigt att ta hänsyn till storleken på det utrymme som tilldelats det. Bordsskivans bredd bör vara minst 60 cm så att datorskärmen är placerad cirka en meter från ögonen. Dess längd bör motsvara syftet, oavsett om den bara kommer att innehålla en bildskärm eller också en plats för ytterligare utrustning, arbeta med papper.

Bordet måste vara minst 75 cm högt. Så att skärmens mittpunkt är något under ögonhöjd. Vissa modeller är utrustade med ett särskilt justerbart stativ. En utdragbar hylla för ett tangentbord och en datormus bör bekvämt placera dessa föremål på sig själv. Du kan inte jaga mode och minimalism, annars är det helt enkelt obekvämt att använda dem i ditt arbete..

När det gäller färgen bör du hålla dig till ljusa toner. En för mörk beläggning kommer att kontrastera starkt med bildskärmens ljusa skärm och orsaka obehag för ögonen. Dessutom lägger sig damm snabbt på en mörk yta..

För information om hur du väljer ett datorbord, se nästa video..