möbel

Vägg-till-tak-garderober i vardagsrummet

Vardagsrummet är ett rum där vi tillbringar mycket tid och ofta träffas med vänner och familj. Det är därför detta rum alltid ska vara så bekvämt och snyggt som möjligt. Detta rum bör inte ha för mycket möbler för att lämna ledigt utrymme. En helväggs garderob i vardagsrummet är ett enkelt och praktiskt sätt att placera alla dina tillhörigheter, men samtidigt hålla mycket utrymme ledigt. Om vilka alternativ för sådana skåp som finns och hur du väljer exakt vad du behöver för ditt rum, kommer du att lära av den här artikeln..

Funktioner och Fördelar

Skåp som tar upp en hel vägg har många fördelar. För det första finns det en mängd olika möbler nu. Du hittar garderober som passar alla typer av interiörer. Leta efter snygga modeller med intressanta finish eller ovanliga färger. Glansiga ytor eller skåp med spegeldörrar ser bra ut, vilket visuellt utökar utrymmet.

Experter rekommenderar att du väljer modeller med en helväggsspegel. Detta kan nästan fördubbla utrymmet. När det gäller basen kan den vara antingen av trä, plast eller metall. Varje material har definitivt sina egna fördelar..

En annan viktig punkt är att det är bättre att köpa moderna garderober. Bakom skjutdörrarna i ett sådant skåp kan hyllor, lådor och klädhängare döljas. Den skjutbara garderoben är mer praktisk och rymligare. Dessutom svänger de inte upp utan rör sig helt enkelt åt sidan, vilket gör att du kan installera något annat bredvid skåpet, till exempel en fåtölj eller soffa..

Möbler som upptar hela väggen gör inte rummet mindre, tvärtom, genom att installera ett sådant skåp kommer du att börja använda ditt lediga utrymme mer rationellt. När allt kommer omkring installeras som regel inga möbler bredvid skåpen i vardagsrummet och utrymmet är helt enkelt tomt. Och om du tar upp allt utrymme med ett kompakt skåp, hjälper den här metoden dig att spara konsoliderat utrymme..

Huvudsorter

Det finns flera typer av mönster för vardagsrummet på en gång. Valet av möbler beror på dina önskemål och behov. Låt oss ta en titt på några populära möbelalternativ.

Fall

Detta är en klassisk version av skåpet. Det är inte inbyggt i en nisch, utan helt enkelt placerat under väggen. Vid behov kan sådana möbler flyttas åt sidan. En sådan struktur upptar som regel hela väggen och är inte uppdelad av några hyllor. Det är ganska enkelt att montera det även utan hjälp av proffs..

Skåpets bas är vanligtvis gjord av trä eller metall. Och inuti är alla hyllor och botten gjorda av spånskiva.

Inbyggd

Många tycker att inbyggda garderober är mycket mer praktiska. Det är sant att det inte kan installeras i alla rum. För att göra detta måste det finnas en förberedd nisch i väggen, annars måste du göra den själv.

Att montera en inbyggd garderob är lite svårare. Men å andra sidan, som ett resultat, kommer du att få en ganska praktisk och stabil struktur som inte tar mycket plats.. Mindre material används i den inbyggda garderoben eftersom flera väggar förblir tomma. På grund av detta är kostnaden för denna typ av skåp mycket lägre..

Kupé

Garderoben förtjänar särskild uppmärksamhet, som anses vara en av de mest moderna designerna. Skjutdörrar är mycket mer praktiska än svängdörrar. Bakom dem finns ett stort antal hyllor och ledigt utrymme för förvaring av alla nödvändiga saker..

Vägg

Om du vill använda garderoben inte bara som en plats där kläder och skor är vikta, bör du välja en vägg. En stor garderob med en genomtänkt layout gör det möjligt att installera en TV, hyllor för böcker eller souvenirer eller öppna utställningar i den. Allt beror på dina önskemål, eftersom du alltid kan välja exakt det alternativ som helt uppfyller dina behov..

Hur man väljer?

Att välja en bra garderob är alltid väldigt långt och svårt. Det finns många nyanser att tänka på innan du köper. Låt oss ta en titt på de viktigaste punkterna att tänka på när du köper bra möbler..

Kvalitet

Som i sovrummet, så i hallen måste du försöka välja möbler av högsta kvalitet för att inte slösa tid.

Om du köper en garderob, var alltid uppmärksam på hur väl dörrarna öppnas. Under körning ska rullen inte hoppa av och dörren ska inte böjas.

Om möjligt är det bättre att köpa en dyrare version med en hängande dörr. I detta fall är rullen placerad ovanpå. Detta är mycket mer bekvämt, eftersom spåren i detta fall är skyddade från skräp och små föremål som faller in i dem, vilket innebär att dörren inte kommer att fastna.

Material

Produktens kvalitet påverkas till stor del av materialet från vilket den är tillverkad. Alternativet av högsta kvalitet är naturligt trä. Men ett träskåp är också ganska dyrt. Därför försöker tillverkare erbjuda billigare alternativ..

Det enklaste alternativet är spånskåp. I allmänhet är detta material ganska billigt. Det är ett komprimerat återvinningsbart material, vilket är det som gör kostnaden så låg. Naturligtvis är spånskivemöbler billiga, men det har också nackdelar. Den viktigaste av dessa är hydrofilicitet. Spånskiva absorberar snabbt fukt. Därför, om rummet har hög luftfuktighet eller temperaturen ständigt förändras, kommer skåpet inte att hålla länge..

Ett bättre material är MDF. Möbler från det visar sig vara både starkare och mer motståndskraftiga mot fukt. Mycket ofta är moderna garderober gjorda av MDF..

Funktionalitet

Nästa punkt som är värd att uppmärksamma är funktionen hos det skåp du har valt. Här bör du fokusera på dina behov och mängden kläder du har..

Det första som är värt att uppmärksamma är dess djup. Det är hon som låter dig avgöra hur många saker som får plats i garderoben. De kan ordnas i en rad eller i två.

Om ditt rum är litet är det bäst att välja det mest kompakta alternativet., där alla kläder kommer att hänga på en rad. Detta kommer att räcka om du inte har många saker. Men i alla fall bör du ha möjlighet att ordna saker på galgar så att långa klänningar eller byxor inte skrynklas..

När det gäller höjd bör ett helväggsskåp helst nå upp till taket. Ibland finns det också alternativ med mezzaniner. Detta är också ganska bekvämt, eftersom du kan lagra alla de saker som du inte behöver för tillfället..

Var också uppmärksam på närvaron av olika hyllor och ytterligare fack. Det beror på dem hur bekvämt det kommer att vara för dig att dela dina saker efter säsong och syfte. Det finns standardalternativ med flera hyllor och praktiska lådor. Men om fyllningen av ett sådant skåp inte passar dig med något kan du göra skräddarsydda möbler. Det är sant att komma ihåg att i det här fallet kommer köpet att kosta dig mycket mer..

Ytterligare bonusar

Tillverkare glädjer oss ofta med alla möjliga funktionella små saker som verkligen underlättar livet. Sådana detaljer inkluderar praktiska utdragbara lådor för förvaring av småsaker, liksom tvättkorgar, galgar för herrband och bälten..

Vissa tillverkare har gått längre och tagit skapandet av garderober till nästa nivå, kompletterat deras design med hissar som kan blanda galgar med kläder upp till tre meter höga. Så om du har ett rum med mycket högt i tak, kan du välja en garderob med en hiss med lämplig höjd och därmed lösa alla dina problem med rymden..

Design

Möblernas utseende spelar också en viktig roll vid köpet. Den valda garderoben måste naturligtvis passa in i interiören och komplettera den behagligt..

Eftersom skåpet kommer att uppta hela väggen, kommer all huvudsaklig uppmärksamhet att fokuseras på den. Det betyder att den antingen ska vara gömd bakom skjutdörrar dekorerade med något intressant mönster, eller ha öppna hyllor där du kan ordna dekorativa detaljer eller installera den utrustning du behöver..

Skjutgarderober med spegeldörrar är mycket populära. Ytan på bara en skärm kan speglas, eller allt på en gång. I det andra fallet får du en helt reflekterande vägg, som ser väldigt imponerande ut. Viktigast av allt, glöm inte att torka av speglarna regelbundet..

Som du vet ökar speglade ytor avsevärt utrymmet, vilket är mycket bra för små vardagsrum. Och om du är rädd för att du av misstag kommer att bryta en sådan dörr, välj sedan modeller där glasytan bearbetas med en speciell teknik som gör spegeln hållbar och motståndskraftig mot mekaniska skador. Förresten, modern teknik kan rädda dig från smuts om du väljer en lämplig beläggning som skyddar mot ränder och damm..

Färgfrågan avgörs alltid individuellt. Fokusera på det allmänna färgschemat i rummet och kom alltid ihåg att garderoben är en ganska massiv struktur som lockar mycket uppmärksamhet, vilket innebär att dess färg kommer att vara en av de dominerande i rummet..

Alternativ för helskåp kan också ses i följande video.