Αρχιτεκτονική

Μάρκες πολυτελείας στον αρχιτεκτονικό κόσμο των μουσείων

Όλο και περισσότερες καταξιωμένες εταιρείες βασίζονται σε εκθέσεις που πραγματοποιούνται σε διαφορετικά μουσεία για να εκλαϊκεύσουν και να πουν την ιστορία των σημάτων τους. Αυτές οι εκθέσεις όχι μόνο εφιστούν την προσοχή στην ιστορία του προϊόντος τους, αλλά ενισχύουν επίσης την εικόνα του. Οι κατασκευαστές πολυτελών ειδών στρέφονται στα μουσεία ως τα νέα τους κανάλια μάρκετινγκ. Μάρκες πολυτελείας όπως “Bulgari”, “Dior”, “Chanel”, “Alexander McQueen”, “Ralph Lauren” και άλλες παρουσιάζουν τα φημισμένα προϊόντα τους σε μουσεία καθώς και σε καταστήματα.

                Αυτό λέει ο Rob Frankel, ειδικός μάρκας στο «Frankel and Anderson», Los Angelis: «Από τη θέση της μάρκας τους στο πλαίσιο ενός μουσείου, οι εταιρείες βάζουν μια υποσυνείδητη εικόνα στα κεφάλια των ανθρώπων στους οποίους ένα σήμα ανήκει μουσείο, ότι έχει μια ποιότητα που αντηχεί στο μουσείο ».

                Οι εκθέσεις είναι πολύ επιτυχημένες. Η έκθεση «Alexander McQueen» στο Metropolitan της Νέας Υόρκης κατατάσσεται σύμφωνα με τη δημοτικότητά της ως η όγδοη πιο δημοφιλής έκθεση εδώ και 141 χρόνια, καθώς βρίσκεται στην ίδια λίστα με τη «Μόνα Λίζα», τους «θησαυρούς του Τουταγχαμών» και τις εκθέσεις του Πικάσο.

                Αυτές οι εταιρείες ξεκινούν έργα μεγάλης κλίμακας και προσελκύουν διάσημους αρχιτέκτονες που σχεδιάζουν νέα κέντρα για το σχεδιασμό και την ιστορία τους που αντιστοιχούν στην υψηλή ποιότητα της μάρκας που παρουσιάζουν. Αυτή η τάση που ξεκίνησε από μάρκες πολυτελών αυτοκινήτων, που εκτίθενται σε εντυπωσιακά κτήρια μουσείων, κερδίζει δημοτικότητα.

                Ο ιταλικός οίκος μόδας “Max Mara” είναι συνεργάτης στο έργο κατασκευής του Αμερικανικού Μουσείου Τέχνης “Witney” στη Νέα Υόρκη, σχεδιασμένο από τον Renzo Piano. Η μάρκα δημιουργεί μια θεματική συλλογή, που ονομάζεται “αρχιτεκτονικά ρούχα”. Εμπνευσμένος από το κτίριο του μουσείου ως «καθαρός σχεδιασμός και τελειοποιημένα υλικά», ο αρχιτέκτονας σχεδιάζει μια τσάντα για αυτούς, αναδημιουργώντας την πρόσοψη του κτιρίου με δέρμα. Όλα τα κέρδη από την περιορισμένη σειρά 250 τσαντών θα δοθούν στο Foundationδρυμα Πιάνου για τη χρηματοδότηση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων του.

                Ο γαλλικός οίκος μόδας “Louis Vuitton” εγκαινίασε πρόσφατα ένα μουσείο κοντά στο Παρίσι, σχεδιασμένο από τον Frank Gehri, του οποίου οι διάσημες γλυπτικές μορφές γίνονται το σταθερό ρεπερτόριο των πολυτελών μαρκών.

       Όσον αφορά την αρχιτεκτονική αυτών των κτιρίων, είναι εντυπωσιακό όπως και οι ίδιοι. Το μουσείο του Ιδρύματος Louis Vuitton έχει σχεδιαστεί ως ένα επερχόμενο καλλιτεχνικό γεγονός στο Παρίσι και τα εγκαίνιά του αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου 2015. Το ίδρυμα θεωρεί το κτίριο ως ένα σημαντικό έργο αρχιτεκτονικής και ως ενσάρκωση της αποστολής «υποστήριξη της επιστήμης και της εκπαίδευσης ”. Επιλέξαμε τον αρχιτέκτονα Gehri για αυτήν την αποστολή.

Μουσείο του Ιδρύματος Louis Vuitton

μουσείο-ίδρυμα-luis-vuitton-σύγχρονη-αρχιτεκτονική-πολυτελή εμπορικά σήματα

2-louis-vuitton-museum-modern-artist-building-luxury-brands

louis-vuitton-foundation-museum-art-project

                Το Παρίσι έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι το πιο σημαντικό κέντρο σύγχρονης τέχνης, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού όπως ήταν κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Επί του παρόντος, άλλες πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, είναι οι ηγέτες. Αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε τόσο μεγάλη ιδιωτική επένδυση σε πολιτιστικό ίδρυμα. Τα ιδιωτικά μουσεία στη Γαλλία δεν είναι πολλά. Αλλά αυτό πετυχαίνει χωρίς τη βαριά γαλλική γραφειοκρατία. Αυτό το έργο αποτελεί μια σύνθεση μεταξύ πολιτιστικών στόχων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Είναι μουσείο σύγχρονης τέχνης και πολιτιστικό κέντρο. Η πόλη δεν είχε ποτέ τόσο ισχυρό δεσμό μεταξύ πολιτιστικών φιλοδοξιών και ιδιωτικής εταιρείας.

Μάρκες 1-Louis-Vuitton-Museum-Modern-Architecture-Luxury

louis-vuitton-museum-modern-sun-layer-architecture-museums-luxury brands

Βρίσκεται στη βόρεια άκρη της Βουλώνης, ανάμεσα στα δέντρα ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα στο Παρίσι, το κτίριο «επέκτεινε» τους γυάλινους «καμβάδες» του που σχηματίστηκαν εξ ολοκλήρου σε στιλ Gehry. Ο φάκελος ήταν κατασκευασμένος από 3.600 κυρτά γυάλινα πάνελ, που ανέβαιναν σε σχήμα πανιού πλοίου. Περιγράφεται ως “πλοίο”, “σύννεφο”, ακόμη και “παγόβουνο”!

Μουσείο του Ιδρύματος Louis Vuitton

το-μουσείο-luis-vuitton-view-from-an-airplane-height-luxury-brands

Στο έργο αυτού του αρχιτέκτονα, κυριαρχεί το γυαλί. Αυτό το γεγονός βοηθά το έργο να εγκριθεί από τον δήμαρχο του Παρισιού, αφού βρίσκεται στο πάρκο και γίνεται ένα ενδιαφέρον μνημείο για τους επισκέπτες..

Η κατασκευή του κτιρίου απασχολεί 100 μηχανικούς και περίπου 3.000 εργαζόμενους. Χρειάστηκαν 13 χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Η κατασκευή χρηματοδοτείται από έναν από τους πλουσιότερους Γάλλους Bernard Arnault που ηγείται της αυτοκρατορίας LVMH. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικά ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό..

Όταν ο Gehry σχεδιάζει, ξεκινά με το εξωτερικό και την κατασκευή του κτιρίου. Το εσωτερικό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνει. Οι γυάλινες φόρμες χρησιμεύουν ως πρόσοψη και καλύπτουν την αίθουσα. Το κτίριο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους, ένα αμφιθέατρο, καθώς και δημόσιες εγκαταστάσεις όπως ένα καφέ, ένα βιβλιοπωλείο και μια μεγάλη κεντρική αίθουσα. Στο αμφιθέατρο υπάρχει ένας υπέροχος καταρράκτης με όμορφα σκαλοπάτια. Το τζάμι επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέρχεται αβίαστα στους χώρους του μουσείου. Το φως χρησιμοποιείται τέλεια για τις επιδείξεις μόδας της μάρκας.

μουσείο-σχήμα-fondation-luis-vuiton-de-haut

Ο Renzo Piano είναι ο αρχιτέκτονας του κτιρίου. Σχεδίασε δεκάδες κτίρια για το μουσείο. Ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά των έργων του είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και η κατασκευή άνετων κτιρίων για τη ζωή ή για εκθέσεις τέχνης..

Όπως και στο έργο του «Κέντρο Πομπιντού» στο Παρίσι, ο Πιάνο μας προσφέρει για άλλη μια φορά ένα υπέροχο μέρος, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες. Εμπλουτίζει την αστική ζωή.

luis-vuitton-foundation-museum-lac-de-front-luxury-brands

louis-vuitton-terasse-foundation

Το Μουσείο άνοιξε την 1η Μαΐου 2015. Ο Renzo Piano δηλώνει ότι το κύριο πλεονέκτημα αυτού του νέου κτιρίου είναι η παροχή χώρου για τους πεζούς. Λέει επίσης: «Γενικά, τα δημόσια κτίρια, ειδικά αν πρόκειται για πολιτιστικά κτίρια, πρέπει να είναι ευρύχωρα και προσβάσιμα για να εξασφαλίζουν πραγματική άνεση..

louis-vuitton-museum-color-foundation-room-room

louis-vuitton-museum-foundation-colour-door

Οι πόλεις δεν είναι πόλεις αν είναι με πολλά κτίρια που κατακτούν πλήρως τον ανοιχτό χώρο. Όταν χτίζουμε πόλεις πρέπει να εξασφαλίσουμε αρκετό ελεύθερο χώρο για βόλτες και να νιώθουμε καλά με τη δυνατότητα αναπνοής και επικοινωνίας. «Εξηγεί ο αρχιτέκτονας.

μουσείο-whitney-μοντέρνα-αρχιτεκτονική-ιδέες

μουσείο-whitney-stairs-glazing-art-view-new-york-luxury brands

Μάρκες πολυτελείας σε μουσεία σύγχρονος

μάρκες whitney-museum-modern-fashion-and-art-luxury

μουσείο-whitney-the-building-view-from-the-street

μούσα-Γουίτνεϊ-δημόσιο κτίριο

Είναι ένα κτήριο 8 ορόφων, κατασκευασμένο από μπλε μεταλλικά πάνελ. Το σχήμα είναι ασύμμετρο, σε βεράντες και τζάμια μονοπάτια που κατεβαίνουν προς τα κάτω. Το μουσείο είναι προσβάσιμο μέσω του δημόσιου χώρου (“Largo”), ο οποίος χρησιμεύει ως ένα είδος μετάβασης μεταξύ του δρόμου και του μουσείου. Αυτός είναι ένας δημόσιος χώρος, με θέα στον ποταμό Hudson και την είσοδο στην “High Line”. Έχει πρόσβαση μέσω της κύριας αίθουσας εισόδου, η οποία λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος – μια γκαλερί δωρεάν πρόσβασης.

μουσείο Γουίτνεϊ-μουσείο-Νέα Υόρκη-μουσείο

μουσείο Γουίτνεϊ-πανοραμική θέα-του-μουσείου της Νέας Υόρκης

Το τρίτο επίπεδο έχει σχήμα “θεάτρου” με θέα διπλό ύψος πάνω από τον ποταμό Χάντσον. Το πέμπτο επίπεδο προσφέρει 1.670 τετραγωνικά μέτρα γκαλερί πυλώνων, καθιστώντας το το μεγαλύτερο ανοιχτό μουσείο στην πόλη της Νέας Υόρκης. Προορίζεται για προσωρινές εκθέσεις και επιτρέπει την προβολή πολύ μεγάλων έργων. Η μόνιμη συλλογή εκτίθεται σε δύο ορόφους. Υποχώρησαν προς τα δυτικά, για να δημιουργήσουν 1.200 τετραγωνικά μέτρα βεράντες γλυπτικής για την έκθεση. Βόρεια του πυρήνα του κτηρίου, στα επίπεδα τρία έως επτά βρίσκονται τα γραφεία, το κέντρο διδασκαλίας, τα εργαστήρια και μια βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυλειτουργικού θεάτρου για παραστάσεις, ταινίες και βίντεο.

μουσείο-whitney-σχήμα-ενδιαφέρον

μουσείο-whitney-σχήμα-ενδιαφέρον-ντετέκτιον

Στον επάνω όροφο βρίσκεται η γκαλερί “Studio” (χώρος εκπαίδευσης) και ένα καφέ, φωτισμένο φυσικά από σύστημα φεγγίτη.

Οι ειδικοί στη διαχείριση συμφωνούν ότι η αλληλεπίδραση πολυτελών εμπορικών σημάτων με πολιτιστικά ιδρύματα ενισχύει και βελτιώνει την εικόνα τους. Συνδέοντάς τα με έργα τέχνης και το ευνοϊκό περιβάλλον, το μουσείο ενισχύει τη φήμη των πολιτιστικών εικόνων τους.

Οι νέες συνεργασίες με αρμόδιες εταιρείες έχουν θετική επίδραση στο μουσείο ως θεσμό. Έτσι, όλα τα μέρη είναι ικανοποιημένα. Ο χώρος όπου εμφανίζονται τα αντικείμενα είναι απαραίτητος. Αυτό που κάνει τα μουσεία σήμερα είναι αξιοσημείωτο όχι μόνο στο εσωτερικό της έκθεσης και στην αρχιτεκτονική.

Online πηγές για το άρθρο:

www.wikiarquitectura.com www.greatbuildings.com www.e-architect.co.uk www.dezeen.com www.archdaily.com www.architizer.com www.luxurydaily.com www.vanityfair.com www.independent.co. uk www. cornichewatches.com

Συγγραφέας: Βιολέτα Σάτοβα

Email: [email protected]

Ιστός: http://arch-shatova.weebly.com/