Persienner

Plastgardiner

I allt högre grad kan du hitta persienner på fönster istället för gardiner och gardiner i moderna rum. Denna design blir faktiskt mer och mer populär. I detta avseende dyker det upp fler och fler nya typer, men en sådan typ som plastpersienner förblir en konstant “favorit”.

Fördelar och nackdelar

Plastgardiner kallas fönsterkonstruktioner, bestående av horisontella eller vertikala remsor (lameller) av PVC. Som regel består de av en taklist, löpare, en kedja som förbinder remsorna, vikter, en styrsladd, lameller.

Gesimsen är grunden för hela strukturen, på vilken lamellerna är fästa. Löpare är små plastanordningar som hjälper banorna att röra sig. Vikter behövs för att öka lamellernas vikt. Med dem svänger de inte från sida till sida. Kontrollkabel tillåter remsor att fällas ut, spridas och fogas samman.

Ursprungligen hade en sådan struktur bara en funktion – det var skydd mot ljusa och nyfikna ögon. Idag har persienner också funktionen dekoration och layout i rummet. I detta avseende är plastlameller dekorerade med trä, metall eller annan textur..

Denna typ har flera fördelar:

 • Demokratisk pris;

 • Hållbar design;

 • Lätt ge efter för våtrengöring;

 • Eldfast yta;

 • Enkelt och lätt vid installation, demontering;

 • Bra skydda mot ljus och solljus;

 • Bred sortiment av färger och stilistiska kompositioner;

 • Harmoniskt passar in i vilket utrymme som helst.

Bland bristerna kan man notera förvärvet av en gul nyans från solen, men detta händer bara med de billigaste modellerna..

Beroende på lamellens riktning är persiennerna indelade i horisontella och vertikala. Det är att föredra att hänga horisontella PVC -persienner i köket, badrummet eller balkongen. De tål perfekt hög luftfuktighet och temperatur.

Om fett eller annan förorening kommer in är persiennerna enkla att rengöra.

För att göra detta är det tillräckligt att köra en fuktig trasa över den smutsiga ytan. Vissa hemmafruar rengör plaststrukturer med en dammsugare. Persienner med horisontella ränder är så kompakta att de är idealiska för små utrymmen. På grund av det strikta och lakoniska utseendet på sådana strukturer passar de väl in i kontorsutrymmet..

Vertikal persienner är mer lämpliga för stora rum och fönster.. De gör rummet proportionellt och bekvämt. Eftersom plast är mycket hållbart kan de användas som skärmar och skiljeväggar. Samtidigt kommer de att bli riktiga hjälpare när de zonerar en liten lägenhet. I kombination med gardiner kan de fungera som en gardin. Denna kombination är lämplig i ett vardagsrum eller sovrum. Enligt recensioner är det bra att använda en vertikal plaststruktur som inredning för ett rum eller för att skapa en inredning av olika stilar..

Urvalsprinciper

För att persiennerna ska se lämpliga och vackra ut i rummet måste du välja dem korrekt.. För att göra detta måste du känna till några enkla regler:

 1. Persienner bör väljas utifrån fönstret. Det är bättre att överlåta denna uppgift till en mätspecialist som kommer att ta hänsyn till alla nyanser;

 2. Tänk på färg och struktur på persienner. Ljusa mönster är lämpliga för ett rum med ett litet område. De kommer också att vara lämpliga i vardagsrummet eller barnrummet. Mörkare eller ljusare nyanser används bäst i stora rum, sovrum eller kök;

 3. Kontrollera konstruktionen noggrant för defekter. Lamellerna ska öppna konsekvent, utan pip och skarpa fluktuationer;

 4. Fokusera på pris. För underskattat kan prata om material av låg kvalitet som snabbt blir oanvändbart. Naturligtvis är en sådan produkt inte värd att ta;

 5. Inledningsvis överväga sätt att fästa persienner på fönstret. Det rekommenderas att köpa en struktur med fästen för plastramar. Och om persiennerna är fästa på gesimserna bör de vara flera centimeter bredare än fönstret. När de är fastsatta på tejp ska rullgardinerna inte vara för långa. Det bör nå fönsterbrädan;

 6. Besluta om ett sätt att styra strukturen;

 7. Det är nödvändigt att ta hänsyn till en sådan nyans som lamellernas öppnings- och stängningssida.. De bör inte störa öppningen av själva fönstret..

Du kommer att lära dig mer om hur du väljer persienner i följande video..

Monteringsmetoder

Efter att ha köpt en struktur gjord av plastlister, uppstår frågan om hur man hänger dem. Det finns två huvudsakliga sätt att fästa persienner: med och utan borrning. Den första typen handlar om att fästa med skruvar och göra hål. Denna metod är att föredra för vertikala strukturer. Ofta är de fixerade på väggar eller tak, ibland är de fästa på gesimser..

Persienner med horisontella ränder fästs på fönsterramen med eller utan borrning. I det andra fallet fästs persiennerna med självhäftande dubbelsidig tejp direkt på fönstret eller med hjälp av en konsol.

Med tejpalternativet kan du fästa persiennerna både i ett fönster som inte kan öppnas och på ett gångjärnssystem. En specialtejp tål denna konstruktion i flera år. Denna metod anses av experter vara den mest pålitliga och enklaste.

Konsolmetoden anses också vara en tillförlitlig metod, men den är inte lämplig för lutningsfönster och blinda fönster. Fästena är fästa vid fönsterkarmen och persiennerna är fästa vid dem. Hantverkare rekommenderar att du fixerar fästena med dubbelsidig tejp. Denna metod kommer att rädda ramarna från borrning och deformation av tätningen. Den positiva aspekten av en sådan fastsättning av persienner är deras snabba och enkla demontering och fastsättning tillbaka..

Montering med borrning, även om det anses vara det mest hållbara sättet, är demontering utan borrning snabb. Denna metod har också följande fördelar:

 1. Lämnar inga hål, sprickor eller deformationer av ramar;

 2. Är ett ekonomiskt alternativ. Det sparar inte bara pengar, utan också tid och ansträngning;

 3. Lätt att byta och fästa tillbaka;

 4. Den här vägen låter dig klara av att fästa självständigt utan deltagande av mästare.

Persienner blir mer och mer fasta i människolivet..

Deras ursprungliga syfte har förändrats, och nu kan de användas som lägenhetsinredning. Plastgardiner är fortfarande det ledande valet för dessa mönster. De uppskattas för sin prisvärdhet, enkla underhåll, praktiska och hållbarhet..