Privat hus

Allt om glasvisir

Visirets huvudfunktion över ingången till ett privat hus är att skydda mot negativa yttre faktorer – nederbörd i form av regn och snö. Glasvisiret klarar framgångsrikt alla sina uppgifter. Samtidigt kan den färgas för effektivt skydd mot ultraviolett strålning..

Särdrag

Varje baldakin har obestridliga funktionella bekvämligheter. Dessutom betonar baldakinerna av glas dessutom den stilistiska lösningen på byggnadens utsida och det intilliggande territoriet.. En del av fasaden, liksom taket, syns tydligt genom dem.. Det finns en mängd olika alternativ för färgning av sådana visir – de är matta och tonade, vissa modeller finns i svart och till och med svart.

Således kan glasets färg fortsätta det grundläggande konceptet för den övergripande designen..

Glasskyddens utformning innehåller 3 grundkomponenter.

 • Direkt glas – vanligtvis används ett härdat laminerat ark med en tjocklek av 10 mm.
 • Metallarbete – oftast är den gjord av rostfritt stål. Om vi ​​tar budgetanalogerna från rostfritt stål – med krom eller färg, kommer de inte att motivera sitt syfte, eftersom beläggningen under påverkan av UV -strålar, fluktuationer i temperatur och fuktighet snabbt kollapsar.
 • Fästelement – beror direkt på vilken typ av yta som utsprånget är fixerat (OSB, tegel, betong eller trä).

Den otvivelaktiga fördelen med glasskydd är den okomplicerade strukturen, liksom minimiantalet av dess komponenter. Det är ingen slump att den grundläggande byggregeln säger: “Ju enklare, desto bättre”.

Andra fördelar inkluderar följande faktorer.

Pålitlighet

Tätt härdat glas skyddar på ett tillförlitligt sätt mot nederbörd. Det är nästan opåverkat av slitage och behåller sin funktionalitet i många år.. När det gäller hållbarhet är dessa visir jämförbara med modeller av rostfritt stål.

För jämförelse: Skjul av målad metall kollapsar snabbt, och hållbarheten hos polykarbonatprodukter beror direkt på invecklingarna i installationen. Dessutom kan kraftig nederbörd, särskilt långvarigt snöfall och hagel, snabbt inaktivera ett sådant tak..

Motstånd mot kritiska temperaturer, temperaturfluktuationer och yttre mekaniska påverkan

På grund av det faktum att glaset har en slät, hal yta, droppar vatten och snö av det även med minimal lutning. Dessutom kan härdat glas motstå högkvalitativa stötar, till exempel att istappar faller..

För jämförelse: Metallmarkiser har en imponerande massa. Inte varje fasad tål tjocka lager, och tunna lager deformeras lätt från islagets påverkan eller under en snömassa. Polykarbonat är mer ömtåligt än glas och metall – det kan spricka även med stora hagel och bryta under vindbyar.

Olika prestanda stilar

Härdat glasskydd kan anpassas till alla byggnaders exteriördesign och i valfritt färgschema.

För jämförelse: Det finns inte så många alternativ för baldakiner av metall – materialet kan målas eller inte. Dessutom är den helt ogenomskinlig, till skillnad från glas, vilket avsevärt minskar dess designpotential. Om vi ​​pratar om polykarbonat, så har det en porös struktur, det är tydligt synligt från sidan.

Med hjälp av modern teknik för tillverkning av markiser kan du alltså få ett snyggt, pålitligt och nästan evigt visir som felfritt kommer att utföra alla dess funktioner.. Glasskydd är inte farliga för sådana atmosfäriska fenomen som stark vind, hagel, isark..

Dessutom har sådana visir många tillverkningsalternativ både vad gäller färger och struktur.

Översikt över arter

Glasskydd är av flera typer.

 • Skjuler över entrégruppen – de är vanligtvis små i storlek, hålls på stavar eller upphängningar. För installationen installeras vertikala stöd som stöder hela strukturen. Glasstaket är ofta dekorerat med LED -lampor och vattentäta färger – en sådan komposition ovanför verandan i ett privat hus ser riktigt dyr och modern ut.

 • Solskydd över terrassen – Dessa produkter är dessutom förstärkta med metallrörstöd. Om det skyddade området ligger mitt på platsen kan regn och snöfall snabbt inaktivera metallens delar av strukturen. Därför är det bäst att använda ett visir av en kombination av glas och rostfritt stål – driftstiden för sådana modeller är flera decennier..

 • Lusthus tak -det kan vara två-, tre- och fyrlutning, samt konformat. Att koppla av under en sådan baldakin är ett nöje, för här kan du njuta av utsikten över molnen som flyter på himlen.

Baldakiner och baldakiner görs i en mängd olika alternativ, vars skillnader reduceras till formen:

 • hetero;
 • hörn;
 • platt;
 • välvd;
 • välvd;
 • enkel lutning;
 • modeller av komplex form.

Dimensioner

De högsta tillåtna plattmåtten är 3100×2100 mm. Bredare och långsträckta strukturer är gjorda i form av ett komplex av flera glasblock. De är anslutna till varandra med en enda ram och isolering, som kännetecknas av motståndskraft mot yttre påverkan.

Normalt varierar längden på glasförlängningen, det vill säga avståndet från fasaden till glasets extrema punkt, i intervallet från 800 till 1700 mm. Vart i:

 • för baldakiner med en längd av 800 till 1000 mm används triplexglas 6 + 6;
 • för förskjutningar från 1100 till 1400 mm används glas 8 + 8;
 • för att utföra från 1400 till 1700 glas är 10 + 10 den optimala lösningen.

Viktigt: om en taklist med en sluttning är fixerad ovanför visiret, är det hög risk för snösmältning med is under vinter-vårperioden. I det här fallet är det bättre att använda ett tjockare glas, det bästa alternativet skulle vara 10 + 10.

Kombination med andra material

Vid installation av markiser används inte glas i sin rena form. Den mest populära kombinationen är ett metall- och glasskydd. Detta beror på att glas väger mycket mer än till exempel polykarbonat, så det behövs en stark, stark bas under den. Vanligtvis monteras glasramar på metallstolpar.. En liknande design kan installeras varhelst skydd mot strålande strålande sol krävs..

En intressant lösning är installationen av ett öppet galler över taket. Den är tillverkad av en rostfri stång. Syftet med denna design är att skydda baldakinen från oavsiktliga fallande föremål från de övre våningarna och snöis..

Beslag och komponenter

En särskild kategori av material som används vid installation av glasstak är beslag. Hon har ett enormt ansvar eftersom hon hjälper till att underhålla baldakinen och säkerställa dess säkerhet. Det moderna sortimentet av komponenter är slående i sin mångfald. Detta används ofta av designers för att lägga till lite originalitet till de vanligaste lösningarna.. När du väljer komponenter bör du följa följande rekommendationer:

 • genom sin struktur är glas ett lätt och luftigt material, därför bör alla medföljande element vara miniatyr, graciösa och så osynliga för ögonen som möjligt;
 • beslag måste vara hållbara, tål inte bara massan av själva strukturen utan även nederbörd och vindbelastningar;
 • komponenter måste ge fixering av bladet utan att borra.

Oftast går de för att lägga till glasskydd:

 • fäst kabeln på väggen;
 • fäst glashållaren på kabeln;
 • kabelände för gänga;
 • kabel för visiret;
 • rutel för kabelhållare;
 • glashållare;
 • Spindel;
 • spindelbas;
 • bultar för fixering av spindeln;
 • skiftnyckel för åtdragning av beslag.

Installationsmetoder

Trots konstruktionens praktiska och tillförlitliga egenskaper kräver glasstakar strikta säkerhetsregler under installationen. Detta minimerar risken för skador på själva konstruktionen under installation och vidare drift..

Det är nödvändigt att exakt beräkna parametrarna för visirets lutning i förväg. Det motsvarar vanligtvis 90 grader i förhållande till fasaden. Men vid montering på revben kan vinkeln reduceras något..

Detta kommer att skapa en ytterligare fördel i form av självrengöring av strukturen från vattendroppar, snö och fallna löv – de glider lätt av ytan..

Innan du installerar strukturen, var noga med att rådgöra med befälhavaren för att beräkna de optimala parametrarna för glasets tjocklek. Den måste klara alla de viktigaste statiska belastningarna, den här parametern beror till stor del på måtten på den enstaka duken.

Det är viktigt att visiret vid lakans fogar eller i fixeringszonen till ramen inte läcker. För att göra detta är det nödvändigt att använda tätningsmaterial av hög kvalitet – de måste vara inerta med avseende på luftens sammansättning, samt vara resistenta mot fukt, låga och höga temperaturer..

Beroende på installationsmetod skiljer sig visir på ramen, på stöden och på fästena..

På ramen

En ramkonstruktion av metall utför vanligtvis bärande funktioner och har dessutom en extra arkitektonisk belastning.. Glas tillverkat på en metallram kan dekorera och förvandla alla ingångsgrupper.

Sådana baldakiner kan monteras på alla typer av väggar, inklusive ventilerade fasader..

På fästen

I detta fall är visiret upphängt på speciella kablar och dessutom säkrat med hörn för att skapa maximal styrka. Utanför ser sådana mönster lätt ut och nästan viktlösa..

Dessa tak är installerade på alla typer av väggar.. Spännprofiler kan användas som ett alternativ till fästen.

På stöd

Om glasstaket har en stor storlek eller komplex form, behöver det bärande konstruktionselement – stöd. Vanligtvis är de gjorda av metall, i de flesta fall av rostfritt stål eller konstruktionsstål, belagda med färg, mindre ofta från trä.. Glasvisiret fästs på stöden, och själva stödet fästs i form av en konsol på byggnadens vägg, grävs i marken eller fästs vid basen med kabelstångsmetoden.

Beroende på glasets storlek kan antalet stöd vara från två eller fler.

Vackra exempel

Glasskydd är mycket olika – helt glas, fribärande, upphängd. De är monterade på stavar, upphängningar eller stöd – i alla versioner ser de perfekta ut. Oftast används de i moderna hus, de kombineras harmoniskt med klassiska träfasader, men i moderna exteriörer är de inte mindre spektakulära..

Vi har förberett för dig ett litet urval av foton som gör att du kan uppskatta all mångsidighet och mångsidighet av glashuskar i ett bostadshus..

Titta på en video om installation av glasskydd.