Privat hus

Fachwerk: vad är det och hur är ett hus byggt?

Fachwerk är en välkänd stil av tysk arkitektur, vanlig i många europeiska länder. Definitionen “Fachwerk” (tyska) betyder “sektioner och struktur”, i själva verket en gitterstruktur. Byggnadernas fasader liknar verkligen ramverk. Hur sådana vackra hus är byggda, hur de ser ut inuti och om de byggs i Ryssland, kommer vi att berätta i vår artikel.

Vad det är?

Fachwerk är ett sätt att bygga hus som uppfanns i Tyskland för många århundraden sedan.. Det är en uppförande av en ram av vertikala och lutande balkar som stödjer taket. Klyftorna mellan balkarna är fyllda med byggmaterial: tegel, trä, lera, sten, spillror. Sedan är de täckta med gips, men träbjälkarna är inte dolda under efterbehandlingsmaterialet – de lämnas utanför huset.

Med tiden mörknar träet och kontrasterar effektivt med ljust gips.

Husen ser så vackra ut att vissa ägare dekorerar byggnader som korsvirkeshus, oavsett hur de är byggda, det vill säga de imiterar den tyska stilen, i verkligheten har de inte det. För att bättre förstå tekniken för gallerbyggnader bör du studera alla fördelar och nackdelar med sådan konstruktion..

Fördelarna med korsvirkestekniken är följande:.

 • Skönheten i den yttre bilden. Hus i en elegant stil med en nostalgisk touch av antiken ser attraktiva ut. Glasfyllda luckor mellan balkarna gör byggnader luftiga och ljusa.
 • Lång livslängd. Hus tillverkade av proffs av moderna material av hög kvalitet är hållbara.
 • Lämplig för alla klimatförhållanden. Eftersom korsvirkesteknik involverar olika byggmaterial för väggkonstruktion, väljs de ut för specifika klimatförhållanden. Därför finns vackra gitterfasader både i de södra och norra regionerna..
 • Lätt och varmt. Byggnader är ofta byggda med glasfasader och upptar tre fjärdedelar av ytan på alla väggar med tvåglasfönster. De släpper in mycket värme och ljus, vilket gör stugans inredning rymlig och viktlös..
 • Snabb erektion. Om du inte tar hänsyn till tiden för att lägga grunden kan själva strukturen byggas på en eller två månader. Detta beror på att byggnader oftast byggs med prefabricerade byggstenar som tillverkas på fabriken..
 • Antal våningar. Tekniken gör det möjligt att bygga byggnader upp till 4 våningar höga.
 • Krympning. För sådana byggnader är den minimal – högst 1-2%. Detta innebär att du kan flytta in i ett nytt hus omedelbart efter byggnationen; efterbehandling påbörjas också omedelbart..
 • Deformation. Fachwerk -byggnader ger praktiskt taget inte deformationer och sprickor. Detta underlättas av minimal krympning och fragmentarisk fyllning av väggarna, vilket försiktigt reagerar på nedsänkt mark.
 • Inre utrymme. Limt laminerat virke som används i konstruktion kan ha en längd på mer än 6 meter, vilket gör det inre utrymmet ganska stort.
 • Billig grund. Fachwerk hus innehåller oftast fyllning gjord av lätta byggmaterial, vilket gör det möjligt att klara sig utan en dyr begravd grund..
 • Olika material. En korsvirkestuga kan byggas av alla byggmaterial, för varje smak av kunden. Olika typer av träd används för tillverkning av balkar. Diverse och färdiga sortiment.
 • Lojalitetsstil. Alla andra arkitektoniska trender kombineras med fachwerkelement..

Tyvärr har konstruktionstekniken sina nackdelar..

 • Sådana hus omöjligt att bygga utan hjälp av proffs.
 • Beam och andra element bör återställas eller helt bytas ut var 20-30 år.
 • Enligt experter är byggnadens karakteristiska dekoration dyr.. Limmat laminerat virke som används i konstruktion är dyrare än vanligt.
 • Bostäder där utrymmena mellan balkarna är fyllda med tvåglasfönster har en ännu högre kostnad. För dekoration av fasader används triplexglas (6 mm). Sådant glas är mycket svårt att bryta, men om detta händer flyger det inte isär i fragment utan hänger på filmen. Pansarglas är ännu dyrare.
 • Kostnaderna för ytterligare värmeisolering läggs till kostnaden för byggnader med tvåglasfönster.. Lågutsläppande, energibesparande glasuppsättningar eller dubbelglasfönster fyllda med argon används. För enhetlig uppvärmning av stugan använder de sig av att installera ett “varmt golv” -system.
 • I södra regioner leder massiv inglasning till UV -blekning av möbler och inredning, samt ökad energiförbrukning på grund av den konstanta driften av luftkonditioneringsapparater.

Ursprungshistoria och utveckling

Byggandet av hus på grundval av en träram användes i Kina och forntida Egypten. Liknande strukturer uppträdde i Europa på 900 -talet, men de började användas i stor utsträckning först under 1400-1800 -talet i Tyskland. Tekniken antogs snabbt av andra europeiska länder och korsvirkeshus började dyka upp i England, Frankrike, Österrike, Polen och andra länder. Varje nation (tyska, finska, ryska) gjorde sina egna tillägg till byggandet av byggnader baserat på sin egen erfarenhet och väderförhållanden. Således dök olika trender av samma stil upp:

 • sydvästra Europa – Alemani fachwerk;
 • norra Europa – Niedersachsiska korsvirkeshus;
 • i Preussen, i väst och i mitten av Tyskland – frankiska korsvirkeshus.

Byggnaders utseende påverkades inte bara av smaken hos de människor som bor i Europa, utan också av stilarna i olika epoker. Hus med inslag av barock, renässans och gotik har bevarats. Bara i Tyskland finns det mer än 2 miljoner historiska byggnader gjorda med korsvirkesteknik.

Moderna stugor skiljer sig markant från tidigare byggnader. För att få mer bostadsyta och betala mindre hyra för mark byggdes andra våningen överhängande den första. För att minska glasytan gjordes många fönster små.

I dag värderas tvärtom panoramaglas. Och byggnaderna själva har ett varierat utseende, men med en karakteristisk igenkännbar väggdekor..

Väggtyper

Som vi redan har noterat fylls väggytorna med korsvirkesteknik mellan balkarna som utgör byggnadsramen. Väggarna är tunnare i tjocklek än laminerat fanerträ, eftersom balkarna ska sticka ut på husets fasad. För att uppnå god värmeisolering med tunna väggar måste du arbeta bra i denna riktning. Därför byggs hus inte bara av gampaneler och tvåglasfönster, utan också av luftbetong, tegel och andra varma byggnadsmaterial, och fasaderna är enkelt dekorerade med en bar.

Låt oss titta närmare på moderna typer av korsvirkesväggkonstruktioner.

Syntes av en öppen ram med panelfyllning

Monteringen av ramstrukturen med panelfyllning sker på följande sätt..

Hussatser tillsammans med ramstrukturen tillverkas på fabriken och färdiga levereras till byggarbetsplatsen.. Deras storlek beror på husets storlek. Virket som sektionerna består av har redan behandlats med antiseptiska, brandbekämpningsmedel och målats i den färg som kunden har angett.

Tvärsnittet av balkarna sträcker sig från 200 till 230 mm. Fästen, dragstänger, metallhörn används som fästelement. I moderna strukturer föredras dold fixering, men för “antika” byggnader används dekoration med pluggfogar.

Vanligtvis behöver ramen inte ytterligare förstärkning – högkvalitativa fästelement räcker. Dessutom tillhandahålls konstruktionens styvhet av väggfyllningarna mellan balkarna..

Väggar från gatans sida är oftast mantlade med OSB-3-paneler eller DSP-plattor. Inuti används gipsskivor. Värmeisolering läggs mellan ramens sektions yttre och inre lager.

Med läggning av luckor för bitblock

Vissa privata företag försöker följa den klassiska korsvirkesteknik. Enligt denna teknik bör strukturen vara billig, ha ånggenomsläppliga ytor och små glasrutor. Denna metod är lämplig för södra regioner, där det inte finns någon tonvikt på ökad isolering av byggnaden och det inte finns behov av panoramafönster..

I stället för limmade balkar under konstruktion används ofta fackverk (bit eller cellblock), monterade från brädor, vars parametrar är 200×40 mm. Väggarna är mer än 50 cm tjocka och är fyllda med keramiska block eller polyuretanskum. Vidhäftningen mellan stenfyllningen och ramen organiseras med polyuretanskum, sömmarna utarbetas under murprocessen.

Glas korsvirke

Glasvirkeshus byggs i stil med minimalism, konstruktivism, hi-tech, modernism. De ser imponerande och moderna ut.

Vår tid har förändrat utseendet på korsvirkesfasader tack vare kraftfulla tekniska förmågor. Verkstäderna producerar storskaliga dubbelglasfönster för panoramafönster med energibesparande teknik.

Hålen i byggnadsramen fylls inte med gampaneler, utan med hållbart och pålitligt glas. Sådana väggar kan utgöra 45-70% av en byggnads totala väggytor..

I ramelementen för ramlös installation av tvåglasfönster förbereds spår i förväg. Efter installationen av glasrutan behandlas alla skarvar med ett tätningsmedel, och sedan döljs fogarna under dekorativa lameller.

Energibesparande påsar innehåller två kammare fyllda med inert gas. En antivandalfilm appliceras på båda sidor av glaset och låter det inte smula när det går sönder, det stärker också strukturen.

För att bevara integriteten är glas med variabel genomskinlighet installerat. Du kan beställa tvåglasfönster med elvärme, sådana “väggar” kommer definitivt inte att dimma eller bli täckta av frost.

Imitation

En byggnad, byggd inte med ram, men på något annat sätt, kan dekoreras som ett korsvirkeshus. För detta är trä- eller träliknande element monterade på de putsade väggarna. Fasaddekoration utförs från profilerade eller limmade balkar, liksom från polyuretanbalkar som imiterar stockar, som även vid närmare inspektion ser ut som ett riktigt träd.

Välgjorda träprodukter ser bra ut, men de är tunga och dyra.. Därför är polyuretanbalkar oftast föredragna. För att fixa dem behövs inte självgängande skruvar och ankare – delarna fästs direkt på gipset med flytande spik.

Lätta, billiga och praktiska, syntetiska element matchas till vilket trä som helst. Du kan köpa produkter med oegentligheter som imiterar gammalt trä.

Materialet är inte rädd för gnagare, frost och fukt, bleknar inte i solen och utsätts inte för förekomsten av svampar och mögel. Den kan enkelt bytas ut om det behövs..

Skapande och urval av projekt

Att designa ett hus bör börja med en studie av platsen.. Om layouten innehåller panoramaglas bör den ha utsikt över den bästa utsikten över närområdet, annars finns det ingen mening med stora fönster. Vid behov kan garage, veranda eller terrass läggas till i framtiden. Men det är mer bekvämt om en stuga med ett garage i slutet av huset kommer att ligga under ett enda tak och på samma grund. Förresten, ett litet korsvirkeshus ser dåligt ut – för en vacker fasad “ritning” behöver du en stor skala.

Vi föreslår att du bekantar dig med strukturen i en modern stuga med ett andra ljus gjord med hjälp av korsvirkesteknik. Byggnadens fasad består helt av tvåglasfönster. Husets totala yta är 146 kvm. m. På första våningen från vestibulen kan du komma in i pannrummet och korridoren. Från den stora hallen leder dörrarna till köket-vardagsrummet, sovrummet, badrummet och till andra våningen. Det finns ytterligare två sovrum, ett badrum och en stor hall under taket..

Funktioner i att bygga hus

Fachwerkhus rekommenderas inte att byggas med egna händer – det är bättre att kontakta specialister. Även efter att ha studerat monteringsschemat steg för steg, beställt strukturella balkar och väggblock i produktionen, är det extremt svårt att självständigt bygga en rambyggnad.. Själva installationsprocessen sker i följande ordning..

 • Alla trädelar i ramen (tvärstång, andra balkar, stolpar, pelare) tillverkas enligt ritningarna i produktionen. För deras behandling används ett antiseptiskt och brandskyddsmedel för att skydda strukturen från bränning och sönderfall..
 • Valet av grund beror på byggnadens belastning och jordtypen. Skruv, pålbaser installeras i områden med en sluttning, skakig jord och för enkel konstruktion. För en stenstuga med flera våningar behöver du ett infälld tejpalternativ.
 • En ram av träelement är monterad ovanför fundamentet..
 • Väggblock installeras i luckorna mellan balkarna..
 • Värmeisolering placeras mellan väggarnas yttre och inre sida..
 • Sedan sätts taket och mellangolvstaket upp..
 • Installera interiörpartitioner, dörrar och fönster.
 • Slutför konstruktionen av inredning och exteriör.

Alternativ för efterbehandling

Grunden för en byggnad är ofta dekorerad med sten eller tegel. Ljusfärg eller gips appliceras på husets ytterväggar, mellan ramens balkar eller på en fast vägg som är förberedd för att imitera fachwerkstilen.

Den slutliga färgen måste ha egenskaper som är resistenta mot den yttre miljön: inte blekna, vara resistent mot frost, fukt, mekanisk påfrestning. Typen av färgprodukt beror på basväggbeläggningen.

I de flesta fall används akryl, latex, silikon, silikatfärger..

För att förbereda kompositionen för dekorativt gips, ta ett pigment av önskad nyans och blanda det med en sammandragande bas. Enligt graden av viskositet kan du förbereda en lösning baserad på cement, silikat (vattenglas), akryl, silikon. För gips finns det många typer av texturer (päls, mosaik, barkbagge, lamm) – du kan välja valfri.

När väggen är klar förbereds ett schema för att simulera korsvirkestilen. De beställer trä- eller polyuretanelement i förväg och installerar dem på flytande naglar enligt ritningen.

Heminredning

Inredningen är baserad på funktionerna i denna underbara stil, som också manifesteras i den inre bilden av lokalerna..

 • Balk- och fackverkskopplingar är synliga inuti byggnaden. Du behöver inte installera taktak, utan bevara skönheten i träkonstruktioner i interiören..
 • Traditionellt innebär sådana hus närvaron av en öppen spis eller annan typ av härd för att organisera komfort i rummet.
 • Inredning, möbler och textilier ska vara så naturligt som möjligt.
 • Lakonisk enkelhet noteras i det inre av sådana hus., rymligheten i lokalerna och en fullständig brist på uppseendeväckande chic.

Nackdelen kan betraktas som massiva balkar, men om de skickligt slås blir de till fördelar.

Översikt över ägare

I Ryssland är korsvirkeshus inte lika populära som i Europa, men de som byggde dem har redan lämnat sina åsikter.. Många varnar för valet av högkvalitativt material för ramen, eftersom, till skillnad från vanliga hus, faller hela lasten på den och inte på väggarna. Ägarna till korsvirkeshus i glas klagar på att kalla blåser från glasväggarna på vintern, och om du gör inglasning med elvärme får du mycket el.