Privat hus

Projekt med envåningshus 10 x 12

När du planerar att bygga ett 10×12 hus är det värt att ta reda på vad som är särart med sådana envåningshus, vilka möjligheter de öppnar och vad deras layout kan vara.

Layoutalternativ för sovrum

Om inte de flesta, så innebär många projekt av sådana hus att hitta tre sovrum på ena sidan av huset. Det vill säga huset är villkorligt uppdelat i funktionella delar och nattzonen kombinerar tre sovrum. Och människor gillar detta tillvägagångssätt, eftersom det effektiviserar utrymmet.. Detta är verkligen bekvämt: ett relativt bullrigt vardagsrum kommer inte att samexistera med ett tyst sovrum. Men det finns också tvivel.

Till exempel, föräldrar till vuxna eller växande barn kan inte hålla med om tre sovrum bredvid. Alla vill gå i pension i sitt intima utrymme, utan rädsla för att barn / föräldrar kommer att höra något eller bli distraherade av vad som händer i nästa rum. Ibland lyssnar människor ofrivilligt på vad som finns bakom väggen, eftersom sådana alternativ inte är unika. I det här fallet måste sovrummen planteras i olika delar av huset..

Tänk på båda alternativen på bilderna.

 • Sovrum längs en vägg. Det beslutades att radikalt skilja de bullriga zonerna från nattzonerna. Normalt blir tekniska rum som skyddar hushållsmedlemmars sömn i sådana projekt ett “lager” mellan de två zonerna. Denna layout passar nästan fyrkantiga eller rektangulära utrymmen. De avlägsna rummen kommer att vara långt från badrummet, men det är inte alltid så viktigt.

 • Sovrum på olika sidor. För en stor familj anses detta alternativ vara mer acceptabelt. Barnrum är vanligtvis tilldelade ena sidan, och deras eget badrum ligger i närheten, föräldrarnas sovrum ligger på andra sidan. Lokalerna kan delas upp med korridorer eller tvättstugor. Vuxna sovrum på andra sidan, det kan finnas ett vardagsrum i närheten.

Ganska ofta används detta alternativ: “ärmarna” avgår från vardagsrummet, en är föräldern, den andra är barnet. Förutom sovrum kan barnsektionen ha ett lekrum, eller rummen är separerade – barnen har ett sovrum för två, och det andra har ett lekrum. Föräldrarnas “ärm” kan inkludera inte bara sovrummet, utan också kontoret. Ibland delas rummet upp i två så att arbetsrummet blir ett genomgångsrum för sovrummet, eller tvärtom.

Projekt

Skapandet av en husplan på 12×10 meter innebär flera standardlösningar och populära variationer som är typiska för sådana 1-våningshus

Med vind

Om höjden på vindsgolvets yttervägg är 170-180 cm kan sovområdet överföras till det, och detta fördubblar nästan bostadens kapacitet.

På bottenvåningen kommer det att finnas ett kök-matrum, ett vardagsrum, tvättstugor.

Till sist, du kan integrera ett garage i byggnaden och till och med utrusta en miniverkstad i närheten.

På vindsgolvet blir det möjligt att placera tre sovrum samtidigt eller bara tre vardagsrum, som används på begäran av ägarna.

Vad du behöver veta om vinden:

 • detta är ett utrymme som ligger på vinden, omvandlat till ett bostadshus;
 • i ett hus 10 x 12 kan du utrusta ett par vardagsrum med ett rymligt badrum på vinden, eller till och med tre;
 • om det inte finns något behov av att ordna sovrum, på vinden kan du organisera ett kontor, verkstad, bibliotek samt ett minigym;
 • många fördelar med vinden – ett ekonomiskt sätt att öka bostadsytan, minska uppvärmningskostnaderna, möjligheten till ett lugnt arrangemang av vinden;
 • av nackdelarna är det värt att markera endast dessa – ett dammfönster kostar vanligtvis dubbelt så mycket som vanligt, på vintern kan snö stänga fönster och blockera vägen till ljus.

Nyckeln till en bekväm och mysig användning av vinden är dess högkvalitativa termiska och vattentäta. På vinden används främst lätta ytor och lätta möbler..

Med garage

Projekt av envåningshus med garage är attraktiva, först och främst för sin komfort. Det kommer att vara möjligt att lossa skrymmande föremål så nära hemmet som möjligt. Du behöver inte springa någonstans i kylan för att värma upp bilen.

När man kombinerar ett garage med ett hus försvinner också behovet av att bygga en vägg och en stödfundament. Om garaget är helt inbyggt i huset kan du spara delvis på taket..

Slutligen är avskaffandet av tekniska system som läggs till ett fristående garage också ett plus..

Alternativen för privata trähus av denna typ med ett garage ser intressanta ut, de konkurrerar ganska med tegelbyggnader etc..

Vad kommer att vara i ett sådant hus: en ganska rymlig korridor, ett sovrum, ett brett kök, ett badrum och ett garage, samt ytterligare två rum, möjligen ytterligare ett badrum och ett par tvättstugor. Ibland finns det i sådana hus ångrum med omklädningsrum. Husets totala yta når 100 m, och garaget tar upp nästan 16 m.

Vad kännetecknar sådana byggnader:

 • grunden är vanligtvis skruvhögar;
 • ytterväggar representeras av okylindrade stockar (liksom interna);
 • skiljeväggar används ram, gjord av gipsskivor;
 • golv och vind – träbjälkar i trä;
 • gaveltak med metalltak;
 • fönster i sådana hus är också vanligtvis trä.

Med terrass

En öppen struktur kallas en terrass, som består av tak, golv och staket.. Närvaron av väggar är inte nödvändig, de kan ersättas med räcken.

Fönster och dörrar på terrassen fanns inte från början. Det kan placeras längs en eller flera väggar, täck huset runt omkretsen.

I 10×12 projekt kombineras ofta en terrass med en veranda.. Välj plats, ta hänsyn till inställningen till solen, ventilationen av platsen, utsikten som öppnas från den.

Terrassen kan ha en egen grund, mer exakt, den kan stå på högar eller placeras på en grund som är gemensam med huset. Utomhus under den varma årstiden kommer detta att vara en favoritplats för hushållen, och storleken på terrassen är inte så viktig.

Inomhusområden är också intressanta att använda, eftersom de ger en plats att koppla av när som helst på året.. Det är särskilt romantiskt här på kvällarna, vid solnedgången kan du träffa hela familjen eller njuta av ensamhet. Men belysningen av huset från sidan där terrassen ligger kommer att minska.

Det finns olika alternativ för att använda terrassen i ett 10 x 12 hus.

 • Vardagsrummet kan överföras till den isolerade terrassen. Detta är en praktisk lösning om familjen är stor och du vill ge området i vardagsrummet ett annat rum..

 • Skapandet av en vinterträdgård. För växtälskare är terrassen den perfekta miljön för en miniträdgård. I det här fallet skulle det vara lämpligt att installera panoramafönster med dubbelglas, så att du kan lägga till volym i rummet, för att ge maximalt ljus till växterna..

 • Bland andra system för användning av terrasser är organisationen av en kreativ workshop. Till exempel kommer ett sådant ljust, nära naturrum att tilltala konstnärer. Och någon kommer att organisera en musikstudio där. Rummet kan dock inredas på ett neutralt sätt, så att det kan bli en plats för att göra det du älskar för nästan varje familjemedlem. Där kan du också utrusta ett hörn med löpband eller motionscykel, yogamatta etc..

Rumslayouter

Ett hus 10 vid 12 verkar enormt för någon, någon annan kommer att hitta ett hus blygsamt, där du inte kan gå in i ett biljardrum eller ett par gäst sovrum. Allt är relativt, men tips som hjälper dig att använda det tillgängliga utrymmet rationellt kan gälla alla.

 • Arrangemang av ett källargolv kan vara den bästa lösningen för en familj, vem vet exakt vad som ska vara hemma och varför det planerade inte ska överges. Detta gäller även hus av trä och tegelhus och byggnader där strukturer av skumblock och luftbetong är inblandade i konstruktion av väggar. Källargolvet rymmer ett skafferi, kontor, minigym, etc..

 • En effektiv layout kan uppnås genom att överge en vanlig hall.. Förresten, detta rum kan tas ut på en stängd veranda, och funktionaliteten kommer att förbli.

 • Att kombinera kök och vardagsrum är ett alternativ som ingen kommer att överraska idag.. Men poängen är inte i dess originalitet, utan i dess mångsidighet och effektivitet. Många familjer har uppskattat detta alternativ. Hushåll sprider sig inte bara till sina rum, utan är i ett enat, men framgångsrikt uppdelat i zoner. Därför känner sig en mamma, som till exempel förbereder middag, inte åtskild från barnen som leker i vardagsrummet, från andra familjemedlemmar. Kommunicera mer och mer med varandra, vilket är en stor bonus i sig..

 • Pantry kan kombineras med ett omklädningsrum. Om man tittar på diagrammen och ritningarna med sådana associationer är fördelarna med en sådan lösning uppenbara. Dessutom tar det ofta “uppblåsta” omklädningsrummet mycket plats, och för att på något sätt motivera detta börjar ägarna, omärkligt för sig själva, kasta det. Och indelningen i zoner – skafferi och omklädningsrum – effektiviserar utrymmet.

 • Ingången till det tekniska rummet (pannrum och inte bara) görs bäst från gatan. Om det finns gasutrustning måste dörren alltid öppnas utåt..

 • Den perfekta rumsformen, enligt experter, är en kvadrat eller en rektangel., vars bildförhållande är 3 till 4.

 • Innerdörrar är svaga punkter när det gäller ljudisoleringsegenskaper. Därför skulle ett planeringsfel vara att ordna dem mittemot varandra. Detta kommer att störa invånarna i alla rum. Och om de i en tittar på tv och kommunicerar, och i den andra sover de, är detta ett fullständigt planeringsfel..

 • Perfekt om det finns en plats för ett separat badrum och omklädningsrum i förälderns sovrum. Det är verkligen inte så svårt att göra ett badrum i närheten, och för många ägare av envåningshus är denna önskan till designers en av de första. Men ibland vet de inte om omklädningsrummet. Men om du tar det största sovrummet för föräldrarnas sovrum är det redan möjligt att ta några meter till omklädningsrummet..

 • Antalet korridorer bör reduceras till ett minimum. Men det är inte så extremt att integritetsnivån i huset ifrågasätts. Det är bara det att för det mesta är det få som använder korridorer funktionellt, de är helt enkelt adaptrar från en del av huset till en annan och samtidigt ”äter upp” användbara mätare. Men om utrymmet tillåter det, i korridoren, kan du sätta smala skåp i taket eller placera ett bibliotek längs en av väggarna, och korridoren ser inte så tom och till liten nytta ut..

 • En viktig punkt är att separera flödena i huset. Till exempel, om det finns ett kontor i byggnaden där vuxna familjemedlemmar tar emot kollegor eller jobbar, behöver du inte passera genom det till vardagsrummet. Det måste tas så långt som möjligt från de så kallade “offentliga” platserna..

 • Mycket bekvämt om köket går till skafferiet, där konserver, grönsaker, frukt, bär, etc. kan förvaras.Kylskåpet placeras närmare denna plats.

Huset kan ha en typisk layout, men en specialist, på begäran av klienten, gör det till den viktigaste författarens modifieringar. Och de bör rikta sig till bekvämligheten för en viss familj, motsvara dess behov, intressen, preferenser och alltid med perspektiv på möjliga förändringar..