Reparera

Armstrong undertak: fördelar och nackdelar

Varje person drömmer om att skapa en vacker och unik inredning i sitt hem. Tak spelar en viktig roll i utformningen av rummen. Låt oss prata om fördelarna med Armstrong undertak.

Särdrag

Armstrong kakeltak är en av de mest populära typerna av hängande golv. Produkter används för att dekorera inte bara bostadshus, utan även företagskontor och köpcentrum. En sådan bas ser bra ut i nästan alla inrednings- och stilriktningar..

Varje Armstrong undertak innehåller en uppsättning viktiga delar. Den:

 • speciellt upphängningssystem av strängar och trådar;
 • lätt ramkonstruktion;
 • modulplattor från 0,6 m2 till 1 m2;
 • klämmekanismer som fästs i taket med pluggar.

Armstrong modulära takplattor är indelade i två huvudtyper.

 • Moderna plattor. Denna typ av celler snäpper på plats när de installeras utifrån.
 • Klassiska plattor. Sådana celler är inbäddade i ramstrukturen från insidan..

Tak av denna typ är gjorda av en mängd olika material (metall, mineralfiber, glas, plast). Ofta har modeller en intressant spegelyta eller vackra dekorativa mönster. Därför används Armstrong -tak ofta för att skapa original och snygg design..

Fördelar och nackdelar

Armstrong undertak har en stor lista med positiva egenskaper.

 • Hög brandmotstånd. Dessa konstruktioner är gjorda av icke brännbara element, vilket gör det möjligt att undvika farliga brandsituationer.
 • Låg kostnad. Bland det stora sortimentet på byggvarumarknaden sticker dessa tak ut till ett acceptabelt pris för nästan alla konsumenter..
 • Liten vikt. Armstrong -produkterna är lätta för enkel installation.
 • Bra ljudisolering. Denna viktiga egenskap gör att även rum med hög ljudåtergivning kan dekoreras med kakel..
 • Enkel montering. Installation av en sådan takkonstruktion tar inte mycket tid och kräver inte speciella färdigheter..
 • Vackert utseende. Enligt många experter och konsumenter ser sådana takbeklädnader snygga och eleganta ut. Dessutom erbjuder marknaden en mängd olika alternativ i olika färger och modeller dekorerade med tryck..
 • Möjligheten att dölja ytterligare detaljer. Undertak Armstrong låter dig installera alla kommunikationselement inuti produkten, så att de inte förstör beläggningens övergripande utseende.
 • Reflekterande yta. En sådan beläggning gör att du kraftigt kan förbättra belysningen av rummet och visuellt utöka utrymmet..

Trots den stora listan med fördelar har Armstrong undertak också ett antal nackdelar..

 • Låg fuktbeständighet. När en viss mängd vatten träffar ytan sväller taket snabbt och förlorar sitt ursprungliga utseende. Beläggningen blir olämplig för vidare användning, den måste bytas helt.
 • Mycket höjd går förlorad under installationen. Vid läggning är det nödvändigt att dra sig tillbaka tillräckligt markant från takets bas, annars blir installationen omöjlig..
 • Monotont arrangemang. Armstrongs produkter kan staplas i exakt samma ordning. Diagonal och krökt linjär design kan inte erhållas från sådant material..

Specifikationer

Armstrong -taket består av plattor. Standardmåtten på elementen är 60×60 och 120×60 cm. Tjockleken på produkterna kan vara från 0,9 cm till 3 cm. Vikten på en enskild panel kan variera från 3 till 8 kg.

Falska takplankor varierar. De väljs beroende på typ av konfiguration av produktens ändyta. Därför kan delens bredd variera kraftigt (från 1,5 cm till 2,5 cm).

Det bör noteras att GOST -standarder för tillverkning av Armstrong takbeklädnader har dykt upp för länge sedan. De kan lätt hittas på Internet. Därför kommer konsumenterna inte att ha några problem med att studera certifikaten för sådana produkter. Det är också värt att notera det Om du vill installera ett sådant tak själv måste du först skapa en detaljerad ritning.

Det upprättade diagrammet hjälper dig att utföra allt installationsarbete korrekt. Ofta säljs ett liknande efterbehandlingsmaterial redan med en färdig skiss, vilket förenklar arbetet kraftigt..

Systemelement

Huvudkomponenterna i ett Armstrong undertak inkluderar följande nödvändiga delar:

 • paneler;
 • profil;
 • suspension;
 • ram;
 • monteringsenhet;
 • takfäste.

Paneler

Kassetterna för en sådan produkt kan vara antingen hårda (gjorda av metall, glas, olika spegelytor) och mjuka (gjorda av organiskt och mineraliskt material). Den första versionen av plattorna är den tyngsta och mest massiva, därför kräver den speciella förstärkta styrningar och ramkonstruktioner. För det andra alternativet krävs inga dyra och stora element.. Det bör dock noteras att mjuka beläggningar är gjorda av ämnen som är skadliga för människors hälsa..

Profil

Oftast är sådana delar gjorda av metallplast eller målad metall. Ett speciellt litet hål för upphängningen måste skapas i profilen. Som regel utförs anslutningen av dessa styrningar med hjälp av fjäderlås eller böjbara sankar.

Suspension

Detta element består av två små stavar som är sammankopplade med hjälp av en krökt bladfjäder. En av delarna måste vara jämn och den andra med en liten krok i slutet. Det bör noteras att fjädringen enkelt kan justeras med en anslutningsfjäder..

Ram

Denna komponent i taket är skapad på ett sådant sätt att det är möjligt att bygga in i det inte bara produktens huvudkassetter utan också olika ytterligare element. Ofta är ledningar och andra kommunikationsartiklar gömda i den. Det är också ganska ofta lampor och lampor installerade i ramsystemet..

Fästningsenhet

Den representeras av en konventionell skruvplugg. Det bör noteras att för en förstärkt upphängning är det bäst att använda en metallhylsa. Sådana mekanismer är nödvändiga inte bara för själva taket, utan också för platser med speciell belastning, som inkluderar områden med inbyggda belysningsanordningar och ventilationssystem..

Takfäste fixering

Det utförs med en liten, jämn stång, som skruvas fast med hjälp av verktyg i monteringsenheten. I det här fallet är det inte nödvändigt att demontera konstruktionens upphängning. Vid fastsättning av taket är det också nödvändigt att sätta profilen på kroken på den andra stången och hålla bladfjädern, justera höjd och position.

Beräkning av nödvändigt material

Innan du lägger taket direkt måste du göra exakta beräkningar. Detta är nödvändigt för att korrekt kunna avgöra hur mycket material som krävs för att installera produkten. Att beräkna ett rums omkrets är ganska enkelt. Det finns en viss formel för detta. Du behöver bara mäta alla väggar, lägga till deras storlek och runda resultatet till ett tal som är delbart med 3.

Sådana enkla beräkningar kan vara lämpliga för ett rum med en yta på 8-10 kvm. m upp till 100-150 kvm. m. Om du behöver ordna ett tak i ett större rum, är det bättre att inte försöka göra beräkningarna själv, utan att vända sig till en onlinekalkylator som snabbt och exakt kommer att utföra alla nödvändiga beräkningar. Även i sådana fall är det lämpligt att använda ett storskaligt konstruktionsschema..

De flesta experter rekommenderar att man ägnar särskild uppmärksamhet åt nätet. Vid stapling rekommenderar de att inte klippa mer än hälften. Annars måste du spendera för mycket material under installationen av taket. Även om det är värt att notera att detta inte påverkar konstruktionens kvalitet och styrka alls.

Montering

Många konsumenter installerar Armstrong -kassetttak med egna händer. Att montera strukturen är inte alls svårt. Dessa produkter släpps alltid med steg-för-steg-instruktioner, som beskriver den detaljerade tekniken för installation av enheten..

Det är viktigt att tänka på att innan du börjar huvudarbetet måste du bestämma rumstemperaturen. Det borde vara 13? – 30? C. Luftfuktigheten i byggnaden bör inte överstiga 75%. Dessa förhållanden är optimala för att installera ett undertak..

Under installationsarbetet bör man komma ihåg att den sista upphängningen ska vara placerad på ett avstånd av 0,3-0,6 cm från rummets vägg. Detta är nödvändigt för att inte överbelasta guideprofilerna. Det är viktigt att komma ihåg följande regel: ju större massan av plattan är, desto mindre ska fördjupningen vara. När du lägger ramen är det bättre att lämna lite utrymme mellan den och basen (minsta fördjupning är 1,3-1,5 cm). Detta är nödvändigt för att utföra arbete med demontering av tegeltaket. Dessutom är olika kommunikationsmedel ofta inbyggda i denna öppning..

Efter installation av ramen bör en horisontell markering av den framtida beläggningen appliceras. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till höjden på alla typer av ytterligare element (ljuskällor, ventilationssystem). Det är viktigt att planera allt så att ledningarna döljs av strukturen. Efter märkning måste profilerna bifogas. Om de inte passar i önskad storlek kan de skäras med en vanlig bågfil för metall..

Det är bäst att använda en grader för att skära hörn. Det är värt att fixa guiderna så att den målade delen ligger nedanför.

Efter fixering av alla styrningar bildas ett rutnät på ytan. Den är fylld med takplattor och ytterligare apparater (om sådana finns). De flesta experter rekommenderar att kassettinstallationen startas från mitten av rummet. Alla andra element måste läggas från den centrala delen till sidorna. I det här fallet kan du trimma delar om deras storlek inte motsvarar märkningen eller ytskalan. Sedan är strukturen fixerad. Enkla pluggar för skruvar är lämpliga för detta..

Efter att ha slutfört allt huvudarbete är det absolut nödvändigt att jämna ut gallret med en nivå. Denna procedur görs bäst flera gånger med jämna mellanrum..

tips och tricks

Idag kan kunderna i järnaffärer se ett stort urval av olika typer av Armstrong -tak. Varje prov har sina egna fördelar och nackdelar. Valet av det bästa alternativet beror på personliga preferenser och på vilken rumstyp materialet läggs i. Numera föredrar många människor speglade undertak. Det här alternativet ser väldigt imponerande ut..

Vi får dock inte glömma att sådana ytor snabbt förorenas.. Beläggningen måste tvättas regelbundet med speciella tvättmedel för att bibehålla sitt presentabla utseende. Denna lösning är inte lämplig för alla..

Om du vill installera ett riktigt hållbart och pålitligt tak i ditt hem, är det bättre att uppmärksamma metallkassettkonstruktioner (gjorda av aluminium och galvaniserat stål). De skiljer sig från andra typer i särskild tillförlitlighet och hårdhet. De har också det högsta motståndet mot mekaniska skador och tunga belastningar..

Om du behöver installera ett tegeltak på ett ställe med hög luftfuktighet eller mycket ånga, bör du köpa ett vanligt plastmaterial belagt med en speciell lösning. Det ger delarna speciella egenskaper som skyddar beläggningen från de skadliga effekterna av stora mängder fukt.

Kassettbaser med akustiska system säljs också. Dessa typer av beläggningar är lämpliga för dem som vill skydda sitt bostadsutrymme från onödigt irriterande ljud..

Med ett sådant tak kan du också spela musikinstrument eller utföra andra aktiviteter med höga ljud utan att störa andra..

Produkter med dekorativa mönster är mycket populära. Trycket kan appliceras på vilket material som helst. Detta designalternativ kan ge ditt hem en speciell sofistikering. Många noterar att mönstren ser bäst ut på spegeltak, men i projekten av designers finns ofta prydnad på plast- och metallkassetter..

Det är värt att överväga att om installationen av takstrukturen planeras i ett rum med ökade hygienkrav (medicinsk institution), bör du köpa produkter som har förbehandlats med en speciell komposition. Det förhindrar att panelerna blir smutsiga, liksom ansamling av damm och andra skadliga ämnen..

Hur man monterar ett undertak "Armstrong," se nästa video.