Reparera

Blockhus: funktioner och omfattning

Moderna byggmaterial låter dig implementera olika designlösningar. Ett blockhus används för att skapa originalinredningar i ekostil, lantlig och liknande riktningar eller för ytterbeklädnad av byggnader. Materialets egenskaper och tillämpningsområde kan variera beroende på egenskaperna och typen av trä som det är tillverkat av..

Särskilda egenskaper och produktionsteknik

Ett blockhus är en typ av foder, en hyvlad bräda som liknar en del av en rundad stock. Tack vare bearbetning i ett stycke är en sådan produkt hållbar. Träet torkar inte ut, fibrerna fäster tätt mot varandra, så panelen håller länge. Oftast har brädorna en framsida, men ibland finns det alternativ som imiterar ett virke på båda sidor. De kan användas för att göra interiörpartitioner eller andra liknande strukturer..

Tillverkningen av blockhuset utförs enligt tekniken med principen “kvadrat i en cirkel”: den centrala rektangulära delen av den använda stocken används för tillverkning av trä eller brädor, och de återstående halvcirkelformade kanterna används för att skaffa fodret. Tall eller gran fungerar oftast som material: dessa arter har en låg kostnad. Lärken är dyrare, men den har en vacker struktur och färg. De gör också foder av cederträ, aska, asp, ek.

Även om det traditionellt är ett träbaserat material, kan paneler med liknande utseende hittas i vinyl eller metall..

Virke skördas i flera steg:

 • Först väljs lämpliga råvaror, stockarna sorteras av specialister, som bedömer deras tillstånd, förekomsten av brister. Lämpliga exemplar sågas på maskinen, halvcirkelformade ämnen skärs, vilket är nödvändigt för tillverkning av paneler, och den fyrkantiga delen återstår för att få en stång.
 • Träet måste torkas ordentligt för att det ska få styrka. Det finns torkammare för detta. Där går arbetsstyckena igenom flera steg i bearbetningen vid höga temperaturer, vilket resulterar i att all överflödig fukt är borta. Därefter är trädets fuktnivå högst 16%.
 • Sedan kommer nästa steg i bearbetningen: med en fräsmaskin formas panelerna, spår och anslutningselement görs som gör det enkelt att fixera fodret.
 • Det sista steget är att utvärdera produkterna, de sorteras efter kvalitetsklassen, vilket beror på bearbetningen och förekomsten av alla typer av defekter..

I produktionen kan timmer också impregneras med en antiseptisk komposition, som skyddar mot ruttnande och mögel. En sådan operation utförs i en speciell tryckkammare, på grund av vilket skyddsmedlet tränger bättre in i trästrukturen, varar produkten längre. Inte alla företag impregnerar dessutom blockhuset med ett antiseptiskt medel; små fabriker kanske inte gör detta på grund av bristen på nödvändig utrustning. I det här fallet måste köparna själva sköta träskyddet: köp en impregnering eller en glasförening och täck skivorna manuellt med det..

Vinylpaneler som imiterar Euro -foder är gjorda av PVC. Detta är ett konstgjort material, och även om det kan imitera träets struktur, är det utåt sämre än naturliga paneler när det gäller estetiska kvaliteter. När det gäller metallprodukter liknar deras produktion tillverkning av metallplattor eller wellpapp, bara den slutliga formen skiljer sig.

Fördelar och nackdelar

Foder har sina egna fördelar och nackdelar. Först och främst kommer vi att överväga materialets främsta fördelar:

 • Miljövänlighet. Eftersom grunden för produktionen är trä, är panelerna helt naturliga, avger inga skadliga ämnen och orsakar inte allergiska reaktioner.
 • Styrka. Paneler avsedda för utomhusbruk tål effekterna av yttre faktorer: hagel, sand, regn, solljus. Blockhuset i lövträ är motståndskraftigt mot sönderfall och kan användas under hög luftfuktighet. På grund av det naturliga hartsinnehållet i trästrukturen skapas ytterligare vattentätning.

 • Estetik. Träprodukter ser vackra ut på grund av sitt naturliga utseende, sådana paneler kan dekorera inredningen i rummet eller ge huset ett originellt utseende om de används som en yttre beklädnad. Fodret behöver inte dekoreras ytterligare – det räcker bara att täcka det med en skyddande förening. Även om panelerna vid behov enkelt kan målas i valfri färg.
 • Enkel installation. Blockhuset visar sig vara ganska ljust, så det är bekvämt att arbeta med det, du kan göra det på egen hand utan att involvera ett team av byggare eller använda specialutrustning. Dessutom skapar brädorna inte ytterligare påfrestningar på husets grund..
 • Hålla sig varm. Trädet har goda värmeisoleringsegenskaper, därför fungerar panelerna från panelerna som ett extra isolerande skikt.

Materialets nackdelar inkluderar låg ångpermeabilitet: kondens kan uppstå mellan manteln och väggen. Recensioner säger att detta kan undvikas om, under konstruktion och reparationer, ta hand om enheten för ett bra ventilationssystem. En annan nackdel är träets brandfarlighet. För att skydda ditt hem måste du använda speciella skyddande impregneringar avsedda för bearbetning av sågat virke.

Vinylblockhus är en imitation av virke. Det kostar mer eftersom det har ett antal fördelar:

 • Minskad vikt. Sådana paneler är 10-15 gånger lättare än trä, vilket minskar belastningen på väggar och fundament, och underlättar också konstruktionen eller reparationen.
 • Brandsäkerhet. Materialet brinner inte, så även vid gnistor finns det ingen risk för flamspridning. Kan användas i rum med eldstäder.
 • Stabilitet. Tål extrema temperaturer i intervallet från -50 till +50 grader. Bleknar inte vid direkt solljus. Kommer att hålla cirka 50 år, vilket är längre än livslängden för sågat virke.

Nackdelarna med produkterna är främst relaterade till installationsarbetet. De kräver en viss teknik: du måste lämna luckor, stel fastsättning rekommenderas inte. Vinylpaneler är inte särskilt väl lämpade om du planerar att montera något på väggarna i framtiden, till exempel att hänga hyllor. Dessa produkter har inte bra bärighet, vilket kan göra det svårt att driva spikar i väggen eller fixa andra typer av fästelement..

Det finns också ett metallblockhus som ser ut som ett foder. Det är en typ av sidospår och används för utvändig beklädnad av byggnader.. Den är tillverkad av hållbart galvaniserat stål, så materialet har olika fördelar:

 • tål temperaturer i intervallet från -50 till +80 grader och kan vara mer än 50 år;
 • lämpar sig inte för effekterna av atmosfäriska fenomen, därför är den väl lämpad för rollen som gatubeklädnad av byggnader;
 • när man ordnar ytterligare värmeisolering ger det skydd mot frost, vilket förhindrar att ackumulerad värme snabbt avdunstar.

Med alla fördelar förblir metallprodukter ganska överkomliga: deras kostnad är ungefär lika med timmerpriset. Den negativa sidan är att i solen värms metallen mycket, så det blir varmt i huset. För montering av beläggningen kommer också ytterligare element att krävas..

Och, trots sin praktiska, ser ett metallblockhus inte lika attraktivt ut som ett trähus..

Vyer

  För tillverkning av brädor kan olika material användas. De mest populära är tall och gran: de är billiga och vanliga arter som har liknande egenskaper. Tillverkare sorterar ofta inte dem och märker dem som ”barrträd”. Emellertid anger förpackningen syftet: för inomhus- eller utomhusarbete. Därför måste du först och främst titta på tillämpningsområdet när du väljer brädor från nålar..

  Linden med bast är bäst för ett bad eller bastu. Detta är trä, bearbetat på ett speciellt sätt, samtidigt som subkortex bevaras, mättad med eteriska oljor. Under uppvärmningen kommer de att förångas och skapa en behaglig doft i bastun. Även lindblockhus tolererar hög luftfuktighet..

  Sådana arter som lärk och al är resistenta mot fukt. De är lämpliga för ytterbeklädnad. Lärken har en rik palett av nyanser och en vacker naturlig struktur, och al är känd för sin vattenbeständighet, därför används den också vid tillverkning av kojer.

  Blockhuset av cederträ är av hög kvalitet, väl lämpad för inredning och har ett attraktivt utseende. Det särdrag hos detta trä är fytoncider, som släpps ut i luften och desinficerar det, vilket skapar ett optimalt mikroklimat. På grund av dessa egenskaper är kostnaden för cedertavlor högre än för andra barrprodukter..

  Kanadensisk ek anses vara en förstklassig träslag, därför används produkter från den för inredning. Det är starkt och hållbart. Samtidigt är ett blockhus av ek lättare än vanliga brädor, så en sådan mantel är lättare att fästa och skapar inte ytterligare stress på väggen..

  Förutom de träslag som används kan blockhuset skilja sig åt i andra funktioner: paneler är enkelbrytade (standardversion), det finns också en tvåbrytningstyp (dessa har en stor bredd). Enligt tillverkningsmetod: i storskalig produktion används metoden “kvadrat i en cirkel”, men vissa företag tillverkar paneler av kantade brädor. Samtidigt är träets densitet lägre och kostnaden kommer att bli högre, eftersom brädan redan är ett färdigt material, mottagandet av vilka resurser som spenderats och när man skär det, får man mer avfall..

  När du arbetar med ett blockhus är det också värt att överväga att du på något sätt måste ordna hörnen. Fogar kan täckas med speciella hörnelement eller stänger, så när du köper byggmaterial är det bättre att omedelbart köpa dessa material från samma träslag som panelerna själva.

  Klassificering

  Beroende på den resulterande bearbetningskvaliteten och typen av främre yta skiljer sig flera klasser av sågat virke:

  • Kategori C. Godtagbar nivå, förekomst av svarta knutar som skiljer sig från panelens färg, eller spår av dem, är tillåtna. Liten men märkbar skada är möjlig: flis, små repor, maskhål. Detta är den billigaste sorten.
  • Kategori B. Panelens yta är jämnt hyvlad. Det kan finnas mindre chips eller sprickor, knop som har fallit ut.
  • Kategori A. Produkterna har en väl hyvlad yta, medan närvaro av knutar är tillåtet. Det ska inte vara några skador.
  • Extra. Den har en perfekt hyvlad yta, slät och jämn, inga knutar eller skador är tillåtna. Brädor för denna kategori är handplockade.

  Vissa tillverkare använder sin egen märkning, märker produkter som “Premium” eller introducerar en mellanliggande version av “AB”, eftersom det inte finns någon enda standard för beteckningar..

  Med tanke på detta är det viktigt att utvärdera dess utseende och kvalitet när man väljer ett material och inte bara förlita sig på kategorins namn..

  Design och färger

   Materialet är tillverkat av trä, så panelerna behåller ton av naturligt trä. Beroende på sort kan färgen sträcka sig från ljusbrun eller ockra till rödbruna och mörkare toner. För att behålla denna färg används transparenta glasföreningar under bearbetningen: de skyddar träet från de negativa effekterna av fukt och andra faktorer, men påverkar inte färgen på något sätt.

   Om du vill kan du måla väggarna mantlade med ett blockhus. Du behöver färg som är lämplig för träbearbetning och lämplig för inomhus eller utomhus, beroende på var ytan som ska behandlas. Du kan välja vilken nyans som helst, tillverkare av färger och lacker erbjuder en rik palett.

   Du kan använda ett blockhus i interiören på olika sätt, kombinera paneler i olika färger med varandra för att få en originalritning. Ett intressant alternativ kan också vara en kombination av flera virke: blockhus, vanliga brädor, virke. Trä passar bra till andra naturmaterial: sten, läder, textilinredning.

   Oftast används paneler för att skapa en interiör i lantlig stil, rustik stil, när man dekorerar ekodesign, skandinaviska och finska stilar, men det kan finnas andra originalprojekt..

   Dimensioner

   Tillverkare försöker förena måtten så att det inte uppstår några problem vid installation och skärning av produkter. Följande storlekar anses vara standard:

   • universell – från 3 till 6 meter lång, med en bredd på 142 mm och en åshöjd på 36 mm;
   • bred (för interiörarbete) – har samma bredd- och längdparametrar, men skiljer sig i höjden på åsen – 128 mm;
   • bred (för utomhusbruk) – längd är 6 meter, bredd – 193 mm, åshöjd – 36 mm.

   Det finns också ett smalt blockhus, sådana produkter används för inredning. Smala paneler kan vara från 90 mm breda. Längden börjar från 2 meter.

   Användningsområden

   Blockhuset kan användas för ytterbeklädnad av ett hus eller andra strukturer på platsen, inklusive en utomhustoalett med dusch, ett skjul med en vedstam eller ett lusthus. Ramkonstruktioner och monolitiska väggar av betong, tegelbyggnader, byggnader av trä eller olika block kan klädas. Installation på svarv gör att du kan göra utan att planera väggarna, vilket minskar arbetstiden.

   Det är inte nödvändigt att bara använda panelerna vid konstruktion av nya byggnader, det är också lämpligt för restaurering, eftersom det inte lägger stor belastning på den gamla grunden på grund av dess lätthet. Beklädnaden från blockhuset kommer att ge väggarna ett uppdaterat utseende utan någon särskild kostnad.

   Inomhus kan fodret också användas för väggbeklädnad, och ibland är även taket och dörren klar med det. Panelerna kommer att se bra ut i vanliga vardagsrum, i ett bad eller bastu, du kan mantla en balkong med dem, vilket dessutom isolerar det.

   Råd

   Innan du väljer timmer måste du bestämma hur mycket som behövs för att slutföra arbetet. Du måste ta reda på väggarea genom att multiplicera längden med höjden. Om ytan innehåller fönster eller dörrar beräknas deras yta separat och sedan subtraheras från summan. Öppningarna är vanligtvis trimmade med dekorativa remsor, därför måste du också registrera alla mätningar för dem..

   Under köpet måste du noggrant undersöka brädorna, du ska inte bara lita på information från förpackningen, materialet måste vara riktigt hög kvalitet. Det är också viktigt under vilka förhållanden fodret lagrades, eftersom överdriven fukt gör materialet olämpligt för vidare användning. Om möjligt är det bättre att köpa varor direkt från tillverkare, direkt från fabriken: detta utesluter risken för felaktig lagring eller transport.

   Innan arbetet påbörjas rekommenderas att du lämnar brädorna några dagar i rummet där arbetet kommer att utföras. Detta är nödvändigt så att materialet efter transport anpassar sig till miljöförhållandena..

   För att förlänga panelernas livslängd kan de beläggas med en speciell impregnering:

   • akryl vattenlösliga produkter är luktfria och lämpliga för inomhusbruk;
   • alkydimpregneringar är mer hållbara, men de har en skarp obehaglig lukt, vilket kan orsaka huvudvärk, därför är det nödvändigt att ge möjlighet till luftning innan målning;
   • oljeimpregneringar används för att behandla foder på gatan.

   Lazuli eller glasskompositioner kombinerar egenskaperna hos impregneringar och lacker och är gjorda på grundval av samma komponenter. Efter applicering ser träet ganska naturligt ut, behåller sin naturliga konsistens, men får en ljus lackglans. Om det behövs kan ett sådant verktyg färgas för att ge trädet önskad nyans..

   Det finns också färger som kan användas för att täcka ett blockhus. Man bör komma ihåg att målning kommer att dölja träets struktur, och det är osannolikt att det är möjligt att återställa det till sitt ursprungliga utseende. Det är lämpligt att använda en primer före applicering: detta kommer att öka vidhäftningen.

   Vattenburna färger är mer miljövänliga och säkrare, men inte för långvariga. Organiska lösningsmedelsbaserade alkydfärger håller längre.

   Installationsarbete utförs på ett visst sätt. Panelerna är monterade på en låda-en ram gjord av balkar med en delning på 50-60 cm. Fodret är fixerat med spikar, självgängande skruvar eller klämmor, ytterligare styrka tillhandahålls av torn-spåranslutningen. Den största svårigheten är utformningen av fönster- och dörröppningar, eftersom det är omöjligt att sätta en låda i detta område. Därför måste du fästa panelerna direkt på väggen. Det är bättre att göra detta med lim eller pluggar, andra fästelement kan skada träet.

   Installation av ett metallblockhus utförs också på svarven, men redan med ett steg på 35–40 cm. I detta fall är det tillåtet att använda en träram eller från en profil. För att dekorera hörnen och lederna vackert används ytterligare detaljer. Produkter behöver inte ytterligare antiseptisk impregnering.

   Vinylpaneler monteras på samma sätt: med svarv. Det finns en nyans under installationen: du måste lämna ett gap på cirka 1-2 mm. Detta är temperaturreserven för vår- och sommarperioden, då produkter kan expandera. Om du lägger dem nära kommer de att spricka och bli oanvändbara snabbare. Av denna anledning, fördjupa inte fästelementen för hårt i hålet; ett avstånd på 2 mm måste lämnas mellan huvudet och materialet..

   Vackra exempel

   Ett blockhus inuti är inte alltid en miljö som liknar ett gammalt timmerhus i en by. Allt kan se ganska modernt och snyggt ut om du väljer andra designkomponenter korrekt. I det här rummet kompletterar vita och gråa ytor utan någon inredning träet optimalt, vilket betonar dess skönhet och konsistens, så att rummet inte verkar överbelastat eller för färgstarkt. Lugna färger är bra för avkoppling. Möblerna fortsätter den allmänna raden av minimalism och återhållsamhet. Mys läggs till av en elektronisk öppen spis (detta är ganska i andan av modern stil), som kombineras med trämöbler och samtidigt är helt säkert: panelerna kommer inte att lysa upp av en oavsiktlig gnista.

   En intressant idé är ett hus i vitt kvarter. Blekat trä lyser upp rummet, ger visuellt utrymme och skapar en känsla av frihet. Samtidigt kan du använda andra träslag i interiören: parkett, trämöbler.

   I det här fallet bör du välja produkter som har olika nyanser. På grund av detta kommer rummet inte att smälta samman till en färgpunkt, men samtidigt kommer den allmänna riktningen att bevaras..

   Loftet med trämöbler ser väldigt mysigt ut. För att göra det mer intressant och originellt kan du använda olika typer av material. Skydda en av väggarna med ett blockhus, och låt det vara en bräda i taket – en imitation av en bar. Den andra väggen kan täckas med vit eller beige färg eller gips. Träparkett kommer också att se bra ut i en sådan inredning..

   Kan ett blockhus användas i ett badrum? Vid första anblicken verkar idén ganska ovanlig, men varför inte. Materialet används aktivt för beklädnad av bad och bastur, så det kommer inte att vara svårt att välja en sort som inte är rädd för hög luftfuktighet. Därefter återstår bara att utföra det nödvändiga arbetet genom att slutföra väggarna och taket. Du kan komplettera en sådan interiör med ovanliga tillbehör med hjälp av vintage lampor med lampskärmar och träskåp. En intressant accent kommer att vara en riktig trädstam i hörnet med stickande grenar, på vilka du kan hänga handdukar för bekvämlighet..

   En sådan interiör påminner lite om ett bybad och kommer att bli en bra påminnelse om det och skapa en trevlig och avkopplande atmosfär..

   Det är inte nödvändigt att trimma väggarna med paneler – du kan göra ett originaltak som ser riktigt ovanligt ut. Denna lösning är lämplig för ett lanthus där det är möjligt att skapa en individuell layout. Interiörens allmänna stil kan tillskrivas den engelska lantstilen. Det behåller funktionerna i den viktorianska eran: massiva möbler, byråer istället för skåp, användning av träväggpaneler och tapeter. Samtidigt finns det element som påminner om en jaktstuga samtidigt: det här är en struktur av balkar under taket och träpaneler, mycket trä i inredningen och en förenklad miljö..

   Den mörka finishen i taket skapar inte ett överväldigande intryck på grund av rummets imponerande utrymme och användningen av ljus tapet med vertikala ränder som visuellt sträcker rummet.

   Om väggar och tak, alla mantlade med trä, verkar för tråkiga, kan du diversifiera situationen med olika tekniker. Vid efterbehandling, kombinera virke av olika bredd: smalt och brett, blockhus och imitation av en bar. Spelet om kontraster kommer att lägga till en märklig accent – närvaron av ljusa och mörka toner i inställningen. I detta fall uppnås kontrasten inte bara på grund av ljus, utan också på grund av platsen: mörka brädor går över manteln, som om de markerar enskilda delar av rummet. Denna teknik kan också användas för zonindelning, om det är nödvändigt att dela upp ett stort gemensamt rum i separata hörn för vila, arbete och mat. Trästommar för fönster och en dörr kommer perfekt att komplettera interiören, liksom möbler från ett liknande material..

   Tanken på att återvända till dina rötter har blivit ganska populär på sistone. Så här kan ett traditionellt sovrum i rysk stil se ut med en modern twist. Klädseln imiterar timmerväggarna i en hydda, men eftersom det är ett blockhus är det lättare. Om så önskas kan en sådan inredning göras även i en lägenhet, vilket skapar en lämplig finish, även om designen på ett lanthus ser mer organisk ut. Inredningen kompletteras med ett golv och tak av plankor, samt trämöbler stiliserade i en medvetet grov stil..

   Blockhuset passar perfekt in i atmosfären i ett gemensamt rum i ett privat hus, som kombinerar funktionerna i en matsal och ett vardagsrum. Med dess hjälp kan du återskapa interiören i en timmerstuga, komplettera bilden med massiva balkar under taket, trämöbler och fönsterkarmar. En stor öppen spis i sten passar bra med naturmaterial, och en etnisk matta ger mys.

   Beklädnaden av huset med ett hus från utsidan ser original ut; sådana byggnader i skandinavisk stil ser bra ut i ett förortsområde omgivet av natur. För att den övergripande bakgrunden ska se harmonisk ut bör fönsterkarmarna också vara av trä, inte av plast. Taket kan täckas med gröna kakel: det passar bra med bruna nyanser.

   Clapboard kan snabbt och billigt slida trädgårdshus på platsen eller ett litet bad. Sådan beklädnad ser väldigt estetiskt tilltalande ut och till och med mot bakgrund av betonghus kan du glömma den bullriga staden ett tag och föreställa dig en byatmosfär.

   På sommarterrassen kommer en vägg mantlad med ett hus att se vacker ut. Träet passar bra med natursten, varifrån den nedre halvan och den motsatta väggen är gjorda. Dessutom, under taket, skyddas manteln mot dåligt väder och håller längre..

   För information om hur man dekorerar ett hus med ett blockhus, se nästa video.