Reparera

Cyanoakrylatlim: sorter och egenskaper

Det finns ett stort antal lim som är avsedda för vissa jobb. Det finns knappt några människor som inte har hört talas om PVA och BF-2, om “Moment” och epoxilim. Men cyanoakrylatformuleringen är inte värre, så du måste läsa den noggrant..

Funktioner och Fördelar

Cyanoakrylatlim klassificeras som en universell förening som kan förena jämna material och ämnen med olika struktur.

Dess främsta fördelar är:

 • snabb härdning;
 • hög tillförlitlighet för anslutningar;
 • långsiktig drift av sömmarna;
 • stabil kvalitet på själva materialet.

Svagheterna inkluderar:

 • begränsningar av driften med betydande godkännanden;
 • olämplig för alla leder som utsätts för fraktur;
 • förstörelse av leden vid en temperatur av 100 grader;
 • oförmåga att ansluta silikon, polyeten, tetrafluoretylen, polypropen;
 • upplösning i aceton.

De flesta andra organiska lösningsmedel kommer inte att skada cyanoakrylatlim. Den fäster bra på en mängd olika ytor och konsumeras i relativt små portioner. Kompositionen har inga allergiska egenskaper och är en dielektrikum.

Betalningen för köp av sådant lim är ganska hög, du kan bara arbeta med det med handskar. Kontakt med bomullstyg kan orsaka brand.

Specifikationer

På tal om egenskaperna hos cyanoakrylatlim kan man inte låta bli att notera en mycket låg förbrukning per m2, som endast uppgår till 30-50 g.

Följaktligen kan du genom dispensern bearbeta:

 • med en 400 ml behållare – upp till 13 kvm. m;
 • med ett rör på 100 g – 2-3 kvm. m;
 • med förpackning 20 g – ca 0,7 kvm. m.

Cyanoakrylatbaserat lim som uppfyller GOST-standarder är mättat med tillsatser som ökar vattenbeständigheten, värmebeständigheten, vidhäftning och andra egenskaper..

För att limmet ska tåla vibrationer bättre används abietinsyra i en blandning med glycerin..

Genom att variera kombinationen av förtjockningsmedel och stabilisatorer kan ingenjörer ändra det flytande limets viskositet, vilket gör det tjockare. Samma teknik hjälper till att ställa in härdningshastigheten. Inledningsvis är limmet transparent och tjockt, har utmärkt viskositet.

Cyanoakrylatblandningen är hermetiskt förpackad och markerar utgångsdatum och användningsregler. Vid rumstemperatur blir limmassan fast på några minuter eller ännu snabbare. Ju högre luftfuktighet, desto snabbare slutar denna process..

Standardtemperaturintervallet är -60 till 80 grader. Speciella tillsatser ger en kort tid för att ge motstånd mot uppvärmning upp till 300 grader och frysning upp till -200 grader.

Vyer

Enkomponent transparent cyanoakrylatlim kännetecknas av mycket snabb härdning under tryck. Detta ämne bildar en tunn men stark film mellan delarna som ska fogas. Dessa egenskaper gör limet till det bästa valet för högpresterande monteringslinjer.. Det fungerar bra på metall och syntetmaterial, inklusive medicinsk utrustning.

En andra tvåkomponentkomposition är mycket oftare avsedd för hushållsbehov. Flytande blandningar, kännetecknade av låg viskositet, kan stänga luckor på upp till 0,05 cm, och mer viskösa kan sluta ett gap på upp till 0,03 cm. Tvåkomponentsreagenser är väl lämpade för limning av gummi och läderprodukter, strukturer av trä pommes frites. Ju mer flytande limet är, desto bättre är det att fästa hårda ytor..

Den mest transparenta typen av lim är avsedd för arbete med glas. Och den andra polymeriserar på några få ögonblick med enkel kontakt med fukt i luften (ytterligare befuktning krävs inte).

Viskositeten varierar beroende på vilka ämnen som ska limas.

Så blandningar för bindning av elastomerer bör ha tio gånger lägre viskositet än de som är avsedda för bindning av porösa produkter..

Den huvudsakliga aktiva ingrediensen kan vara olika monomerer:

 • metylester hjälper till att ansluta metaller och duroplaster;
 • etyleter presterar bra på en mängd olika material och slits nästan inte;
 • butyleter – bara de blandningar som behövs inom medicinsk praxis och specialutrustning;
 • propyleter ibland behövs för att ansluta metaller och olika delar som genomgår stark uppvärmning;
 • slutligen cyanoakrylatbaserade lim alkoxieter har ingen negativ lukt, men detta uppnås samtidigt med en minskning av föreningarnas hållfasthet med 20-30%.

Aktivatorn måste användas i en alltför torr eller kall atmosfär.. Det är mycket användbart när du behöver stänga stora luckor eller bearbeta kemiskt inaktiva material. Det rekommenderade sprutavståndet måste följas noggrant för att hålla ytan slät. Vi får inte glömma att vissa typer av aktivatorer kan påverka termoplast och lackerade produkter negativt. Det är också värt att överväga tillsammans med aktivatorn ska den använda en primer.

Den strukturella typen av cyanoakrylatlim kännetecknas av samtidigt imponerande styrka, värmebeständighet och elasticitet. Den rekommenderade luftfuktigheten för den varierar från 40 till 60%. Limmet appliceras i små portioner och fördelas jämnt över en separat yta. Den universella kompositionen kännetecknas av förmågan att limma olika material så snabbt som möjligt.

Sådana blandningar kräver inte användning av ett specialverktyg och är resistenta mot fukt, liksom mot ett brett spektrum av lösningsmedel..

Ansökan

De imponerande egenskaperna hos cyanoakrylatlim har lett till dess utbredda användning inom olika områden. Den låga risken för allergier och biologisk neutralitet gör kompositionen till en bra produkt för tandvård och kosmetologi. Limmet som är transparent i synligt ljus och den låga kostnaden för dess massa ökar reagensets attraktivitet. Cyanoakrylat används lätt av radioinstallatörer och reparatörer av elektronisk utrustning, optiska enheter.

Med detta lim kan du också:

 • fixa elektroniska kort och mikrokretsar;
 • tillverkning av termiska motstånd och transistorer;
 • att bilda prefabricerade produkter av plast, metall-plast;
 • lim naturmaterial, konstgjort och organiskt läder;
 • limskumgummi;
 • anslut ytor för vilka konsekvent färg är kritisk.

Mest stark och pålitlig anslutning bildas i luftfuktighetsintervallet från 40 till 70%. Om den reduceras till 30% eller mindre, kommer den behandlade sömn att hårdna under mycket lång tid, och när luften är fuktigare än 80% sker polymerisation med en chockhastighet, vilket kan minska ledets hållfasthet. Så snart luften värms upp (svalnar) med 10 grader minskar (ökar) reaktionstiden med hälften. Optimala förhållanden uppnås i ett temperaturintervall på 20 till 24 grader. Det är i princip omöjligt att binda ädelmetaller med cyanoakrylatlim..

Bindningen av plast bestäms till stor del av deras polaritet och fyllmedel (som ofta försämrar vidhäftningen). Det fungerar inte att limma plasten där silikonbaserade ämnen fungerar som släppmedel.

Polargummi är mycket lättare att ansluta än icke-polärt gummi, och rengöring och utjämning av ytan hjälper till att förenkla arbetet. Mycket beror på typen av vulkaniseringsprocess och på de katalysatorer, mjukningsmedel och åldringshämmare som används..

Villkor

De grundläggande kraven är följande:

 • jämn och enhetlig applicering på endast en sida som ska fogas;
 • obligatorisk rengöring och torkning av ytor;
 • det är önskvärt att placera dem under pressen.

Än att lösa upp och späda ut?

Du kan helt enkelt torka bort superlimfärgen. Detta kan göras om tyget är tillräckligt starkt och inte går sönder. De återstående delarna kan tas bort (tvättas bort) med vit sprit. Detta gör att små partiklar kan lösa sig på tyget och därigenom eliminera det pulverformiga limskiktet. Men det händer att limet ligger på händerna eller någon annanstans på huden.

Vanligt lösningsmedel för färg och lack, fotogen, bensin, vegetabilisk olja, alkohol är värdelöst att prova. Den enklaste lösningen är att vänta några dagar.. Då kommer cyanoakrylatet att lossna av sig själv vid normal tvätt. Aceton kan användas som rengöringsmedel, men du måste vara försiktig när du tar bort lim från kroppen, plast eller andra organiska material..

“Dimexid” -medlet som nämns i ett antal instruktioner är giftigt och har en obehaglig lukt, så om det är absolut nödvändigt är det bättre att leta efter ett annat sätt att tvätta bort kontaminationen..

Tillverkare

Cosmofen är en av de bästa leverantörerna av cyanoakrylatlim. Ett utmärkt alternativ är sammansättningen av CA 500.110. Några droppar reagens räcker för att nästan alltid garantera en stark anslutning. Märkesflaskor av polyeten garanterar exakt en noggrann fördelning av kompositionen över de bearbetade delarna.

Limet används i stor utsträckning i industriell produktion av olika storlekar:

 • vid mottagande av avlopp och tätningsprodukter;
 • i skapandet av bilar och vattentransport;
 • inom den radioelektroniska industrin;
 • vid tillverkning av hushållsapparater, leksaker, smycken;
 • vid tillverkning av reklamprodukter, medicinska och ortopediska produkter.

Pronto Ca – ett slags hushållsbruk. Detta är en “andra” komposition, i nästan varje situation kan du använda den utan att tveka. Om du vill garantera högsta styrka måste du välja produkter Kernil. Det här är tågen som fiskare och turister föredrar att åtgärda problem med uppblåsbara båtar. Lim Interbond verkar omedelbart och har en lägre viskositet.

Förpackningen görs i flaskor om 20 g, det finns 24 flaskor per låda. Förvaring är endast tillåten i originalbehållaren, i torra hörn. Rekommenderad temperatur är 5 till 25 grader. Utgångsdatum – 12 månader.

Det finns också ett antal märken från Kina som levererar cyanoakrylatlim:

 • Taizhou Henco-lim;
 • Granskad leverantör;
 • Lanxi Kingway;
 • Hunan Baxiongdi New Material och flera andra.

För information om hur du tar bort superlim från dina fingrar, se nästa video..