Reparera

Falska taklampor: hur man väljer, platsexempel

I vår tid har ett undertak blivit ganska populärt, vars utseende passar perfekt in i nästan alla interiörer. Med spridningen av denna typ av tak har ett stort urval av olika belysningsarmaturer dykt upp på marknaden, vilket skulle vara perfekt för att integrera dem i mellanrummet. För var och en av dessa belysningsarmaturer måste du välja rätt glödlampa, detta kan enkelt göras genom att lära dig mer om varje typ.

Typer och egenskaper hos lampor

En glödlampa är det värsta alternativet av alla, eftersom dessa produkter är mycket energieffektiva. Ljus från dem sprider sig sämre än från analoger, vilket innebär att en lampa med en sådan glödlampa inte fullt ut kommer att uppfylla sina funktioner. Dessutom blir de väldigt heta under drift. Glödlampans effekt har ett intervall från 25 till 1000 W, men i hemmet används produkter med en effekt på högst 150 W. Genomsnittlig livslängd svävar runt 1500 timmar.

Halogenlampor är ett ekonomiskt alternativ, under goda förhållanden kan de fungera ganska länge (cirka 4 tusen timmar), en sådan lampa förbrukar mindre el än en glödlampa. Halogenlampor är inte känsliga för fukt.

Lampor som används i taklampor finns idag i flera varianter..

 • Strömsparlampa värmer mycket mindre än en glödlampa. Dessa lampor produceras i olika nyanser av vitt ljus: från varma för bostäder till kalla, används på gatorna. Elektricitet sådana lampor förbrukar 2 gånger mindre än tidigare motsvarigheter. Livslängd – upp till 10 tusen timmar. Ett litet antal nackdelar:
  1. känslig för fukt, så rummet där det används måste vara relativt torrt;
  2. utformad för ett visst antal inneslutningar;
  3. kan vara hälsoskadligt eftersom det finns kvicksilver i höljet.

  • LED lampa – den mest lämpliga typen för undertak. Sådana lampor har en mycket lång livslängd (cirka 40 tusen timmar), har en kraft som är betydligt mindre än alla andra alternativ och är därför mycket ekonomiska. De tillåter den bästa kvaliteten att sprida ljus, vilket är tilltalande för ögat. Dessutom är LED -lampor mycket miljövänliga och helt säkra för hälsan..

  Hur man placerar?

  När du installerar lampor (respektive lampor) bör du inte bara tänka på deras skönhet, utseende och överensstämmelse med interiören, utan också om huvudfunktionerna och uppgifterna. Lampornas och de inbyggda lampornas huvudfunktion är att belysa rummet..

  Ljuset måste distribueras korrekt, av hög kvalitet och så effektivt som möjligt..

  Inte bara bekvämligheten med att vara i rummet beror på rätt belysning, utan också människors hälsa. Ljus kan därför både positivt och negativt påverka synen, en persons psykologiska tillstånd och hans hälsa i allmänhet vid val av placering av belysningsenheter bör vissa regler användas.

  • Avståndet från väggen till närmaste belysningsarmatur bör vara cirka 25 centimeter.
  • Minsta avståndet från lampan till PVC-filmens söm är 15-20 centimeter.
  • Armaturen måste placeras korrekt för att ge önskad ljusintensitet. Arbetsområdet ska vara väl upplyst. I rekreationsområdet ska ljuset vara diffust och avkopplande..
  • En lampa lyser upp cirka två kvadratmeter av rummet.
  • Ett symmetriskt arrangemang av lampor som maximerar användningen av allt ljus är önskvärt..

  Tänk på exempel på placering av ljuskällor i olika delar av lägenheten.

  • Kök. I detta fall, förutom att använda punktbelysning, är det möjligt att använda flera hängande lampor, som kan placeras nära mitten av rummet och ovanför köksbordet. Strålkastare kan placeras längs den återstående omkretsen och montera dem i sicksack.
  • Korridoren. Här beror lampans placering helt på rumstypen. Om korridoren är lång och smal måste du placera lamporna parallellt med väggen. Om korridoren är bred, men kort, kan belysningsarmaturerna arrangeras i form av en kvadrat, symmetriskt mot varandra..
  • Badrum. I det här fallet måste du placera speciella fuktbeständiga lampor med romb eller fyrkantiga lampor runt hela omkretsen..

  • Vardagsrum. Detta är en plats där du kan placera ljuset som du vill, enligt ovanstående regler. Det vill säga att du kan skapa någon form av figur, placera taklampan i mitten och symmetriskt montera punktljuskällor på sidorna av den. Korrekt utvalda vägglampor kan komplettera bilden..
  • Barn. I detta rum måste belysningen närma sig mycket ansvarsfullt, eftersom barnets utvecklande kropp är mycket känslig för alla de små sakerna runt honom. I barnkammaren är det viktigt att ordna lamporna så att allt tänds lika bra. De viktigaste områdena som kräver särskild uppmärksamhet i detta rum är skrivbordet och sittgruppen. Den första ska ha bra belysning, vilket inte kan förstöra barnets syn, och i den andra ska ljuset placeras så att barnet kan vila.
  • Sovrum. Ett rum där belysning ska hjälpa dig att slappna av och ställa upp för avkoppling. Det rekommenderas att arrangera armaturerna i form av en cirkel, oval eller förskjutna. Belysning kan också kompletteras med flera sänglampor.

  Hur man byter ut?

  Varje glödlampa kan brinna ut förr eller senare, detta kan inte undvikas, därför är det viktigt att kunna ersätta den korrekt med en ny. Innan du börjar byta bör du bestämma hur lampan installerades och sedan välja det bästa alternativet för borttagning och installation.

  • Det enklaste sättet är att fästa glödlampan på tråden. Om lamporna är installerade i din armatur på detta sätt är det inte alls svårt att byta dem. Du behöver bara skruva loss den gamla glödlampan längs tråden och installera en ny på plats på samma sätt.
  • Glödlampan kan också fixeras med speciella utskjutningar, vända i rät vinkel, mot plattan. En sådan lampa måste tas bort för dessa speciella utsprång..
  • Om glödlampan hålls i lampan med två stavar eller stift, är det tillräckligt att bara ta bort den gamla med lite ansträngning och sedan sätta in en ny i samma position..

  Med någon typ av lampa, under utbyte, bör du helt stänga av strömförsörjningen till lampan som du ska arbeta med, och ännu bättre, om möjligt, stänga av strömmen helt i hela lägenheten.

  När du arbetar med lampan är det nödvändigt att stå på något stabilt föremål (stol, stege, etc.) för att bättre komma till glödlampan.

  Under allt arbete måste du vara försiktig och försiktig, använd inte överdriven kraft för att undvika skador från fragment av krossat glas.. Arbetet bör utföras långsamt, i din normala takt.

  Belysningsarmaturer

  Låt oss nu titta på armaturerna för det falska taket. De är av två typer: punkt och modulär. Modulära typer är mindre populära och är mer lämpliga för någon form av arbetsutrymme. En modulär armatur består vanligtvis av en specialbox där flera lampor är inbäddade. Ovanför lådan stängs med ett transparent plastlock, ljuset från lampan riktas i en rak linje och belyser bara ett visst utrymme.

  Ett särdrag hos spotlights är möjligheten att justera ljusintensiteten och riktningen. Det finns ett stort antal strålkastare för denna typ av tak, men du kan välja absolut vilken som helst, baserat på din smak och preferenser..

  Armaturen kan vara tillverkad av nästan vilket material som helst, den kan ha valfri form, färg osv. Men innan du väljer en lämplig belysningsanordning måste du förstå lite om dess sorter och funktioner, och också se till att den typen av lampor är lämplig för den som du valde.

  Typer av armaturer efter plats i taket:

  • fraktsedlar (helt på takets yta ligger lampan i ett speciellt dekorativt fodral);
  • inbäddad (huvuddelen är under taket, och endast dess övre del är synlig från utsidan).

   Typer av armaturer efter konstruktionstyp:

   • icke -vändbar – ljuset går i en riktning;
   • svängbar – ljusets riktning kan justeras.

    Huvudkomponenterna i en taklampa är:

    • kropp med inbyggd patron;
    • Glödlampa;
    • topplock;
    • hållare som fixerar armaturen i taket.

    För att sammanfatta är det säkert att säga att för armaturer som ligger i ett undertak är en LED -lampa bäst lämpad, vilket har ett stort antal fördelar. Men i alla fall är valet ditt..

    Hur man installerar och ansluter LED -lampor i ett sträcktak, se videon nedan.