Reparera

Falskt tak: fördelar och nackdelar

Allt oftare idag görs takdekoration med hjälp av upphängda strukturer. Detta beror på olika faktorer. De sticker ut märkbart mot bakgrunden av andra analoger, har ett antal fördelar, även om de inte är utan nackdelar. Tänk på upphängda strukturer från A till Ö: vi studerar vad det är, vad är funktionerna i sådana tak, deras typer, egenskaper, material, former och design.

Särdrag

Namnet “upphängd” tak gavs för en speciell teknik. Det bör inte förväxlas med klassiska strukturer på gipsskivor, som är fästa på lådan med speciella fästelement. På den tekniska sidan är detta ett ramsystem som är upphängt från bottenvåningen. Fästning utförs med hjälp av upphängningar.

Tekniken kan inte kallas enkel: den kommer inte att fungera på en dag. Men med förbehåll för detaljerade instruktioner, närvaron av ett projekt med beräkningar, kan dimensioner inte göras värre än professionella hantverkare. Huvudkomponenterna är profiler, galgar, takmaterial och dekorativa element. Efter att upphängningssystemet är monterat fästs det på huvudtaket..

Sedan är beläggningsmaterialet installerat på det. Vanligtvis används gips för dessa ändamål. Det kännetecknas av höga operativa och praktiska egenskaper, och gör det möjligt att väcka liv i alla designidéer. Det är upphängningarna som skiljer undertak från nedfällda motsvarigheter, som fästs direkt på basen..

För att uttrycka det enkelt stöds ramen av metallupphängningar, som är monterade i själva taket på ett visst avstånd från varandra. Hängarnas längd är identisk, vilket bestämmer takets jämnhet i förhållande till golvet. Hängarna stöds av bärare till vilka metallprofiler är fästa. Efterbehandlingsmaterialet skruvas fast i profilerna själva och försöker foga arken så exakt som möjligt.

Den upphängda strukturen i ett sådant tak har en dekorativ funktion. Samtidigt är det hon som gör takets design speciell, ändrar den estetiska uppfattningen beroende på önskad design. Ett särdrag hos sådana tak är deras unika dekorativa möjligheter.. Ett sådant system låter dig designa ett tak i vilken stil som helst, oavsett dess riktning..

Sådana mönster låter dig visuellt slå takets brister.. Med hjälp av dem kan du utse utsprång, ordna öppningar för pelare, huvar, skorstenar, kommunikationssystem. I de flesta fall används lätta materialtyper för sådana system. Av denna anledning är det ingen stor belastning på basen, och själva systemen är säkert fastsatta på basen. De kommer inte att falla över tiden, behöver praktiskt taget inte justeras under drift.

För- och nackdelar med mönster

Undertak intar idag den första platsen i valet av design för takkonstruktioner. Detta underlättas av ett antal fördelar. Låt oss notera de viktigaste:

 • De har många sorter. En rik lista med mönster för alla smaker kommer att öppna för din uppmärksamhet. Du kan dekorera taket i rum med hjälp av lakoniska eller pompösa lösningar..
 • Sådana system ser bra ut i bostäder och lokaler. De är lika lämpliga i stadslägenheter, privata och lanthus, kontor, studior, salonger.
 • I de flesta fall har beläggningsmaterial ytterligare impregneringar. Detta eliminerar kondens. Du kan dekorera med sådana strukturer taket i badrum, sovrum, vardagsrum, kök, kontor, hembibliotek, korridorer, korridorer.

 • Dessa system låter dig självständigt välja höjden på taket. Detta låter dig dölja höjdskillnaden mellan olika väggar. Om rummet har ett burspråk med ett välvd tak kan du använda en separat dekoration för varje del av rummet..
 • Takmaterialets struktur gör att du visuellt kan ändra utrymmet. Du kan göra väggarna högre och bredare, fylla rummet med ljus.
 • Avstängda strukturer låter dig dölja kommunikationssystem. När du installerar kan du dölja ledningarna, detta kommer inte att påverka designens allmänna utseende.
 • Dessa strukturer möjliggör isolering. Detta gäller särskilt när man installerar sådana system i privata hus, i sommarstugor. Det finns ett tillräckligt gap mellan plattans bas och dekorationsmaterialet. Isolering minskar värmeförlusten.

 • De är kompatibla med armaturer av vilken typ och typ som helst. Klassiska och moderna belysningsarmaturer är lämpliga för dekoration. I de flesta fall kombineras de harmoniskt med varandra och utgör en sammansatt bakgrundsbelysning.
 • Färgerna på undertaket är varierande. Du kan inte begränsa dig själv när du väljer en nyans, väljer en nyans för att dekorera alla rum i ditt hem, med hänsyn till dina egna preferenser.
 • Materialen som används för undertak är hållbara. Om du utför installationen korrekt med högkvalitativa råvaror och komponenter, kommer undertaket att dekorera det inre av rummet i minst 10 – 15 år.

Undertakssystem kan användas för att ta emot den zonering som designers använder. De låter dig diskret markera en eller två delar av rummet som har olika funktionalitet. På så sätt kan du skapa en tydlig organisation av utrymmet utan att överbelasta interiören med olika partitioner eller skärmar. Samtidigt störs inte harmonin i den inre kompositionen..

Installation av upphängda strukturer gör att du kan spara på förberedelsen av basen. I det här fallet behöver du inte köpa byggmaterial för att jämna taket..

Du behöver inte slösa tid på fyllning och slipning. Konstruktionen kommer att täcka fettiga fläckar, gammal färg, små flisor och gropar.

Vissa typer av material som används kräver ytbehandling. Du kan måla ytan med vattenbaserad färg, klistra över med tapeter om så önskas, dekorera med konstmålning. Samtidigt tillåts ibland upprepad färgning, som maskerar kontaminering med hjälp av speciella tuschpennor som säljs i järnaffärer.

Minus

Med ett brett utbud av fördelar har upphängda strukturer också nackdelar. Även med en liten upphängning är väggarnas höjd dold. Minsta indikator är 10 cm. Detta är inte skrämmande i rymliga rum med högt i tak, men det märks i rum med brist på film och vägghöjder (till exempel “Brezhnevkas”, “Khrushchevkas”). Det är oönskat att installera sådana system om väggarnas initialhöjd inte överstiger 2,5 m.

Oavsett vilken typ av material som används för taket är de inte konstruerade för betydande mekaniska skador. Annars kommer det att bli repor och punkteringar på beläggningen, vilket kan orsaka demontering. Detsamma gäller fukt.

Oavsett vilken typ av material du väljer för en upphängd konstruktion, i händelse av en betydande läcka från en grannes lägenhet ovanifrån, måste du byta beläggning eller en del av den.

Komplexa strukturer kräver exakta beräkningar. En grov skiss räcker inte här. Vi måste noggrant överföra schemat till taket och observera varje böjning och fixeringspunkt för ramelementen. Med tanke på att de ofta är stora i storlek kommer det att vara svårt att klara installationen ensam..

När du utför en design med maskeringskommunikationssystem bör du ta hand om att skapa en speciell lucka. Det är nödvändigt så att du vid behov kan komma till kommunikation. Det är nödvändigt att noga överväga platsen för bakgrundsbelysningen. Detta gäller särskilt för inbyggda sorter gömda bakom beläggningsmaterialet..

Installation kräver omsorg. Eventuella skillnader i teknik kan orsaka hängande av beläggningsmaterialet och deformation av den övergripande strukturen.. Att skära ut de nödvändiga formerna måste vara särskilt försiktig och försiktig, vilket ofta är svårt att göra på grund av beläggningsmaterialets skörhet. Vissa element måste justeras efter vikt, vilket är obekvämt. Ibland behövs en värmepistol för att skapa en struktur som används av professionella hantverkare..

Vissa typer av material som används har komplexa uppfattningar. Det är nödvändigt att kombinera dem med varandra särskilt noggrant. Annars kan du skapa känslomässig stress, vilket eliminerar avslappningens atmosfär. Av denna anledning måste du välja material noggrant för rummets syfte..

Typer och egenskaper

Klassificeringen av undertak innehåller många designalternativ för taket. De kan villkorligt delas in i flera typer.. Efter typ av struktur är de:

 • ennivå;
 • två nivåer;
 • tre nivåer;
 • flernivå.

Varje typ av undertak är olika. Konventionellt uttrycks de i antalet så kallade nivåer (utskjutningar eller steg, som tornar sig över varandra över hela takets område). De enklaste sorterna är syskon. Vanligtvis är deras huvudsakliga inredning en central lampa eller belysning runt hela omkretsen av strukturen, gömd bakom en taksockel.

För att ljuset inte ska blockeras av gesimsen lämnas ett mellanrum på cirka 10 cm mellan det och väggen.. Förutom belysning är sådana tak dekorerade med imitation av gipslister. Denna inredning ser vacker ut. Till exempel, om du dekorerar området runt ljuskronan med det, kan du lägga elegans till även den tråkigaste designen. Det unika med denna inredning är förmågan att måla med en vanlig svamp och måla (till exempel med förgyllning).

Två-nivå gångjärnsalternativ är mer intressanta, men deras belastning på ramen är större. Komplexa alternativ är främst utformade för rymliga rum med högt i tak. Totalt kan de minska höjden med 20-30 cm eller mer. Det är inte så synligt i stora utrymmen och lägenheter med öppen planlösning..

Sådana strukturer ser intressanta ut i rum med ett burspråk, vars tak är gjord i form av en kupol.

Inför hård konkurrens försöker varumärken leverera takmaterial med ytterligare impregnering. Detta gör att du avsevärt kan förbättra kvaliteten och de praktiska egenskaperna. Till exempel på grund av en av dem får taket fuktbeständighet. Detta gör att de kan användas i flerfamiljshus med hög luftfuktighetskoefficient. Utseendet på svamp och mögel är uteslutet.

En av de bästa egenskaperna hos beläggningar är motståndskraft mot solljus.. Detta gör att du kan välja finish i vilken färg du vill utan att vara rädd för att den kommer att blekna med tiden. Beläggningarna är alltid snygga, färgen ändras praktiskt taget inte. Möjligheterna med ny teknik gör att du kan välja en massa nyanser för överföring på vissa typer av material, till exempel en bild eller ett foto på en individuell beställning.

Det är bra när samma material har flera ytterligare kvaliteter, förutom den dekorativa funktionen. Detta gör att du kan använda den så länge som möjligt utan att korrigera ytan. Till exempel kan vissa beläggningar installeras i ouppvärmda rum (i landet). Brandbeständiga beläggningar kan användas i rum med öppen spis eller spis. Fuktbeständigt material är en bra lösning för badrum, toaletter, vindar och till och med stängda verandor.

Material (redigera)

Olika råvaror används vid framställning av undertak. Dess variation beror på typen av själva strukturen. Beroende på detta är upphängda strukturer uppdelade i flera sorter..

Panel

Paneltakbeläggningar är främst gjorda av gipsskivor och plast. Gips är en av de bästa typerna av golv. Detta material är ett lager av lätt gips med mjukgörare, förpackade på båda sidor i specialkonstruktionspapper eller kartong med en matt yta. Dess mått sträcker sig från 1 till 6 i längd och är 1,2 m i bredd.

Tjockleken på de plåtar som används för undertak överstiger inte 8 mm. Detta gör att gipset kan böja sig till önskad form. Materialets bekvämlighet är möjligheten till färgning. Dessutom är det ofta grunden för takets design med kombinerade material. Dessutom möjliggör installation av alla typer av armaturer..

Takplastpaneler skiljer sig från väggmotstycken. De är tunnare, på grund av detta skapar de en lägre viktbelastning på ramen. De kan vara upp till 2,5 m breda, vilket gör att de kan användas utan dockning. Installationstekniken är baserad på låsfogar, den kan vara söm och sömlös. Materialet kännetecknas av en matt och blank ytstruktur, fuktbeständighet.

Kassett

Kassett (kaklade) typer av undertak fick sitt namn från kassetter – fyrkantiga hängande plattor som fransmännen introducerade till mode. Vanligtvis är en kassett en platta från 30×30 till 90×90 cm, gjord av plast eller metall (galvaniserat stål, aluminium). Galvaniserade sorter är belagda med en speciell pulverfärg. Aluminiumkassetter behandlas med en bimetallbeläggning eller poleras: på så sätt får de en spegelreflektion.

Kaklade sorter är gjorda av perforerad gips, trä (ek, bambu, ask), akrylglas, mineral- och silikatfibrer. Mineralplattor skapar ett akustiskt utseende för undertak. Färgkassetter färgas vid höga temperaturer. Därför är de resistenta mot solljus. Vid installation placeras kassetterna på specialskenor. Den hålls på grund av sin låga vikt. Kakel kan poleras eller målas i valfri färg utan begränsning..

Gitter

Dessa tak ser ut som ett galler som är fäst vid en upphängd ram. Dessa är oftare tak på en nivå i form av identiska bikakor, för vilka de ofta kallas för cellulära. Den enda dekorationen av sådana strukturer är bakgrundsbelysningen.. Den kan vara inbyggd eller separat, placerad på balkarna i form av fläckar. Formen på cellerna kan vara oval, fyrkantig, sexkantig, triangulär och lockig.

Uppfattningen om sådana tak är ganska komplicerad, därför används de sällan för hemförbättringar..

Sådana system låter dig placera ventilations- och luftkonditioneringssystem. Huvudtyperna av cellulära suspenderade strukturer är standard, pyramidala, persienner. För att bli flernivå kombineras de med annat takmaterial. Vid tillverkning av sådana produkter används aluminium med en tjocklek av 0,3 – 0,4 mm. Storleken på cellerna kan vara 40×40, 50×50, 60×60, 75×75, 85×85, 100×100, 120×120, 150×150, 200×200 cm. Sådana tak kännetecknas av hållbarhet, de är miljövänliga, pålitliga.

Kuggstång

Rack -tak är en av de mest komplexa strukturerna när det gäller uppfattning. I själva verket är dessa system av en ram och smala lameller, sammankopplade. För sin design används lameller av aluminiumlegering, stål och plast. De har en hög korrosionsbeständighet, vilket gör att sådana tak kan installeras i badrum, toaletter och kök.

Lamellerna som används i dessa strukturer är resistenta mot temperaturförändringar. Oftare används stållameller för att utforma dessa system. De är mer hållbara och pålitliga, har en hög ljudisolering. Den största fördelen med lamelltak är möjligheten att jämna ut även de mest böjda golven..

Det är allmänt accepterat att lamellstrukturen skapar effekten av illusionen av rymden. Detta är delvis sant: reflektionen av vissa material gör utrymmet större. Fodrade lameller kan dock skapa viss spänning. Om de är målade i starkt ljus kan det krossa takdekorationen. De ger inte möjlighet till delvis installation. Reiki är öppna, stängda, tallriksliknande.

Sträcka

Användningen av spänningsdukar vid utformningen av upphängda strukturer förklaras av deras höga elasticitet, motståndskraft mot deformation och exponering för solljus. Stretchduken fästs oftare på gipsskivan, även om den ofta är fäst vid ramen på den upphängda strukturen. Materialet för sådana paneler är PVC -film och textilier. Filmen har större elasticitet, den kan ha en blank, matt och satin (belagd) ytstruktur.

På grund av den olika strukturen kan den ändra uppfattningen av rummet. Dess fördel är möjligheten att kombinera med varandra. Tygmaterialet kännetecknas av en matt yta. Han ger lyx och elegans till inredningen.

Dessa mönster kan variera i komplexitet. De kan helt täcka en nivå, vara en del av ett tak med två nivåer, tre nivåer eller en accentinsats för ett specifikt funktionsområde. Sådana dukar lägger till elegans och estetisk tilltalande till vilken design som helst..

På grund av användning av fotoutskriftsteknik kan vilken bild som helst appliceras på dem. Detta låter dig radikalt ändra vilken inredning som helst och ställa in den önskade stämningen..

“Stigande”

Denna kategori inkluderar tak med en optisk illusion av ett “flytande” eller så kallat flytande tak. Faktum är att denna effekt uppnås på grund av speciell belysning runt hela takets omkrets eller vissa delar av det. För sådana strukturer, gips, stretchtyg används. Ibland används glasfiber, polykarbonat, metall som separata nivåer..

Installation av sådana tak skiljer sig något från konventionella gipsskivor och spänningsstrukturer. Den mest kortfattade lösningen har en nivå. Oftare, med denna design, utförs en takvy i två nivåer. För större elegans kombineras material med varandra. Uppfattningen om den flytande strukturen skapas genom separat belysning av varje fragment. För inbäddning av bakgrundsbelysningen lämnas ett litet gap som inte blockerar ljuset.

Ofta kan råvarorna som används för upphängda strukturer imitera olika material. Till exempel förmedlar plastpaneler eller lameller perfekt inte bara en blank konsistens, utan också marmor-, trä- och metallytor. Kaklat typ av råmaterial förmedlar väl massivt trä, sten, spegelliknande ytor. Genomskinliga material liknar ibland glasbeläggningar.

Storlekar och former

Dimensionerna på upphängda konstruktioner beror på konstruktionsegenskaper, takyta och kundpreferenser. Om det till exempel är en struktur på en nivå, sammanfaller dess dimensioner med rummets längd och bredd (200×200, 200×300, 300×400, 350×600, etc.). För att skapa flytande strukturer, avtar cirka 8 – 10 cm från väggarna. Detta är tillräckligt för att beläggningsmaterialet inte ska skymma bakgrundsbelysningens sken..

Om en låda är utformad i designen kan dess storlek vara annorlunda. Det kan till exempel vara 2×3, 2,5×4, 3×4, 4×6 m. Formen görs ofta i form av en geometrisk figur. Det kan vara en cirkel, oval, fyrkant eller rektangel. Vanligtvis är sådana former dessutom dekorerade med lister, taksocklar eller en baguette..

Sträcktakinsatserna runt ljuskronan ser vackra ut. Vanligtvis är dessa runda accenter med en diameter på 2,5 – 3 m. På grund av inramningen i form av ett gipsskivelement kan deras storlek öka i diameter med 20 – 30 cm. Ibland (med ett fasat perspektiv på väggar och tak) , element i form av en akut triangel med spets vid entrédörren till korridoren.

Parametrarna för de former som används i designen väljs på ett sådant sätt att de inte går vilse mot takets allmänna bakgrund och tillsammans utgör en harmonisk komposition. För att göra detta, rita en skiss, varefter detaljerna görs i full storlek. Dessa kan vara figurer av stora blommor, fjärilar, stjärnor, abstrakta detaljer. För barn utför de element i form av en sol med strålar. Storleken på sådana element varierar från 1,5 till 2 m och mer..

Mått kan variera beroende på takhöjd. Ju lägre den är, desto enklare design, desto färre element. Till exempel, om utrymmet är begränsat, utför en liten halvcirkel i ett av hörnen..

Ibland markeras den önskade funktionsvinkeln med en slät lockig linje eller våg. Det kan vara två av dem, placerade parallellt.

Färger

Falska takfärger är föremål för flera faktorer. Dessa inkluderar:

 • bilder av ett visst rum;
 • väggarnas höjd;
 • graden av belysning av rummet;
 • smakpreferenser;
 • färgens effekt på en person;
 • inre färgdesign.

Med ett litet område försöker de göra dekoration i ljusa färger på färgpaletten. De gör rummet visuellt större och lättare, vilket eliminerar stela gränser. När stilen behöver ljusa färger föredrar de mjuka mättade toner.. Konventionellt kan alla nyanser som används för konstruktion av undertakstrukturer delas in i fyra intervall:

 • neutral;
 • pastell;
 • naturlig;
 • mättad.

Vit intar den ledande positionen inom design av beläggningar. Idag uppmärksammar designers sin relevans i alla interiörer. Han tar med sig lätthet, ljus, luft ut i rymden. Dess kombination med grå eller stålfärg är populär. För att designen ska få glada anteckningar är det dock nödvändigt att komplettera interiören med levande gröna och beige möbler..

Svart är svårt att läsa. Trots detta används det ibland för att dekorera dragstrukturer. Om svart inte är tillräckligt, ger det uttryck för designen av det falska taket. I de flesta fall avbryter det designens huvudfokus. När det domineras skapar det en känsla av tyngd.

Pastellfärger är erkända som en av de bästa för någon design av undertak. De överbelastar inte designen, så den kan variera i komplexitet. De mest populära är ljusa nyanser av rosa, blått, mynta, lila, karamell, persika toner, samt mjölkiga, pärla och elfenben..

Men för större harmoni behöver de vit kontrast. Vit färg gör dem mjukare, låter dig framgångsrikt passa in i olika stilar. Flerfärgade tallrikar eller figurer på dess bakgrund ser intressanta och mångfacetterade ut. Samtidigt kommer inte ens en komplex konfiguration av den upphängda strukturen visuellt att överbelasta den inre kompositionen..

Det naturliga sortimentet består av nyanser av beige och brunt. Dessa är en mängd olika trä- och sandiga toner. Den mest intressanta och fashionabla färgen idag är skuggan av ljus wenge -ek. Den kan användas för att dekorera olika delar av inredningen. Samtidigt kommer denna ton att se modern och mjuk ut..

Färgpalettens rika nyanser hjälper till att föra levande inslag i modern inredning. De låter dig accentuera de funktionella områdena i rummet, de är lämpliga i kombination med mjuka och ljusa toner. De mest intressanta kombinationerna idag är ljusgrå med vin, sand med lila, vit med lila. Dessutom ligger fokus på kombinationen av sand och turkos, samt blandningar av tre färger. Till exempel kan detta vara användning av ljusrosa, fuchsia och vitt i en design..

Intressanta toner inkluderar guld och silver. Metall undertak är mer lakoniska. Guld i dekoration förvandlar vilken design som helst. Dock bör dess mängd doseras..

Design

Designlösningar för undertak är mångfacetterade. Idag är det vanligt att utföra designen för att matcha det allmänna stilistikbegreppet. Tänk på de viktigaste grenarna av inredning.

Klassisk

Hängande strukturer i klassisk stil, som inkluderar klassiker, nyklassicism, klassicism och italiensk stil, är gjorda med tonvikt på symmetri och attributen för palatshögtidlighet. Metall- och plastkonstruktioner är olämpliga här. De passar inte alls med idén om ceremoniell dekoration med tonvikt på lyx.. Material med en matt struktur prioriteras, men med ett skickligt tillvägagångssätt ser kontrasterna mellan två texturer (matt och blank) vackra ut här.

Ljusa färger är att föredra, vita och ljusa beige nyanser är särskilt harmoniska. Deras kombination är tillåten, medan anslutningskomponenten kan vara en taksockel eller gjutning. Ett tak av gipsskivor med satinsträckt duk kommer också att se vackert ut. Designen lyder geometri: huvud accenten kan vara en rund, fyrkantig, rektangulär insats.

Huvudlampan är en vacker ljuskrona med många ljusa små lampor. Imitation av gipsgjutning och förekomst av förgyllning i inredningen krävs. När du komponerar en komposition kan du bygga på möbelns inredning och välja liknande snidade eller vridna element.

Överbelasta inte taket med en stor ritning: det är viktigt att visa lyx genom möbeldetaljer.

Modern

Den största skillnaden i interiören i moderna designgrenar ligger i demonstrationen av den syntetiska basen av det använda materialet. Enkel uppfattning och funktionalitet är viktigt. Konventionellt kan alla moderna trender delas in i strikt lakoniska och eleganta. I det första fallet är detta minimalism, Bauhaus, som kännetecknas av enkelhet och luft. Det är därför designen innebär ett enkelt omslag utan komplexa element och massiva ljuskronor.

Om vi ​​överväger modern, art nouveau, art deco, är det viktigt att visa användningen av en syntetisk bas och dess möjligheter i dekoration. Till exempel är en blank konsistens att föredra, ibland speglade skär, bohemisk och pretentiös bör kännas. Var noga med att framhäva den hängande strukturen med vackra ergonomiska lampor.. Beläggningstekniken kan vara sömlös.

Kombinationen av gips med takpaneler eller lameller ser bra ut. Enkeltkonstruktioner är inte lämpliga här: avlastningstak med stora lampfönster eller paneler som lyser upp olika hörn av rummet är att föredra.

För loft- och grungestilar är medvetet grova mönster att föredra. I detta fall bör beläggningens ton övervägande vara monokromatisk. Tak är dekorerade med balkar och kommunikationssystem. Ovanliga belysningsenheter i mängden flera bitar används som bakgrundsbelysning. Förutom fläckar med justering. det kan vara grovformade ljuskronor.

Etnisk

Denna stilgren omfattar engelska, kinesiska, japanska, grekiska, egyptiska, afrikanska, arabiska och skandinaviska stilar. Var och en av dem har sina egna egenskaper. Till exempel välkomnar den engelska riktningen respektabel återhållsamhet. Samtidigt bör ett enkelt tak med en gjutning dekoreras med en stor ljuskrona..

I arabisk mening är en rik färgpalett och maximal belysning viktig. Lyxen i design, förekomsten av figurer i form av sfärer och en halvcirkel, sammankopplad i komplexa strukturer, välkomnar. I afrikanska teman bör dynamik, uttryck och flashig färg kännas.

Kulturen i Kina, omgiven av mystik, uttrycks i enkelhet med starka kontraster. Varje designelement har en specifik betydelse. Detta kan vara en taksockel eller gjutning, geometriska former är välkomna.

Gips kan täckas med tapeter: stilen tolererar inte demonstration av moderna material. Dold belysning kommer dock att vara en bra designlösning..

Fint

I en stor lista med inredningsstilar kan du hitta intressanta lösningar för amatörer. Var och en är unik på sitt sätt. Det kan vara vintagetrender, avantgarde eller till och med slarvig kitsch, vilket är motsatsen till vilken organisation och ordning som helst. I det här fallet utgår de från situationen: om möblerna liknar en klassisk bör taket vara grovt med balkar. Men inventarier kan eka möbler..

Biedermeier symboliserar önskan om stabilitet och fred. Vid utformningen av undertaket ska proportioner, geometri, enkelhet och naturlighet i färglösningar kännas. Boho -taket är vanligtvis enkelt och har en platt struktur. I det här fallet räcker variationen och färgkontrasten i inredningen..

Belysning

Falsk takbelysning förtjänar särskild uppmärksamhet. Alla befintliga typer kan delas in i två typer:

 • central;
 • dotterföretag.

Central belysning anses vara central för skapandet av strukturer. Beroende på väggarnas höjd och bilderna i ett visst rum är detta en ljuskrona med en, flera eller många nyanser. Ett kännetecken för sådana armaturer är sättet att fästa dem i taket. Det kan hängas upp eller under ytan.

I det första fallet hängs ljuskronorna huvudsakligen på upphängningar i form av en sladd. Kedjorna är tunga. Idag är de ganska sällsynta, eftersom de skapar visuell massivitet och en stor viktbelastning på ramen. Närliggande armaturer fästs på en takkonstruktion eller material genom att lämna ett hål i den. De är mer lämpliga om takhöjden är liten..

Beroende på konstruktionens konstruktion används ibland inte en, utan två eller till och med tre identiska ljuskronor. Detta gäller särskilt när rummet är tillräckligt rymligt och har högt i tak.. Det unika med mittlamporna är det faktum att de kombineras perfekt med modern hjälpbelysning..

Ett särdrag hos moderna centrallampor är deras lätthet och snygga design. Idag väljs de enbart utifrån den valda inredningsstilen i ett visst rum. Materialen för deras tillverkning är plast, trä, glas och även metall. Ofta, för ett trevligare utseende, färgas material och kombineras med varandra..

Linjen med hjälpbelysning inkluderar flera typer av enheter. De mest efterfrågade idag är:

 • paneler;
 • Strålkastare;
 • fläckar;
 • sladd;
 • band;
 • optisk fiber.

I dessa typer av armaturer används lysdioder – lampor av en ny generation. De skiljer sig från en storleksordning från alla kända ljuskällor, blinkar inte under drift och har ett jämnt ljusflöde. Diodernas effekt är minimal. När de förbrukar ett minimum av elektricitet omvandlar de det mesta till ett ljusflöde, därför värms de praktiskt taget inte upp (gäller certifierade produkter med lämplig dokumentation).

Lysdioder är ofarliga för hälsan och näthinnan, de innehåller inte kvicksilver. Deras arbete är tyst, och ljusskuggan, med ett skickligt val, likställs med den naturliga (dagtid) glöd. Men de har också en nackdel: riktat ljus. Av denna anledning kan en enhet inte helt belysa rummet, det bildas skuggfläckar i hörnen..

För att undvika detta kom konstruktörerna med inbyggd belysning i form av strålkastare, liksom fläckar med möjlighet att justera ljusets lutningsvinkel. Installerade med jämna mellanrum runt omkretsen, de kan kompensera för central belysning i sin helhet. På grund av detta är utformningen av ett falskt tak ofta helt komplett utan ljuskronor..

Fläckarna kan installeras inte bara på huvudstrukturen. För större harmoni av belysning kan de användas för att dekorera en av väggarna eller skåpets framsida..

Sladd och tejp är anmärkningsvärda genom att de kan bäddas in i upphängda strukturer före och efter deras grundläggande installation. Till exempel, om inre belysning planeras, är inbäddningen av LED -remsan genomtänkt i designstadiet. Detta gör att taket ser tredimensionellt och realistiskt ut. Om installationen redan har gjorts, men du vill ha elegans, kan du dölja tejpen bakom gesimsen eller baguetten. Detta kommer att skapa en illusion av ett “flytande” tak..

Det unika med bandet är möjligheten att ändra färger. Denna typ av lysdioder låter dig självständigt välja önskad nyans från en rik palett. Du kan ansluta bakgrundsbelysningen via ett specialprogram till din smartphone och njuta av färgerna i takt med din favoritmusik.

Om du vill ändra ditt humör, välj bara en viss ton från vitt och mörkgult till mörkblått och lila.

Ljudisolering

Takljudisolering är en obligatorisk faktor idag, särskilt viktigt för en modern person. Den ökade ljudnivån från gatan eller angränsande lägenheter skapar spänning och är särskilt olämplig när det finns små barn i huset eller lägenheten. Ljud är indelat i två typer: slagverk (steg, stötar från föremål) och luft (samtal, musik). När du installerar upphängda strukturer är det viktigt att se till att inget ljud hörs inte bara i rummet. Det är viktigt att inte störa dina grannar själv.

Vanligtvis används olika råvaror för ljudisolering.. Låt oss överväga de mest efterfrågade:

 • Gipsvägg. När du utför upphängda strukturer baserade på gips är det möjligt att inte isolera taket ytterligare. Ju tjockare och mer komplex strukturen på övervåningen är, desto mindre buller kommer utifrån. Om du använder detta material som ljudisolering måste du kombinera det med mineralull.

 • Mineralull. Denna isolering har en hög ljudabsorptionskoefficient. Den har en låg vikt och rimlig kostnad, vilket gör detta material efterfrågat inte bara bland den vanliga köparen, utan också bland specialister. Mineralullens massa och densitet beror på dess typ. Det kan komprimeras, klassiskt och granulärt..

 • Polyuretanskum. Denna isolering i vardagen kallas skumgummi. Den kan ha olika tjocklek. När det gäller dess egenskaper är det sämre än andra analoger. Emellertid ger den porösa svampliknande strukturen ånggenomsläpplighet för isoleringen. Därför behöver du inte oroa dig för ytterligare ånga- och fuktisolering..

Förutom dessa material används ljudisolerade membran baserade på flexibla polymerer för bullerisolering av upphängda strukturer. De kännetecknas av en relativt liten tjocklek och hög ljudabsorption. Mineralull, skumasbest, akustisk fiberplatta samt akustiska perforerade plattor har den högsta ljudabsorptionskoefficienten..

Användningen av spånskivor för ljudisolering utförs sällan på grund av deras höga vikt.

Glasull kan framkalla allergiska reaktioner.

Tillverkare

Efter att ha beslutat att installera en upphängd struktur hemma, uppstår frågan om vilket märke som ska föredras. För att underlätta uppgiften kan du kontakta tillverkare som är märkta på marknaden med många positiva recensioner..

Albes – racksystem av smala stål- och aluminiumpaneler belagda med ett polymerskikt. Designad för efterbehandling av kök, korridorer och badrum, lämplig för efterbehandling av tak i rum med hög luftfuktighet. De kännetecknas av hygien, olika färger och hållbarhet.

“Baikal” – kaklade konstruktioner med ett acceptabelt pris. De kännetecknas av brandsäkerhet, miljövänlighet, enkel installation. Ge ytterligare isolering genom att lägga ett ljudisolerat lager.

Knauf – konstruktioner av undertak gjorda av gipsskivor av en välkänd tillverkare. De kännetecknas av höga praktiska och operativa egenskaper. Taksystemets kommunikationssystem och nervositet är väl dolda. Lämplig för installation i bostäder och lokaler.

“Bard” – lamelltak från en inhemsk tillverkare. De kännetecknas av fuktbeständighet, en mängd olika sorter och en lång livslängd (upp till 20 år). De kan vara klassiska, kubformade, tallriksformade. Tillverkaren levererar produkter i förbeställda storlekar. Innehåller inte giftiga ingredienser.

Dessa märken erbjuder köparnas uppmärksamhet värdiga alternativ för material för att täcka upphängda strukturer..

Tillämpningsområde

Bland överflödet av sorter av undertak är det lätt att bli förvirrad och inte alls välja vad du behöver. Som ett resultat kan du förstöra interiören i inte bara ett rum, utan också hela hemmet eller shoppingkomplexet, poolen, medicinska institutionen, stormarknaden, klubben. Eftersom upphängda strukturer används nästan överallt idag, kommer vi att beskriva de viktigaste finesser för rum av bostadstyp.

Vardagsrum

Detta rum är det viktigaste i huset, så dess design bör vara speciell och minnesvärd. Prioritet ges varmt ljus och rika färger, deras kombination med vitt. Designen kan vara annorlunda, men syskon kommer att se enkel ut. Det är viktigt att lägga till satin och glansig struktur och snygga armaturer. Sträcktak med innebelysning är lämpliga.

Sovrum

Här behöver du mjuka toner och en matt eller satint konsistens. Glans är oönskat: det skapar känslomässig stress. Det är inte värt att bygga mer än två eller tre nivåer för sovrummet: visuellt kommer detta att göra interiören tung. För att dämpa tonerna kan du lägga till vitt i motivet. Harmoniskt tillförande av bakgrundsbelysning med förgylld eller silverdekor.

Barn

Det inre av ett barns rum beror på barnets ålder och kön. Oftare är taket dekorerat med en stretchfilm i form av en solid beläggning eller en separat insats. Nyanserna är mjuka: de ska inte irritera ögonen.

Komplexa strukturer behövs inte här: det finns många föremål i rummet, en komplex utsikt över taket kommer att lägga till ett rörigt utseende på rummet.

Kök

Detta är en plats där dynamik och en kombination av färgkontraster är välkomna. Till exempel kan du använda vitt med gult, grönt. En kombination av ljusgrå och vintoner kommer att se vacker ut. Samtidigt tilldelas ett visst område för en ljus kontrast (till exempel ovanför stapeln eller diskbänken).

Geometri välkomnas, inbädda lampor ovanför matplatsen.

Hall och korridor

Det finns ofta inga fönster på dessa platser, så det är viktigt att komplettera upphängningsstrukturen med en massa små lampor och vitt material. Komplexa upphängda strukturer med två eller flera nivåer är oönskade. De är endast tillåtna vid en öppen plan. Oftare utförs registrering med hjälp av en stretchfilm..

Veranda

När du installerar en upphängd struktur på verandan i ett privat hus, väljs material och färg med hänsyn till en specifik stil. Du kan välja träkassetter, lameller för uppsättningen av önskad nyans (upp till målad i ljus). Om verandan är stängd kan du dekorera den med gipsskivor.. Det är värt att satsa på trästruktur.

Vinden

Här är upphängda konstruktioner endast möjliga om taket tillåter det. Så du kan göra en accentdesign i form av lameller, ett litet gitter, gips är också lämpligt. Plast är oönskat. Det förenklar visuellt takets utseende och matchar inte träväggarna som bildas av taket..

Urvalstips

Tvivlar på vilket falskt tak att föredra, bör du läsa yttranden från experter. Detta hjälper dig att göra rätt och harmoniskt val.. Mest värdefulla tips:

 • Undersök rummet där du vill installera ett undertak. Mät väggarnas höjd. Detta gör att du kan hantera antalet nivåer och designens komplexitet..
 • Bläddra igenom idékatalogen med hänsyn till bilderna och designfunktionerna på övervåningen. Se vad designproffs har att erbjuda.
 • Överbelasta inte bostadsutrymmet med stänger och lameller. I de flesta fall kan bara en professionell göra en harmonisk design med sin hjälp..
 • Få ett hållbart och pålitligt skydd. Ta en närmare titt på gips och stretchfilm.

Om du bor i ett privat hus kan du välja ett träbeklädnad eller dess imitation.

 • Eliminera metall och speglade ytor i din egen heminredning. De är bra på kontoret, baren, klubben, men hemma behöver du en avslappnad atmosfär. De kan inte göra henne så här.
 • Beställ strukturer som kan målas (till exempel gips). Detta gör det möjligt att vid förorening ändra takets nyans och uppdatera interiören..
 • Ta en paus från mörka toner och kombinationer. Välj material i ljusa och, om möjligt, varma färger. Överbelasta inte taket med ett överflöd av kontrast.
 • Utgå från stil och möbler. Om det finns mycket av det ska designen vara enkel. Välj en enkel design i en nivå och dekorera den med en originallampa.

 • Försök att välja design så att den matchar belysningsarmaturerna. Ljuskronan ser inte alltid vacker ut mot bakgrunden av ett asymmetriskt mönster..
 • Använd plast i moderna interiörkompositioner. Välj beläggningar med låg reflektivitet eller matt textur. Mjuka upp det med gips.

Välj beläggningar som är lätta att underhålla. Välj lampor för ljuskronor eller bakgrundsbelysning så att ytan inte värms upp efter användning (detta gör den gul).

Vackra exempel i inredningen

   Vi uppmärksammar vackra exempel på framgångsrika designlösningar. De hjälper dig att hämta inspiration för att hitta den bästa lösningen för att skapa en unik undertakskonstruktion..

   Workshop om installation av ett rack aluminiumstak i badrummet, se nedan.