Reparera

Hur fixar man MDF -paneler?

Den moderna interiören ger en vacker och original finish, som på ett speciellt sätt betonar stilen i hemmet. Därför har MDF -väggpaneler nyligen varit mycket populära bland designers. Till skillnad från träskivor är de billiga, finns i olika färger och är lätta att installera, vilket ger rummet ett förfinat utseende..

Särdrag

MDF är ett unikt byggmaterial som tillverkas i form av paneler av medelhög densitet fiberboard. Eftersom brädorna produceras genom torrpressning av träspån under hög temperatur och tryck med tillsats av karbamidharts, är de extremt starka och hållbara i drift..

Dekorativ efterbehandling med sådana paneler har många fördelar..

 • Enkel installation. Materialet kan fästas i valfri riktning: diagonalt, över eller längs väggytan. För att installera panelerna behöver du dessutom inte noggrant förbereda arbetsbasen. Väggarnas skick påverkar inte på något sätt kvaliteten på beklädnaden.
 • Estetiskt utseende. Ett stort sortiment av färgpaletter och texturer gör att du kan använda MDF för vilken stil som helst. Under installationen lämnas dessutom ett litet utrymme mellan plattorna och väggens bas, som kan användas för att dölja isoleringen och ledningarna..
 • Bra värmeisolering. Materialet kännetecknas av utmärkt värmehållande, därför får rummet ytterligare isolering efter fixering av MDF.
 • Lättskött. För att rengöra panelerna från damm och smuts, torka av dem med en mjuk svamp doppad i varmt vatten. Om det uppstår skador under operationen behöver du inte byta hud helt. För detta tas en panel med defekter bort och en ny fästs på plats..
 • Varaktighet. Sådan beklädnad kommer att fungera pålitligt i mer än ett dussin år..

Trots förekomsten av positiva egenskaper har MDF också några nackdelar..

 • Låg fuktbeständighet. Materialet utsätts för deformation under påverkan av fukt. Därför, för efterbehandling av rum med hög luftfuktighet, rekommenderas det att använda specialbrädor med ett skyddande lager..
 • Immunitet mot mekanisk skada och stress. Dekorativa paneler kräver noggrann installation och underhåll.
 • Hög brandrisk. Elektriska ledningar som läggs under finishen måste passa in i lådans brandmotstånd.
 • Bildandet av ihåliga väggar. Eftersom MDF är fixerat på ramen, erhålls ett “tomrum” mellan beklädnaden, därför måste du använda långa spikar eller pluggar när du behöver fixa möbler på väggarna.

Innan du köper motstående plattor är det viktigt att tänka på att de tillverkas i olika storlekar, beroende på modellutbudet för varje märke..

Som regel finns produkter med en tjocklek på 7 mm till 14 mm och dimensioner på 2600 × 200 mm, 2600 × 153 mm, 2600 × 325 mm oftast på marknaden. Väggblock är vanligtvis fästa på lim eller svarv gjorda av träbjälkar och metallprofiler. Samtidigt är installationen av brädor på en träram mycket enklare, men innan installationen påbörjas bör träet täckas med antiseptiska lösningar, som skyddar det från bildning av mögel och mögel..

Idag används MDF -skivor i stor utsträckning inom olika områden.. De är vana att mantla väggar, dörrblad, fönsterbrädor, tak och även av materialet de gör skärmar för värme- och ventilationssystem och valv. En sådan finish ser underbar ut i en modern inredning, eftersom panelerna imiterar inte bara dyra träslag utan också natursten..

Beräkning av materialmängd

Installationen av MDF, liksom alla andra material, måste startas med en preliminär beräkning av antalet paneler. För att göra detta bestäms först och främst rummets yta: alla nödvändiga mätningar görs och omkretsen multipliceras med höjden. Det är också viktigt att tänka på närvaron av dörrar och fönster i rummet. Deras kvadrat beräknas på samma sätt, multiplicera höjden med bredden, det erhållna resultatet subtraheras från rummets totala yta.

Då du vet alla siffror kan du shoppa väggpaneler.. Eftersom produkterna säljs i olika storlekar måste du dessutom beräkna hur många kvadratmeter som finns i varje platta. Vanligtvis skriver tillverkare detta på förpackningar. Om till exempel en panel köps med en bredd på 900 mm och en längd på 2600 mm, räcker det att multiplicera 2600 mm med 900 mm. Som ett resultat visar det sig att i en platta 2,34 m2. Sedan är det område i rummet, som är planerat för beklädnaden, du behöver bara dela med 2,34 m2, och du får det antal paneler som krävs.

Instrumentförberedelse

En viktig punkt innan MDF -manteln påbörjas är förberedelsen av verktyget. Eftersom installationen av väggpaneler inte är särskilt svår, är det fullt möjligt att göra det själv, utan att ta hjälp av specialister..

För att göra jobbet snabbt och effektivt måste du ha en grundläggande uppsättning verktyg till hands.

 • Roulett. Det är bäst att använda ett måttband på 5 meter.
 • Nivå. Den kan antingen köpas i en butik eller tillverkas av jute, till vilken en mutter är knuten..
 • Borra med en komplett uppsättning bilagor. Det ersätter skruvmejseln perfekt och förenklar uppgiften att fixera plattorna..
 • Metall kvadrat. För installation är en som har olika ben och som vanligtvis används av låssmeder lämplig. Med hjälp av en kvadrat kommer panelerna för skärning av sluttningar att mätas.
 • Sticksåg eller sticksåg. Det rekommenderas att fylla på båda samtidigt. I detta fall bör en bågfil väljas med fina tänder som har ett tvärgående och längsgående snitt.
 • Bulgariska. Det behövs för att skära metallprofiler om ramen planeras att monteras av metall.

Förutom ovanstående behöver du också de vanliga verktygen som alla i huset har: en skruvmejsel, en kniv, en hammare, borrar och en markör..

Installationsmetoder

Innan mantlar av MDF -väggar är det nödvändigt att bestämma hur man fixar dem. Du kan installera dekorativa paneler med lim eller på svarven. Var och en av dessa metoder kännetecknas av sin egen installationsteknik..

Innan du väljer bör du utvärdera ytans skick, med hänsyn till några av nyanserna.

 • Skivor är gjorda av träfibrer, så materialet måste skyddas från kontakt med baser som skadats av mögel. Installation på väggar i rum med hög luftfuktighet rekommenderas inte heller. Dessutom måste panelerna monteras på en plan bas..
 • Om väggarna rengörs väl från gamla ytor, torka, kan MDF installeras på dem med lim eller flytande naglar utan att montera svarven. Detta kommer att förenkla fästelementen, men utesluter möjligheten att byta ut enskilda plattor om de är mekaniskt skadade..

Installation av väggblock på ramen är enligt följande: guider fästs på ytan, som fungerar som grund för installationen, sedan fixeras MDF på en metallprofil eller stång.

Denna teknik kännetecknas av många fördelar..

 • Lathingen döljer defekterna i basen, så väggarna behöver inte vara jämna och jämna. Detta i sin tur sparar betydligt tid och pengar..
 • Det bildade “tomrummet” mellan beklädnaden kommer att fungera som en idealisk plats för att lägga viktiga kommunikationssystem och lägga ett värmeisoleringsskikt. Dessutom skapas ytterligare ljudisolering, vilket är särskilt viktigt för lägenheter där mellanväggsväggar har dålig ljudabsorbering..
 • Möjligheten att snabbt reparera ytan om enskilda paneler är skadade.

När det gäller nackdelarna med sådan beklädnad, reducerar det avsevärt utrymmet i rummet, och om du behöver hänga möbler eller dekorativa element på väggarna är det värt att överväga att strukturen inte tål sådana belastningar.

Till skillnad från den tidigare tekniken har limningen inte några väsentliga nackdelar. MDF -skivor fästs direkt på väggen, i detta fall fungerar lim som ett förbindningselement. För att fästa panelerna till varandra dessutom används klämmor också. Tack vare detta efterbehandlingsalternativ minskar inte rummets yta, installationen utförs snabbt utan att skada materialet med skruvar eller spikar. Men om beklädnadens yta skadas under drift, behöver inte ett fragment av finishen återställas, utan hela väggen.

När man beslutar om valet av en viss metod är det värt att överväga inte bara rummets funktioner utan också att beräkna kostnaden för beklädnad. Till exempel är det i vissa fall mycket mer ekonomiskt att spackla väggarna och inte att sätta upp ramen. För stora rum är det naturligtvis bäst att installera en låda, eftersom det blir problematiskt att perfekt anpassa sina väggar.

Utförande av arbeten

På grund av sina prestandaegenskaper och estetiska utseende används MDF -paneler i stor utsträckning vid efterbehandling. Väggpaneler kan inte bara dekorera taket i korridoren, förbipasserande, utan också den ursprungliga manteln av dörröppningen eller fönsterlutningarna. Möbelbeslag och vägghörn görs också enkelt av materialet hemma. Eftersom produkten är enkel att installera är det fullt möjligt att göra allt arbete med egna händer. Innan du fixerar MDF bör du förbereda ytan för efterbehandling, rengöra den från den gamla beläggningen och eliminera alla defekter.

Oavsett om det är planerat att klä på betong, trä eller tegel, måste basen grundas, detta kommer att skydda ytan i framtiden från mögel och mögel.

För ytterligare värmeisolering av fönstersluttningar, väggar och en dörröppning, rekommenderas att lägga isoleringsmaterial, det kommer inte bara att fungera som en bra isolering, utan också klara uppgiften med ånga och vattentätning.

För att installera paneler på sluttningar kan de fixeras längs eller tvärs, allt beror på sluttningens storlek. Denna finish ser original ut, gjord av en kombination av ljusa och mörka bitar av plattor. Installation av paneler på väggar och tak utförs både på lim och på en förmonterad ram. För att göra detta är först startprofilen fäst och sedan guiderna, längs vars längd du behöver för att korrekt ansluta de dekorativa delarna. För att göra ett vackert hörn, innan installationen, bör du trimma materialet och runda kanterna.

Det rekommenderas att såga eller skära paneler med specialverktyg för arbete med trä. En sticksåg anses vara det bästa alternativet för detta, men om den inte finns till hands, kommer en såg med fina tänder att göra. Efter att ha bestämt riktningen för MDF -manteln mäts panelerna och skärs till önskad längd. I det här fallet är det på den första plattan nödvändigt att skära en spik längs hela längden, om detta inte görs kommer det att uppstå svårigheter när du installerar hörnen.

Svarvning

När du väljer en metod för att fästa MDF på en låda måste du först göra en stark ram av en metallprofil eller träbjälkar. Samtidigt är det värt att uppmärksamma det faktum att trästrukturen kräver preliminär impregnering med antiseptiska lösningar, vilket skyddar den från ruttning och mögel. Om du planerar att lägga värmeisolering, väljs tjockleken på balkarna efter tjockleken på det isolerande materialet. Det rekommenderas inte att använda en träram för beklädnad av tegelväggar och rum med hög luftfuktighet..

Så att träbjälkarna inte deformeras under installationen är det värt att välja ett väl torkat trä.. Strukturen är fixerad vinkelrätt mot panelernas installationsriktning och lämnar en liten marginal på 5 cm från golvet och 3 cm från taket. Först och främst är de vertikala elementen fixerade som placeras längs urtagens kanter , i hörnen och bredvid öppningarna. Plankorna ska vara 700 mm från varandra. För att fästa konstruktionen används vanligtvis självgängande skruvar eller spikar med en diameter på 4 till 6 mm..

UD -rack och horisontella CD -profiler används för att montera metallstrukturen. Svarvsteget är på samma sätt 600-700 mm.

CD-profilen sätts in i stället och allt fästs på väggen med självgängande skruvar. Metallprofiler kan skäras med en speciell cirkelsåg. Om taket är klart med paneler måste ramen endast monteras från horisontella element med hjälp av ytterligare fästelement.

Paneler

Efter att ramstrukturen är klar startas panelen. MDF-skivor är fastsatta på varandra med hjälp av ett fjäderlås, bestående av en urtagning och en ås. Delarna fästs på trälådan med små spikar, de hamras snett med en hammare. För att installera materialet på metallprofilen används klämmor, de placeras i plattans spår och fixeras med självgängande skruvar.

Vid installation vertikalt börjar MDF fixeras från hörnet, smidigt omdirigeras till vänster sida. Den första plattan är fixerad på träet med spikar, och från spårets sida utförs fixering med klämmor. Sedan placeras åsen på nästa platta i spåret på den första. Den sista panelen ska skäras i längd och lämna en liten marginal på 5 mm, och dess ås ska skäras på mitten. Den måste sättas in i spåret på den föregående panelen och fixera den fria kanten.

Bitar av väggplattor används för mantling av sluttningarna. För att vackert stänga huden används speciella hörn. De planteras på flytande naglar eller lim, dekorerar kanterna nära dörrar och fönster. Dessutom är MDF utmärkt för att avsluta takytan, i detta fall installeras panelerna i en riktning vinkelrätt mot väggens bas..

Rekommendationer

Byggmarknaden representeras av ett stort sortiment av MDF -paneler. För inredning används vanligtvis ett material med en målad och laminerad yta. Det kan mantlas som ytan på väggar, tak och dörröppningar eller en båge, som är förinstallerad på en gipsskivram. Beroende på användningsområdet för väggpanelerna utförs installationen på olika sätt..

Fäst MDF med egna händer, det är värt att överväga några nyanser.

 • Paneler med en målad yta är inte resistenta mot mekaniska stötar, varför installationen kräver särskild uppmärksamhet. Det är nödvändigt att fästa materialet noggrant och undvika att tunga föremål faller på det..
 • Produkter med laminerad film är rädda för höga temperaturer, så de bör inte placeras bredvid en gasspis och apparater som är en värmekälla.
 • Fanerad MDF rekommenderas inte att installeras på platser där olja och fett kan komma på ytan..
 • Det är bäst att såga panelerna med en bågfil med fina tänder, medan du gör detta tillsammans, och när du använder en sticksåg – tvärs över.
 • Under installationen är det nödvändigt att undvika vätskekontakt med plattornas yta, annars kan de deformeras..
 • När du väljer ett fästsystem är det lämpligt att inte föredra självgängande skruvar utan klämmor. De kommer att ge finishen hög hållfasthet.
 • Om MDF är monterat på ett ramlöst sätt måste panelen pressas mot väggen, sedan rivas av, vänta 10 minuter och avsluta installationen.
 • För mantling av lockiga strukturer måste du köpa “böjd” MDF.

Exempel på beklädnad i inredningen

    • I en modern inredning används dekorativa MDF -paneler inte bara för beklädnad av innerväggar, utan också för att klä över ytorna på toaletten, korridoren, loggian och vinden. Vid nästa renovering kan sådant material användas för att dekorera både vardagsrummen i lägenheten och balkongen..
    • Manteln ser särskilt vacker ut i vardagsrum och sovrum. För detta är väggarna antingen helt mantlade från golv till tak, eller så görs separata kompositioner, som ursprungligen skiljer en del av rummet. En ovanlig lösning är också tillverkningen av en väggpanel från paneler, vilket ger designen ljusa anteckningar..

    • I sovrummet kan MDF -brädor placeras på väggen bakom sängen. Installation av paneler på väggarna i vardagsrummet under TV: n anses också vara en vanlig designidé. Träeffektmaterial med faneryta fungerar som en utmärkt bakgrund för TV.
    • En sådan finish är inte mindre populär i köket, där ett köksförkläde är mantlat. Samtidigt måste produkternas struktur och färg väljas på ett sådant sätt att de kombineras med utrustningen och köksmöblernas fasad..

    Hur du installerar MDF -väggpaneler, se videon nedan.