Reparera

Momenttätningsmedel: fördelar och sorter

Idag finns det många föreningar för tätning av sömmar och skarvar, men Moment -tätningsmedel, som tillverkas av Henkel, är på topp i popularitet. Vissa varianter av sådana tätningsmedel används ofta som lim. Det bör noteras de positiva egenskaperna hos denna komposition, eftersom den gör att du enkelt kan utföra alla typer av arbeten. Den kan användas för hushållsbehov och industriella applikationer..

Särdrag

Det tyska företaget Henkel har rankat högt på byggmarknaderna i ett sekel, en av märkets produkter är Moment -tätningsmedlet. Detta företags popularitet motiveras av det faktum att produktionen använder den senaste tekniken och utrustningen, som varje år lämpar sig för modernisering. Men det forskas också årligen för att förbättra produkternas kvalitet och tillförlitlighet..

Funktioner inkluderar det faktum att tillverkning av produkter är baserat på maximalt miljöskydd. i strikt överensstämmelse med alla indikatorer på hög kvalitet. Det finns mer än 200 typer i namnen på varor, men huvuddelen upptas av tätningsmedlet. Produkter som polyuretanskum och självhäftande tejp är också populära..

Vyer

Henkel bedriver tillverkning av enkomponenttätningsmedel, som kan baseras på silikon- eller vattenbaserad akryldispersion.

Idag kan du köpa följande typer av märket Moment: sanitär, akryl, bitumen, återställare, frostbeständig, montering, hög temperatur. De kan användas för sitt avsedda ändamål för ett badrum eller kök, liksom för värmesystem. För att göra detta måste läckaget vara lindat som en tråd. Efter att avstängningen har förseglats måste du vänta tills det torkar, varefter injektering sker..

För arbete kan du använda volymer på 280 ml och 420 g, men innan du använder materialet behöver du detaljerade instruktioner.

Ett material med en akrylkomponent tål frost, det har en bra vidhäftningshastighet, vilket gör att det kan appliceras på vilken yta som helst. Nackdelen med detta tätningsmedel är att det inte kan användas på platser där konstant fukt dominerar. Som regel har sådant material endast vit färg..

På tal om silikontätningsmedel, de är gjorda på basis av polymerer med gummi. På grund av denna komponent får materialet viskositet och elasticitet och kan också härda vid rumstemperatur. För att den ska förbli viskös tätas den i ett speciellt rör.

Beroende på användningsomfånget är Moment -tätningsmedel indelade i följande typer:

 • byggnad;
 • specialiserade;
 • bil.

Även tätningsmedel “Moment” är indelade i typer enligt kompositionens egenskaper.

 1. Neutral. Denna typ kan användas inte bara för externt arbete, utan också för internt arbete. Den har funnit sin tillämpning vid konstruktion av fartyg, liksom för tätning i kylkammare. Färgen på denna komposition är vit. Och också ett sådant tätningsmedel är praktiskt taget luktfritt, och det kan inte användas som lim..
 2. Universell. Den är gjord med tillsats av ättiksyra, på grund av vilken den har en skarp och skarp lukt, och vid bearbetning av järnfri metall, betong och marmor orsakar den ytkorrosion. Denna typ av tätningsmedel är märkt A på förpackningen, vilket indikerar att denna komposition inte är målad. Detta material är tillverkat i två färger. Den första är vit och kan också vara transparent. Det kostar mycket mindre än neutralt, men skiljer sig inte åt i kvalitet..

Moment -företaget tillverkar produkter uteslutande på basis av silikon och gummi, och dess livslängd kan nå 5 år.

Henkels tätningsmedel har flera andra typer..

 • Premiumkomposition, som skapas med silikon, på grund av vilken den har fuktavvisande egenskaper.
 • Silikonbaserade högtemperatur-tätningsmedel tål effekterna av bensin och olja.
 • Sanitära föreningar inkluderar också silikon, men de används för inglasning av duschkabiner och liknande apparater. De är transparenta eller vita. Full härdning av denna komposition sker inom 20 minuter, det vill säga den torkar mycket snabbt.
 • Akvarium frostbeständig och baserad på polypropylen. Används ofta för att täta målade plastfogar och glas som utsätts för vibrationer. Färgen på denna komposition är bara transparent..

“Moment Montage” har grå tätningsmedel i sitt sortiment. Materialet innehåller polyuretan. Detta tätningsmedel har en förpackningsvolym på 300 ml. Det har funnits användningen som en fogmassa och för injektering. Vi noterar också att detta material är mycket motståndskraftigt mot kemikalier, alkali, vatten och olika typer av syror, men det tål inte direkt exponering för solljus, under vilket det tappar sina elastiska egenskaper och färg..

Flextec -vy är en universell komposition baserad på ett polymermaterial. Ofta används denna typ av material som lim för att foga samman skadade ytor. Huvuddragen i detta material är förmågan att stelna under påverkan av fukt. Den tillhör den neutrala typen, eftersom den inte har en skarp obehaglig lukt och innehåller alkohol. Det används ofta för tätning av fönster, sömmar i delade system och för att lägga kakel..

Fördelar

Alla har negativa egenskaper och fördelar, oavsett formuleringar..

Allmänna fördelar med Moment -produkter:

 • förmågan att applicera på vilket material som helst;
 • elasticitet och fuktavvisande;
 • tål påverkan av yttre faktorer, såsom solljus, hög temperatur;
 • slitstyrka och hållfasthet, vilket gör att den kan användas även på mycket rörliga material.

På grund av dessa fördelar har Henkels produkter blivit populära över hela världen. Men experterna på detta företag råder att inte försumma sin egen hälsa och inte spara. Detta innebär att om valet är svårt är det bättre att föredra neutrala kompositioner..

Tillämpningsområde

Tätningsmaterial används inom olika områden. Omfattningen i vilken den individuella typen av tätningsmedel kommer att appliceras beror på dess sammansättning. Till exempel används ett silikonbaserat tätningsmedel “Moment Herment Silicotech” för att täta glaset i duschkabiner, badkar och simbassänger. En sådan komposition verkar på orsaken till det möjliga utseendet på mögel, svamp och bakterier..

Men “Herment” baserad på bitumen används mycket ofta i arbete med avloppsrör, dräneringssystem och för restaurering av tak. Dessutom kan detta märke användas i byggnadsarbetet, när du dekorerar en byggnad inuti eller utvändigt, samt för att fylla takfogar..

Det används också för sådana ändamål:

 • för att få tätheten i sömmarna på glasprodukter och fönster;
 • för sluten installation av speglar;
 • för murning och reparation av kakel;
 • för injektering efter vinylfinish av rummet;

 • som en ytbehandling, som kommer att ytterligare påverkas termiskt;
 • istället för ett lim, för fixering av VVS -utrustning på väggen;
 • för tätning av rörfogar.

Ett silikonbaserat tätningsmedel används för att göra värmeisolering på fasaden i en bostadshus och en bostadshus.

Råd

På rekommendation av specialister måste du först läsa bruksanvisningen innan du påbörjar ytbehandling med tätningsmedel. Detta är nödvändigt, eftersom applikationstekniken kan skilja sig på grund av det faktum att varje typ av komposition har sina egna egenskaper..

När du utför arbete rekommenderas det att använda gummihandskar, eftersom detta är det enda sättet att skydda händerna mot effekterna av kompositionen..

För att materialet ska avvika mindre rekommenderas det att göra arbetet noggrant och korrekt, liksom observera arbetsordningen och nyanserna, som är följande:

 • som mästarna rekommenderar, är det först nödvändigt att förbereda ytan, nämligen: ta bort all smuts, damm från den och helst avfetta;
 • sedan lägger vi paketet med kompositionen på pistolen och genomborrar hålet;
 • om sömmen måste vara tjock rekommenderas att förpackningens ände skärs till önskad sömdiameter och helst snett;
 • när sömmen appliceras rekommenderas hantverkarna att hålla pistolen i en vinkel på 40 grader;
 • och du måste också veta att ju tunnare det applicerade lagret desto snabbare torkar det;
 • om tätningsmedlet appliceras nära ytan, så finns det, som experter säger, en högkvalitativ vidhäftning till den behandlade ytan;
 • om mer komposition applicerades än nödvändigt måste överskottet avlägsnas omedelbart, och om du inte har märkt det, och materialet redan har frusit, kan du för dessa ändamål använda ett lösningsmedel eller ett specialverktyg (naturligtvis kan du ta bort överskott mekaniskt, men i detta fall kan ytan skadas).

För att en utmärkt vidhäftning till materialet ska passera är det nödvändigt att se till att materialet fortfarande är användbart. Om hållbarheten är över förloras vidhäftningen till ytan..

För hälsosäkerhet är det bättre att köpa ett luktfritt tätningsmedel, det vill säga neutralt, det finns inga giftiga ämnen i sammansättningen av ett sådant tätningsmedel.

Recensioner

Av feedback från konsumenter att döma kan Moment -material användas inom olika områden. Till exempel för tätning av fönster med aluminiumkarmar, för fyllning av rörliga skarvar och dörrkarmar.

Det finns också recensioner om att sådana kompositioner är relevanta i byggbranschen vid reparationsarbete. Till exempel fönsterisolering.

Enligt hemhantverkarnas recensioner har sådana kompositioner utmärkt vidhäftning till vilket bearbetat material som helst. Material av aluminium, keramik, glas och så vidare är inget undantag..

För en översikt över Moment Sanitary tätningsmedel, se följande video.