Reparera

Spackelförbrukning per 1 m2 vägg: beräkningar

Innan du påbörjar byggnadsarbetet måste du noggrant studera funktionerna och teknikerna för att använda materialet. Förbrukningen av kitt måste utföras redan före resan till butiken, eftersom ett felaktigt beräknat belopp kan fördröja reparationen länge.

Typer av kitt och omfattning

För att välja rätt kitt är det nödvändigt att studera egenskaperna och funktionerna i driften av varje typ av detta material.. Enligt tillämpningsområdet är kittet uppdelat i flera typer..

 • Utjämning – denna typ används i de inledande stadierna av reparationen, med dess hjälp kan du noggrant jämna ut väggar eller tak, samt dölja olika ytdefekter. Materialet torkar snabbt och är praktiskt taget omöjligt att slipa. Utjämningskittet appliceras på tegel eller betong. Om du inte applicerar efterbehandlingskittet kommer du inte att kunna limma tapeten på ytan eller måla den.
 • Avsluta – appliceras i ett tunt lager, det förbereder ytan för efterbehandling. På grund av sin finkorniga struktur och plasticitet är väggar och tak släta. Skikttjockleken är 0,5 cm, men den måste appliceras i flera lager.
 • Universell – den kan användas både för start och efterbehandling. Denna typ är lämplig för alla ytor, garanterar en slät finish utan brister. Materialet har en hög hållfasthet och är lätt att spackla. Men kostnaden för universalgips är ganska hög, men även nybörjare kan arbeta med det..

Kitt skiljer sig också i beredskapsnivån: det finns torra och färdiga. Den första typen har en pulverformig komposition och säljs i påsar om 5 – 25 kg. Hållbarheten är ett år, materialet måste bevaras i torr form.

Det färdiga kittet säljs på latex- och vattendispersionsbasis i speciella behållare. De speciella ämnena i detta material säkerställer produktens hållbarhet..

Kitt skiljer sig också utifrån den grundläggande grunden:

 • På gips bas – kompositionen innehåller gips, polymertillsatser och alla slags fyllmedel. Denna produkt är idealisk för rum med låg luftfuktighet. Ett sådant kitt är säkert, luktfritt och har en överkomlig kostnad, värmeisolering, elasticitet, brandbeständighet..
 • På cement grund – produkten är lämplig för fasad- och inredningsarbeten. Kompositionen innehåller cement, sand och vatten. När kittet torkar måste ytan slipas. Det rekommenderas att applicera den utspädda blandningen inom 24 timmar..
 • Polymer – används för beläggning av cement-, betong-, gips- och polyuretanytor. Skiljer sig i höga kostnader, men miljövänlighet och säkerhet.

 • Akryl – utformad för efterbehandlingssteg, nämligen för grundlig utjämning av ytan för dess framtida efterbehandling. Produkten är resistent mot skador, hög kvalitet och säkerhet.
 • Latex – det används ofta för gips, nischer eller valv, men det tål inte låga temperaturer. Skillnad i plasticitet och styrka. Det är lätt att arbeta med det på gips även för en nybörjare..

 • Vattendispersiv – avsedd för puts av väggar och tak av betong, tegel, luftbetong, trä, sten och andra material.
 • Olja och lim – det används på trä- och betongytor för att dekorera väggar och tak med färg. Fungerar bra på våta ytor.

 • Fasad – designad för utomhusbruk, har fuktbeständighet, hållbarhet, snabb torkningshastighet.
 • Spacril – specialspackel för golvlister och planering av väggar efter puts.

Bland ett så stort utbud av kitt är det ganska svårt att välja den optimala typen, därför är det bättre att omedelbart kontakta en specialist vid svårigheter.

Vad som avgör utgiften?

Förbrukningen av varje materialtyp per kvadratmeter beräknas individuellt. Så till exempel måste vissa typer av kitt appliceras i flera lager, och i vissa fall räcker det bara med ett lager med en tjocklek på 0,5 mm..

Materialberäkning beror också på ytan. Om det finns många oegentligheter, sprickor, höjdskillnader på den, kommer det att behövas mer kitt. Försök därför att hålla defekter så små som möjligt om du bygger en byggnad själv..

Byggarens erfarenhet påverkar också materialförbrukningen, eftersom ju mer erfaren mästaren, desto bättre blir hans arbete och han spenderar mindre kitt.

Hur mycket kitt som behövs för ett rum kan man ta reda på genom att göra preliminära beräkningar. Men kom ihåg att kvaliteten på den beredda blandningen också påverkar konsumtionen..

Hur man beräknar?

För att köpa den mängd kitt som krävs för byggnadsarbete måste du veta exakt omkretsen av rummet och höjden på väggarna. Beräkningen kan göras oberoende, med information om: summan av längden på alla väggar i rummet, höjden på väggarna. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till väggarnas bredd och längd, liksom tjockleken på materialets applicering..

Beräkningen av material per kvadratmeter utförs enligt formeln:

 • förbrukningshastigheten för kittet per 1 m2 multipliceras med tjockleken på ytdefekterna;
 • längden på alla väggar i rummet summeras;
 • väggens längd ovanför dörröppningen multipliceras med höjden i samma område, summan av väggarnas höjd läggs till resultatet;
 • resultatet av den första åtgärden läggs till summan av längderna på alla väggar, detta resultat multipliceras med det resulterande antalet för den tredje åtgärden.

För att beräkna kostnaden för kitt per 1 kvm. m, måste du dela priset med antalet kilo material.

En påse spackel räcker för alla på olika sätt – allt beror på hur många lager som ska appliceras och i vilken mängd.

Varje tillverkare i tabellen med egenskaper anger sina egna nummer, som beror på de kemiska egenskaperna och materialtypen. Till exempel kommer 20 kg av den färdiga blandningen av finishtypen att räcka för 38 – 40 kvadratmeter..

Användning av populära märken

När du utför reparationsarbete för första gången kommer du säkert att möta problemet med att välja ett spackel av hög kvalitet.. Det är bäst att välja produkter från välkända företag med ett gott rykte.. Naturligtvis är kostnaden för sådana kitt högre, men de blandas bra, appliceras lätt på ytan och spricker inte med tiden..

 • Märket är efterfrågat Ceresit, i sitt sortiment finns kittar av olika slag för både start och efterbehandling. Till exempel används Ceresit CT29 för att arbeta med tegel, betong, cementytor. Du kan applicera blandningen en timme efter blandning och den torkar på 15 timmar. Ceresit CT 225 är avsedd för efterbehandling, vilket resulterar i en slät och hållbar yta.
 • Kitt “Prospektorer” och “Hercules” – Material som är lämpliga för användning i rum med hög luftfuktighet. Blandningen kan appliceras även på fuktiga väggar, de är hållbara, pålitliga och hållbara. “Prospectors” levereras i robusta 5 och 20 kg påsar. Ett sådant kitt produceras på basis av vitt cement.

 • Latex kitt “Tex” är mycket populär bland hantverkare. Oavsett skikttjockleken har blandningen styrka och lång livslängd. Materialet är elastiskt, lämnar inte onödiga märken efter att ha dragit muren längs väggen eller taket. Ett stort urval av färgnyanser gör att du kan tillfredsställa varje kund.
 • Anmärkningsvärt kitt “EK”, som används för att eliminera defekter på skumbetong, cement och gipsytor. Blandningen används för att täta fogar, den appliceras i ett tunt lager och förbereder därigenom väggar eller tak för målning eller tapetsering. Produkten är lätt att använda, efter torkning skapar den en hög styrka.

 • Företag Knauf erbjuder ett brett utbud av kittblandningar: färdiga och torra produkter, gips, cement, efterbehandling, start, vattentät etc. Efter applicering gör blandningen ytan jämn och slät.
 • Kitt “Vetonit” har fått ett stort antal positiva recensioner, tack vare ett brett utbud av arter och utmärkta egenskaper. Blandningar av detta märke kan användas under olika förhållanden. Prisklassen låter dig tillfredsställa varje kund.
 • “Scanmix” – kitt för utomhusbruk, tillverkat på basis av cement, har därför ökad fuktbeständighet. Dessutom är denna blandning resistent mot låga temperaturer. Produkten är också miljövänlig, den är säker för både miljön och människors hälsa..

Hjälpsamma ledtrådar

Väggdekoration utförs i flera steg, för var och en av dem är en specifik typ av kitt avsedd: start, universell, efterbehandling. Följaktligen har varje blandning sina egna rekommendationer för applicering..

 • Startande spackel konsumeras i stora mängder på grund av dess grova sammansättning. Det ska appliceras två gånger, men emellan ska det första lagret torka helt. Skikttjockleken bör inte överstiga 8 mm. För relativt plana ytor rekommenderar experter att applicera från 0,9 till 1,2 kg per m2, tjockleken på båda skikten är 11 mm. Överskridande av dessa faktorer kommer att leda till bildandet av defekter på väggar eller tak i framtiden..
 • Finish applicerad i ett tunt lager, därför måste den köpas i mindre mängder. För att få en slät yta måste arbetet utföras noggrant, eftersom skiktet inte bör överstiga 1 mm. I detta fall kommer du att använda 0,7 kg per m2.
 • Universella fyllmedel används för utjämning av väggar och för efterbehandling. Cirka 20 kg förbrukas per 25 m2. Men experter rekommenderar att du använder en efterbehandlingskitt för att avsluta ytan för att få en bättre och mer hållbar beläggning..

   Det kommer inte att vara möjligt att göra exakta beräkningar av kostnaden för kittet, resultaten kan vara ungefärliga. Men när du gör beräkningar är det viktigt att uppmärksamma tillverkarens instruktioner, som anges på förpackningarna..

   Glöm inte att förbrukningsdata indikeras baserat på en skikttjocklek på 1 mm. Det rekommenderas att öka det erhållna resultatet med cirka 10%, eftersom vid användning på en spatel och på väggarna i behållaren finns alltid oanvänt material kvar.

   Hur man beräknar förbrukningen av kitt, se nedan..