Reparera

Sträcktak i ett trähus: fördelar och nackdelar

Många ägare av förortshus och stugor funderar på modern inredning. Atmosfären i en träbyggnad är alltid fylld med unik komfort och värme. Men oavsett hur bra träklädseln är, vill alla husägare en förändring..

Med hjälp av efterbehandlingsmaterial kan du radikalt ändra inredningen och utformningen av rummet. Moderna beläggningar är hållbara och lätta att underhålla. Men innan du väljer detta eller det materialet måste du ta reda på om det är lämpligt för att avsluta en träbyggnad..

Detta är fallet med de för närvarande populära sträcktaken. Glansiga eller matta dukar kommer naturligtvis att passa perfekt och dekorera interiören i alla rum, men innan du installerar sträcktak i ett trähus måste du förstå några av krångligheterna.

Fördelar med materialet

I moderna lägenheter har denna typ av takdekoration länge blivit bekant och populär. Stretchduken döljer perfekt alla brister och oegentligheter i taket.

För trähus kan du också välja en sådan beläggning, med hänsyn till alla fördelar och nackdelar med denna finish..

 • Att installera ett sträcktak kommer inte att orsaka stora svårigheter. Installation tar inte mycket tid. Specialprofiler är mycket lättare att fixera på takplattan än i lägenheter på en betongfot, så att installationsprocessen kan slutföras på kortast möjliga tid.
 • Sträcktaket maskerar perfekt olika kommunikationer: ledningar, luftkanaler och så vidare..

 • Olika belysningsarmaturer är inbyggda direkt i sträcktaket.
 • Upphängda överdrag skyddar rummet på ett tillförlitligt sätt mot fuktläckage.
 • Denna finish behöver inget ytterligare underhåll. Ibland räcker det med att torka av beläggningen med en fuktig trasa.
 • Takplåten deformeras praktiskt taget inte när väggarna i rummet krymper.
 • Installation av beläggningen kan påbörjas omedelbart efter byggandet av huset..
 • Denna typ av finish behöver inte ofta repareras, den är hållbar.
 • Kostnaden för täckning är ganska överkomlig.
 • Brett utbud av designalternativ.

nackdelar

Vi kan säga att denna beläggning absolut inte har några negativa egenskaper.. Men om vi betraktar det som ett alternativ för att avsluta ett trähus, är det värt att notera några av nyanserna.

 • Denna dekorativa takbeklädnad är lämplig för rum med en konstant lufttemperatur över noll. Sträcktak förlorar sina egenskaper, blir spröda, spricker under påverkan av temperaturer under noll.
 • Underlåtenhet att följa de nödvändiga kraven för installation av takbeläggning, hög luftfuktighet i rummet, takläckor och så vidare leder till att det bildas mögel och mögel bakom sträcktaket.
 • Den dekorativa takbeläggningen neutraliserar hela innebörden av att bo i ett trähus. Även om detta kan sägas om nästan alla moderna efterbehandlingsmaterial.
 • Installation av ett sträcktak är mycket svårare om husets väggar är gjorda av massiva, runda stockar. En speciell profil för att installera locket måste fixeras på en plan yta.

 • Under påverkan av luftströmmar när dörrar och fönster öppnas uppstår en liten vibration av beläggningen.
 • Olika små skräp samlas ibland bakom sträckskyddet, detta påverkar produktens externa data. Exponering för hög luftfuktighet leder också till ruttnande skräp och bildning av mögel och mögel..
 • Små gnagare och insekter kan tränga igenom sprickorna i huvudtaket.
 • Den dekorativa beläggningen sänker takhöjden i rummet avsevärt.
 • Det är strängt förbjudet att fästa locket på ugnarna..
 • Installation av en dekorativ duk innebär användning av en speciell värmepistol, detta ökar risken för bränder i rummet avsevärt..

Användningen av dekorativa beläggningar i ett trähus har många nackdelar. Därför är det nödvändigt att noggrant väga alla för- och nackdelar innan du avslutar med ett sträcktak. I de flesta fall kan många negativa aspekter av att installera sträcktak i en träbyggnad kringgås.. Det är nog att noggrant följa de nödvändiga kraven och reglerna för installation av beläggningen.

Några av nyanserna förutses bäst under byggandet av en bostad, men det är inte alltid möjligt. Därför måste du försöka rätta till bristerna under installationen av sträcktaket.

Hur man undviker problem under byggfasen?

När man planerar ett framtida hus tänks bokstavligen på varje liten sak: rummenas dimensioner, form och storlek på fönster- och dörröppningar, inredning osv..

Därför kommer det att vara ganska enkelt att ta hänsyn till och försörja alla nyanser..

 • Den önskade höjden på taket i rummet förhandlas fram och beräknas i förväg, med hänsyn till de värmeisolerande och ljudisolerande materialen och konstruktionen av spänningsskyddet. Det är viktigt att komma ihåg att speciella konstruktionselement endast är fixerade på en plan yta och måste vara jämna. Du kan fixa strukturen på takbjälkarna.
 • Alla arbeten med vattentätning av byggnadens tak måste utföras med hög kvalitet för att förhindra att nederbörd kommer på träkonstruktioner.

 • Det är absolut nödvändigt att noggrant bearbeta alla träkonstruktionselement med speciella medel som syftar till att öka trädets motståndskraft mot eld och förfall..
 • Det är nödvändigt att tillhandahålla en uppvärmningsmetod i vänteläge. Detta är nödvändigt för att bibehålla en positiv temperatur i huset, om permanent boende inte är planerat..

 • Det är nödvändigt att i förväg tillhandahålla konturerna runt skorstenen och eldstäderna. En speciell profil för installation av ett sträcktak är fäst vid fälgen och skyddar därigenom strukturen från att smälta.
 • Högkvalitativ installation av huvudtaket och tätning av alla sprickor. Således är det möjligt att förhindra inträde av små gnagare och insekter i infångningsutrymmet..

För samma ändamål kan speciella enheter och enheter för att skrämma dem placeras i rummet..

 • Det är nödvändigt att utesluta möjligheten att få olika skräp på spänningslocket.
 • En mycket viktig och avgörande punkt är ventilationen av utrymmet mellan huvudbeläggningen och sträcktaket. Dessa arbeten måste utföras så effektivt som möjligt. Skyddet av takytan mot mögel och mögel beror på detta..

Funktioner för val och installation

Du bör välja ett sträcktak med hänsyn till rummets design, eftersom beläggningen helt kan förvandla interiören.

 • Först måste du bestämma vilken ytstruktur som är mest lämplig för rummets stil. En matt finish är det bästa alternativet för nästan alla rum, vilket inte kan sägas om ett glansigt tak. För små rum är ett glansigt sträcktak en utmärkt lösning. Det hjälper till att visuellt öka rummets storlek tack vare dess utmärkta reflekterande effekt..

 • Färg spelar en viktig roll vid valet av dekorativ beläggning. För små rum måste du välja ljusa nyanser av sträcktak. Detta hjälper till att visuellt utöka utrymmet i rummet..
 • Mörka nyanser av ytor är lämpliga för rum med en speciell, stiliserad inredning där varje komponent är genomtänkt. I rum där fönster vetter mot norra sidan är det bättre att använda efterbehandling i varma färger. Ett sådant sträcktak hjälper till att skapa en mysig atmosfär och lägger till ljusa och saftiga färger i interiören..
 • Numera kan du ofta hitta dekorerade sträcktak. Tack vare användningen av den senaste tekniken är taket dekorerat med fotoutskrift. Detta utökar kraftigt designmöjligheterna..

Det bör noteras att dukar med sträcktak uppträdde relativt nyligen på marknaden för bygg- och efterbehandlingsmaterial. Populariteten för denna dekorativa beläggning ökar på grund av dess utmärkta tekniska egenskaper: hållbarhet, tillförlitlighet, slitstyrka, motståndskraft mot hög luftfuktighet, enkelt underhåll.. Ett sådant tak förtjänar oftast bara de mest positiva recensionerna.. Men sträcktak har en huvudsaklig särdrag – de höga installationskostnaderna.

Installationsprocessen kan göras för hand, detta kommer inte att orsaka stora svårigheter och kommer att avsevärt spara på betalningen för tjänster från erfarna specialister. I det här fallet kommer det dock att tillkomma extra kostnader för inköp av specialutrustning som är nödvändig för arbete.

Kostnaden för förbrukningsmaterial ökar också avsevärt. Professionella hantverkare som tillhandahåller tjänster för installation av sträcktak köper förbrukningsmaterial till grossistpriser. Dessutom tillåter erfarna specialister i arbetet praktiskt taget inte äktenskap..

Inredning är mycket viktigt för alla utrymmen, vare sig det är en stadslägenhet eller ett privat trähus.. Med hjälp av sträcktak kan du skapa en viss atmosfär och komfort i varje interiör.

Du kan ta reda på detaljerade instruktioner för att installera ett sträcktak genom att titta på videon nedan.