Sovrum

Sovrum utan fönster

Ett litet sovrum utan fönster är ett vanligt alternativ. Många moderna rum är utformade för att spara värdefullt utrymme. Eftersom många människor spenderar minst tid i sovrummet, behövs inte naturlig belysning särskilt här. I den här artikeln hittar du några bra råd om hur du bäst utrustar ett litet rum utan fönster som sovrum..

Du kan vara säker på att ett sovrum utan fönster blir perfekt..

Fördelar och nackdelar

Ett litet sovrum utan fönster är ett bra alternativ för dem som inte har tillräckligt med utrymme. Även om du har ett litet hus eller en liten lägenhet kan du göra om en nisch eller ordna ett sovrum i garderoben. Ett dövt sovrum med en nisch är lämpligt för permanent boende och som gästrum. Ett annat plus är att direkt solljus inte kommer in i rummet. Tapeter och gardiner bleknar inte, och det är väldigt bekvämt.

Detta mörka rum har bara två stora nackdelar. Den första är ventilation. Utan fönster kommer du inte att kunna ventilera rummet, så det kan vara täppt eller varmt i det. Den andra nackdelen är bristen på naturligt ljus. Men om du kommer till sovrummet bara för att koppla av där på natten, kommer detta inte att vara ett stort problem för dig..

Val av färger

Designers hävdar att det är rätt val av färger som gör att du visuellt kan utöka utrymmet och göra rummet mer rymligt. För detta ändamål rekommenderas att använda ljusa pastellfärger. Om du inte gillar detta tillvägagångssätt är det fullt möjligt att späda ut utrymmet med ljusa färg accenter eller mörka inlägg..

Rummet, gjort i kalla färger, ser också intressant ut. Välj blått eller grått – dessa nyanser kommer att se så organiska ut som möjligt. Ett så vackert rum kommer att tilltala både dig och ditt barn..

Det rekommenderas att undvika endast mycket mörka toner: svart, mörkblå, brun. De kommer att minska utrymmet och göra atmosfären i rummet dyster..

Belysningsfunktioner

Ett annat viktigt steg som måste tänkas ut i förväg är installationen av ytterligare belysning. Eftersom det inte finns något fönster i rummet behöver du artificiellt ljus. Designers rekommenderar att inte vara begränsad till en källa. Även som en taklampa är det bättre att ta minst två lampor..

Du kan komplettera rummet med bordslampor eller lampor. Speglar hjälper dig att förbättra önskad effekt. Som du vet kan de visuellt öka området, vilket speglar väggarna. Om du placerar en eller flera speglar framför en ljuskälla, kommer den också att reflekteras och förstärkas..

7 foton

Takdesign

Takdekoration försummas av många. Denna vårdslöshet är dock fel. Efter att ha utformat taket korrekt kommer du att göra rummet både mer bekvämt och rymligt. Dessutom kommer du inte att ha den obehagliga känslan som ofta uppstår i ett trångt utrymme..

Experter rekommenderar att man väljer ljusa färger för taket. Detta kommer att lindra den förtryckande känslan av att taket är för lågt..

Om du vill göra en enkel budgetrenovering kan du begränsa dig till vanligt ljusfärgat gips. Ljusa tapeter blir också billiga. Du kan prova att använda ljusa plastpaneler. En mer komplex process är skapandet av en gipsskivstruktur i taket. Om inredningen kräver det kan den kompletteras med utsökt dekorativ stuckatur. Sträcktak är också populära idag..

Om du kombinerar en sådan yta med ett takljus kan du skapa en vacker illusion av en stjärnhimmel som kommer att glädja dig i många år..

Du kan lösa problemet med bristen på ventilation genom att installera en luftkonditionering. Detta måste göras innan den dekorativa efterbehandlingen av väggar och tak..

Väggdesign

För att dekorera huvuddelen av rummet är det bäst att använda antingen en vanlig tapet eller ett alternativ med ett knappt märkbart mönster. En ljusare färg kommer att göra utrymmet mer öppet. Om du vill kan du experimentera med både färger och texturer..

Du kan till exempel göra en vägg till en vanlig beige och klistra över de tre andra med tapeter med ett knappt märkbart känsligt mönster. Färg används ofta som ett alternativ till tapeter. I ett litet, mörkt rum är matt färg bäst. Du kan installera en spegel i full längd på en av väggarna.

Vilka möbler man ska välja?

Uppgiften att välja möbler är också viktig.. Rum utan fönster är vanligtvis inte särskilt stora. Av denna anledning måste du noggrant välja möbler och installera endast det absolut nödvändigaste. Om ett litet och mörkt rum fylls med möbler skapas illusionen av ett rörigt utrymme. Det största behovet av att inreda alla sovrum är en säng. Komplettera den med alla delar av ett sovrumsset som du behöver. Helst bör de också vara gjorda av ljust trä..

När det gäller garderoben är det bättre att föredra ett kompakt fack med spegeldörrar. En sådan möbel kommer visuellt att utöka utrymmet, som vanliga speglar..

Processen att ordna ett mysigt rum kommer att slutföra arrangemanget av de nödvändiga små sakerna. Lägg dina favoritböcker eller prydnadsföremål på hyllorna och borden, så blir rummet omedelbart “ditt”; kommer att förvärva en speciell karaktär och individuell stil.

Ovanliga lösningar

Om det absolut inte finns något utan fönster i sovrummet kan du försöka installera ett så kallat falskt fönster i rummet.. Det finns flera sätt att uppnå detta intressanta trick. Det enklaste är att fästa en enkel bild av ett fönster på väggen. Nu kan dessa affischer köpas i nästan vilken butik som helst eller beställas över Internet. Du kan välja vilken bild som helst, få utsikt över Eiffeltornet eller bergslandskapet.

Ett svårare alternativ är att installera ett fullvärdigt fönster. Det enda som kommer att skilja det från det vanliga är landskapets artificiellitet.. För installation behöver du en massiv träram med dörrar och glas. Du kan fästa samma bilder på den. Ett sådant fönster kan säkert draperas med gardiner eller tyll, som matchar dem med stilfunktionerna i ditt rum..

Många recensioner av stilfullt inredda rum utan fönster brukar vara positiva. Ett stängt rum är bara en ursäkt för att slå på fantasin och prova något nytt. Välj rätt färger och färgkombinationer, välj kompakta möbler, ge ytterligare belysning – och även i ett så litet utrymme kommer du att känna dig bekväm. Resultatet kommer inte att göra dig besviken.

Det är mycket viktigt att ge god ventilation i ett sovrum utan fönster. För information om hur du gör detta, se nästa video..