Hur limar man tapeten korrekt?

Hur limar man tapeten korrekt?

När de utför hemrenoveringar köper de flesta tapeter för väggdekoration. Idag är de mycket populära bland köpare av efterbehandlingsmaterial, som tidigare, men inte alla vet hur de ska limma dem på egen hand..

Det är viktigt att veta hur man korrekt designar och kombinerar tapeter, samt vilka regler och metoder som ska användas i det här fallet.

Särdrag

Tapetsering är en process som kräver noggrann förberedelse. Så, ytorna för limning måste vara helt plana och släta. Gamla beläggningar måste kasseras helt. Dessutom är det nödvändigt att besluta om valet av den lämpligaste tapeten och välja högsta kvalitet och vackraste beläggningsdesign..

Innan limning är det absolut nödvändigt att göra några förberedande arbeten. Så du måste stänga av elen och ta bort alla lock till strömbrytare och uttag. Vid limning måste du också bli av med alla golvlister. Således kan du avsevärt underlätta ditt arbete..

Det enklaste sättet är att själv klistra över väggarna med papper eller fiberduk, men det är bäst att välja modeller av medeltäthet. De kommer att fästa bra på väggarna och tar mindre tid att limma..

Alla tapeter limmas endast i längdriktningen, inte i något fall horisontellt. Tapeter limmas först på helt fria väggar, och först sedan skärs enskilda bitar ut och justeras för att passa fönster, dörrar, gångvägar, radiatorer och andra inredningsdetaljer. När du limmar tapeter är det viktigt att göra alla mått på rummet och du måste beräkna antalet tapeter. Om du bestämmer dig för att limma färgad tapet med ritningar eller kombinera beläggningar som har olika utseende, behöver du mycket mer material..

Beståndet måste lämnas för nästa dockning. Om du har valt tapeter för målning, kan du måla först efter att du har limt dem helt, och de har redan torkat helt. Vissa funktioner har limning av färdiga tapeter med en speciell komposition-det här är en självhäftande tapet. Så rullarna blötläggs i vatten, och limmet torkar alltså. Därefter limmas de på väggarna utan att använda ytterligare lim och rullar dem bara över ytan..

Typer och egenskaper

Innan du köper tapeter för efterföljande väggdekoration måste du först välja den från det presenterade sortimentet. Tillverkare erbjuder nu ett stort antal olika typer av tapeter, som skiljer sig åt i kvalitetsegenskaper och utseende..

När du väljer bör du lita på materialets tillförlitlighet och kvalitet, tapets användningsvillkor samt rummet där du planerar att limma dem.

Tapeter i papper

Dessa är de vanligaste och mest kända tapeterna som är populära över hela världen. De är ganska tunna och billiga. Om du köper den här typen av tapeter kan du senare ersätta dem med nya papper. Dessutom kommer denna process inte att orsaka några besvär..

Dyra och hållbara beläggningar är svårare att ta bort, dessutom kommer en sådan förändring i interiören att ta fler ekonomiska kostnader. Och om du byter papperstapeter kommer du att spendera väldigt lite pengar och samtidigt förändra miljön. Tillverkare presenterar ett brett utbud av färger och mönster på dessa beläggningar. Materialet är helt miljövänligt och orsakar inte allergier. Dessutom är sådan tapet mycket andningsbar och gör att väggarna kan andas..

Men denna beläggning har flera nackdelar. Så de tappar snabbt färgens ljusstyrka när de utsätts för direkt solljus och slits snabbt ut. Om du har små barn eller till och med husdjur hemma, tar de enkelt bort dem. Pappersbeläggningar kan inte tvättas helt..

Dessutom försämras de från exponering för hög luftfuktighet. Detta gäller främst simplex tapeter. Dessa är de tunnaste enskiktsmodellerna och anses vara de billigaste av alla alternativ..

Dubbelsidig eller duplex tapet

De presenteras i form av det huvudsakliga baslagret, som fäster dem väl på väggen och det översta dekorativa skiktet. På grund av närvaron av basen är det yttre lagret inte impregnerat med lim, och fläckar och ränder finns inte kvar på det. Dessutom dyker inte sådana modeller igenom alls..

Många modeller har präglade mönster eller prägling. De är tjockare och mer pålitliga, men också ganska billiga. De är lättare att limma än vanligt papper.

De glider inte av väggen efter att de har impregnerats med lim och fäster bra på ytan. Sådana tapeter presenteras också i form av vanliga, släta beläggningar, som innefattar att klistra in väggarna och deras efterföljande målning. Den stora fördelen med denna typ av tapeter är möjligheten att byta färg flera gånger. Det finns också målbara tapeter med en tydlig relief..

Tapeter i vinyl

De har papper i form av en bas, liksom fiberduk. Men den stora skillnaden från klassiska papperstapeter är att deras yta är behandlad med polyvinylklorid. De kan också ha tredimensionella mönster eller så kan de vara släta..

Denna typ av beläggningar har högre kvalitetsegenskaper..

Så de bleknar inte av exponering för direkt solljus och tål hög luftfuktighet. Det är därför de limmas även i badrummet och i köket. Men sådan tapet tillåter inte att luft passerar bra, så väggarna andas inte och i sådana rum är det nödvändigt att systematiskt ventilera. Men nu presenterar tillverkare några modeller som har en porös struktur. Tack vare detta andas beläggningen och skapar ett bekvämt mikroklimat i rummet..

Vinyl tapeter är en ganska dyr beläggning. De tjänar under mycket lång tid, upp till 10 år. Så, tillverkare presenterar olika modeller av vinyl tapeter, bland dem modeller med ett hårt vinylbeläggning är mycket populära. De tål till och med många yttre påverkan av mekanisk karaktär..

En annan modell är slät vinyltapet, som inte har ett hårt golv och därför är mer sårbart för yttre påverkan. Silkscreen wallpaper är en populär vinyl tapet modell som ser väldigt presentabel ut. Sådana produkter produceras med varmstämplingsteknik, så känslan skapas att tapeten är gjord av naturliga siden..

Skummad vinyltapet är den mest pålitliga produkten som har en tät präglad struktur. De är mycket hållbara och av hög kvalitet. Alla vinyl tapeter är ganska nyckfulla att limas, eftersom det är tungt. På förpackningen anger tillverkarna alltid vilken komposition som behövs för att limma dem väl..

Ovävt tapeter

Denna typ av tapeter är mycket populär eftersom den har en högkvalitativ komposition. De är gjorda av cellulosa. Själva beläggningen innehåller två lager – fiberduk och polymer.

De är mer hållbara än konventionellt papper och även med duplex tapeter. Dessutom kan de användas för att dölja väggdefekter som sprickor eller oegentligheter..

Sådana tapeter är mycket lättare att limma, för om du använder rätt teknik bildas inte bubblor under dem och beläggningen ändrar inte utseende. De är lättare att docka än andra modeller. De kan flyttas vid limning. Dessutom kan du välja absolut vilken textur som helst..

Sådana produkter är lämpliga för fastsättning på gips, inklusive “Rotband”, cement, platta, träväggar.

Dessutom appliceras inget lim på ytan på själva duken vid limning. Duken används för att täcka väggen med förapplicerat lim. Sådana tapeter kan också enkelt beläggas med olja eller akrylfärg, om du väljer det mest neutrala alternativet. Experter tror att det är den ovävda tapeten som är lättast att plocka upp och limma, så de köps ofta för självdekoration av rummet..

Tapeter i textil eller tyg

Detta alternativ är baserat på textilier och papper. Den består av flera lager. Textilmaterial appliceras på basen. Det kan vara linne, bomull eller syntet..

Beroende på textilmaterialets kvalitet varierar kostnaden för denna väggbeklädnad. De gör ett utmärkt jobb med sin dekorativa funktion. Dessutom har beläggningarna egenskaperna som ljudisolering och värmeisolering, så de är perfekta för limning i alla rum..

Men dessa beläggningar är ganska svåra att applicera på väggen på egen hand, inte alla kommer att kunna limma den. Dessutom är det ganska svårt att ta hand om dem, om de blir smutsiga blir det problematiskt att tvätta fläckarna. De tål inte våt rengöring..

Tyg tapeter ger mys och komfort i rummet. Detta gäller särskilt modeller gjorda av siden, jute textilier, filt och velour. Sådan tapet kan underhållas med en dammsugare så att inget damm återstår mellan fibrerna i tyget..

Glasfiber

Dessa är ganska pålitliga och ovanliga tapeter, som är gjorda med glastrådar, som sedan impregneras med en speciell vätska. På grund av detta har väggbeklädnaderna brandbekämpningskvaliteter. Dessutom är de resistenta mot mekaniska skador. Dessa är de mest hållbara och pålitliga tapeterna som kan hålla mer än 25 år..

De är lätta att ta hand om och drar inte till sig damm alls. Överdraget är naturligt och helt säkert för människors hälsa, eftersom den vävda basen andas. De ser väldigt presentabla ut, men prislappen för dem är helt klart för hög..

Den flytande tapeten

Detta är en ny typ av tapeter som inte fastnar, den appliceras som gips. De säljs i pulverform och späds sedan ut. Denna lösning är snyggt fördelad över väggen. När det är torrt ser det ut som en vanlig klassisk tapet..

Tillverkare presenterar också tvättbara tapeter som tål våt rengöring..

Det här är nya generationens modeller som är perfekta för limning i köket. Bambu tapeter är också populära nu. Detta är en ganska tät miljövänlig beläggning som ser naturlig och naturlig ut. Men sådana produkter är ganska svåra att limma..

Tillverkare representerar många andra typer av tapeter: kork, palm, kvarts, metalliserad. Men att limma dem på egen hand är ganska svårt, alla kan inte klara ett sådant jobb. Efter typ av inredning finns det klassiska vanliga tapeter med en slät yta eller beläggningar med en relief. Varmstämplande beläggningar är populära..

När det gäller de snygga alternativen är beläggningar som glasfiber eller fototapeter ganska populära. De används för att klistra in en vägg. Deras huvudsakliga funktion är att skapa betoning och locka uppmärksamhet. Sådana dukar är hela konstverk i form av målningar eller abstrakta kompositioner..

Instrument

Vid tapetsering behöver du några verktyg:

 • För att jämna ut väggarna innan tapeten limmas, kommer det att vara nödvändigt att använda ett måttband, en lasernivå, en långhårig rulle, en utjämningsborste, en spatel med en mjuk kant, en konstruktionskniv, en smal metallspatel , en svamp, en behållare för lim, en penna och naturligtvis en stege.
 • För ytterligare arbete behöver du ett speciellt munstycke – en mixer, så att du kan knåda kittet. Mixerfästet sätts in i en elektrisk borr, så det här verktyget krävs också.

 • Det är bättre att ha flera spatlar i uppsättningen, som skiljer sig åt i tjocklek och form. Så det mest nödvändiga är raka, jämna produkter med en bredd på 5 till 50 cm. Du behöver också en klassisk hörnspatel för att kunna visa yttre och inre hörnen. På ett annat sätt kallas det en profilspatel..
 • För att slipa väggen för att släta ut ytorna före limning behöver du ett rivjärn. Det kan vara ett slipande nät eller en slipduk. I vissa fall använder de till och med naturläder..

 • När du limmar kommer du definitivt att använda en byggnivå. Det är användbart vid planering av väggar för att kontrollera deras ideala vertikalitet och släta ytor..
 • Rullen är nödvändig så att du kan applicera en primer eller kitt på väggarna.

Det påskyndar processen med att applicera dessa material avsevärt..

 • Förutom behållaren där du ska blanda lösningen och limet behöver du en hink eller skål med vatten. I den kommer du att suga verktygen i processen, så att du senare enkelt kan tvätta bort byggmaterial från dem..
 • För att jämna ut väggarna behöver du två typer av kitt: den första fungerar som en bas och den andra fungerar som en finish. Ditt arbete kommer att underlättas av en färdig kittkomposition. Den kan köpas i vilken järnaffär som helst för att inte förbereda den själv.
 • Dessutom behöver du definitivt en primer. Med dess hjälp kan du bli av med skadliga mikrober. För detta är det bättre att använda formuleringar med speciella tillsatser mot mögel..

Ytförberedelse

När du har valt tapeten och förberett alla verktyg måste du bestämma mängden av denna beläggning. När du köper tapeter som du behöver för att klistra in ett rum är det viktigt att välja helt identiska beläggningar. Du måste vara uppmärksam på deras SKU och släppa batch. Således kommer alla rullar att ha samma nyans och enhetliga färg..

Försök att köpa tapeter med marginal, så att de räcker för att du ska klistra över alla väggar helt. Det är bättre att alla vertikala delar av väggarna kan täckas med hela ark. Sålunda blir fogarna mellan arken bara breda. Horisontella leder är oacceptabla och ser oförutsägbara ut.

Förarbete:

 • Innan du klistrar tapeten igen är det nödvändigt att ta ut alla möbler och helst demontera delningssystemet. Du måste också ta bort de gamla beläggningarna helt och börja putsa väggarna. Många använder tvålvatten för att effektivt ta bort gamla beläggningar. Det låter dig mjukna upp och ta bort det snabbt. Tapetlim eller PVA kan läggas till tvålösningen. Det kommer att lösa upp den gamla beläggningen snabbare..
 • Men om du tidigare har limmat fuktresistent eller tvättbar tapet, måste du först klippa dem, sedan göra hack och sedan applicera tvålvatten. När du har fuktat ytorna med den gamla beläggningen med denna komposition måste du låta den dra så att tapeten sväller och efter ett tag kan du enkelt demontera dem..

 • Tapeten tas bort efter ett par timmar med hjälp av en spatel. Men även på detta sätt kan inte allt det gamla locket tas bort helt. Denna procedur kan behöva utföras flera gånger..

Det finns också en speciell lösning som låter dig mjuka upp den gamla beläggningen och snabbt ta bort den för att byta till en ny..

 • Att ta bort emalj eller gammal färg är mycket svårare. Om färgskiktet är tunt kan det avskalas med en spatel, men när färgen är tjock och gammal är det nödvändigt att knacka på ytan med en häxa och rengöra väggarna med en platt skärare.
 • Vissa förbereder väggarna genom att ta bort kalkningen från dem. Det måste tvättas av med varmt tvålvatten och sedan avlägsnas med en spatel. Om kalkningen är mycket tunn kan den enkelt tvättas av med varmt vatten och en trasa..

 • Efter att ha tagit bort den gamla beläggningen och beslutat om mängden tapeter för limning är det nödvändigt att på ett kompetent sätt förbereda väggytan för ytterligare reparationer. I detta skede kan isolering utföras med penoplex eller skum. Alla defekter måste döljas i förväg. På så sätt kan du undvika att fokusera på dem. Det är trots allt inte alla väggbeklädnader som kan stänga väggytornas brister..
 • Vissa tapeter, även de dyraste, till exempel tyg, kan betona väggarnas brister, så ytan måste förberedas noggrant. Om du förbereder väggarna dåligt, kommer det att vara ganska svårt för dig att kombinera angränsande dukar, foglinjerna kommer att vara ojämna och hörnen i slutet och början av väggen kommer att vara böjda. Bakgrunden kommer att rynka och till och med riva.

 • På oegentligheter och defekter i väggarna bildas ofta bubblor från tapeten, vilket sedan leder till skalning av den limmade beläggningen och skador på hela reparationen av väggarna som helhet. Det är därför det är viktigt att initialt grunda väggarnas yta..
 • Om materialet från vilket väggen är tillverkat är poröst, kommer det att vara mycket känsligt för fukt. Det betyder att tapeten inte kommer att hålla i ett år utan förbehandling. De kommer att skala av och försämras snabbt. Grunden rekommenderas att göras, oavsett vilket material väggarna är gjorda av..

 • När väggarna är helt rengjorda måste du anpassa dem. I vissa fall börjar gamla väggar smula och smula. Om du står inför detta problem rekommenderar tillverkarna att använda en bindningsprimer..
 • Om utskott hittas på väggen måste de först slås ner. Sprickor repareras med en speciell förening. Men samtidigt är det bättre att först vidga sprickorna, sedan fördjupa och först sedan stänga.

Således kommer du att fylla varje spricka så mycket som möjligt med en reparationssammansättning och kompetent reparera ytan på väggarna..

 • Expanderade sprickor måste rengöras från damm och gammalt gips. Detta kan göras med en fuktig svamp. Den vidgade sprickan måste vara helt grundad. Det är viktigt att noggrant bearbeta hela inre delen av en sådan defekt, och sedan utsidan. Efter det måste primern torkas väl..
 • Sedan bör du använda det första lagret med kitt – start, som kommer att fungera som en bas. Det måste appliceras på de platser där sprickorna täcktes. När alla resulterande lappar är helt torra måste du rengöra väggarna med ett rivjärn för att jämna ut ytorna.

 • Saker är lite mer komplicerade med vissa beläggningar, som till exempel inkluderar gips. Fogarna på arken måste limas med ett speciellt nät, som är täckt uppifrån med en tjock spackel. Efter att detta lager har torkat måste du behandla väggarna med en antiseptisk primer. Denna speciella komposition förbättrar vidhäftningen av efterbehandlingsmaterial och väggytor. Dessutom kommer det att förlänga tapetets livslängd..
 • Primer-betongkontakten appliceras med en rulle, men det är ganska svårt för dem att bearbeta hörnen, du måste suga dem så mycket som möjligt, eftersom det är här mögel kommer in först. Om du inte kan nå hörnen är det bättre att behandla dessa områden med en borste. Primern måste få torka lite. Men om beläggningen torkar mycket snabbt måste du applicera minst två lager till av denna lösning..

 • Efter det är det nödvändigt att göra ett kitt eller använda en färdig, färdigköpt komposition. Det första förberedande skiktet kommer att vara ett start- eller utjämningsskikt. Den kan bäras på nästan vilken yta som helst, inklusive betong, putsade väggar, paneler, OSB, plywood, gipsskivor, fiberplattor, laminerade spånskivor, OSB -skivor. Startskiktet måste appliceras på väggarna med den bredaste trowel som är möjlig. Det måste läggas på ett visst sätt..

Så, tjockleken på det applicerade lagret bör vara cirka 3 mm, på vissa ställen ännu tjockare, men hela väggen ska bilda ett enda plant plan. Du måste flytta från hörnet av rummet med mjuka och enhetliga rörelser.

Det är bättre att hålla spateln i en vinkel på 45 °, eftersom det inte kommer att visa spår från det på väggarna.

Efter att lösningen har applicerats på alla väggar måste du belysa ytan med hjälp av lampor och noggrant undersöka den: om väggens brister kommer att kasta en skugga. Om väggarna är jämna behöver du inte ytterligare utjämning, men om oegentligheter avslöjas måste du noggrant jämna ut dem med en spatel tills lösningen inte har torkat helt.

 • När du har applicerat kittet måste du torka av denna yta. Du kan göra detta med egna händer med hårt sandpapper eller ett rivjärn, eller med hjälp av speciell elektrisk slipning..
 • Efter det är det nödvändigt att applicera ett andra lager kitt. Han måste helt dölja alla oegentligheter i väggen. Topplacken är vanligtvis mycket tunnare än baslacken. Efter applicering är det viktigt att ta reda på om det finns några oegentligheter, igen med hjälp av ljus..
 • Efterbehandlingskittet appliceras i två lager, men var och en av dem måste få torka ut. Dessutom måste båda yttre skikten gå igenom en högkvalitativ injekteringsbruk, och det sista är det mest skonsamma. För henne är det bättre att använda naturläder. När du helt har täckt väggarna med kitt och låt det torka måste du applicera en primer på den. Först efter det kommer det att vara möjligt att gå vidare till tapetsering..

Teknologi

Att klistra väggar med egna händer är ett ganska enkelt jobb, om du väljer rätt beläggning för detta. Med deras hjälp kan du enkelt och utan problem självständigt limma tapeten jämnt utan efterföljande plywood. Icke-proffs måste följa en viss teknik som gör att du snabbt kan fästa beläggningen på väggarna. Först måste du välja ett mönster för att limma tapeter. Duken bör fördelas över alla väggar på ett sådant sätt att fogarna är så osynliga som möjligt..

Grundläggande regler och rekommendationer:

 • När du klistrar tapeter måste du flytta från fönstret, som ligger mittemot ingången till rummet, växelvis i olika riktningar mot dörren. Således, om du klistrar tapeten med en överlappning, blir skuggan från arken osynlig..

 • Men om du klistrar tapeten änd-till-ände, som oftast görs nyligen, kan du följa en annan teknik. Det här alternativet innebär att du klistrar in tapeter från hörnet som du ser först när du kommer in i rummet. Från den i olika riktningar måste du flytta växelvis upp till dörren.

Väggar måste klistras vertikalt med hela dukar utan horisontella fogar, bara om detta inte är en speciell kombinationsmetod.

 • Om en meter lång tapet föll på hörnet av rummet, är det nödvändigt att klippa dem på det här stället så att det inte finns några böjningar. På grund av dem kan tapeten snabbt skala av och börja bubbla. Om du stöter på en ganska gammal tapet med en kant, måste du först klippa den exakt, men nu är sådana modeller sällsynta. Därför behöver du bara klippa av arken. Du måste veta takhöjden för att kunna mäta rätt mängd material.

 • Tapets avskurna del ska vara cirka 5-7 cm längre än höjden från golv till tak. Denna ersättning måste delas i två och lämna del överst och del längst ner. Det är viktigt att markera en linje i mitten vinkelrätt mot kanten så att du kan klippa tapeten rakt. För detta är det bättre att använda hörnet eller böjningsmetoden för tapeten. Du måste klippa av tapeten med en mycket vass kniv eller sax, detta måste göras smidigt och jämnt.
 • När du har skurit rullen i bitar måste de staplas ovanpå varandra i den ordning du kommer att applicera dem på väggarna. Det är bättre att klippa tapeten på varje vägg en efter en, eftersom den är limmad, och inte på hela rummet på en gång. För trånga områden i rummet där det finns dörrar måste fönstren klippas senare. När alla släta väggar har klistrats in kan du gå vidare till detaljerad efterbehandling av dessa intermittenta delar av väggarna..

 • När du har klippt tapeten måste du förbereda limet. För att göra detta måste du följa instruktionerna som anges på rutan med kompositionen. Många limblandningar späds ut i vatten i de proportioner som anges på förpackningen. Vatten måste omröras regelbundet under sömnen så att det inte bildas klumpar..
 • Innan du klibbar tapeten, se till att det inte finns drag i rummet, annars kommer beläggningarna att flytta bort från väggarna på grund av att tapeten har torkat ojämnt. Efter det måste du rita en vertikal linje på väggen, vilket hjälper till att rikta in kanterna på tapeten från hörnet. För detta är det bättre att använda en lasernivå..

Du måste markera två punkter och ansluta dem med en linjal. Men linjen måste göras tunn och knappt märkbar så att pennan inte bildar ränder när den blir våt på väggen..

 • På varje specifik typ av tapeter anges vad limet ska appliceras på: på duken själv eller på väggen. Oftast appliceras lim endast på papperstapeter, men fiberduk tapeter limmas på väggar som redan är täckta med lim..

Men många hantverkare påpekar att det är bättre att applicera lim både på tapeter och på väggen..

Du kommer att använda mer lim, men beläggningen fixas bättre och mer pålitligt. Dessutom blir det lättare för dig att rikta in arken, eftersom tapeten blir bra, men inte för plötsligt för att glida på väggen..

 • Tapetdukar måste läggas ut på en plan, slät och ren yta med insidan uppåt. Du måste applicera lim på den med en rulle, utan att missa en millimeter. Därefter måste ena kanten på duken böjas något mot mitten och smörja in den andra kanten, som också ska böjas mot mitten. I denna form måste tapeten lämnas för impregnering..
 • I vissa fall måste du vänta från 5 till 10 minuter, under vilken tid du kan applicera lim på väggen. För detta kan du använda både en pensel och en rulle. Efter det kan du fälla ut tapeten och fästa duken på väggen. Det måste appliceras strikt enligt märkena så att lederna är så jämna som möjligt. Du måste applicera tapeter uppifrån och ner. Ersättningen måste vara nivå.

 • Det viktigaste i det här fallet är att ställa in rätt riktning för tapeten. Det är bättre att inte öppna tapets nedre kant inledningsvis, eftersom beläggningen snabbt kan fästa vid väggen, när den fälls kommer den helt enkelt att hänga ner. Efter att du har limmat toppen och mitten av tapeten kan du fälla ut botten och limma.
 • När du har fäst hela duken måste du släta den från mitten till alla kanter och sedan uppifrån och ner. Om du bara slätade tapeten har du fortfarande möjlighet att kontrollera hur jämnt duken ligger i förhållande till linjen du tidigare skisserade. Om avvikelser märks måste du jämna ut tapeten lite genom att försiktigt skjuta dem.
 • Efter det kan du göra den sista fixeringen av tapetduken. Sedan måste du fästa tapeten på väggen så tätt som möjligt. För att göra detta kan du använda en speciell plastspatel eller tapetborste, liksom en tryckvals. I det här fallet måste du flytta uppifrån och ner, det så kallade fiskbenset.

Denna rörelsesteknik innebär utjämning från mitten av duken till sidan och något uppåt, växelvis till höger och vänster. Detta kommer att ta bort överflödigt lim och luftbubblor från tapetens yta..

Men du måste flytta mycket försiktigt för att inte skada ytan på tapeten, särskilt om de är präglade eller har en vacker konsistens. Om det sedan finns limrester måste du ta bort dem med en speciell svamp som tidigare fuktats med vatten. Denna artikel bör alltid hållas nära till hands..

Om du inte tar bort överflödigt gammalt lim blir ytan inte jämn..

 • När inriktningen är klar kan du trimma de övre och nedre kanterna. Det är bättre att göra detta efter att du har klistrat in alla tapeter eller efter varje duk i tur och ordning. Vissa rekommenderar slutstrykning på tapetens yta med en bred gummirulle. Således kommer beläggningen att vara mycket jämn och kommer att vara ordentligt fixerad på väggen..

 • Efter det är det nödvändigt att förbereda följande dukar av tapeter och börja klistra över väggarna med samma teknik. I det här fallet måste du börja med den redan jämnt placerade kanten på den tidigare tapetduken. Den måste placeras så nära rumpan som möjligt för den första tapetduken som möjligt. I det här fallet är det viktigt att kombinera mönstret om beläggningen har mönster..
 • Det är viktigt att det inte finns några luckor mellan dukarna. Det är bättre att belägga dukarna vid lederna med lim med en tunn borste och sedan rulla denna plats med en smal rulle. Den korrekta limningstekniken förutsätter efter var tredje tapetduk att kontrollera den idealiska vertikaliteten med en lod.

 • När du har limt hela väggen och nått hörnet måste du dela hörntapetarket i 2 delar. Dessutom måste du mäta avståndet från föregående duk till hörnlinjen och lägga till ungefär en centimeter till den uppmätta bredden. Efter varje hörn är det nödvändigt att mäta igen en perfekt platt vertikal linje så att du kan trycka av från den när du limmar nästa dukar.
 • I hörnen är det bättre att göra en liten överlappning så att dukarna passar så bra som möjligt till varandra. Vid de yttre hörnen är det bättre att lämna en marginal på cirka 2 cm. På så sätt kommer hörnet att dekoreras snyggare. När du har limt alla massiva väggar måste du gå till den fragmentariska tapetseringen. Där dörrarna och fönstren finns måste du börja klistra uppifrån och ner, förvala storleken på fragmenten och klippa ur dem.

 • Efter tapetlimningen är det nödvändigt att låta beläggningen torka. Vissa tapetalternativ kräver en annan limningsteknik. Så, glas tapeter limmas lite annorlunda. Inget lim appliceras på dem. De måste hantera alla väggar väl.

I det här fallet måste du välja en limkomposition som är avsedd för tung tapet. Glasfiber har en viktig egenskap: utsidan i rullar är dold inuti, så det är lite lättare att limma dem.

Men sådan tapet torkar mycket längre, för detta måste du vänta en dag.

All limningsteknik kräver användning av några rekommendationer. Så du måste observera temperaturregimen: rummet ska inte vara varmare än 25 grader. Det är bättre om solens strålar inte kommer in i rummet vid tapetsering. Utkast är också oacceptabla, tapeten måste torka jämnt.

Arbetar med en ritning

Tapeter med mönster är ett mycket elegant omslag, som används ännu oftare än vanliga modeller. Tapeter i blommor, under kakel, under dekorativ sten eller med abstrakta mönster är populära. Men de är alla limmade med passform och mönstermatchning. Tapeten måste klippas med ett litet tillägg, och den andra rullen måste justeras till den första, med utgångspunkt från mönstret på den så att fogen är helt stängd och inga sömmar syns.

Från varje rulle är det nödvändigt att välja ett mönster som kommer att vara så likt som möjligt med prydnaden på den angränsande remsan, så att skarven är korrekt. Men detta kommer att använda mycket tapeter, så du kan använda en annan passningsmetod..

Ta två rullar tapeter. Från toppen av den första måste du klippa av ca 40 cm. Sedan måste du ta en ny rulle, varva ner den helt och klippa av ca 40 cm från motsatt ände. Denna teknik beror på att när du skär tapetmaskiner i fabriker lämnar en liten marginal, som vi därför kommer att ta bort när vi skär. Detta gör passformen mycket lättare..

Varje rulle skärs en i taget och mönstret passar ihop enkelt. Detta är ett mycket enkelt och ekonomiskt sätt, vilken person som helst kan klara av sådan limning och dockning, även om han agerar ensam, utan hjälp utifrån. Det svåraste att arbeta med ett mönster är när man limar in hörnen på rum..

Det är nödvändigt att överlappa varandra, och du måste välja tapeten inte till kanten av den första rullen, utan till den del som kommer att ligga precis i hörnet. Det enklaste sättet är att limma meterlånga tapeter med ett mönster, eftersom sammanfogningen inte kommer att vara så svår. Det är bäst att docka tapeten innan du limmar och lägga den på golvet i önskad sekvens, så att du bara kan fästa dem bredvid varandra..

I sig är tekniken för att klistra in tapeter med ett mönster inte så komplicerad, så det är bara viktigt att docka dem korrekt så att mönstret inte går vilse och väggarna ser mer eleganta och presentabla ut..

Rum dekoration alternativ

Olika rum måste inredas på olika sätt. Det är särskilt svårt att klistra in när ett inbyggt skåp eller köksaggregat redan är installerat. Det är också ganska svårt att limma tapeter i dörröppningen, särskilt om du måste dekorera en båge med den. Dessutom ställs vissa krav på tapeter i olika rum:

 • För vardagsrummet det är bättre att bara köpa högkvalitativa och eleganta tapeter. Det är bättre om det här är beläggningar med vackra mönster. I det här fallet är den horisontella kombinationen perfekt, eftersom det här alternativet ser väldigt ädelt ut. I vardagsrummet limmas ofta väggmålningar, som placeras på en av väggarna. I det här fallet är det bättre att välja bilden, beroende på interiören..

De mest populära är liggande tapeter. Men i moderna stilar använder de tapeter med bilder av stora städer-megalopoliser och deras attraktioner..

Neutral tapet med monogram limmas också ofta på vardagsrummet. Det är lättare att docka dem, eftersom mönstret ständigt upprepas. Dessutom ser det mer intressant ut. I vardagsrummet limmas också tapeter med vertikala ränder ofta eller den vertikala kombinationsmetoden används, eftersom detta gör att taket kan höjas, vilket gör vardagsrummet mer rymligt och pompöst..

 • Rörande sovrum, då är det i det här fallet bättre att använda tapeter av högsta kvalitet och naturlig andning. Dessutom ska de ha en inte alltför prickig design. För sovrummet köps vanliga papperstapeter oftast. Men eftersom de bleknar snabbt måste du försöka välja en beläggning med ett mindre catchy och tråkigt mönster. Annars måste du ständigt gardinera fönstren med mörkläggningsgardiner..

 • I barnrummet limning av tapeter med speciella ovanliga mönster. Det kan vara tapeter med bilder på seriefigurer eller djur, fåglar, bilar. Till barnrummet köps ofta tapeter av papper eller vinyl, eftersom de är naturliga och allergivänliga. Papperstapeter är idealiska för ett barns rum eftersom barn ofta målar väggarna. Så du kommer inte att vara ledsen att ersätta gamla beläggningar med nya..

 • För väggdekoration på kontoret använd tapeter med ett stort mönster. Det är bättre om de är så neutrala och lugna i designen som möjligt..

Men om kontoret har ett litet område måste du köpa beläggningar med ett litet mönster..

 • För kök det är bättre att köpa tvättbar tapet, eftersom du kan torka bort eventuell smuts från den, inklusive fettfläckar. Men tyg tapeter är helt olämpliga för det här rummet, som pappers. Detta beror på att det är nästan omöjligt att ta bort fläckar från dem, de blir snabbt smutsiga och tappar sin ursprungliga glans. Du kan limma vanlig papperstapet på balkongen, men om den inte är isolerad är det bättre att köpa fiberduk eller vinylmaterial.

 • För badrum och toalett det är bättre att välja tvättbar tapet eller ett överdrag som är motståndskraftigt mot fukt. Således kommer det inte att bildas svamp där, och du kan inte oroa dig för dina väggars integritet..

I vissa rum kan det vara svårt att klistra in tapeter på grund av att det redan finns ett sträcktak i dem. Inledningsvis är det nödvändigt att förbereda det på ett sådant sätt att det kan limas. Först måste du ta bort den dekorativa insatsen, som ligger i korsningen mellan taket och väggen..

Därefter måste du limma alla kanterna på sträcktaket runt omkretsen med maskeringstejp. Detta skyddar det redan installerade sträcktaket från limfläckar. Efter det kan du fortsätta limma tapeter med standardteknik. När alla ark är limmade måste du installera en spatel vid tapetkanten och klippa bort den överflödiga delen av tapeten. Sedan ska du ta bort maskeringstejpen och installera den dekorativa insatsen tillbaka på korsningen av väggar och tapeter..

Se följande video för hemligheterna med tapetsering nära ett sträcktak..

Kombinationsregler

När man kombinerar tapeter föredrar många den horisontella metoden, det här är det mest populära alternativet. Det är en så kallad baseboard av tapeter, men den är ganska bred. Vanligtvis görs det mörkare än den ljusa övre delen och storleken på tapeten väljs horisontellt från ett förhållande på en till två. Toppen är alltid dubbelt så stor som botten.

Samtidigt kan du kombinera inte bara tapeter, utan också detta material med ett annat; när du dekorerar väggar används olika metoder och alternativ. Men det här alternativet har en viktig egenskap: det låter dig göra taket i hallen högre.

Ägare av lokaler med högt i tak har råd med en annan typ av horisontell kombination:

 • En smal topp kan göras längs taket, men vid limning är det viktigt att rikta överlisten parallellt med golvet så att rummets design ser väldigt harmonisk ut. Denna limningsmetod är perfekt för att dekorera hallar, matsalar med högt i tak. Med deras hjälp kan du sänka taket något och betona dem..

När du kombinerar horisontellt kan du använda två kontrasterande nyanser eller en som är relaterad till ett mörkt färgschema, och den andra till en ljus..

 • Ett annat alternativ är att kombinera tapeter med samma textur, men med ett annat mönster, och bakgrundsfärgen måste vara densamma. En bra kombination är att kombinera tapeter med två olika färgscheman, men med samma övergripande struktur. Ser snygg och vertikal kombination ut.

Det är en växling av olika tapetdukar i färg och design. Dessutom kan du på detta sätt ordna både intilliggande väggar och en. Duken bör kombineras en till en eller två till två. Det är bättre om de beläggningar du väljer inte kontrasterar för mycket med varandra. Försök att välja en variant av vanlig tapet med färgade som har något slags mönster eller prydnad..

 • Men om du vill inreda en lägenhet eller ett hus på ett mer elegant och moderiktigt sätt, kan du tillgripa en vertikal kombination av tapeter som kontrasterar i färg. Så en kombination av breda röda och vita ränder är populär. Om du väljer metoden för kontrasterande kombinationer bör dukarna vara bredare, och om du väljer en vertikal kombination av ljusa och liknande bakgrundsbilder kan ränderna vara smalare..
 • Ett annat sätt att kombinera är att markera accentväggen. Du kan markera det med fototapet eller ljusa prydnadsbeläggningar. Men på så sätt kan du klistra över bara en vägg, helst den kortaste. Samtidigt måste du limma vanlig ljus tapet på andra väggar..

 • Att kombinera med tak är ett annat intressant sätt. Således passar en väggbeklädnad helt i taket, medan andra väggar och golv kännetecknas av olika färger på beläggningarna. Således gör du en fashionabel och ovanlig accent. Så du kan dekorera taket på vinden på ett intressant sätt. Det kommer att bli en slående fortsättning på väggen och fördelen med en sådan lägenhetslayout..

 • Du kan också kombinera tapeter med lapptalsmetoden. Detta är en annan intressant metod som innebär limning av små tapeter. Dessutom är det bättre att limma dem rygg mot rygg. För att göra detta, välj ungefär fem olika tapeterullar, som skiljer sig åt i färg och mönster, men har minst en gemensam ton. De är limmade och observerar vilket tema som helst..

Det är bättre att klippa av bitar av tapeter ca 50 x 50 cm. Ovanliga tapetcollage är gjorda av dem. Dessutom kan du på detta sätt använda onödiga rester av tapeter från den tidigare reparationen och spara på att köpa en ny rulle..

En sådan accentvägg kommer att se ljus ut, det är bättre att bara ordna en yta på detta sätt och göra resten vanligt..

 • Kombination med skär är en annan ganska populär metod nu, som består i att klistra in alla väggar i en ton och sedan klistra in en liten bit ljus tapet över en vägg. Det är bättre om detta stycke har ett ljust och ovanligt mönster. Således kan tapeter till och med ersätta målningar. Dessa tapeter klistras över med speciella ramar eller golvlister som gör att du kan dölja kanterna och förhindra att hörnen böjer sig..
 • Kombinationen av tapeter kan vara mer komplex och intressant. För att göra detta, använd skapandet av silhuetter från tapeter. Oftast är väggarna i barnkammaren dekorerade på detta sätt. Inledningsvis klistras grund tapeter och sedan klipps figurer av djur, fåglar eller något annat ut från andra, ljusare. Dessa element limmas över det första skiktet. Således erhålls ett vackert och ovanligt mönster på tapeten..

Dekor

Vid tapetsering använder de ofta en dekorativ metod som formning. Det är ett dekorativt material i form av en tredimensionell remsa som läggs över tapeten. Vanligtvis är plankans längd cirka 2 m, men dess bredd och design skiljer sig oftast. Lister kan vara platta eller omfattande.

Tillverkarna presenterar också intressanta modeller som har en vacker konsistens och dekorativa element. De kan vara tillverkade av plast, polyuretan och andra material. Mer populära är elastiska lister som är lätta att installera. Också polariserade är PVC- eller gipslister, samt fashionabla marmorlistar. De ser väldigt sofistikerade och eleganta ut..

Med deras hjälp är väggar täckta med tapeter dekorerade i rum med en inredning i klassisk stil. Listerna monteras på lim längs alla väggar ovanpå tapeten. Dessutom används de ofta för att rama in fönster och dörrar för att visuellt expandera dem. För detta används klassiska raka remsor oftast..

Tak eller golvsocklar används också för dekoration och tapetdekoration. Sådana produkter är remsor med ett halvcirkulärt tvärsnitt. De används oftast för att dölja fogen mellan vägg och tak eller mellan vägg och golv..

Idag är efterbehandling med baguetter populärt. Sådana remsor har en intressant och vacker konsistens, de kan dekoreras med dekorativa element i form av blommor och till och med hela volymetriska bilder..

Det är nu på modet att klistra över väggarna med baguetter, speciellt på det sättet dekorerar de ofta dörrkanten över tapeten vid ingången eller kanten på bågarna.

Dekorationer för tapeter och väggar ser nu ut som hela kompositioner. Så, plankorna kan vara hela färdiga bågar, pelare och stuckaturelement. De ser väldigt snygga och eleganta ut..

Viktiga nyanser

Du kan limma tapeter när som helst på året, men det finns några nyanser:

 • Applicera inte tapeter i ett ouppvärmt rum. Så om på vintern, vid limning, fungerar batterierna i bostadskvarteren starkt, så kan limet snabbt torka ut på denna plats och tapeten kommer att flytta bort.

För att undvika detta måste du utföra flera åtgärder:

 1. Under drift måste du blöta en trasa i kallt vatten och täcka batterierna med den.
 2. När det torkar måste trasan fuktas igen och placeras på batteriet på ett sådant sätt att tapeten kan limmas. Dessutom, där tapeten kommer i kontakt med batteriet, kommer det att vara nödvändigt att spraya det regelbundet med vatten, så att tapeten inte torkar ut eller deformeras..

 • Det viktigaste kravet är inomhusfuktighet. Luftfuktighetsindikatorn ska inte vara mer än 60%. Om detta krav inte uppfylls kommer limet från fukt att bli mindre effektivt, och därför kan duken lossna innan de torkar. Dessutom kan det uppstå bubblor under. Undvik ventilation eller luftflöde in i rummet. Om luftfuktigheten i rummet ständigt förändras, torkar tapeten ut och fastnar ojämnt.
 • Det är viktigt att stänga rummet efter limning och säkerställa en stabil luftfuktighet och temperatur. Om du limmar tapeter i ett bostadsutrymme, bör temperaturen för olika typer av lim vara olika. Men den optimala indikatorn är från plus 10 till plus 25 °. Högre eller lägre temperaturer påverkar limmets kvalitet negativt, och limmet blir också ineffektivt. Den önskade temperaturnivån kan uppnås genom att placera en värmare i mitten av rummet och styra dess driftsläge..

 • Att behålla temperaturregimen i rummet där du just har klistrat in tapeten är viktigt inte bara den dag du klistrar in, utan också inom 10 dagar efter det. Om du ger stabil luftfuktighet och temperatur under limningen och en tid efter det, blir beläggningen så hållbar som möjligt..
 • Under torkning är det bättre att gardinera fönstren om direkt solljus tränger in genom dem..

De kan, genom sin riktade verkan, bara torka limmet på vissa ställen, och därmed kan duken till och med delvis rynka..

Om du tar hänsyn till dessa nyanser kommer limning inte att skapa onödiga problem..

Vackra idéer

 • Original väggdekoration inomhus med tapeter är en mycket populär metod 2017. Nu väljer många människor färger när de klistrar in, spelar på kontrasten av en mörk och ljus nyans. I det här fallet är det vanligt att klistra över väggen med mörk tapet, som ligger mittemot fönstret. Detta alternativ innebär att mörkare gör rummet samtidigt lättare och mörkare vägg. Men om du tvärtom vill lysa upp rummet är det bättre att limma ljusare tapeter framför fönstret.
 • Nu är det också på modet att markera en accentvägg, dekorera den med tapeter med ett mönster. Så till exempel kan rosa trim spädas ut med en ljuslila accent. Denna kombination är perfekt för ett barns rum eller till och med ett sovrum..

 • 3D -tapeter är ännu mer fashionabla och moderna. De kan vara ett överdrag med ett mönster i tredimensionellt utrymme, det vill säga den så kallade panoramatapeten. De upptar tre väggar och kan ha ett gediget mönster. Du kan hitta exempel på beläggningar i form av hela mytologiska motiv eller vackra landskap. I detta fall klistras en vägg med en neutral beläggning.
 • Vid limning kan du föredra LED -tapeter. De har vacker färgad bakgrundsbelysning, vars ljusstyrka och färg kan ändras med fjärrkontrollen. De är perfekta för en plantskola och kommer att se väldigt snygga och mångsidiga ut..

 • I vissa moderna interiörer är det vanligt att använda tapeter som härmar andra ytor. Så för interiörer i loftstil används material med mönster för tegel, gatsten eller till och med dekorativ sten..
 • Provence- eller lantstilen kännetecknas av användningen av tapeter som imiterar sten eller trä. För mer klassiska interiörer används planka eller läder tapeter. Användningen av växtmotiv som tryck på tapeter är mycket populär. Denna tapet kan markera en vägg i sovrummet..

 • Stora blommor är nu mycket populära. Under dem kan du plocka upp en filt eller dekorativa kuddar och lägga dem på sängen..

En sådan ensemble kommer att se harmonisk och elegant ut..

 • Ibland försöker de välja tapeter för gardinerna, men samtidigt väljs gardinerna endast för att matcha färgen på en accentvägg, för att betona bilden eller mönstret på detta sätt och slutföra en sådan kombination.

 • Kombinerade orientaliska och afrikansktema tapeter är inte mindre populära i år. Samtidigt används klistring med omslag med etniska motiv, exotiska tryck och till och med hieroglyfer. De används oftast för att dekorera en eller två accentväggar eller använda horisontella och vertikala kombinationer..
 • Idag är limning av två typer av tapeter populär, som dockar på två intilliggande väggar och samtidigt har liknande nyanser. Det visar sig att en, ljusare vägg smidigt flyter in i en mörkare. Denna lutning ser modern och sofistikerad ut..