Väggbeklädnader

Hur väljer jag en kakelram?

Nyligen inkluderar tillverkare av en viss kakelkollektion dekorativa paneler och kanter i dess sammansättning. Detta är naturligtvis bekvämt, men om du inte vill begränsa dina idéer angående inredning med något ramverk finns det alltid en kantkakel som säljs separat, så att du kan skapa din egen unika och originella design i vilket rum som helst..

Särdrag

Rätt val av inredning för kakel kommer att bli ett avgörande element i en kvalitet och vacker renovering. Trottoarkanten är en mångsidig länk var som helst kakel används. Tack vare sin närvaro kommer interiören och ytdekorationen med kakel, oavsett rumstyp, att ha ett lakoniskt och färdigt utseende..

Dessutom fungerar detta element som en dekorativ komponent, vilket är en slags uppdelning vid zonindelning av enskilda delar av ytan, som läggs ut med kakel. Mycket ofta är gränsen bara för dekoration..

Typer av ytor

Gränser i samlingarna av keramiska plattor presenteras i följande alternativ: pennkant, som är en smal remsa av en färg, och en smal produkt eller ett brett element. Som regel produceras det senare med ett karakteristiskt mönster. I golvkakelkollektionerna har den en mosaikform.

Traditionell installationsteknik kantstenen placeras på väggen parallellt med golvytan i mitten av väggen eller ovanpå taket. Elementet läggs på golvet längs rummets omkrets och betonar därmed utrymmet i rummet.

Det finns installationsalternativ där trottoarkanten är placerad längs kanterna på möbler, i fönster- eller dörröppningar, eller längst upp i badrummet eller längs huven..

För kakel kommer ett element som en kant inte bara att vara en dekoration, utan också som ett effektivt alternativ för att kanta en spegel i ett badrum..

Hörnstenstyp används på ytan av injekteringsplattan. Elementet har ett brett utbud av färger, huvudsakligen producerade med ett mönster och en lättnadstekstur. Oftast tillverkas denna trottoarkantmodell i universell form och är därför kompatibel med valfri bas, och monteringsmetoden innebär installation både på och under materialet..

Vänd mot ytan med keramiska plattor “svin” – perfekt för ett köksförkläde.

Genom att använda gränser kan en viss dekorativ effekt uppnås..

Olika sorter

Som nämnts ovan kan kantstenar delas in i tre typer:

 • Penna. Det är en tunn och konvex remsa. Denna sort presenteras i en mängd olika texturer på utsidan av produkten. Dessa pennkanter används för att fylla i små luckor. Designers väljer just den här typen av keramiska kanter om det är nödvändigt att visuellt dela upp rummet, samt använda det som en attraktiv inredning för inramning av stora speglar.

 • Hörntyp. Den mest populära produkten, eftersom dess omfattning är att täta medelstora sömmar. Elementet finns i ett stort antal färger, kan ha ett mönster på ytan. I konsistensen är hörnkanterna släta eller präglade. Säljs väldigt ofta med kakel.

 • Keramiskt badrumshörn – fris. Den är gjord i form av en kakel, men längst ner med ett karakteristiskt inflöde, på grund av vilket fogen mellan produkterna är dold. Sådana kantstenar har inte fått någon utbredd användning..

Om du vill följa en stil i interiören beror valet av gränsen på den.. Det finns flera huvudriktningar:

 • provence;

 • klassisk;

 • modern;

 • minimalism;

 • Land.

Trottoarer kan tillverkas av en mängd olika material. Kantstenar kan också klassificeras efter vilken typ av yta de ska användas för:

 • metall;
 • glas;
 • plast;
 • speglade;
 • gjord av konststen;
 • från natursten;
 • keramisk;
 • akryl;
 • självhäftande.

Användningen av dekorativa metallelement kommer att bidra till att betona rummets modernitet och högteknologiska design, liksom inredningens rikedom och goda smak. Metallgränser för plattor är gjorda av stål eller aluminium. Endast fuktresistenta råvaror används som inte försämras från olika aggressiva effekter av ämnen, inklusive kemisk behandling.

Aluminiumkantar fungerar bra i rum med hög luftfuktighet, till exempel kök eller badrum.

Glasstenar är mycket originella och kompletterar interiören och den övergripande dekorationen av rummet. En sådan fris är mycket tunnare än en kakel, men den kan målas i absolut valfri färg eller nyans, så den passar alla samlingar..

Det finns elitmodeller som dessutom är dekorerade med kristaller eller till och med halvädelstenar..

Plastramen är osynlig, men mycket viktig när man dekorerar väggar i rum som badrummet. PVC -produkten utför en viktig funktion – att täta avståndet mellan väggen och badrummet. Men utan lim och tätningsmedel av hög kvalitet har trottoarkanten naturligtvis bara ett dekorativt värde. Självhäftande alternativ för badrumsramar produceras nu; för sådana produkter är den jämnaste basen viktig..

Speglade tak eller väggar i rum för olika ändamål överraskar nu ingen. Tidigare var det privilegiet för hotell, gym och dansklasser. Idag finns denna typ av inredning också ofta i lägenheter och privata stugor. Speglar kan utöka utrymmet och speglade kanter hjälper till att slutföra dekorationen, så att panelen ser lämplig ut, till exempel när den kombineras på ytan med andra material..

Konstgjorda stenprodukter är de mest presentabla och lyxiga bland alla gränser. Produkter kan imitera olika naturmaterial, de kombineras perfekt i interiören med olika texturer eller reliefer, i allmänna lokaler, lägenheter och hus.

Produkter tillverkade av natursten är en dyr produkt, som i regel erbjuds kunder som redan är kompletta med kakel..

Keramisk fris är den mest miljövänliga produkten. Bland fördelarna med detta material kan man också lyfta fram hållbarhet, sofistikering, fuktbeständighet, värmebeständighet..

Akrylprodukter har också ett gott rekord när det gäller miljövänligheten hos det material som används vid tillverkningen. Ett badkar och en kantsten av detta material tillsammans kommer att representera en integrerad struktur som garanterat kommer att dekorera rummet och dess interiör..

Självhäftande kant är en tejp som är flexibel och billig.

Utbudet av färger på produkterna kommer att tillfredsställa varje kunds önskemål. Guld eller vitt anses vara universella färger..

Sortimentet när det gäller färgvariation presenteras i två riktningar:

 1. ljusa färger som kommer att utstråla energi;
 2. kalla färger som ger lugn och ro.

Produkter kan ha olika storlekar, beroende på kakelkollektionen, liksom elementens storlek. Viktigt i denna fråga är det faktum av vilket material produkterna är gjorda av.. Baserat på dessa faktorer kan kantstenarna ha följande storlekar:

 • keramik – tillverkad i längder från 20 till 60 centimeter;
 • glasprodukter är upp till 60 centimeter långa, men det finns ett alternativ att beställa individuella storlekar;
 • självhäftande kanter har en längd på 3,2-3,5 meter och en bredd på 2-6 centimeter. Till exempel har glasstenar tillverkade av Ceramika Konskie en produkttjocklek på 8 millimeter, samt dimensioner på 2,3×40 cm, 2,3×50 cm, 2,3×60 cm.

Urvalstips

När du inreder ett kök, ett badrum eller när du inreder något annat rum, vare sig det är en toalett eller en pool, är varje liten sak av enorm betydelse. Till exempel, om ett badrum eller ett handfat är av akryl, bör gränsen för det också väljas från ett liknande material, även om alternativet att köpa ett keramiskt element för tätning och dekoration också är acceptabelt, men bara om väggarna är dekorerade med samma keramik.

Produktens höga kostnad indikerar inte alltid gränsens höga kvalitet. Bland den tillgängliga sorten kan du alltid välja en mer prisvärd produkt som inte kommer att vara sämre i kvalitet och attraktivitet för en dyr modell..

Inredningen på ljusa kakelytor kan betonas genom att dekorera kanterna med svarta eller mörka nyanser av basfärgen. Och ljusa skär från gränsen, när de monteras horisontellt eller vertikalt, kan göra interiören mer färgstark, så du bör inte begränsa dig själv i färgpaletten för produkter.

När du väljer gränser är det också användbart att bestämma den exakta mängden nödvändigt material. Att genomföra en sådan beräkning gör det möjligt att spara tid och undvika onödiga utgifter..

För mer information om hur du väljer en badrumsram, se nedan..

Illustrativa exempel och alternativ

Användningen i dekoration av trottoarkanter kommer att ge interiören ett lust, lyx och originalitet. Det är dock mycket viktigt att tänka igenom allt till minsta detalj..

Kontrast i interiören kommer att vara en mycket intressant lösning, till exempel om taket är ljust och resten av ytorna är mörka med rika och uttrycksfulla gränsar i guldfärg.

En intressant lösning skulle vara att använda växtmotiv, särskilt i köket. Unga groddar, gröna stjälkar och vackra fjärilar kommer att dekorera och återuppliva interiören, vilket kommer att glädja ögat när som helst på året med ljusa färger på sommaren eller gyllene hösten.

Konstgjorda stengränser i badrummet eller i något annat rum är mycket vackra och hållbara, kostnaden är låg och färgerna och mönstren på bänkskivan, handfatet eller golvet kommer att skapa en utmärkt imitation av naturliga ytor..

  Varje idé i inredningen av ett rum kan enkelt förverkligas med hjälp av små element för dekoration, som i en kompetent kombination med andra material kommer att bli trogna hjälpare och bra artister. Kakelgränsen är ett utmärkt exempel..